Vibe Z K910 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Lenovo Vibe Z K910
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo Vibe Z K910. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo Vibe Z K910 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Lenovo Vibe Z (K910L)

Lenovo smart telefone smo počeli da testiramo prošle godine. Iskreno, oni nas nisu posebno impresionirali: karakterisali su ih slabi procesori, ekrani osrednjeg kvaliteta, velike dimenzije, loš interfejs. U principu, uređaji ovog brenda nisu mogli da se pohvale ničim dobrim. Situacija je počela da se postepeno menja nakon objavljivanja Lenovo K900 modela: najtanjeg smart telefona u aluminijumskom kućištu po veoma pristupačnoj ceni. Doživljaj je kvarilo samo usporenje dok prolazite kroz desktope i slot za memorijsku karticu. Postepeno, kompanija je počela da predstavlja i druge interesantne modele: Lenovo P780 pune dužine, tanak i lagan Lenovo Vibe X i naravno, šik Vibe Z, o kojem će biti reči u današnjem pregledu.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa personalnim računarom (takođe deo punjača)
  • Žične slušalice

Kućište smart telefona je napravljeno od plastike obložene materijalom mekim na dodir, koji se brzo prekrije česticama prašine. Ostatak karakteristika kućišta je prilično impresivan. Od zanimljivih karakteristika ćemo istaći dobre slušalice, koje Lenovo uparuje sa svojim novim smart telefonima.

Materijali kućišta, kontrole, izrada

Uređaj karakteriše miran izgled. Ne postoji bilo koji element dizajna koji je specifičan ili detalj koji će privući kupce.

Veći deo prednje strane uređaja zauzima 5.5 inčni ekran. Iznad njega je sočivo prednje kamere, mreža slušalice, kao i senzori svetlosti i blizine.

Ispod ekrana je panel osetljiv na dodir u okviru kojeg se nalaze tasteri „Menu“, „Home“ i „Back“. Zadržavanje tastera „Menu“ donosi listu poslednjih aplikacija.

Poklopac sa zadnje strane je napravljen od matirane meke plastike, osim donjih sjajnih umetaka (zašto je to potrebno, nije jasno). Na samom umetku možete videti spoljašnji zvučnik. Karakteriše ga neverovatno glasni zvuk. Po našem mišljenju ovo je jedan od smart telefona najsnažnijeg zvučnika. Njegov poziv, ćete čuti čak i u drugoj sobi ako su vrata zatvorena ili na veoma bučnom mestu.

Uprkos činjenici da se matirana plastika ne prlja, ona neće biti naročito izdržljiva. Na našem uzorku za mesec dana korišćenja pojavila se ogrebotina odmah do zvučnika.

Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priljučak za slušalice.

Desno možete videti tastere za kontrolu jačine zvuka, a odmah ispod - slot SIM-kartice. Na donjem krjau možete da vidite microUSB konektor.

Na izradu smart telefona nemamo nikavih pritužbi, uređaj je savršeno izrađen, nema škriputavih zvukova, nema zazora, nikakvih problema.

Dimenzije

Visina i širina smart telefona su velike zbog veličine ekrana, tako da Lenovo nije mogao da uradi ništa po ovom pitanju. Ali su zato uradili dobar posao kada su u pitanju debljina i težina. Smart telefon je veoma tanak i lagan za svoju veličinu, a to je njegov apsolutni plus.

Smart telefon Visina (mm) širina (mm) Debljina (mm) Masa (g)
Lenovo Vibe Z 149 77 7.9 145
Samsung Galaxy Note 3 151.2 79.2 8.3 168
Lenovo K900 157 78 6.9 162
Asus Fonepad 6 164.5 88.8 10.3 210
Acer Liquid S2 166 86 9 231
HTC One Max 164.5 82.5 10.29 217
Sony Xperia Z Ultra 179 92 6.5 214

Poređenje sa modelima iPhone 5s i LG Nexus 5

Sa leva na desno: Lenovo Vibe Z, Lenovo S860, Lenovo Vibe X, Lenovo S650

Držanje smart telefona ili rad jednom rukom nisu baš zgodni što nije iznenađujuće obzirom na to kakvu dijagonalu poseduje.

Ekran

Dijagonala ekrana je dužine 5.5 inča, rezolucija – 1920x1080 piksela, vrsta matrice – IPS. Korišćen je ekran bez zazora vazduha, pri čemu na njemu se nalazi oleofobski premaz, a podržano je deset istovremenih pritisaka.

Po našem mišljenju Vibe Z je jedan od najboljih ekrana. On ima visok nivo maksimalne osvetljenosti, maksimalne uglove vidljivosti, sa ovim ekranom slika izgleda svetla i jasna. Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika na ekranu bledi ali je i dalje čitljiva.

U mraku uz minimalno osveteljnje, čitanje je voema ugodno.

FullHD rezolucija na takvoj dijagonali izgleda mnogo bolje od obične HD rezolucije. Generalno, Vibe Z poseduje predivan ekran koji može uspešno da se takmiči sa ekranima modela Samsung Galaxy Note 3 ili HTC One Max.

Operativni sistem

Uređaj koristi Android 4.3 sa originalnim interfejsom kompanije Lenovo. U poređenju sa modelom K900 ažurirani interfejs je mnogo bolji, tačniji i potpuniji. Već smo govorili o njegovim karakteristikama u razmatranju modela Vibe X.

Opet ćemo dodati da pored poboljšanja u interfejsu Lenovo svoje uređaje oprema i nekim zastarelim i nepotrebnim servisima poput SyncIT, ShareIT itd. Oni stalno spamuju obaveštenja i to je veoma nervira, tako da savetujemo da ih onemogućite u potpunosti.

Performanse

Uređaj je baziran na čipsetu Qualcomm 800 sa quad-core procesorom, koji radi na 2.15 GHz, video akceleratorom Adreno 330, poseduje 2GB sistemske memorije dok interni skladišteni kapacitet - 16 GB (12 GB korisniku na raspolaganju). Nije dostupna memorijska kartica.

Za početak, hajde da pričamo o dobrim stvarima. Smart telefon je veoma brz, desktopovi lete, zaostajanje je odsutno. Sve ovo važi za sve ugrađene i programe treće strane. Sa savršenim radom Vibe Z nas čini veoma tužnim što u predivnom Vibe X modelu nije korišćen isti čipset. Sa igrama nema problema, Qualcomm 800 je definitivno jedan od najmoćnijih čipseta koji mogu lako da se nose sa čak najzahtevnijim igrama.

Postoje samo dva osobine koje nam se ne sviđaju: interfejs ponekad „zamrzava“ dodatke treće strane i oni moraju da se ažuriraju (na primer, dodaci za vremensku prognozu ili sat), i količina slobodne RAM memorije je uvek manja od 250 MB (i to uprkos 2GB RAM-a !).

Trajanje baterije

Uređaj poseduje Li-Pol bateriju koja je kapaciteta 3000 mAh.

Smart telefon nudi vreme rada od 8 sati u HD video režimu (maksimalni nivo osveltneja i airplane režim).

U režimu slušanja muzike (ekran isključen, flight režim omogućen) smart telefon može da radi 90 sati.

Rezultati testova izgledaju dobro, ali oni nisu najbolji. Ali ono što nas je stvarno impresioniralo, to je autonomnost uređaja za svakodnevnu upotrebu. Možete lako da se oslonite na dva dana korišćenja, čak i u najtežim uslovima. Tokom tesitranja u okviru jednog dana smo uređaj koristili za gledanje HD-videa, čitanje knjige i članke na sajtu, proveru e-pošte i korišćenje Twitter-a oko tri sata ukupno. U ovom režimu, smart telefon je potrošio samo polovinu kapaciteta baterije. Zapanjujuće performanse, kojima ne može da se pohvali čak ni Samsung Galaxy Note 3.

Kamera

Smart telefon poseduje glavnu 13 MP kameru sa LED blicem i prednju kameru rezolucije 5MP.

Primere fotografija nastale glavnom kamerom možete da vidite ispod. Uređaj se dobro snalazi kada je potrebno snimiti makro fotografije.

Video sniamnje se izvodi pri makismalnoj rezoluciji od 1080p. Zvuk se snima u stereo tehnici. Dostupna je opcija za foksuiranje objekta pri snimanju videa.

Primer vdeo klipa (MP4, 106 MB) >>>

Bežično povezivanje

Mobilne mreže - smart telefon radi u mrežama 2G (GSM / GPRS / EDGE, 850/900/1800/1900 MHz), 3G (900/2100 MHz) i LTE (2600 MHz). Tokom poziva, možete da snimate pozive, uređaj je funkcionalan.

Wi-Fi (b / g / n) - u podešavanjima možete ručno da uključite mobilni internet preko WiFi koencije kao i da koristite prednosti prenosa fajlova preko Wi-Fi Direct. Od interesantih karakteristika tu je podrša za dual band WiFi.

Bluetooth 4.0 - podržava sve standardne profile uključujući A2DP.

GPS - prvo pokretanje se izvodi za samo 6 sekundi, što je odličan učinak, međutim to nije iznenađenje jer uređaj koristi Qualcomm čipset.

Zaključak

Za mesec dana korišćenja nismo imali nikakvih problema sa prenosom glasa. Vi i vaš sagovornik možete čuti jedni druge savršeno. Međutim, postojao je mali problem sa senzorom blizine kada držite uređaj uz uho, ekran se ne isključi uvek što nam se desilo nekoliko puta.

Za novac koji ćete izdvojiti za ovaj uređaj kupujete veliki „fablet“ sa veoma dugim trajanjem baterije, dobrog kvaliteta, brzim interfejsom i podrškom za 4G. Jedina značajna mana - nedostatak slota za memorijsku karticu. Iznenađujuće, ali i Lenovo može da ukloni takav važan element uređaja!

Postoji još jedna stavka, koju obično pokušavamo da ne pominjemo. Ovaj model je dostupan i na sivom tržištu gde je njegova cena niža pa u tom smislu Vibe Z nema konkurenciju, ali morate imati u vidu da u tom slučaju nemate ni garanciju na uređaj. Sa druge strane po ceni po kojoj se ovaj model legalno prodaje on je veoma dobra alternativa modelu Samsung Galaxy Note 3.

Prednosti:

  • Odličan kvalitet ekrana
  • Dugo trajanje baterije
  • Glasan kesterni zvučnik
  • Dobre performanse
  • Niska cena na sivom tržištu

Nedosatci:

  • Nedostatak memorijske kartice
  • Nekvalitetan zadnji poklopac
Specifikacije
Procesor Quad-Core Qualcomm Snapdragon 800 2.2 GHz
Oprativni sistem Android 4.3 Jelly Bean
Dimenzije (ŠxDV) 77 x 7,9 x 149 mm
Masa 147 g
Baterija Tip: ugrađena (Li-Polymer)3000 mAh,
Ugrađena kamera Na zadnjem panelu: 13 MP kamera sa autofokusom i LED blicem
Prednja kamera: 5 MP kamera sa fisknom žižnom daljinom
Zvuk 1 zvučnik, 3.5mm priključak
Portovi Micro USB port
Memorija Sistemska memorija: 2 GB RAM-a
Ugrađeni hard drive: 16 GB
Sredstva komunikacije i radio UMTS: 850/900/1900/2100 MHz
GSM: 850/900/1800/1900 MHz
WLAN: Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, Wi-Fi connection
Bluetooth: Bluetooth 4.0 HS
FM-radio
A-GPS podrška
Ekran Dimenzije: 14 cm
Tip: kapacitivni ekran osetljiv na dodir, jasnoća 20/20 (standard Full HD, 400ppi, IPS matrica)
Rezolucija: 1920x1080
Materijal: Corning Gorilla Glass 3stakle visoke čvrstoće
Boje Srebra
Titanium
SIM Jedan Micro SIM slot
Senzori Senzor gravitacije
Senzor blizine
Senzor svetlosti
Senzor E-kompasa
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024