Mi 3 2013
2013. godina
5" LCD, 65% body
7% 800, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3050 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 3 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 3 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 3 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona Xiaomi Mi 3

Fotografije u zatvorenom

Pozicioniranje

Kineska kompanija Xiaomi je tek nekoliko godina na tržištu. Priča o ovoj kompaniji je počela jeftinim smart telefonom zasnovanom na MIUI projektu koji je prerastao u nešto mnogo više pa je danas Xiaomi brend koji donosi smart telefone u nekoliko kategorija cena, tablete, set - top box uređaje, 47 inčni 3D televizor kao i mnoštvo brendirane dodatne opreme, počevši od eksterne baterije do plišanih igračaka i rančeva. Većina proizvoda pod brendom Xiaomi prodaje se preko zvanične online prodavnice, što se ne odnosi na smart telefone, koji se mogu naći u prodavnicama u Kini, ali cene su obično mnogo više nego što tvrdi kompanija. Razlog je u načinu prodaje uređaja.

Za razliku od većine drugih kompanija, uključujući i kineske brendove kao što su i Meizu Oppo, na primer, Xiaomi prodaje nove uređaje, kao prvo, samo preko online prodavnice, i drugo, strogo ograničeno vreme da ne bi dolazilo do preklapanja proizvoda. To dovodi do toga da kupci teško mogu da nađu uređaje posle nekog vremena odnosno da se cene uređaja menjaju. Xiaomi ponudi kontigent uređaja po jednoj ceni preko online prodavnice, ali su ovi uređaji dostupni tek nekoliko sati da bi zatim postali dostupni od prodavaca po višim cenama. Sa druge strane, kao što je u prvih nekoliko meseci od početka prodaje i talas interesovanja za određeni model visok, on postepeno bledi, pa cena počinje da i čak postepeno opada, što ga čini atraktivnom kupovinom šest meseci nakon izdavanja. Takva je bila situacija sa glavnim modelom Xiaomi Mi3 koji predstavljen krajem prošle godine, a danas za novac koji treba da izdvojite za njega možete da kupite jedan od najboljih smart telefona na tržištu.

Prodajno pakovanje

Ponos kompanije - neverovatno snažna ambalaža smart telefona, koja je napravljena od recikliranih materijala, a može da izdrži težinu nekoliko ljudi. Unutra se nalazi minimalni set potrebnih stavki, pored samog uređaja: jedinica za punjenje, USB kabl - microUSB, dodatak za SIM karticu (format miniSIM, najpoznatiji i klasični) i nekoliko papirnih uputstva.

Dizajn, materijali, kućište

Prethodni Xiaomi smart telefoni se ne razlikuju naročito odnosno nemaju naročito prepoznatljiv dizajn, to je istina. Osnovni princip kompanije tokom prve godine rada je da pravi neupadljive i jeftine uređaje a jeftini smart telefoni ne mogu biti od bilo kog materijala od interesa. Sa izdavanjem Xiaomi Mi 3 stvari su počele da se menjaju, jer je ovaj model - vodeći proizvod. Da, glavni prioritet su još uvek niske cene sa dobrim setom funkcija, ali u stvari Xiaomi je pokušao da novom uređaju da prepoznatljiv imidž i načini ga kvalitetnijim od prethodnog modela.

Po našem mišljenju, to se ispostavilo prilično dobro, iako uređaj nije savršen. Glavni materijal je polikarbonat, koji danas koriste različiti proizvođači, pri čemu je za početak masovne upotrebe ove vrste plastike zaslužna kompanija Nokia. Materijal je praktičan - tako da na glavnom delu kućišta modela Xiaomi Mi 3 gotovo da nema tragova otisaka prstiju koji su jedva vidljivi, a ogrebotine ne privlače pažnju. Mana je to što je plastika glatka, a ako držite smart telefon vlažnim rukama, on će vam iskliznuti.

Dizajn uređaja je takođe manje ili više uobičajen. Xiaomi nije izmislio ništa novo i samo pakuje ekran i bateriju smart telefona u uredno kućište bez suvišnih elemenata. Sve u svemu, aparat po našem mišljenju izgleda kao model kompanije Nokia, kao što su Lumia 920, 928 i tako dalje.

Dimenzije

Iako Xiaomi Mi 3 ima dobre osobine, praktičan materijal kućišta i jednostavan dizajn, on je kontroverzan zbog svoje veličine. Činjenica da je ovo jedan od najvećih smart telefona sa petoinčnim ekranom. Da biste razumeli dimenzije uređaja pogledajte listu poređenja sa nekim drugim smart telefonima sa ekranom od 5 inča:

  • LG Nexus 5 - 138 x 69,2 x 8,3 mm, 130 grama
  • Meizu MX3 - 139 x 71,9 x 9,1 mm, 143 grama
  • Samsung Galaxy S5 - 142 x 72,5 x 8,1 mm, 145 grama
  • Xiaomi Mi 3 - 144 x 73,6 x 8,1 mm, 145 grama
  • HTC One - 146,4 x 70,6 x 9,4 mm, 160 grama

Situaciju dodatno komplikuje sa veličinom i činjenica da je Xiaomi Mi 3 kao isklesan iz komada polikarbonata, odnosno predstavlja čvrst uređaj bez glatkih linijama ili krivina (savijanje na bočnim ivicama ne pomaže). HTC One (M8) je po dimenzijama veoma blizu Mi3 ali u ruci se oseća kao više kompaktan uređaj samo zbog oblika kućišta. O drugim modelima ne možemo ni da govorimo.

Glavni konkurent modelu Xiaomi Mi 3 je Meizu MX3, sa ekranom dijagonale 5.1“ koji izgleda više kompaktan, kada se uzme u ruku posle Mi3.

Kontrole

Ispod ekrana Xiaomi Mi3 se nalaze tri tastera osetljiva na dodir sa pozadinskim osvetljenjem: „Menu“, „Home“ i „Back“. Dugim zadržavanjem bilo kojeg od tastera, možete mu dodeliti akciju otvaranja pokrenutih aplikacija ili zatvaranja trenutnog programa. U podešavanjima možete da odredite vreme zadržavanja tastera, prema kojima će funkcija da deluje kao dugi pritisak. Pored toga, u postavkama možete da omogućite ili onemogućite pozadinsko osvetljenje tastera ispod ekrana, i podesite vreme od 1 sekunde do 20 minuta ili „uvek“.

Sa desne strane uređaja su tasteri za regulisanje jačine zvuka i uključivanje. Oba tastera su izdignuta iznad površine kućišta i možete da ih pritisnete udobno čak i bez gledanja. Taster za uključivanje može da bude onemogućen, a za aktiviranje ekrana smart telefon možete da dodelite tu funkciju tasteru za regulaciju jačine zvuka. Još jedna zanimljiva postavka – možete da preko tastera „Back“ uključite kameru.

Na gornjoj ivici modela Mi3 se nalazi ležište SIM kartice, 3.5mm mini priključak i rešetka mikrofona.

Sa donje strane se nalazi mikrofon kao i microUSB konektor.

Iznad ekrana, sa prednje strane su - slušalica, prednja 2MP kamera te svetlosni indikator i senzori svetlosti i blizine.

Ekran

U Xiaomi Mi3 modelu je implementiran ekran na bazi IPS matrice dijagonale 5 inča i rezolucije 1920x1080 piksela, gustine 441ppi. Korišćena je matrica kompanija Sharp ili LG, u zavisnosti od isporuke. Tačne informacije o kompaniji - proizvođaču zaštitnog stakla na ekranu smart telefona ne postoje i prema nekim izvorima, to je Gorilla Glass 3, a prema drugima, u pitanju je Dragontail japanske Asahi Glass. Bilo kako bilo Mi3 u svakom slučaju je opremljen jakim zaštitnim staklom koje je otporno na ogrebotine. Ekran osetljiv na dodir reaguje ne samo kada ga dodirnete prstima, već i na dodir rukavica.

Kvalitet slike na ekranu je odličan: slika je jasna, glatka, sa maksimalnim uglom gledanja i visokim nivoom detalja. U podešavanjima ekrana, takođe možete izabrati jedan od dva režima, zasićenje i temperaturu prirodnih nijansi boja kao tople ili hladne.

Uglovi gledanja

Na suncu, ekran se ponaša dobro, slika bledi, ali je i dalje čitljiva. Nivo osvetljenosti na ekranu je solidan, a minimalni prag osvetljenja omogućava udobno čitanje u mraku. Automatsko podešavanje osvetljenosti radi na principu zavisnosti, odnosno ponekad sistem podešava osvetljenost, ponekad to nije slučaj.

Ispod su slike koje porede ekrane modela Xiaomi Mi3 i Meizu MX3 kao glavnih konkurenata. Po našem mišljenju, Mi 3 nudi malo prirodniju reprodukciju boja (kod MX3 dominiraju hladne nijanse), ali slika MX3 modela čini da osećate da se nalazi bliže vama, iako sloja između ekrana i stakla nema ni u jednoj jedinici. Uopšteno, ekrani su prilično uporedivi kada je reč o kvalitetu slike.

Kamera, galerija

Glavna kamera u Mi3 modelu ima sledeće karakteristike:

  • Rezolucija: 13MP
  • Otvor blende: f/2.2
  • Ugao: 28 mm
  • Tip senzora: CMOS
  • Dual LED blic

Blic može da se koristi kao baterijska lampa i poseduje samostalnu aplikaciju. U podešavanjima kamere, možete izabrati jednostavan režim (sa minimum podesivih parametara na viziru) ili normalan kada su sva podešavanja dostupna u par klikova. Pored standardnih detalja kao što su osvetljenje, kontrast, ISO podešavanja u Mi3 možete podesiti oštrinu slike i ručno podesiti brzinu zatvarača od 1/5000 dela sekunde do 2 sekunde.

Takođe možete manuelno izabrati balans belog, režim fokusa (Auto, Manual, Macro) i efekat superimponiranja na sliku direktno u viziru (čak i pre snimanja). U manuelnom režimu fokusa birate svoje rastojanje, koji će služiti kao fokus. Ova mogućnost je sada dostupna u okviru kamere modela HTC One (M8), dok kod drugih pametnih telefona ne možemo da je se setimo.

Sa dobrim osvetljenjem, spolja Xiaomi Mi3 nudi veoma visok kvalitet slika, kao i dobre snimke izbliza, dok po oblačnom vremenu slike su nešto gore. Rezultat sa niskim nivoom svetlosti je prilično slab.

Snimanje po danu:

Snimanje noću:

Makro:

Prednja kamera rezolucije 2MP omogućava vam da snimite slike omiljenih kontakata, pa ništa posebno o njoj ne možemo da vam kažemo.

Smart telefon snima video u maksimalnoj rezoluciji 1080p, pri čemu poseduje softver za stabilizaciju slike u toku snimanja video zapisa i kontinuiranog fokusa (može biti onemogućen i da se fokusiranje vrši dodirom). Postoji režim vremenskog intervala (usporavanje 30 puta – do ubrzavanja 1800 puta).

U principu, Xiaomi Mi 3 je po pitanju kamere sličan Meizu MX3 modelu, u oba slučaja, u početku postoji dobar modul (obe kompanije koriste modul kamere kompanije Sony), koja je u završnoj fazi na nivou softvera sa firmware-om načinjen ne baš toliko dobrim.

Snimljene fotografije mogu da se edituju u ugrađenom editoru za obradu slika, postoji standardni set alata, od odsecanja, promene osvetljenosti, kontrasta i zasićenost slike odnosno mogućnosti da izaberete dodatne filtere.

Trajanje baterije

Telefon poseduje uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 3050 mAh. Proizvođač tvrdi da baterija nudi sledeća vremena trajanja:

  • 25 časova razgovora (3G)
  • 21 čas upotrebe interneta (3G)
  • 50 časova reprodukcije muzike (sa isključenim ekranom)
  • 500 časova u režimu mirovanja

Nećemo reći ništa o načinima korišćenja smart telefona kao telefona po pitanju broja sati ili za pristup Internetu, jer sve zavisi od konkretnog operatera, zemlje i tačne lokacije. Ali kada je reč o reprodukciji muzike, proizvođač je bio potpuno iskren, Xiaomi Mi3 je u stanju da obezbedi oko 45-50 časova muzičke reprodukcije.

U svakodnevnoj upotrebi, Mi3 je trajao ceo dan do kasno uveče i noći. Naš tipični šablon rada uređaja je bio sledeći: sklanjanje sa punjača od 9-10 časova ujutru. Uređaj je konstantno proveravao Gmail, ponekad smo pročitali nešto u mreži (po danu oko 1-2 časa rada pretraživača), slušanje muzika 3-5 sati. Kada je reč o pozivima oni su činili 40-60 minuta dnevnog opterećenja a tu je bilo i 20-30 tekstualnih poruka.

U podešavajima MUI možete da odaberete tri tipa prikaza trenutnog stanja baterije:

Performanse

Prvobitno je Xiaomi Mi3 predstavljen u dve verzije - sa NVIDIA Tegra 4 i Qualcomm Snapdragon 800 čipovima. Jedna verzija je dizajnirana za China Mobile, a druga za China Unicom. U ovom pregledu govorimo o modelu baziranom na Snapdragon 800 čipu (8274AB) sa quad - core procesorom radnog takta 2.3 GHz i grafičkim Adreno 330 čipom. Uređaj poseduje 2GB RAM-a i 16 GB interne flash memorija za skladištenje korisničkih podataka, dok slot microSD kartice nije dostupan. Postoji verzija sa 64GB interne memorije.

Brzina Xiaomi Mi3 modela je na istom nivou sa novim glavnim modelima kompanija Samsung, LG, HTC i Sony. Interfejs radi glatko, nema kašnjenja kada otvorite program i vršite prebacivanje između aplikacija, nema problema sa igranjem, kao ni sa FullHD rezolucijom. U smislu brzine rada uređaja mi lično nismo pronašli slabu tačku.

Povezivanje

Smart telefon radi u GSM i UMTS mrežama, dostupna je podrška i za standardne i visoke brzina prenosa - EDGE i HSDPA, LTE podrške nema, i to je možda jedan od retkih značajnih nedostataka Mi3 (kao i kod Meizu MX3).

Za sinhronizaciju telefona sa računarom i prenos podataka koristi se priloženi microUSB kabl USB 2.0 interfejsa. Postoji podrška za USB OTG, na uređaj preko adaptera, pri čemu možete da povežete eksterne diskove. Postoji ugrađeni Bluetooth 4.0.

Wi-Fi (802.11 a / b / g / n / ac). Wi-Fi modul nije pravio problem, radi pravilno, mreža ne gubi konekciju. Postoji podrška za DLNA standard koji omogućava kompatibilnim uređajima za prenos i prijem različitih medija sadržaja (slike, muzika, video) u okviru vaše kućne mreže i prikazati ih u realnom vremenu.

Wi-Fi router. Kao i bilo koji drugih modernih Android smart telefona, Xiaomi Mi3 može da se koristi kao pristupna tačka obezbeđivanja interneta preko Wi-Fi.

NFC. Smart telefon ima posebni NFC čip, tao da možete da aktivirate Android Beam za brz prenos slika ili drugih sadržaja na drugi smart telefon sa NFC.

Da biste omogućili i onemogućili bežične interfejse možete da koristite kartice u notifikacionoj zavesi, kao i kroz podešavanja.

Navigacija

U okviru Mi3 modela dostupan je GPS (kao i A-GPS i GLONASS) pri čemu je brzina povezivanja satelita veoma visoka i sa visokom preciznošću. Potrebno je bukvalno pet sekundi, a uređaj već prima signal 4-5 satelita. Ako izaberete samo GPS, pretraživanje će trajati 10-15 sekundi. Nije dostupan nikakav poseban navigacioni softver u okviru Mi3 već su instalirani samo Google servisi. Međutim, ako želite, možete preuzeti bilo kakvu aplikaciju za navigaciju.

Unos teksta

Osnovna tastatura na Xiaomi Mi3 je standardna Android 4.x tastatura. Tu je i alternativna tastatura sa mogućnošću da dodate svoj sopstveni rečnik i izaberite teme. Po našem mišljenju, originalna Google tastatura je više nego dovoljna za udoban rad.

MIUI

Smart telefon koristi MIUI V5 korisnički interfejs, dok je kao osnovna verzija operativnog sistema korišćen Android 4.4.2. Verzija, koja je bila aktuelna tokom ovog testiranja je MIUI 4.5.9, pri čemu jedinica dobija nedeljna unapređenja ali određene opcije lokalizacije se gube ponekad nekim novim verzijama tako da treba da budete pažljivi šta instalirate.

U to vreme, detaljno smo opisali mogućnost MIUI, jer se nije mnogo toga promenilo, ali suština ostaje ista. Korisnički interfejs se razvija u pravcu pojednostavljenja i istovremeno osnaživanja, što je i dobro i loše. Dobro, jer kupovinom smart telefon sa MIUI, dobijate uređaj sa praktično neograničenim opcijama za fino podešavanje uređaja prema vašim potrebama. Loše, jer da bi se bavili svim funkcionalnostima koje MIUI obezbeđuje, uprkos jednostavnosti, morate biti iskusan korisnik što nije slučaj uvek, pogotovo ako ste početnik i kupili ste svoj prvi smart telefon.

U srcu MIUI ideje je desktop bez menija programa tako da kada se svaka nova aplikacija startuje ona se pojavi na jednom od ekrana, kao kod iOS. Panel u dnu sa oznakama je fiksan i ne menja kada se krećete kroz desktope. Ikone mogu da budu oblika 4x4 ili 4x5, dok se format notfikacione zavese može menjati od jednostavnih do kompleksnih.

Kad je ekran zaključan, možete da pokrenete kameru ili da idite na pozive ili tekstualne poruke. Dostupni su tasteri za kontrolu reprodukcije muzike, ako ih omogućite.

U MIUI postoji zgodan sistem obračuna utrošenog saobraćaja sa sposobnošću da prilagodite obaveštenja kada dostignete prag pretplate.

Postoji zgodan birač brojeva, koji vam omogućava da brzo izvršite traženje željenog kontakta, i odmah uputite poziv njemu ili pređete na pisanje poruke.

Naravno, MIUI sadrži skup unapred instaliranih vlasničkih aplikacija za većinu zadataka: Menadžer fajlova, galeriju, video i audio reprodukciju, diktafon, beleške, itd.

MIUI se otarasio mnogih dečijih bolesti, i postao gotovo potpuno omogućeni korisnički interfejs, je bilo nešto prvo što smo pomislili kada smo došli u dodir sa ovim korisničkim interfejsom. Pored toga, u sećanje nam se vraćaju Meizu MX2 i MX3, kao kineski smart telefoni sa vlasničkim korisničkim interfejsom Flyme, koji je stabilan, posebno u sadašnjim verzijama. U stvarnosti, nažalost, radom sa MIUI nismo bili toliko zadovoljni kao sa Flyme, a problem je u stabilnosti interfejsa. U roku od mesec dana, koristili smo Xiaomi Mi3 kao osnovni smart telefon, za pozive, pristup internetu, odgovaranje na e-mail preko Gmail-a, i tako dalje. Za tih mesec dana ovaj interfejs nas je podsetio na neka rešenja od pre nekoliko godina kada su aplikacije uspevale da „zamrznu“ interfejs na 10-20 sekundi. Gmail mail klijent nam se na Mi3 tokom mesec dana zatvorio desetak puta, ali je zato Chrome krahirao bukvalno svaki dan, kad god smo otvorili deset ili petnaest tabova. Da, to je mnogo, ali kod drugih smart telefona, uključujući Meizu MX3 sa Flyme, takva opterećenja Chrome izdržava, mada ponekad teško.

Konkurencija

Glavni konkurent Xiaomi Mi3 modelu je smart telefon Meizu MX3. Oba modela su na tržištu otprilike isto vreme, imaju slične karakteristike, a sada i sličnu cenu, iako je na početku prodaje MX3 bio skuplji nego Mi3.

Meizu MX3

Na strani Meizu MX3 je to što je kompaktniji i što ima za 0.1 inč dužu dijagonalu ekrana. Dizajn modela Mi3 je amaterski, što je tipično za oba modela. Sviđa nam se prednja strana MX3 i zadnja Mi3. Snaga Meizu MX3 je kvalitet zvuka u slušalicama i stabilniji interfejs Flyme, dok Xiaomi Mi3 deluje fino na oko, poseduje praktično kućište, pristojnu kameru, dobar ekran, pristojno vreme rada.

Zaključak

Tokom mesec dana upotrebe modela Xiaomi Mi3 kao primarnog smart telefona nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom prijema, a jedini dosadni minus uređaja, na šta mislimo da je potrebno da se obrati pažnja jeste nestabilnost MIUI u nekim situacijama. Na to moramo biti spremni. Snaga zvučnika kod Mi3 je nešto iznad proseka, postoji mala rezerva. Dinamika poziva je na prosečnom nivou jačine zvuka. Vibracija se dobro oseća, čak i ako je uređaj u jakni.

Nakon šest meseci na tržištu Xiaomi Mi3 i Meizu MX3, su praktično iste cene. Za taj novac kupujete smart telefon sa 5 inčnim HD ekranom visokog kvaliteta, koji je baziran na moćnoj Qualcomm Snapdragon 800 platformi, sa 13 MP kamerom, u praktičnom kućištu od polikarbonata. Dimenzije modela Mi3 i stabilnost MIUI i dalje izazivaju zabrinutost ali glavni model kompanije je definitivno zabeležio uspeh. A sada kupovina ovog modela izgleda još više opravdana nego na početku prodaje. MIUI je postao skoro stabilan dok je vrhunski hardver od pre šest meseci za ovo vreme skoro potpuno izgubio relevantnost.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijal: plastika (polikarbonat)
  • OS: Android 4.4.2, MIUI V5
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA
  • Procesor: Quad 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon platform at 800
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/64 GB (kartica nije prisutna)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0, podrška za HDMI, USB-OTG) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni (10 pritisaka), IPS-matrica kompanija LG ili Sharp, dijagonala 5 inča rezolucija 1920x1080 piksela, automatkso podešavanje nivoa osvetljenja.
  • Kamera: 13 MP, sa autofoksuom i blicem, video se snima u 1080p, prednja amera 2MP
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS), Glonass
  • Senzori: akcelerometar, senzor svetlosti, blizine, žiroskop, magnetometar (kompas)
  • Baterija: kapaciteta Li-Ion 3050 mAh
  • Dimenzije: 144 x 73,6 x 8,1 mm
  • Masa: 145 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024