Scribe Pro 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Alcatel Scribe Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel Scribe Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel Scribe Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test fableta Alcatel Scribe Pro

Prodajno pakovanje:

  • Uređaj
  • Punjač sa odvojivim USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Futrola

Pozicioniranje

Scribe linija inicijalno je fokusirana na smart telefone sa velikim ekranom, takozvane fablete. Ako je prvi model u okviru Scribe HD linije karakterizovala dijagonala ekrana od 5“, uzimajući u obzir da sve Scribe Pro modele odlikuje dijagonala od 6“, možemo reći da veličina ima veliku ulogu. Kao i u slučaju modela Samsung Mega 5.8/6.3, potrebno je shvatiti ko su korisnici ovog uređaja koji se ne može nazvati malim i kompaktnim.

Fablet uređaji su nešto između smart telefona i tablet uređaja, i može se reći da predstavljaju neku vrstu kompromisa. Mnogo su više od smart telefona ali sa ekranom na kojem slobodno možete gledati filmove, igrati igrice ili provodite vreme surfujući internetom. Sa druge strane, fablet uređaji gravitiraju ka smart telefonima, iako to ne izgleda kada je reč o novoj generaciji. Obično proizvođači veruju da ovakav uređaj može zameniti tablet ili telefon i ponuditi jednu vrstu all-in-one uređaja. Kada je reč o fablet uređajima pristupačne cene, što naročito važi za Scribe Pro, ovo se u potpunosti primenjuje i na njih.

Ovakvi uređaji prvenstveno su zanimljivi mlađim korisnicima, onima koji aktivno provode vreme na internetu, posećuju društvene mreže ili koriste IM instant poruke i koji žele da što duže koriste svoj uređaj samo jednim punjenjem i istovremeno na raspolaganju imaju veliki broj dostupnih opcija. Pored toga, za takve korisnike nije bitna veličina uređaja već na prvo mesto izbijaju cena i dostupnost. Fableti imaju relativno dobru popularnost na teritoriji Evrope ali najpopularniji su u Aziji a njihov broj konstantno raste. U Evropi je primetan rast popularnosti ovih aparata među mlađim korisnicima, dok ih stariji smatraju zanimljivim uređajima. Osim ukoliko nemaju problema sa vidom pa im veliki ekran sa prilagodljivom veličinom slova postaje kao neka vrsta spasa.

Veliki broj proizvođača predstavio je svoje fablet uređaje na tržištu ali najjaču poziciju trenutno ima Note linija kompanije Samsung, dok druge kompanije moraju da budu zadovoljne skromnijim rezultatima koje postižu njihovi modeli koji, za razliku od Note modela koji nije samo jednostavan uređaj sa velikim ekranom, obezbeđuju set različitih programa za beleženje različitih informacija i zabeleški, crtanje i slično. Tehnologija izrade ekrana obezbeđena od strane kompanije WACOM obezbeđuje precizan unos podataka, što na ovakvoj vrsti uređaja može predstavljati pravi problem. Konkurentske kompanije pokušavaju da predstave jeftinija rešenja, odbacujući skupe tehnologije. U tom slučaju možda ne bi trebalo upoređivati takve fablete i Note modele (vodeće modele koje odlikuje upotreba kvalitetnih materijala i vrhunski dizajn) i Mega model. Međutim, treba u obzir uzeti i spoljašnje karakteristike Note modela i prisutni set programa kao i prisustvo olovke. Sa druge strane, Scribe Pro ne treba posmatrati kao uređaj sličan Note modelu, oni su u potpunosti različiti. Model Scribe Pro je proizvod za masovno tržište koji nudi simbiozu između tableta i smart telefona bez bilo kakvih dodatnih ili jedinstvenih opcija. To je nešto u stilu Mega modela.

Dizajn, veličina, kontrole

Veličina bilo kog modela smart telefona određuje kvalitet ekrana. Čini se da ušteda prostora kod 6“ modela nije bila neophodna ali je ipak sve ispalo savršeno. Međutim, kao i kod modela Idol X, Scribe Pro odlikuje ekran visokog kvaliteta čime je ostvarena ušteda od nekoliko milimetara sa svake strane. Dimenzije aparata su sledeće: 158.5 x 80.6 x 8.5mm i težak je 150 grama. Kod poređenja Note i Note II modela vidljivo je manji ekran kao i celokupno manje dimenzije. Veća dijagonala definitivno je dostignuće na koje Alcatel može biti ponosan.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note 2

Da biste shvatili dimenzije ovog uređaja uporedićemo ga sa modelom Alcatel Idol X, koji je opremljen 5" ekranom.

Poređenje sa Alcatel Idol X

Aparat odlično pristaje u šake, dok su sa prednje strane vidljiva tri tastera osetljiva na dodir, a sa prednje strane nalaze se i kamera i senzor osvetljenosti. Sa zadnje strane se mogu videti kontakti kao i magnet. Complete Cover ne poseduje ugrađenu elektroniku već samo prekriva ekran. Korisnici na raspolaganju imaju i opciju da zasebno kupe Magic Flip koji poseduje LED svetla koja prikazuju vreme ili ikone koje ukazuju na različite događaje.

Sa donje strane se nalazi slot za olovku koja je prvobitno bila prikačena za kućište (kod modela koji je korišćen za testiranje nedostaje ali je dostupan kod komercijalnog uzorka). Sa desne strane nalazi se konektor microSIM kartice a odmah ispod nalazi se on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka. Sa leve strane nalazi se microUSB priključak, dok je standardni, 3.5mm priključak za slušalice postavljen sa gornje strane.

Monolitičko kućište i veliki izbor boja govore u prilog ovom modelu. Matirana plastika lepo izgleda i pruža odličan osećaj u rukama. Ne deluje zastrašujuće veliko i dovoljno je komforan.

Ekran

Aparat karakteriše 6“ IPS matrica FullHD 1080x1920 rezolucije koja još uvek nije tipična za većinu proizvođača. Ekran prekriva DragonTrail zaštita sa oblogom koja čini da su otisci prstiju manje vidljivi.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, dok je osvetljenje prejako. Tu je i senzor osvetljenosti koji automatski vrši podešavanje pozadinskog osvetljenja.

Pri direktnom sunčevom svetlu prikaz na ekranu bledi ali su informacije i dalje čitljive. Screen Type Capacitive podržava do pet istovremenih pritisaka.

Alcatel naglašava da ovaj model odlikuje izuzetno tanak ram oko ekrana, 2.4mm, veoma je tanak i vizuelno se čini da ekran zauzima čitav prostor od jednog do drugog kraja.

Kvalitet ekrana je neznatno inferiorniji u odnosu na ekran kod modela Note II, ali za ovaj opseg cena, reč je o jendom od najbojih ekrana.

Baterija

Baterija nije uklonjiva, a aparat koristi litijum-polimersku bateriju kapaciteta 3400mAh. Proizvođač navodi da ona obezbeđuje do 18 sati rada na 3G i do 20 sati na 2G, dok u režimu mirovanja može da obezbedi od 600 do 400 sati rada, respektivno. Kada je reč o reprodukciji muzičkih sadržaja, baterija će trajati 24 sata.

Prilikom normalne upotrebe (sat vremena razgovara, dva sata slušanja muzike, sat vremena korišćenja društvenih mreža, nekoliko fotografija), baterija će biti dovoljna za dva dana rada. Uz manje korišćenje i do tri dana ili možda čak i nešto više. U najgorem slučaju, kada je u pitanju upotreba dve SIM kartice, baterija će biti prazna do večeri. Za potpuno napajanje baterije potrebno je 3.5 sata, dok je za napunjenost od 90 odsto potrebno 2 sata i 45 minuta.

Po našem mišljenju, ovaj uređaj može da obezbedi rekordno vreme rada među sličnim modelima, mada je to relativna vrednost. Naravno, sve će zavisiti od toga kako ga koristite.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj je opremljen sa 2 GB RAM-a, pri čemu je u proseku oko 1 GB slobodno nakon pokretanja uređaja. Za smeštanje podataka izdvojeno je 8 GB, ali je korisnicima dostupno oko 5.5 GB (16 GB je dostupno u drugoj verziji dok je na raspolaganju 12.7 GB). U okviru ovog uređaja postoji slot microSD memorijske kartice. Maksimalni kapacitet - 32 GB.

Performanse

Uređaj koristi čipset MediaTek MT6589, ali za razliku od prethodnih modela, ovaj model nosi naziv Turbo zbog višeg radnog takta (od 1.2 do 1.5 GHz ). U pitanju je quad core procesor, radnog takta 1.5 GHz, ARM Cortex-A7 (FPU i NEON). Kao grafički akcelerator korišćen je PowerVR SGKS 544MP.

Na vašem smart telefonu možete da popkrenete gotovo svaku igru ili kompleksnu apliakciju.

Informacije iz različitih aplikacija i testova performansi.

Kamera

Modul kamere je Sony EXMOR, isto kao kod Idol X modela. Interfejs kamere je redizajniran u korist jednostavnosti, možete da omogućite HDR režim, možete da koristite pan opciju, isključite blic. Možete da snimate fotografije pritiskom na ekran na mestu gde želite da bude fokus, a zatim uređaj snima fotografiju. Nažalost, čudo se nije desilo - kvalitet matrice je mnogo lošiji nego kod Idol X modela, što se detaljno vidi u slikama, često su mutne čak i kada se snimaju danju. Kada snimate u zatvorenom, kamera ovog uređaja se pokazuje jednako lošom, fotografije su sa dosta šuma kada blic osvetljava fotografiju, a fokus je često pogrešan. Ukratko,13MP kamera koja je iskorišćena kod ovog modela je više marketinški trik nego realnost u odnosu na Galaxy S4 ili Sony Xperia Z, jer je kamera mnogo slabija. Pogledajte primere fotografija nastalih kamerom ovog modela.

Video snimanje je podržano u rezoluciji 1080p, 30 kadrova u sekundi.

Primer video klipa (3GP, 55 MB) >>>

Konačni zaključak vezan za kameru – tipično rešenje za jeftine uređaje, ništa od čuda koja su se obećavala. Mnogi proizvođači drugog reda nude kvalitetne 8 MP module, koji nude veoma dobre, dok je Alcatel ušao u trku za megapiskelima, što je rezultiralo ne tako dobrim fotografijama.

Karakteristike povezivanja

Telefon koristi mobilne mreže 2G (GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 ) i 3G (850/900/2100 MHz). U prisustvu Bluetooth 4.0 može da se vrši transfer fajlova i govora. Dostupan je bežični Wi-Fi IEEE 802.11 b / g / n standard. Uređaj može da se koristi kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot) ili modem. Za prenos datoteka i sinhronizaciju podataka koristite USB 2.0 (High Speed). Prisutna je i ne previše korisna funkcija Wi-Fi Display, koja služi da šalje signal sa vašeg telefona na drugi uređaj koristeći Wi-Fi. Tradicionalno, postoji funkcija Wi-Fi Direct.

Softverske karakteristike - Android 4.2.2

U okviru modela Idol X Alcatel je predstavio svoj prvi softverski interfejs, koji smo tako i upoznali. Ljudi često preferiraju „ogoljeni“ Android i veoma su zadovoljni njegovim mogućnostima. Ovaj nije trenutak za raspravu šta je bolje, ali sudeći po polarizovanim mišljenjima, fabrički interfejsi kompanija imaju pravo što postoje. Po našem mišljenju, kompanije koje ulažu novac u kreiranje interfejsa, ne mogu da fizički dodaju opciju da se onemogući ovakav interfejs, jer će ih to dovesti u situaciju da nekada da rade za džabe. Ovo je šteta jer bi moglo da poveća vrednost smart telefona u očima korisnika.

U okviru Scribe Pro režima se pojavljuje MultiView, u okviru kojeg je prozor podeljen na dva dela i svaki može imati pokrenutu svoju aplikaciju. Ovo smo prvi put videli u okviru modela Note II. Od unikatnih aplikacija za ovaj uređaj moramo napomenuti Scribe Note (rukom pisane beleške, prepoznavanje radi veoma loše), Scribe Calculator - odlična aplikacija gde možete da pišete formule, radi bez problema).

Bez otključavanja uređaja možete videti vremensku prognozu za taj dan, a povlačenjem bara na dole pogledajte prognozu za tri dana. Ikone su veoma lepe. Prevlačenjem prsta na desno videćete kalendar i listu zadataka za taj dan (za ulazak u zadatak ili pregled obaveza za neki drugi dan morate dlaje ulaziti u aplikaciju). Takođe možete videti statusnu liniju, a ona je dostupna i kada je ekran zaključan, ukoliko ne postoji bezbednosni ključ ili digitalni kod.

Ključna razlika Alcatel interfejsa u odnosu na druga rešenja je to što su drugi proizvođači odlučili da odustanu od posebnog menija za sve aplikacije. Na glavnom ekranu je widget vremenske prognoze, nekoliko ikona. To je referentna tačka. Listanjem ekrana na levo dolazite do widgeta koje ste postavili. Listanjem na desno ćete videti ikone programa, a neki programi su već uklonjeni iz direktorijuma od strane proizvođača. Takva organizacija dozvoljava da se odmah na nju naviknete jer je logična i jednostavno ima pravo na postojanje.

U meniju podešavanja postoje sopstvena podešavanja, na primer, režim koji štedi bateriju. Izgledom menija preovlađuje bela boja, što je veoma lepo. U videu opisu govorimo o većini aplikacija koje se nalaze u uređaju i šta se to promenilo u odnosu na prethodne modele, pa nećemo ponavljati.

Tada je bilo moguće zadržati se na svakom programu da se opiše, ali sada nema puno smisla za tako nešto jer je reč o smart telefonu, pri čemu je njegov softver opšte poznat, a dotakli smo ga se u video snimku. Dakle, pogledajte snimke sa ekrana.

Drugi deo koji želimo da posebno opišemo su multimedijalne karakteristike. Uređaj podržava nekonvertovani video, ali čipset se loše ponaša kod 1080p rezolucije, često gubi sinhronizaciju zvuka i slike. Što se tiče muzičkih formata tu je i podrška za FLAC, pored uobičajenog MP3 i mnogih drugih.

Uređaj poseduje dobar ekran, ali loš čipset koji onemogućava da vidite bilo koji fajl u odnosu stranica koji poseduje ekran ovog uređaja. Sa druge strane, recimo model Galaxy S4 nudi podršku za mnogo veći broj formata i fajlova. Naravno, ova dva modela pripadaju različitom cenovnom opsegu.

Utisci

U pogledu kvaliteta izrade nemamo nikakvih pritužbi na ovaj model, jačina melodija zvona je odlična, pa zvono možete čuti čak i kada se uređaj nalazi u torbi. Vibracija kroz deblje kućište se oseća neobično i često ne primećuje. Nema žalbi na kvalitet prenosa glasa.

Krajem septembra, ovaj uređaj će se pojaviti u prodaji po ceni koja ne zvuči preterano visoko, ali sa druge strane, u pitanju je jedan od prvih uređaja sa FullHD IPS ekranom dužine dijagonale 6“ i 13MP kamerom (za koju se ispostavilo da je čist marketing).

Ovaj model se čini veoma interesantnim i korisnim – karakteriše ga rekordno trajanje baterije, dobra ergonomija. Uređaj je vredan razmatranja, pri čemu ako vam je potreban uređaj sa velikim ekranom i multimedijalnim mogućnostima (kamera, video reprodukcija) to i nije toliko važno. U Kini i Hong Kongu možete kupiti Pro Scribe čak i jeftinije nego Samsung Galaxy Note, uključujući isporuku. Suština je da u pitanju nije savršen, ali jeste veoma interesantan fablet za masovno tržište. Ako vam je potreban takav uređaj i razumete zašto vam je potreban, onda ovaj model definitivno vredi ozbiljnije razmotriti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024