Lumia 530 2014
2014. godina
4" LCD, 59.1% body
2% 200, Microsoft Windows 8.1
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1430 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Nokia Lumia 530
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia Lumia 530. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia Lumia 530 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled jefitnog Windows Phone pametnog telefona Lumia 530 / Lumia 530 DualSIM (RM-1017 / RM-1019)

Specifikacije

  • Windows Phone 8.1
  • Verzije sa jednom i dve SIM kartice
  • Ekran 4 inča, 480x854 piksela, 245ppi, kapacitivni
  • 2G / 3G
  • Dimenzije - 119.7x62.3x11.7 mm, masa - 129 grama
  • Kamera 5 MP
  • Bluetooth 4.0, Wi-Fi b / n / g, USB 2.0
  • GPS / Glonass
  • 512 MB RAM-a, 4 GB of interne memorije (1 GB dostupno), memorijske kartice
  • Qualcomm Snapdragon čipset 200, 4 jezgra 1.2 GHz, Adreno 302

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija Li-Ion 1430 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Poslednjih nekoliko godina, modeli kao što je Lumia 520/521 su ključni deo prodaje Windows Phone uređaja, pre svega što zbog minimalne cene u odnosu na druge uređaje bazirane na ovoj platformi oni mogu da generišu maksimalnu potražnju. Sa stanovišta udela na tržišta, to znači da su u pitanju najvidljiviji Windows Phone smart telefoni, ali oni ne mogu da se porede u smislu prodaje u odnosu na uređaje koji pripadaju njihovoj klasi a koji su bazirani na Android. Ono što se smatra uspehom za Windows Phone, na Android tržištu je osrednja prodaja.

Model Lumia 520 se pojavio na tržištu u zimu 2013, pri čemu je cena ovog uređaja opadala kako je on bivao duže na tržištu. Model Lumia 530, sudeći po broju mora biti unapređena verzija uređaja, ali u praksi to je jeftinija verzija Lumia 520.

Nokia Lumia 520

Počnimo sa činjenicom da Lumia 530 uz punjač ne nudi USB kabl. Set slušalica je izbačen, što takođe daje neku uštedu. Zadatak je bio da se napravi uređaj sa što je moguće nižom cenom. Kapacitet memorije je smanjen sa 8 GB na 4 GB, međutim, dodata je podrška za memorijske kartice, koja nije bila u okviru Lumia 520. Ostaje otvoreno pitanje da li je to potrebno korisnicima ovakvih uređaja. Čipset je promenjen za jeftiniji, ali moderniji pri čemu u pogledu performansi ne donosi nikakve promene.

Sve u svemu, imamo redak slučaj kada model koji se pojavi godinu i po dana nakon svog prethodnika je malo lošiji od njega. Cena ovog modela je dosta visoka što se objašnjava licencom za WP. To nije previše dobro za prodaju, velike rezerve diktiraju stabilnost cena. Kada je Nokia predstavila Lumia 530 to je uveliko smanjio prodaju modela 520, jer ovaj model ima jasnu prednost u vidu podrške za dve kartice, i memorijsku karticu. I pažnja na nove proizvode je uvek viša. Ova jedinica može biti jeftin način da se korisnici upoznaju sa platformom Windows Phone, ali verujte, bolje je da uštedite novac a ne da ga trošite na ovaj uređaj. Možda je bolje da izaberete skuplji model, jer samo u tom slučaju je moguće da shvatite šta nudi WP. U segmentu jeftinih modela nećete videti većinu programa u App Store (ograničenja u veličini RAM-a), odnosno nećete osetiti prijatne emocije kupovine novog telefona. Ali, hajde da razgovaramo o svemu po redu.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je dimenzija 119.7x62.3x11.7 mm, a njegova masa je 129 grama. Mali, ali debeljuškast uređaj koji se po debljini izdvaja u odnosu na gomilu sličnih Android uređaja, koji ne prelaze jedan centimetar u debljini, i koji su primetno tanji. Dizajn je tipičan za seriju Lumia – kućište je izrađeno monolitno pa nema pomeranja elemenata što je dobro. Sa desne strana je taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje.

Uređaj karakterišu tri kolor šeme - bela, crna i narandžasta. Tradicionalno smo odabrali narandžastu verziju u sladu sa prethodnim odabirom za modele Lumia 930, Lumia 630.

Sa donje strane se nalazi microUSB konektor, ali na gornjem kraju - 3.5 mm priključak za stereo slušalice.

Skriven unutar kućišta je konektor za microSD kartice i SIM karticu ili kartice, u zavisnosti od verzije. Da biste ih instalirali, morate da uklonite bateriju. Na kvalitet izrade nemamo nikakvih pritužbi kada je reč o ovoj jedinici, ona je prilično dobra u tom smislu.

Ekran

Uređaj poseduje ekran dijagonale 4 inča - rezolucije – 854x480 piksela (245 piksela po inču, 16:9). Imajući u vidu da je WP 8.1 tasteruvek prikazan na ekranu, mala traka ga uvek prekriva. Rezolucija i dijagonala ekrana ove jedinice ukazuju na jeftinije uređaje, mada su Andorid slični mdeli nešto jeftiniji.

Nedostatak automatskog podešavanja pozadinskog osvetljenja - čini da ovaj model deluje jeftino obzirom da on ne postoji samo kod nekoliko uređaja ili nas podseća na modele iz prošlosti. Pozadinsko osvetljenje se može podesiti na tri nivoa! Tri fiksna nivoa - bez finog podešavanja. Želite da stavite nivo osvetljenja na 35 odsto ili 70 - nećete biti u mogućnosti da to uradite. Zašto? Proizvođač je već dao tri nivoa i tačka! To se na svim uređajima baziranim na Androidu može uraditi na drugi način, pri čemu malo ljudi brine o tako nečemu.

Za poređenje, pogledajte kako izgledaju iste slike na aparatu Nokia i Jinga IGO M1 (4 inča, 480x854 piksela, to je samo prva stvar koja nam je došla do ruku, ovakvih uređaja ima na desetine na tržištu).

Po našem mišljenju, golim okom se vidi da ekran u okviru Lumia 530 je jednostavno nepristojno jeftin, on ovaj čini da ovaj uređaj dva puta ima manju vrednost nego što bi bilo logično. Karakteriše ga vrlo zrnasta slika, slabo osvetljenje, kada skrolujete ekran tekst u meniju ostaje nejasan jer GPU jednostavno ne može da se izbori sa ovim zadatkom. Na uređajima baziranim na Android platformom ništa slično ni blizu nismo videli. I u ovom opsegu cena i na svim ekranima modela druge klase.

Baterija

Kapacitet baterije od 1430 mAh, ona je u stanju, prema navodima proizvođača, da obezbedi do 13.4 sati razgovora u 2G, 10 sati u 3G, kao i vreme u pasivnom režimu do 22 dana. Maksimalno vreme reprodukcije muzike je do 51 sati, video sadržaja - do 6 sati.

Specifikacije proizvođača su sasvim realne, i šta više, za one koji će malo da koriste uređaj za prenos podataka, odnosno najviše samo za pozive, ovaj uređaj će ponuditi dobro trajanje baterije. Na primer, sasvim je ostvarivo obezbediti dva dana rada uređaja uz sinhronizaciju pošte (poneki mail svaki sat), i uz minimalno korišćenje ostalih funkcija - 15 minuta razgovora, na desetine SMS-a.

Uz veoma aktivno korišćenje, baterija ovog uređaja će trajati samo jedan dan, od jutra do večeri. U pogledu potrošnje energije je prilično dobar rezultat, ako se imaju u vidu performanse ekrana, odnosno ograničavajuće performanse procesora. Ako vam je potreban uređaj za pozive i SMS poruke, onda ovaj će ovaj model ponuditi sasvim dobro vreme rada, ali po visokoj ceni. Puno vreme punjenja je oko 2 sata.

Memorija, memorijske kartice, hardverska platforma i performanse

Počnimo sa jednostavnim - interna memorija je 4 GB od čega na raspolaganju vam je oko 1 GB. U okviru clouda, dostupno vam je 15 GB prostora za skladištenje za podatke preko OneDrive. Ali interesantno je videti količinu RAM memorije, ona je samo 512 MB. Kao što znamo, Windows Phone spiralno upravljanje memorijom nije dovoljno, pa telefon ne može da pokrene tri igre recimo, međutim, proizvođač neće ni da ih pokaže u App Store. Šta je sprečilo instaliranje 1 GB memorije da se zaobiđe poznato ograničenje? Pohlepa i želja da se zaradi što je više moguće. Znamo da se u Android-smart telefonima 512 MB RAM-a ne smatra velikom količinom, ali je moguće da se pokrene bilo koja aplikacija, uključujući i zahtevne igre. Ovo je još jedna mana generičkog Windows Phone.

Uređaj podržava memorijske kartice kapaciteta do 128 GB, što se može smatrati plusem. Ali ovaj plus je u stvari mana, jer i najbrža microSD kartica sa 64 GB i više kapaciteta na ovom telefonu ne radi naročito dobro. Uverite se da je tako - ubacite karticu, pokrenite kameru iz standby režima. Počnite da brojite - jedan, dva, tri, četiri, pet. Kamera se pokreće posle pet sekundi. Promenite lokaciju za skladištenje slika na internu memoriju i kamera se pokreće u sekundi. Stavite karticu od 16 GB, ista operacija traje dve sekunde.

Sada ćemo se fokusirati na platformu - uređaj koristi Qualcomm Snapdragon 200, 4-core procesor, radnog takta do 1.2GHz. Za sistem je više nego dovoljno - međutim i dual-core procesori ove familije su prilično dobri za pomenute zadatke, a razliku u brzini, nećete videti. Čak i sa štopericom.

Za ljubitelje virtuelnih testova donosimo podatke sintetičkih testova, ali ovaj uređaj ne može da se pohvali ničim posebnim.

Karakteristike povezivanja

Standardni set protokola - Wi-Fi 802.11 b/g/n, USB 2.0, Bluetooth 4.0 (nema podrške za LTE) - pun set standardnih profila, WCDMA - 900/2100 MHz. Kao što možete videti, uređaj ne može da se pohvali nečim posebnim ili neobičnim.

Kamera

Kao i kod prethodnih modela, ovaj model poseduje modul 5MP digitalne kamere sa autofokusom, bez blica. Za razliku od prethodnog modela, uređaj ne snima video u 1080p, samo 720p - šta je izazvalo takvo ograničenje nije jasno. Utisak o kameri je da je reč o prosečnom rešenju - tipično jeftino rešenja koja ne proizvodi posebno visoko-kvalitetne fotografije. Može se uporediti sa modelima niže klase sa svim posledicama koje proizilaze iz toga. Aplikacija koja se koristi za snimanje je Nokia Camera.Maksimalna video rezolucija 848x480 piksela.

Primer video klipa (MP4, 5 MB) >>>

Dual SIM verzija - implementaicja rada

Na glavnom ekranu kada je druga SIM kartica aktivna pokazuje se panel drugog broja, gde se mogu videti svi pozivi sa druge kartice. Tako se ispostavlja da imate dve liste, koje su odvojene i ne kombinuju. Možemo o ovome diskutovati dugo, da li je to pogodno, možda jeste, ali jedna lista sa naznakom šta je sa koje kartice će biti mnogo jednostavnija - to je poznato na masi drugih telefona sa dve SIM kartice.

Još jedna stvar koju moramo pomenuti jeste da uređaj poseduje jedan radio modul u telefonu, tako da istovremeni rad SIM kartice nije obezbeđen. U podešavanjima možete da odaberete SIM karticu koja može da se koristi za prenos podataka.

Nokia reklamira „tehnologiju“ X-divert, koji vam omogućava da primate pozive sa druge kartice, čak iako recimo razgovarate koristeći prvu karticu. Fizički, uz prisustvo jednog radio modula nije moguće da primite drugi poziv - to je ograničenje stvarnog sveta. Sve marketinške doskočice tipa „jedinstvena tehnologija“ – su u stvari banalno preusmerenje poziva sa prve SIM kartice na drugu, što bi moglo da bude zgodnije da se stavilo u meni, već ovako postoji neka vrsta unakrsnog prosleđivanja. Ono što proizvođači ne govore je da takvo prosleđivanje obično košta nešto novca koji morate da platite operateru. Vi ćete potrošiti više novca na račun. Ovde je matematika jednostavna.

Softver - Windows Phone 8.1

Ovo prvi uređaj koji radi na Windows Phone 8.1, što je od nekog interesa. Nažalost, izbor promena u poređenju sa verzijom 8 je sasvim beznačajan, one su kozmetičke prirode i globalno ne utiču na percepciju platforme. Rad na grešakama i nedostacima je loše urađen. Na primer, padajuća zavesica ne može biti zatvorena, kao kod Androida, dodirom na bio kom mestu. Definitivno bi trebalo da se poradi na prikazu i radu sa ikonama koje su užasno nezgodne. Inovacije sistema su detaljno opisane u pregledu Windows Phone 8.1, pa ne vidimo razlog da se ponavljaju - sve je standardno.

Ovo je takođe prvi telefon sa servisom Nokia Cyan, koja ima veliki broj karakteristika koje su deo standardne verzije WP 8.1. Kao po pravilu, u pitanju su prethodno instalirani programi kompanije Nokia, modifikovanje slike i slične stvari. One utiču u velikoj meri na percepciju uređaja a njegova praktičnost nije pogođena. Obzirom da su ovakve promene na Androidu dostupne u hiljadama verzija koje nudi svaki proizvođač, cela priča nema mnogo smisla.

Utisci

Kvalitet komunikacije u odnosu na Lumia 630 je primetno lošiji jer uređaj poseduje samo jedan mikrofon. U odnosu na Android uređaje možemo govoriti o sličnosti sa jeftinim modelima koji koštaju mnogo manje nego ovaj model, do kada je reč o Android ponudama koje su po ceni slične ovoj, Android nudi mnogo bolja rešenja.

Telefon ne poseduje rezervnu bateriju. Windows Phone odmah donosi dosta problema - ne radi App Store, Sync, i sve ostalo. Kako god da okrenete sa Windows Phone na ovako jeftinom uređaju ćete imati problema. Začarani krug.

Ekran je loš, slova se zamagle kada listate desktope. Nedostaci se mogu dugo navoditi. Cena uređaja je jednostavno neprihvatljiva za 2014. godinu.

Po našem mišljenju, ovaj uređaj se ne može nazvati jeftinim. To bi se moglo uraditi samo ako imate mnogo razumevanja za Windows Phone i da je on jedina platforma na svetu. U stvarnom svetu postoje mnogi Android uređaji niskih cena pa je bez izuzetaka bolje da aka baš želite jeftini smart telefon da se odlučite za neku Android ponudu. Na istom nivou cena, možete da pronađete uređaj sa HD - ekranom i bržim procesorom. Zanimljivo, argument da je u pitanju Nokia - brend, za razliku od kineskih za ovaj segment cena više ne važi. Važno je da uređaj radi dobro i nudi dobru funkcionalnost. Nokia nije bila u mogućnosti da to postigne. Međutim, to je evidentno u celoj liniji Lumia modela, Lumia 630, sledeća jedinica je takođe visoko precenjena i veoma skupa.

Ako imate želju da bacite određeni novac, Lumia 530 - odličan način da se to uradi. Nećete tao kupiti zanimljiv uređaj koji jednostavno nije vredna uloženog novca. Rešenje koje bi moglo da bude interesantnije od ovog je možda Lumia 625, ako iznenada postanete toliko željni da isprobate Windows Phone.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024