Galaxy Note 10.1 2014 Edition 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test tableta Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Fotografije u zatvorenom

Prodajno pakovanje:

  • Tablet
  • Punjač sa USB kablom
  • Olovku
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice (samo 3G verzija)

Pozicioniranje

Ova jedinica zamenjuje Galaxy Note 10.1, koji je stigao na tržište u 2012 i uspostavljen je kao uređaj koji nije za svakoga sa karakteristikama kao što su visoka cena, nejasno korišćenje olovke i komplikovan rad sa njim. Ovaj model je u 2012 ostvario skromnu prodaju, koja, je međutim premašila prognoze trgovaca kao i same kompanije.

Nastavljajući da razvija tablete Samsung je predstavio model Note, Samsung se pre svega odlučio da kreira novu vrstu uređaja koji su nazvani fableti, i tu su se izdvojili modeli Note 2/3 - oni su veoma popularni na tržištu, ali što je najvažnije, pokazali su zašto i kako možete da koristite olovku. Note tablete ne možemo nazvati porodičnim uređajima već njih biraju kupci koji su upoznati sa telefonima i zadovoljni njihovom funkcionalnosti.

Kada govorimo o ceni Samsung uređaja, mora se shvatiti da je njihova cena očigledno viša nego kod konkurenata iz druge lige proizvođača - jaz u ceni može biti i do 20-30 odsto, kao po pravilu, pri čemu se ne samo plaća za brend, već i za dodatne funkcije. Cena standardnog iPad tableta je na približno istom nivou. Ovo pokreće zanimljivo nadmetanje - oni koji žele da uštede će izabrati često tablete malih proizvođača, onih koji su gotovo nepoznati na tržištu, dok će drugi da se odluče između iPad i Samsung modela. Možda ovaj izbor nije određen konkretno proizvođačem uređaja već operativnim sistemom odnosno treba da izaberete iOS ili Android. Na primer, za mene, Apple tablet je zgodniji od onih baziranih na Androidu. iPad sa druge strane uprkos brojnim prednostima ima nedostatak fleksibilnosti svojstven Android operativnom sistemu. U 2013. godini, Google je uložio mnogo truda kako bi rad na Android tabletima načinio boljim, a ti napori nisu bili uzaludni. Iako neki Android tableti ponekad pate od „seckanja“, zbunjeni raznim proizvođačima sopstvenog softvera, po karakteristikama oni su pretekli iPad, dok proizvođači softvera proizvode igre i aplikacije za obe platforme istovremeno ili skoro istovremeno.

Kada treba oceniti Galaxy Note 10.1 2014 Edition imamo svojevrstan miks - sa jedne strane, to je glavni model sa ekranom dijagonale od 10 inča, koji je neka vrsta najsnažnijeg modela koji ima maksimalan učinak i relativno dug životni ciklus. Zato uređaj koji je počeo da se prodaje u novembru 2013 prodaje, ima prefiks 2014 Edition. Drugo, on je naslednik Note linije i pruža nove mogućnosti za umetnike, studente i kreativne ljudi. Ali, kako su 2012. godine glavne karakteristike bile implementirane oko crtanja olovkom, to je u narednim verzijama Note modela kompanija je proširila poslovne funkcije, kao što su brzo kreiranje tabela, grafikona i ilustracija. Po našem mišljenju, ovaj tablet je pogodan za sve one koji ne samo da koriste tablet i da čitaju informacije sa ekrana uređaja već i aktivno hvataju beleške, razgovaraju sa drugim ljudima i razmenjuju informacije. Raznovrsnost metoda unosa, njegova katalogizacija, kapacitet skladištenja, čine da ovaj model nema konkurenciju. Za razliku od drugih Android tableta ovaj model ima jedinstvenu osobinu - olovku koji vam omogućava da radite sa različitim aplikacijama kreiranim za njega i to je veoma udobno.

Dizajn, veličina, kontrole

Samsung se odlučio za jednostavno pravilo po pitanju boja – bela i crna.

Kada je reč o materijalima, ovaj uređaj je potpuna replika Note 3 modela kod kojeg je korišćena plastika, dok je površina ekrana zaštićena sigurnosnim staklom i gotovo da ne postoji mogućnost da dođe do ogrebotina.

Dimenzije uređaja su 243.1x171.4x7.9 mm a težak je 547 grama (verzija sa 3G, verzija sa Wi-Fi teži 535grama). Spoljna strana ukazuje na tipično rešenje ove kompanije – uređaj je tanak, ima jedan mehanički taster u sredini, pa se ne može lako koristiti jednom rukom. Po našem mišljenju, jedan od glavnih konkurentskih prednosti iPad modela je metalno kućište, jer na primer, iPad Air teži približno isti, iste je debljine, ali se oseća kao skuplji proizvod. Taj osećaj kada koristite Samsung tablet ne postoji, on je uređaj koji je napravljen da radi i ispunjava vaše potrebe. Zanimljivo je da dok kod telefona upotreba potpuno plastike se ne doživljava kao mana, kod tableta je više minus. Malo je verovatno da će se natpisi obrisati tokom vremena, da će kućište pući od padova ili tako nešto desiti, ali metal je metal, i uređaji u metanom kućištu se smatraju sasvim drugačijim. Obzirom da u slučaju ovog modela kućište je u potpunosti izrađeno od plastike i da je Samsung opsednut plastikom Samsung Galaxy Note 10.1 jasno gubi u vizuelnom smislu od iPad Air modela uprkos približno sličnoj masi dva uređaja.

U poređenju sa prethodnim generacijama Note familije, 2014 Edition jedinstveno pobeđuje kada je reč o dizajnu i kvalitetu izrade jer kućište nije sjajno i magnet za otiske prstiju.

Sa desne strane nalazi se slot za olovku koji je standardizovan i identičan je onom kod modela Note 3, a olovka se može ubaciti u slot i bez gledanja na stranu. Kada je reč o nedostacima nosača olovke kod modela Galaxy Note 10.1 2014 Edition uočava se izvesna olabavljenost u nekim slučajevima, pa pre kupovine treba obratiti pažnju na ovaj detalj. Međutim, broj vraćenih uređaja sa mehaničkim problemima povezanim sa olovkom i držačem je veoma mali.

Sa gornje strane nalazi se IR port koji se koristi za kontrolu različitih kućnih uređaja, kao što je TV. U meniju je moguće pronaći odgovarajući priključak. On/off taster nalazi se sa leve strane, a tu je i taster za kontrolu jačine zvuka. Sa leve strane vidljiv je 3.5mm priključak za slušalice. Iznad ekrana nalazi se prednja kamera za video pozive, 2MP, a glavna kamera nudi 8MP na raspolaganje i ima LED blic.

Kod 3G modela, SIM kartica nalazi se sa desne strane a tu je i slot za memorijsku karticu.

Ekran

Dijagonala ekrana je 10.1 inč, rezolucija je 2560 x 1600 piksela, što daje 299ppi. Ekran je Super Clear LCD sa Wacom podrškom koja omogućava precizno crtanje. Boje su jasne, pozadinsko osvetljenje može se podešavati i savršeno funkcioniše bez obzira na uslove osvetljenja. Prikaz informacija na ekranu ne bledi i podaci su čitljivi.

16:9 odnos strana je velikom broju ljudi zanimljiv za gledanje video sadržaja, ali ne svima, budući da se nekima dopada i gledanje videa na 4:3 ekranima. Kvalitet ekrana ovog tableta je među boljima i daje jasnu prednost Samsung-u. Međutim, to nije nimalo iznenađujuće – kvalitet ekrana ove kompanije uvek zaseni konkurenciju. Kvalitet ekrana iPad uređaja sa Retina ekranom i ovog uređaja je na istom nivou.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-konekcija. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP.

Verzija USB 3.0, brzina prenosa podataka je oko 45 MB/s. Kada je povezan preko USB koenkcije baterija uređaja se puni.

Kada je tablet povezan sa PC računarom nije omogućeno da zajedno rade USB i Bluetooth, pa uređaj zahteva da isključite Bluetooth bez obzira na trenutno stanje, što je vrlo nezgodno. Kada je povezan preko USB porta uređaj puni bateriju.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže dostupan je EDGE klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Takođe za standard 802.11 n podržan je režim HT40, koji omogućava da se udvostruči kapacitet Wi-Fi (zahteva podršku i sa drugog uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Alternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim primenama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

IR port. Mogućnost da se koristi telefon kao daljinski upravljač za različite uređaje. Automatki se konfiguriše za gotovo svaki model.

Memorija, radna memorija i perofmrnase platforme

Model je dostupan u nekoliko verzija - količina memorije može biti 16 ili 32 GB, dok je količina RAM-a uvek 3 GB. Nakon pokretanja uređaja količina slobodne RAM memorije prelazi 1.2 GB, ali brzo biva svedena na 300-400 MB i bude oko ove vrednosti. Količina radne memorije nema uticaja na performanse u smislu negativnih efekata odnosno uređaj nikada ne ostaje bez memorije.

Kompatibilne memorijske kartice su do kapaciteta 64 GB, pri čemu je podržana zamena bez isključenja uređaja.

Tablet je baziran na Samsung Exynos OCTA 5420 procesoru sa osam jezgara kod kojeg su 4 jezgra Cortex A15 čiji radni takt je 1.9GHz dok su druga četiri Cortex A7 čiji radni takt je 1.3 GHz.

Sa stanovišta interfejsa uređaj radi prilično brzo, ali ponekad možete videti male probleme u standardnim programima, koji brzo nestaju i pojavljuju se bez nekog pravila - to je doprinos vlasničkog korisničkog interfejsa kompanije Samsung. U sintetičkim testovima tablet je pokazao dobre rezultate.

Kamera

Uređaj poseduje kameru maksimalne rezolucije 8MP, i za razliku od modela Tab Pro/Note Pro – dostupan je autofokus, iako rezolucija nije promenjena. Možete videti primere nekoliko fotografija. Po našem mišljenu kamera nije naročito dobra i trebali biste da je koristite samo kao ekstra funkciju.

Baterija

Tablet poseduje bateriju kapaciteta 8220 mAh, koja prema podacima proizvođača, može da obezbedi reprodukciju video sadržaja do 10 sati, do 117 sati muzike, odnosno do 9 sati surfovanja internetom (3G ili Wi-Fi, nije bitno ). U praksi, ovi rezultati se mogu bezbedno smatrati idealnim obzirom da je vreme rada manje od oko polovine navedenih vremena - tako uređaj nudi oko 6 sati gledanje videa u FullHD (avi, hardverska akceleracija, osvetljenost oko 70 odsto). Čak i smanjenje osvetljenja na minimum ne omogućava da vreme rada bude duže od 10 sati. Kada surfujete internetom uz osvetljenje od oko 50 odsto baterija nudi oko 4-5 sati rada. U proseku, ne baš aktivna upotreba tableta će obezbediti 5-6 dana rada. Uz veoma aktivno korišćenje ovo vreme se spušta na 1 pun dan.

Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je malo više od 5 sati (2A punjač u prodajnom pakovanju). Možete bezbedno da ostavite tablet da se puni noću, ali to je više minus nego plus. Ovaj detalj je različit kod svih modernih tableta, uključujući iPad, koji se nije pokazao sjajno prema ovom parametru. Sa druge strane, referentno vreme rada za iPad i dalje je najbolje na tržištu tableta. Ono iznosi 10 sati video reprodukcije bez ikakvog dodatnog instaliranja i ne baš širokog spektra podržanih formata. Pre dve godine, vremenski jaz trajanja je bio skoro dva puta dok je on danas pao na 1.5 puta, ali je ipak primetno drugačiji. Ova opcija je vredna razmatranja ako vam je potreban tablet koji nudi što je moguće duži rad, a električna mreža nije pri ruci većinu vremena.

Rad sa olovkom

Svi uređaji iz porodice Note maksimalno su standardizovani – poseduju istu olovku, kvalitet OCR, nivo pritiska olovke na ekranu, softverskih mogućnosti. Razlikuju se samo u veličini ekrana, pri čemu je tablet sa 10.1 inčnim ekranom najpogodnija opcija za crtanje, izradu grafikona, i slično. U video klipu o ovom tabletu smo se pomalo dodirnuli multitaskinga i karakteristike S-Pen, ali neće biti suvišno da ponovimo opis njihovog rada iz modela Note 3 za one koji nisu upoznati sa ovim opcijama. ScrapBook aplikacija koja vam omogućava da sačuvate tekst, slike i drugo sa ekrana, tako što kliknete na ekran i odaberete kategoriju. Sve fotografije se skladište na jednom mestu, uključujući i video. Dobra funkcija koja može biti od interesa kao analogija, iako slabija, Evernote aplikacije. Prednost je u tome što ova funkcija je ugrađena u telefon.

S Action je sada prepoznata od strane svih beleški, možete ih vezati za određenu akciju, tako da unesete neki podsetnik da se pozove taj i taj, telefon ga prepoznaje i dodaje u kalendar, ili u pravo vreme za poziv upozorava korisnika. Za ovom funkcijom nije bila veoma velika potražnja na tržištu tako da je možda najbeskorisnija.

ScrapBook je aplikacija koja vam omogućava da sačuvate tekst, slike i drugo sa ekrana, tako što kliknete na ekran i odaberete kategoriju. Sve fotografije se skladište na jednom mestu, uključujući i video. Dobra funkcija koja može biti od interesa kao analogija, iako slabija, Evernote aplikacije. Prednost je u tome što ova funkcija je ugrađena u telefon.

S Finder - univerzalno pretraživanje na telefonu i memoriji, u potrazi za informacijama u svim aplikacijama, bez izuzetka (možete, međutim, podesite mesta na kojima nije potrebno da vrši pretraga bilo čega.)

Pen Window - nacrtajte kvadrat na ekranu i nastaje prozor te veličine koju ste nacrtali i u njemu ikona aplikacije. U stvari, to je pop-up prozor, koji je neophodan kada negde nešto radite, na primer, da računate nešto preko kalkulatora. Ona se nalazi nad glavnim prozorom i može da se zatvori u bilo kom trenutku.

Appendix S Noteje karakteristika koja je ažurirana i sinhronizovana sa Evernote (!), Prilično je jednostavna za korišćenje interfejsa za upravljanje beleškama, možete videti nekoliko stranica, što je veoma pogodno u odnosu na aktuelnu verziju. Toplo preporučujemo da pogledate video snimak o ovoj aplikaciji da podelimo radost vezano za ovaj, jedan od najinteresantnijih sadržaja na telefonu.

U Multi Window prozoru sada možete da otvoriti istu aplikaciju u dva dela prozora, koja na primer omogućava da istovremeno govorite preko IM aplikacije za instant poruke sa dva prijatelja. Međutim, možda najbolja karakteristika ove aplikacije je što je moguće je da kopirate poruku iz jednog dela u drugi.

Multimedijalne karakteristike

Sa stanovišta reprodukcije muzike i videa, ovaj tablet nadmašuje kako iPad tako i većinu Android modela. Bez ikakvog dodatnog instaliranja podržava većinu kodeka. Nema potrebe da uopšte instalirate dodatne kodeke. Video kodeci koji su podržali tu su: AVI, MP4, m4v, 3GP, MKV, VMV, ASF, FLV, WebM: MP4, H.263, H.264, VC - 1, VP8, WMV7 / 8, Sorenson Spark, MP43.

Za zvuk su podržani - MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA kodeke : MP3, AAC, AAC +, eAAC +, M4A, 3GA, OGG, WMA, WAV, FLAC, AMR - WB, AMR - NB, MIDI, SP-MIDI, XMF, i- Melody.

Kvalitet zvuka reprodukcije je odličan - nemamo pritužbi na uređaj, muzika preko slušalica zvuči jako dobro. Kada gledate video u stereo tehnici, zvučnici imaju dovoljno rezerve zvuka, iako nisu uvek dovoljni.

Softverske karakteristike - Android 4.3 i TouchWiz

U početku ovaj tablet je dostupan sa verzijom 4.2.2 a uskoro će dobiti nadogradnju na 4.3. TouchWiz interfejs je nešto drugačiji nego kod prošle generacije uređaja, i on je takođe pretrpeo izmene. Opisivanje standardnih funkcionalnosti nema smisla, u pitanju je dobri stari Android, koji je poznat svima.

Ispod su snimci sa ekrana glavnih funkcija tableta. Moramo napomenuti da zajedno sa tabletom dobijate pretplatu na BusinessWeek u trajanju od 1 godine kao i pretplatu na nekoliko nedelja New York Times-a. Takođe 50 GB prostora u okviru Dropbox servisa će vam biti na raspolaganju u naredne 2 godine.

Utisci

3G verzija može da se koristi kao telefon bilo sa žičanim ili bežičnim stereo slušalicama, u stvari, u pitanju je normalan smart telefon, samo velikih dimenzija. Ovo je još jedna jedinstvena karakteristika koja razlikuje ovaj uređaj u odnosu na iPad, pri čemu je zabavno koristiti ovakve scenarije (SMS, glasovne pozive, WhatsApp, itd).

Po našem mišljenju, Galaxy Note 10.1 2014 Edition nudi skup funkcija, procesor, pri čemu svaki korisnik bira ono što mu je potrebno. On može biti kao radni alat i tablet za igre - sve zavisi od toga šta želite. U segmentu Android uređaja - direktna alternativa ovom uređaju nije prisutna, nijedan drugi proizvođač ne nudi uređaje koji rade sa olovkom (u svakom slučaju, ovakvog kvaliteta i sa ovakvim setom dodatnih programa), ne nude multitasking sposobnosti (pop-up aplikacije, kao i podelu na dve ili čak tri prozora).

U izvesnoj meri, ovo tablet je konkurent modelu Note Pro, koji tek počinje da se pojavljuje na tržištu. Druga stvar je vrednost takvih modela zbog programa, kao što je Hancom Office (potpuna zamena MS Office). Da li treba platiti više za isti ili skoro isti hardver i dodatni softver? Pitanje ostaje otvoreno. Za one koji ne trebaju olovku vredi pogledati Galaxy Tab Pro, koji nudi sve isto po pitanju hardvera, ali bez olovke.

Imajući u vidu objedinjenost softvera Samsung tableta, mislimo da treba da se napiše poseban članak, u kojem će biti detaljno razmotrene u sve standardne osobine - one su iste za sve uređaje.

Po pitanju cene ovaj model je uporediv sa cenama za iPad Air sa 3G, što kupca dovodi da se suočava sa teškim izborom. Po našem mišljenju, izbor ne uključuje samo brend, već i platformu i treba da odlučite koja vam je bliža i jasnija, zgodnija u svakodnevnom životu, pri čemu ova modela imaju svoje prednosti i mane.

Kao kratak epilog reći ćemo da smo testirali Note 10.1 2014 Edition sa određenim predrasudama, posebno kao korisnici iPad modela. Zaljubiti se u ovaj uređaj nakon nekoliko meseci korišćenja, nije moguće mada nije da u njemu nema emocionalne komponente koja bi vas privlačila. Ali kao alat u pitanju je veoma moćan uređaj. Da ima malo više harizme, ovaj model bi bio bestseler - ali ovako je on za sada samo dobar alat. Stoga, u prisustvu iPad modela ovo je tablet koji se koristi na dnevnoj bazi za rad. Nije idealan za život, žao nam je.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024