Honor 3 2013
2013. godina
4.7" LCD, 68.1% body
3% K3V2E, Android 4.2.2 Jelly Bean
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
2150 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Honor 3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Huawei Ascend Honor 3

Kineske kompanije (Huawei, Lenovo) postepeno su došle do srednjeg segmenta uređaja sa pristojnim modelima koji predstavljaju vezu između glavnih modela B brendova i prošlogodišnjih glavnih modela A brendova.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)

Reći nešto o kompletnom prodajnom pakovanju je problemaitčno, jer se smart telefon isporučuje samo sa punjačem i kablom.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Na prvi pogled, vidimo normalan smart telefon bez ikakvih karakteristika dizajna. Ali ako pogledate malo pažljivije, videćete da izgleda malo bolje nego Samsung Galaxy. Osnovni materijal koji se koristi je polusjajna plastike. On ne skuplja toliko otiske kao što je slučaj sa modelima Galaxy S4 ili LG G2, ali isto tako ne možemo reći da je dobra kao matirana kada je potvrdno zadržati uređaj čistim.

Veći deo prednje strane zauzima ekran sa dijagonalom od 4.7“ a iznad njega su slušalica prekrivena mrežom, sočivo prednje kamera i senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine, kao i signalna lampica (ona može svetleti crveno, žuto ili zeleno).

Ispod ekrana se nalazi panel sa tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Home“ i „Menu“. Kao što možete videti, Huawei koristi staru rešenje sa posebnom tasterom „Menu“, iako mnogi sada pokušavaju da implementiraju taster „Recent Apps“.

Sa gornje strane uređaja može se videti microUSB konektor dok je sa donje bočne strane otvor mikrofona i zatvarač koji je sakrio 3.5 mm priključak za slušalice.

Sa desne se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje. Tasteri imaju mek hod i ugodni su da se koriste. Pritiskom čujete klik zvuk. Tasteri su napravljeni od aluminijuma.

Sa zadnje strane se nalazi sočivo 13MP kamere, blic i rešetka zvučnika. Sam poklopac se skida, da biste ga uklonili dovoljno da pogurate žljeb u donjoj zoni. Zvučnik karakteriše značajna rezerva, pa čak i kada zvuk podesite na najviši nivo neće biti pucketanja zvučnika.

Ispod zadnjeg poklopca se krije ukloniva bateriju, slot za memorijsku karticu i slot za SIM karticu formata microSIM.

Smart telefon je savršeno sastavljen i nakon mesec dana nismo primetili ikakve probleme niti su se pojavili škriputavi zvukovi.

Dimenzije

Opisujući dimenzije Huawei Honor 3 modela, veoma je problematično dati mu kvalitativnu karakteristiku. To je uglavnom zbog sve veće dijagonale smart telefona.

Ako posmatramo smart telefone sa dijagonalama 5“ i iznad Honor 3 izgleda kompaktno, ako govorimo o uređajima sa dijagonalom od 4.3“ i ispod, u poređenju sa njima Honor 3 deluje glomazno.

  • Huawei Honor 3 - 133 x 67.2 x 9.9 mm, 138 grama
  • Lenovo P780 - 143 x 73 x 10 mm, 176 grama
  • Samsung Galaxy S3 - 136.6 x 70.6 x 8.6 mm, 133 grama
  • Samsung Galaxy S4 - 136.6 x 69.8 x 7.9 mm, 130 grama
  • HTC One - 137.4 x 68.2 x 9.3 mm, 143 grama
  • iPhone 5S - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grama

Poređenje sa modelima Meizu MX2 i Acer Liquid S2

Smart telefon je lako držati jednom rukom, ali upravljanje samo palcem nije moguće, jer nećete dopreti do oko 30% ekrana.

Ekran

Veličina ekrana je 4.7“, a rezolucija 1280x720 piksela. Korišćen je IPS tip matrice uz podršku za deset istovremenih pritisaka, dok je gustina ekrana 312PPI. Ekran je prekriven zaštitnim staklom Gorilla Glass, ima oleofobski premaz. U okviru uređaja postoji senzor za automatsku kontrolu osvetljenja (ne radi dobro, prijatan nivo osvetljenosti nije ostvaren) i mogućnost da se prilagode boje.

Po našem mišljenju, Honor 3 poseduje odličan ekran sa prirodnim bojama, dobre uglove gledanja i dovoljnu jasnoću slike. Među nedostacima, morali bismo napomenuti viši prag minimalne osvetljenosti u mraku za koji biste želite da bude još manji.

Ono što je veoma važno je da ekran smart telefona glavnih modela inferioran u odnosu na ekrane u okviru uređaja B- brendova sa FullHD rezolucijom, ali zbog niže rezolucije Honor modela i oleofobskog premaza značajno se poboljšava upotrebljivost.

Ekran gotovo potpuno bledi prikikom izlaganja sunčevim zracima.

Operativni sistem

Smart telefon koristi operativni sistem Android 4.2.2, uz koji je instaliran vlasnički korisnički interfejs Emotion UI 1.6. Detaljne karakteristike ovog interfejsa su opisane u okviru testa modela Huawei Ascend Mate.

Još jednom, želeli bismo da napomenemo da nam se dopada sa koliko pažnje, Huawei obraća na svoj korisnički interfejs, ali još uvek smo nezadovoljni sa nekim funkcijama u njegovoj lokalizaciji i promenama u samom interfejsu (posebno nervira kad pozovete malu sliku kontakta iz imenika). Takođe, treba pomenuti brzinu. Očigledno, ovaj interfejs mora da se detaljno razradi. Kada Huawei Honor 3 koristi matični launcher sve prosto leti, čak i ako koristite specijalne vizuelne efekte kada listate sadržaje. Samo malo se usporava kada se krećete pozadinama.

Performanse

Smart telefon je baziran na quad core HiSilicon K3V2E procesoru ove kompanije, koji radi na radnom taktu od 1.5 GHz, dok je grafička kartica - Vivante GC4000. Uređaj poseduje 2GB sistemske memorije dok je interni skladišni kapacitet 8GB (4.8 GB je korisniku na raspolaganju). Uređaj podržava memorijske kartice kapaciteta do 64 GB.

Mala količina interne memorije može negativno uticati na igre sa velikim kešom, koji su instalirane na uređaju, ali obzirom da je uređaj opremljen tasterima na ekranu, Huawei je uspeo da se elegantno „izvuče“ iz ove situacije. U odeljku podešavanja može se odabrati da li da se sadržaji skladište u internu memoriju ili na memorijsku karticu.

Zapravo, procesor je već prilično star, njegova verzija bez indeksa "E" se koristi u okviru modela Huawei Ascend Mate i Huawei FHD10. Smart telefon pokazuje odlične performanse trajanja baterije u svakodnevnoj upotrebi (pretraživač, email, twitter, video). Što se tiče igara, ovde recimo možete igrati većinu neobaveznih igara, pa čak i pokrenuti neke od zahtevnih igara, ali se osloniti na činjenicu da će oni raditi bez usporavanja ne možete. Ovo ipak nije igrački uređaj.

Trajanje baterije

Smart telefon poseduje uklonivu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 2150 mAh. Brojke su prilično skromne po današnjim standardima, međutim, pogledajmo rezultate testova.

Uz čitanje (30 % režim osvetljenosti „Airplane“ režim uključen), kapacitet baterije smart telefona je dovoljan za devet sati rada.

Gledanje HD videa uz maksimalno osvetljenje uređaja će isprazniti uređaja za oko pet sati.

Uz svakodnevnu upotrebu (mail, twitter, web surfovanje par sati ukupno, plus 10-20 minuta razgovora, SMS i slušanje muzike oko jedan sat) Huawei Honor 3 ponudio je jedan dan trajanja baterije. U principu, trajanje baterije modela Honor 3 nije iznenadilo.

Gledanje videa i čitanje

Honor 3 se ponašao savršeno kao portabl video plejer, ako vam ne smeta dijagonala ekrana uređaja. Problemi sa kodecima i video formatima koje uređaj ne podržava nisu primećeni. Podržani su MP4, MKV, i AVI formati i sledeći kodeci: H.264, Xvid, DivX, VC1, kao i audio kodeci: MP3, FLAC, AC3, DTS (ne u svim video fajlovima). U javnom prevozu za lak pregled dovoljno osvetljenje je već na 80-90%.

Čitanje sa ekrana modela Honor 3 je takođe udobno (osim u mračnoj sobi, bez dodatnih izvora svetlosti, zbog visokog praga minimalnog osvetljenja brzo ćete se umoriti oči). HD rezolucija je dovoljna da ne umarate oči, ali ovde se opet se postavlja pitanje da li je dijagonala ekrana dovoljna ili ne.

Kamera

Smart telefon je opremljen glavnom kamerom sa rezolucije 13 MP i LED blicem i prednjom kamerom 1.3MP rezolucije. Ispod možete videti primere fotografija i video kipova nastalih glavnom kamerom. Video se snima u rezoluciji 1080p sa brzinom od 30 kadrova u sekundi.

Prednja kamera je savršena za Skype, koji radi bez problema.

Bežično povezivanje

Mobilne mreže - telefon radi u mrežama mobilne telefonije 2G(GSM/GPRS/EDGE, 850/900/1800/1900MHz) i 3G(900/2100MHz).

Wi-Fi (b / g / n) - u podešavanjima možete da uključite korišćenje mobilnog Interneta preko Wi-Fi, kao i da iskoriste prenos fajlova preko Wi-Fi Direct opcije.

Bluetooth 4.0 - podržava sve popularne profile uključujući A2DP.

GPS - za prvo pokretanje je potrebno oko pet sekundi.

Otpornost na vodu i prskanje

Smart telefon sertifikovan za zaštitu IP57. To znači da možete bez problema da ga ispustite u vodu ili razgovarate koristeći telefon po pljusku. Pokušali smo da potopimo uređaj u lavabo i da ga bacimo u sneg. Test jedinica i dalje je radila dobro.

Zaključak

Žalbi za kvalitet komunikacije nemamo, vi i vaš sagovornik možete čuti jedan drugog savršeno.

Za preporučenu maloprodajnu cenu modela Huawei Honor 3 dobijate smart telefon elegantnog dizajna, dobar ekran, lepog (mada ne idealnog) korisničkog interfejsa i velike brzine. Problem ovog modela je što je pozicioniran u veoma konkurentnom segmentu. Prvo, za malo više novca nego što košta ovaj model možete kupiti prošlogodišnje vodeće modele (Samsung Galaxy S3 i HTC One X), koji će osvojiti u smislu kamere i performanse i drugo, u istom segmentu su pozicionirani i vodeći modeli B brendova koji nude FullHD, rezoluciju, možda čak i za manje novca nego što košta ovaj model.

Testiranjem velikog broj uređaja B brendova, došlo smo do sledećih zaključaka: uprkos najboljim karakteristikama, oni su i dalje inferiorni u odnosu na modele A brendova. Honor 3, iako inferioran u odnosu na karakteristike vodećih modela B brendova i dalje nudi veoma prijatno korišćenje. To je uglavnom zbog veće brzine rada i naravno, oleofobskog sloja.

Uprkos tome što su Samsung Galaxy S3 i HTC One X zaista teški konkurenti, hajde da uporedimo ova dva modela sa Honor 3.

Galaxy S3 ima najbolju kameru i dimenzije, dok su na strani Honor 3 kvalitetniji materijali i brzine (ukoliko poseduje launcher). Sa druge strane, kao uređaj za igranje je pogodniji Galaxy S3. Ekrani su veoma kontroverzno pitanje. Čak iako ste dugogodišnji korisnik S3, morate priznati da je ekran modela Honor 3 bolji u smislu jasnog prikaza malog teksta, prirodne reprodukcije boja, bez Pentile tehnologije, mada ekran modela S3 nudi sjajnu crnu i odličan kontrast. Ako je važno za vas da igrate sa najmoćnijim smart telefonom i cenite kvalitetne slike, trebalo bi da obratite pažnju na Galaxy S3, ako više volite mirnije boje, najbolju brzinu launchera i potrebna vam je zaštita od vlage, prednost je na strani Honor 3 modela.

Ako govorimo o One X, on definitivno osvaja po pitanju kvaliteta ekrana i dizajna interfejsa. Kada je reč o autonomiji rada smart telefona, tu ne možemo da kažemo mnogo jer je to individualna stvar korisnika. Na strani modela Honor 3 je zaštita od vlage, ukloniva baterija i podrška za slot za memorijsku karticu.

Postoji još jedan konkurent - Lenovo P780. Prelep aluminijumski smart telefon kompanije Lenovo sa ogromnim kapacitetom baterije. Izbor je jednostavan: ako želite smart telefon koji dugo traje birajte P780, ako vam je potrebna zaštita od vlage - birajte Honor 3, koji je i brži, dok je na strani R780 podrška dve SIM kartice.

Huawei Honor 3 je definitivno dobar uređaj, ali sa cenom koju ima ovaj model u moru konkurenata ne može da se nametne. Sa nešto nižom cenom bi svakako bio vredan konkurent.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024