Xperia Z2 tablet 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Xperia Z2 tablet
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Z2 tablet. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Z2 tablet vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test tableta Sony Xperia Tablet Z2

Prodajno pakovanje:

  • Tablet
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Slušalice (u zavisnosti od verzije)
  • Uputstvo

Pred nama je novi tablet kompanije Sony: lagan, tanak, sa podrškom za LTE, zanimljivog dizajna, bez zaštitnih filmova. Sve bi bilo dobro, ali i kod ovog modela tu i tamo imamo neke tipične nedostatke. Uređaj poseduje neobičan ekran, neobičnu crnu plastiku, nešto prilično čudno se dešava sa kompletnom napajanjem a tu je i čudna cena. Ali Sony fanovi će biti veoma srećni, to je sigurno!

Dizajn, izrada

Kompanija kaže da je u pitanju najtanji i najlakši vodootporni tablet na tržištu. Proizvođači moraju da se nadmeću na tržištu pa nikao ne prestaju da se izmišljaju nove kategorije. Međutim, reči za reči, ali kada smo prvi put uzeli Sony Xperia Tablet Z2, iznenadila nas je zaista mala masa uređaja čije dimenzije su 172 x 266 x 6.4 mm. Masa je 426 grama za Wi -Fi verziju, a model sa Wi-Fi + LTE konektivnosti je mase 439 grama. Skoro ceo prednji panel je ekran, iako je okvir malo širi - očigledno je ovo kompenzacija za minimalnu debljinu uređaja. Zadnja strana je od mat crne plastike, na kojoj ostaju vidljivi tragova. Postoji bela verzija, pa bismo je mi preporučili za kupovinu. Na beloj površini otisci prstiju su neprimetni. Sa bočne strane se nalazi taster za uključivanje kao kod smart telefona, koji je napravljen od aluminijuma. Ispod zatvarača su konektori - microUSB (MHL je podržan), slot za memorijsku i SIM karticu (microSIM) kod verzije sa LTE. 3.5mm priključak ne postoji, očigledno je da je proizvođač odlučio da koristi novi konektor. Sa zadnje strane se nalazi sočivo kamere, bez blica, a ispod sočiva je područje NFC. Na kućištu je i IC port za kontrolu kućnih aparata, kao i magnetni zatvarač, pri čemu ćemo vam odmah preporučiti da kupite docking stanicu.

Napominjemo da je nakon iPad Air modela kompanija Apple za sve proizvođače postavila novi zadatak kada je reč o masi uređaja, što je dobar razlog za Sony da ponudi ovakav uređaj. Ovde je samo pitanje za koga to može biti važno? Verovatno za one koji često nose svoje tehničke uređaje u torbi, i koji vode računa o težini onoga što nose.

Pored toga, Sony Xperia Tablet Z2 je vodootporan (u skladu sa IP55/58klasom zaštite), pa može da izdrži potapanje u kadu ili more. U Japanu, gde postoji kult kupatila, želja kompanije da obezbedi takvu zaštitu je jasna. Na drugim tržištima, situacija je drugačija, tako da je zaštita tableta je ozbiljna marketinška prednost - to je samo naše subjektivno mišljenje. Druga prednost je izgled uređaja. Ako vam se ne sviđaju Samsung tableti a želite kvalitetan Android tablet, u tom smislu Sony Xperia Tablet Z2 izgleda vrlo, vrlo lepo.

Evo malo zvaničnih podataka o zaštiti tableta: „U skladu sa standardima IP55 i IP58 Xperia model je zaštićen od prašine i vlage. Pod pretpostavkom da su svi odeljci i portovi zatvoreni, tablet izdržava snagu vodenog mlaza slabog pritiska pod bilo kojim uglom u skladu sa IP 55, može da bude u slatkoj vodi, na dubini od 1,5 m na 30 minuta u skladu sa standardom IP 58. Ako se korisnik ne ponaša u skladu sa uslovima IP55 i IP58 i dođe od kvara uređaja on ne podleže garanciji“.

Tablet je zaista lagan i kada ga nosite u rancu uopšte nećete biti svesni činjenice da sa sobom nosite moćan elektronski uređaj jer jednostavno nećete osetiti njegovu masu.

Postoje dva zvučnika, oni su sa strane ekrana, pri čemu se njihova jačina ne može nazvati previsokom - možete udobno gledati film, slušati muziku, stereo efekat je prisutan. Čini nam se da je jačina zvučnika viša nego kod tableta prve generacije. Uzgred, možete da gledate AVI sadržaje bez konverzije, dostupna je podrška za takve datoteke kao podrazumevana.

Ekran

Uređaj koristi IPS ekran koji koristi TRILUMINOS tehnologiju, istu tehnologiju koja je korišćena u okviru smart telefona Sony Xperia Z2 (preporučujemo da pogledate video o ovoj tehnologiji u pomenutom testu jer je pokrivena sa više ili manje detalja). Ekran izgleda dobro, ima dobre uglove vidljivosti i osvetljenost. Dijagonala je dužine od 10.1 inča, rezolucije - 1920 x 1200 piksela. Nema zaštitnog filma na prednjoj i zadnjoj strani, barem nismo mogli da ga vidimo. Kaljeno staklo štiti ekran od ogrebotina i film ne treba, o čemu smo dugo vremena govorili.

Neobičan odnos stranica ekrana utiče na percepciju tableta, jedan prijatelj postavio je pitanje - da li je u pitanju novi digitalni ram za slike. I zaista, tablet Z2 je veoma sličan ramu. Ekran je pogodan za gledanje filmova, fotografija, rad sa sajtovima. Uglovi gledanja su dobri, ali bela postaje žućkasta, a podešavanjem uravnoteženja bele ništa nije ispravljeno. Ekran ponekad izgleda blago žute boje, a ponekad izgleda ružičasto.

U videu govorimo o tome da tablet Z2 ima isti ekran kao i iPad Air, ali nismo mislili na stvarne podatke (model Air je 9.7 inča dužine dijagonale, a Z2 je 10.1 inč). Ako odlučite da kupite Z2, jer on ima veću dijagonalu, pogledajte u prodavnici oba uređaja. Sigurno ćete pomisliti da Air ima veći ekran - cela stvar je u odnosu stranica. Tablet Z2 zaista ima prilično čudan ekran. Upravo zbog toga ne preporučujemo kupovinu uređaja na slepo već je bolje uzeti ga u ruke u prodavnici, a zatim da donesete odluku.

Performanse

Uređaj koristi platformu Qualcomm APK8074 + MSM8974AB, quad - core procesor sa taktom od 2.3 GHz. Operativni sistem je Android 4.4, uređaj poseduje 3 GB RAM memorije, Adreno 330 adapter. Podržava LTE, i ovaj tablet može da radi kao smart telefon, ako želite, možete da uputite poziv, pošaljete poruku. Postoje verzije sa 16 ili 32 GB skadištene memorije i podržava memorijske kartice kapacitete do 64GB, što je dobro za one koji žele da gledaju video na tabletu.

Od karakteristika reći ćemo da je podržan izlaz iz sleep režima dvostrukim dodirom ekrana, uređaj ima svoje pozadinske slike i teme, mnoge ikone su prerađene, meni je prepun različitih obaveštenja, on se otvara sa obe strane: sa jedne strane su obaveštenja, a sa druge - brz pristup podešavanjima. Među aplikacijama dostupne su Evernote, „Sketch“ za crtanje olovkom, Social Live, Track ID, i tako dalje. Sve aplikacije možete videti u snimcima sa ekrana. Takođe, postoji program za daljinsku kontrolu uređaja, koji radi, postoje određeni problemi sa korišćenjem softvera, pri čemu nam nije jasno šta je problem.

Modifikacije

U prodaji su tri verzije sa neizgovorljivim nazivom, SGP511RU, i to dve verzije sa Wi-Fi (16 i 32 GB), i model sa Wi-Fi + LTE sa samo 16 GB memorije. Dostupne su dve boje, crna i bela. U smislu funkcionalnosti i performansi, tablet sa LTE ima slušalice, dok ostale verzije imaju samo punjač i USB kabl. Po našem mišljenju, možete da kupite bilo koju verziju, naročito ako imate smart telefon sa podrškom za LTE. Ništa vas ne ometa da uključite Sony Xperia Z2 kao pristupnu tačku, povežete Tablet Z2 i uradite sve što je potrebno da uradite na velikom ekranu.

Dodatna oprema ovog modela čini veliki broj veoma različitih dodataka kao što su postolje sa daljinskim upravljačem za gledanje filmova, tastatura, torbica BKC - 50.

Tablet se može povezati sa kontrolerom PS3 što je takođe interesantna karakteristika ali nažalost niste u mogućnosti da povežete kontroler sa PS4? Uređaj, takođe, podržava rad sa priborom za novi 3,5 mm konektor, otkazivanje buke slušalice se sprovodi na strani uređaja a tu je i STM - 10 mikrofon. Uzgred, je veoma pogodno da gledate film dok ste u avionu.

Šta sve ove raskoši možemo preporučiti? Vredi da se kupi torba, magnetna priključna stanica (ona brže puni tablet ) ili kućište sa tastaturom.

Trajanje baterije

Zanimljivo je da uređaj koristi tehnologiju Qualcomm Quick Charge 2.0, što je odlično ako se setimo da je prethodni tablet morao da se puni oko pet sati (ili čak više). Kao što piše u uputstvu vreme rada je povećano za 75 odsto. Tablet je opremljen baterijom kapaciteta od 6000mAh i prema kompaniji, tablet može da radi 10 sati kada je reč o video reprodukciji ili 100 sati po pitanju reprodukcije muzike. U stvarnosti, tablet se ponaša pomalo kao iPad Air, ali subjektivno rad baterije je kraći. Nažalost, uprkos navodima kompanije tablet se puni duže, oko pet sati, pa je bolje koristiti magnetnu docking stanicu, sa kojom je vreme punjenja smanjena za trideset odsto (subjektivno mišljenje jer je na testu bio prototip).

Kamera

Glavna kamera je modul 8.1 MP koji koristi vlasnički Exmor RS, podržava režim HDR. Prednja kamera je rezolucije 2.2 MP. Koristi mnoge od karakteristika kamera smart telefona Sony Xperia, neke se mogu videti na video snimku. Konkretno, efekti unapređene relanosti, fairy, fantasy i drugi.

Zaključak

Ovaj model u maloprodaji košta u zavisnosti od količine skladištenog prostora i dostupnosti LTE modula nešto malo manje od iPad Air sa LTE. Mislili smo da će Sony malo da zažmuri i ponudi nešto nižu cenu u odnosu na konkurentske proizvode, pre svega mislimo na Samsungove tablete.

Sa druge strane, Sony, ne može računati na ozbiljnu prodaju, ali je važno imati takav uređaj u ponudi. Drago mi je da je kompanija to shvatila i da će nadamo se negovati dalji razvoj različitih kategorija. Ranije, Sony je mogao da priušti sebi da napravi razne vrste čudnih uređaja kao na primer Sony Tablet P, tablet sa dva ekrana koji se preklapa. Sada je drugo vreme. I zato, sa Sony Xperia Tablet Z2 modelom smo prijatno iznenađeni jer je bolji i lakši od svog prethodnika, koristi magnetnu docking stanicu za brže punjenje, postoji zaštita od vode, bolja kamera, manje se zagreva. Šta je ostalo da kompanija prevaziđe? Crnu plastiku, moguće je da uređaj ima ekran boljeg kvaliteta, da promeni odnos stranica ekrana, gledajući Apple napraviti dve verzije, mini i maxi.

U zaključku, možemo da kažemo, Z2 postaje bolji. Ako želite svetliji ekran, podršku za olovku, onda treba tražiti Samsung model. Ako vam je potreban samo dobar tablet, bolje da kupite iPad. Ako ste pak ljubitelj Sony-ja, onda zašto ne kupiti Z2, uprkos ceni i nedostacima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024