Mi 4 2014
2014. godina
5" LCD, 72.3% body
8% 801, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3080 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Xiaomi Mi4

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike:

  • Korišćeni materijali: plastika, metal, staklo
  • OS: Android 4.4.2, MIUI V5 (u septembru će biti dostupan upgrade na MIUI 6)
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, TD-LTE (u trenutnoj verziji nema podrške za FDD)
  • Procesor: Quad 2.5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 platforma
  • Memorija: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/64 GB
  • Memorijsak kartica: ne
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0, podrška za HDMI, USB-OTG) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: IPS- LCD, dijagonala 5 inča, 1920x1080 piksela, 441 ppi (automatsko podešvanje osvetljenja, tri profila temperature boja)
  • Glavna kamera: 13MP sa autofoksuom i blicem, video se snima u 1080p
  • Prednja kamera: 8 MP, video se snima u 1080p
  • Navigacia: GPS (podržava A-GPS), Glonass
  • Senzori: akcelerometar, senzor svetlosti, blizine, žiroskop, magnetometar (kompas)
  • Baterija: Li-Ion kapaciteta 3080 mAh
  • Diemnzije: 139.2 x 68.5 x 8.9 mm
  • Masa: 149 grama

Uvod

Brzina kojom kineski brendovi napreduju je impresivna. Pre dve godine, Xiaomi je bila relativno mala firma sa nekoliko modela iz kategorije „iznad proseka“ (Xiaomi Mi1 i Mi2), a sada privlači uglavnom cenom i velikim brojem karakteristika. Izgled i materijal od koga su aparati izrađeni privlače sve veći broj korisnika kao i jednostavnost i sažetost, dok to sigurno nije slučaj sa kvalitetom izrade i korišćenim materijalima.

Predstavljanjem Mi3 modela postalo je jasno da je postignut potrebni nivo u odnosu cene i performansi, pa je Xiaomi odlučio da se fokusira na druga dva elementa - dizajn, spoljašnji (kućište) i unutrašnji (interfejs). Xiaomi Mi4 pametni telefon – prvi je primer novog pravca koji je kompanija izabrala, ali je vrlo impresivan. Kinezi nisu krili svoju naklonost ka Apple-u pa su bez trunke griže savesti kopirali sve ono što im je bilo zanimljivo. U slučaju Xiaomi Mi4 delimično je kopiran dizajn, u slučaju MIUI 6 skoro sve, od dizajna ikona i providnih blokova do interfejsa i menija. Međutim, čim uzmete Xiaomi Mi4 u ruke, odmah ćete prestati da razmišljate o kopiranju ili nekom drugom dizajnu, i shvatićete – to je to, odlične performanse i istinski kvalitet.

Nije u pitanju samo kineski pametni telefon – u pitanju je novi nivo i za Xiaomi, i za mnoge druge kompanije iz Kine, u celini, jer nakon što je Xiaomi krenuo, krenuli su i drugi.

Prodajno pakovanje

Prodajno pakovanje je već poznato kada je reč o Xiaomi uređajima – kompaktna kutija napravljeno je od recikliranih materijala i može da izdrži težinu nekoliko ljudi. U okviru minimalnog skupa bitnih stavki, pored samog uređaja tu je punjač, USB-microUSB kabl, alat za izvlačenje ležišta SIM kartice kao i nekoliko odštampanih uputstava za upotrebu.

Dizajn, materijali, kućište

Dizajn novog Xiaomi Mi4 veoma je sličan Apple iPhone 5/5S modelima. Kao što se dešava u takvim slučajevima, stavovi čitalaca su podeljeni. Nekima su uređaji zaista slični, dok drugi smatraju da je dizajn Mi4 aparata originalan te da svi oni koji optužuju kompaniju za kopiranje, zapravo sami to rade.

Nakon nedelju dana korišćenja, zaključak je da je dizajn Xiaomi Mi4 donekle pozajmljen, ali ne u potpunosti. Kvalitet izrade, korišćeni materijali, oblik i dimenzije kućišta odlikuje visok kvalitet pa se stiče utisak samostalnog proizvoda kojeg nikako ne treba upoređivati sa nekim drugim.

Osnovu dizajna čini jednostavnost forme i kvaliteta materijala – prednji panel ima tri tastera sa donje strane, a senzori iznad ekrana zaštićeni su staklom. Okvir kućišta izrađen je od nerđajućeg čelika i blago je zaobljen tako da se zaobiđu oštri uglovi, dok je zadnja strana aparata izrađena od plastike. Model odlikuje plastika bele boje visokog sjaja sa prozirnim gornjim slojem teksturom u obliku romba.

Jedna od glavnih odlika dizajna Xiaomi Mi4 čipa jesu uklonjivi paneli. U slučaju Moto X modela pametnog telefona, predstavljena je mogućnost prilagođavanja izgleda aparata prilikom poručivanja ali komponente nisu bile uklonjive, OnePlus One uveo je deset različitih varijanti uklonjivih panela, dok je Xiaomi napravio veliki korak napred u ovom pravcu. Pre svega, uklonjivi paneli biće zasebno dostupni a poručeni paneli moći će da se slobodno koriste umesto standardnih. Drugo, već je najavljeno da će u budućnosti biti dostupno oko 20 varijanti panela, uz dodatno povećanje ovoga broja.

U smislu praktičnosti, kućište Mi4 takođe je dobro - tragovi i otisci su nevidljivi sa zadnje strane, iako je sjajna, dok su tragovi i otisci na prednjem panelu vidljivi ali se lako čiste.

Izrada

Kvalitet izrade je na visokom nivou – sve je čvrsto i pouzdano, kućište pruža utisak čvrstog i pritegnutog. Svi tasteri su čvrsto postavljeni na svoja mesta, dok je nosač microSIM kartice izrađen vrlo kvalitetno uz veliku preciznost prijanjanja pa ne dolazi do sakupljanja prašine i prljavštine između nosača i kućišta aparata (kao što je slučaj sa Apple iPhone 5c, na primer).

Video prikazuje osnove kućiša modela Xiaomi Mi4.

Dimenzije

Zbog minimalne debljine okvira sa leve i desne strane ekrana (3 mm od ivica kućište do aktuelnog prikaza na ekranu) i razumnog korišćenja pozicioniranja, Xiaomi Mi4 predstavlja jedan od najvažnijih kompaktnih modela pametnih telefona sa 5-inčnim ekranom.

Prosudite sami:

  • Xiaomi Mi4 (5 inča) - 139.2 x 68.5 x 8.9 mm, 149 grama
  • Xiaomi Mi3 (5 inča) - 144 x 73,6 x 8,1 mm, 145 grama
  • Apple iPhone 5S (4 inča) - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grama
  • HTC One (M8) (5 inča) - 146.4 x 70.6 x 9.4 mm, 160 grama
  • Nokia Lumia 930 (5 inča) - 137 x 71 x 9.8 mm, 167 grama
  • Samsung Galaxy S5 (5.1 inča) - 142 x 72.5 x 8.1 mm, 145 grama
  • Hu awei Ascend P7 (5 inča) - 139.8 x 68.8 x 6.5 mm, 124 grama

Xiaomi Mi4 uglavnom nadmašuje skoro sve druge smart telefona sa petoinčnim ekranima po širini kućišta. Naime, širina je glavni pokazatelj koliko udobno će biti držati uređaj u jednoj ruci.

Zbog svoje adekvatne širine Mi4 savršeno stoji u ruci, te je prilično jednostavan za korišćenje jednom rukom. Jedina stvar na koju želimo da vam skrenemo pažnju, je da ako prelazite na Mi4 sa nekog primetno kompaktnijeg modela onda će trebati još vremena da se naviknete na njegovu veličinu.

Poređenje sa modelom IUNI U2

poređenje sa modelom Meizu MX2

Poređenje sa modelom HTC One (M8)

Poređenje sa modelom LG G3

Kontrole

Ispod ekrana Xiaomi Mi4 se nalaze tri tastera osetljiva na dodir sa pozadinskim osvetljenjem: „Menu“, „Home“ i „Back“. Dugim zadržavanjem bilo kojeg od tastera, možete mu dodeliti akciju otvaranja pokrenutih aplikacija ili zatvaranja trenutnog programa. U podešavanjima možete da odredite vreme zadržavanja tastera, prema kojima će funkcija da deluje kao dugi pritisak. Pored toga, u postavkama možete da omogućite ili onemogućite pozadinsko osvetljenje tastera ispod ekrana, i podesite vreme od 1 sekunde do 20 minuta ili „uvek“.

Sa desne strane uređaja su tasteri za regulisanje jačine zvuka i uključivanje. Oba tastera su izdignuta iznad površine kućišta i možete da ih pritisnete udobno čak i bez gledanja. Taster za uključivanje može da bude onemogućen, a za aktiviranje ekrana smart telefon možete da dodelite tu funkciju tasteru za regulaciju jačine zvuka. Još jedna zanimljiva postavka – možete da preko tastera „Back“ uključite kameru.

Sa leve strane je ležište microSIM kartice. Da biste ga otvorili morate iskroistit neki priručni element, spajalicu, iglu ili slično.

Na gornjoj ivici modela Mi4 se nalazi 3.5mm mini priključak i prozor infrared porta. Sa donje strane se nalazi skriveni glavni mikrofon kao i microUSB konektor.

Iznad ekrana, sa prednje strane su - slušalica, prednja 8MP kamera te svetlosni indikator i senzor blizine. Senzor ambijentalnog osvetljenja je smešten sa donje strane ispod tastera Home.

Ekran

Smart telefon koristi ekran na bazi IPS LCD matrice dijagonale 5 inča i rezolucije 1920x1080 piksela, gustine 441ppi. Korišćena je matrica kompanija Sharp/JDI, u zavisnosti od isporuke. Tačne informacije o kompaniji - proizvođaču zaštitnog stakla na ekranu smart telefona ne postoje kao i kod Mi3,i prema nekim izvorima, to je Gorilla Glass 3, a prema drugima, u pitanju je Dragontail japanske Asahi Glass. Bilo kako bilo uređaj u svakom slučaju je opremljen jakim zaštitnim staklom koje je otporno na ogrebotine sa oleofobskim lsojem. Ekran osetljiv na dodir reaguje ne samo kada ga dodirnete prstima, već i na dodir rukavica.

Kvalitet slike na ekranu je odličan: slika je jasna, glatka, sa maksimalnim uglom gledanja i visokim nivoom detalja. U podešavanjima ekrana, takođe možete izabrati jedan od dva režima, zasićenje i temperaturu prirodnih nijansi boja kao tople ili hladne.

Na suncu, ekran se ponaša dobro, slika bledi, ali je i dalje čitljiva. Nivo osvetljenosti na ekranu je solidan, a minimalni prag osvetljenja omogućava udobno čitanje u mraku. Automatsko podešavanje osvetljenosti kao i kod Mi3 modela radi na principu zavisnosti, odnosno ponekad sistem podešava osvetljenost, ponekad to nije slučaj, već morate ručno.

Ispod su fotografije koje porede ekrane Xiaomi Mi4 (gore) i HTC One (M8) modela (dole) kao referentih uređaja sa ekranom od 5 inča.

Blok originalnih fotografija (za procenu boja):

Kamera

Glavna kamera u Mi4 modelu ima sledeće karakteristike:

  • Rezolucija 13MP
  • Senzor Sony Exmor RS
  • 6 sočiva
  • Otvor blende f / 1.8
  • LED blic

Rezolucija prednje kamere je 8MP i ona poseduje 5 sočiva, dok je otvor blende isti kao i kod glavne kamere f / 1.8.

Blic može da se koristi kao baterijska lampa i poseduje samostalnu aplikaciju. U podešavanjima kamere, možete izabrati jednostavan režim (sa minimum podesivih parametara na viziru) ili normalan kada su sva podešavanja dostupna u par klikova. Pored standardnih detalja kao što su osvetljenje, kontrast, ISO podešavanja u Mi4 možete podesiti manuelno ekspoziciju, temperaturu boje i žižnu dajinu.

Takođe možete manuelno izabrati balans belog, i efekat superimponiranja na sliku direktno u viziru (čak i pre snimanja).

Genijalno rešenje povezano sa interfejsom kamere Xiaomi Mi4 modela je mogućnost da snimite fotografiju tako što ćete ponovo da dodirnete oblast koju ste upravo fokusirali. Ne sećamo se da li smo imali prilike da vidimo ovo u nekom drugom smart telefonu, ali je ovo rešenje za probleme koji su mnoge mučili. Scenariji na koje smo nailazili su bili sledeći: okidanje se izvodilo dodirom na određenom području ekrana osetljivog na dodir (kamera fokusira i okida odmah ) ili se snimanje vrši dodirom tastera na ekranu, a pri čemu prvo morate dodirom fokus na određenoj oblasti, a zatim da tačno prebacite prst na taster za snimanje, i snimite fotografiju. U Mi4 dodirom možete da se fokusirate na bilo koju oblast i ponovno dodirnite prsten da fotografišete, ne skidajući prst što je veoma zgodno. Takođe, na prstenu fokusu pojaviće se bar ekspozicije će se pojaviti, ali možete promenite postavku.

Sada, reći ćemo nešto o kvalitetu slike. Snimili smo slike sa Xiaomi Mi4 u različitim uslovima: u zatvorenom prostoru, po noći, po sunčanom danu i sumraku - i na kraju, osmotrili sve fotografije i uporedili ih sa istim fotografijama sa LG G3. Moramo da kažem ovo: „Kamera Xiaomi Mi4 je jedna od najboljih na tržištu smart telefona“. Štaviše, nije ovde reč o jednom parametru, bilo da je u pitanju oštrina slike, odnosno tačne boje, radi se o izbalansiranosti kamere modela Mi4. Kadrovi su umereno oštri, sa ispravnim bojama, dok je balans bele boje, bez previše post- obrade - jednom rečju, prirodan.

Ispod možete videti komparativne fotografije snimljene sa Xiaomi Mi4 i LG G3 kao referencom u pogledu kvaliteta kamere smart telefona.

Snimanje po sunčanom danu:

HDR režim na teleofnu radi manje ili ivše tačno, naročito ako snimate uveče ili po noći:

Original HDR
Xiaomi Mi4 (bez HDR) LG G3 (bez HDR)
Xiaomi Mi4 (HDR) LG G3 (HDR)

Ovde su neke fotografije snimljene glanvom kamerom i snimljene kamerom sa prednje strane:

Smart telefon snima video u maksimalnoj rezoluciji 4K, kao i u poznatijoj 1080p rezoluciji pri čemu poseduje softver za stabilizaciju slike u toku snimanja video zapisa i kontinuiranog fokusa (može biti onemogućen i da se fokusiranje vrši dodirom). Postoji režim vremenskog intervala (usporavanje 30 puta – do ubrzavanja 1800 puta).Tokom snimanja videa možete da manuelno podesite vrendsot ekpozicije korišćenem skale u okviru prstena fokusa.

Trajanje baterije

Telefon poseduje uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 3080 mAh. U režimu reprodukcije 1080p, 5000 kbps videa (jačina zvuka i osvetljenost na oko tri četvrtine, ili oko 70 odsto, režim baterije „balanced“, Wi-Fi i GPS isključeni) smart telefon je radio oko 6-7 sati. Ovaj indikator nije rekordan, ali je na nivou mnogih drugih modela zasnovanih na Qualcomm Snapdragon 801 platformi.

U svakodnevnoj upotrebi, Mi4 je trajao ceo dan bez problema, uveče je ostalo 15 do 20% napunjenosti baterije. Naš tipični šablon rada uređaja je bio sledeći: sklanjanje sa punjača od 9-10 časova ujutru. Dan je ukljuivao oko jedan čas poziva, 10/20 tekstualnih poruka, proveru Gmail elektronske pošte i 3-4 časa reprodukcije muzike, 1-2 časa aktivne upotrebe mobilnog interneta (Instagram, Twitter, Facebook, Chrome), konstantne upotrebe WhatsApp i Facebook meseengera, fotografisanje oko 50 snimaka.

U podešavajima MUI možete da odaberete tri tipa prikaza trenutnog stanja baterije: zelenu trkau u gornejm dleu ekrana, digitlani priaz u procentima u okviru ikone baterije ili uobičajeni način, ikonu baterije koja se lagano prazni.

Platforma, memorija

Smart telefon je baziran na Qualcomm Snapdragon 801 čipu (MSM8974AC)sa quad - core procesorom radnog takta 2.5 GHz i grafičkim Adreno 330 čipom radnog takta 578MHz. Uređaj poseduje 3GB RAM-a i 16 GB ili 64GB interne flash memorija za skladištenje korisničkih podataka. Kod verzije sa 16GB korisnku je na rpaoslaganju 13.3GB. Slot microSD kartice nije dostupan.

Testovi performansi

U sintetičkih testova (AnTuTu) Xiaomi Mi4 je u top pet najproduktivnijih uređaja a u relanosti se pokazao jednako dobro. Smart telefon nije zastajao, kočio se, nije bilo kašnjenja prilikom otvaranja programa. Uređaj radi glatko i brzo.

Takođe, uređaj bez ikakvih problema reprodukuje FullHD video u visokom kvalitetu dok možete da udobno igrate sve dostupne igre za Android platformu.

Grejanje pri svakodnevnom radu i za većinu zadataka (pozivi, pristup internetu, slušanje muzike) je odsutno. Kada počnete da koristite zahtevniji softver uređaj se zagreva, ali ne možemo da kažemo da je to nešto krucijalno, mada iskreno nismo se ni trudili da igramo preterano dugo igre na smart telefonu da bi se on možda više zagrejao.

Povezivanje

Postoji nekoliko verzija smart telefona, po jedan za svakog kineskog operatera. Dva modela za rad u mrežama druge i treće generacije, jedan takođe podržava 4G. Na prezentaciji uređaja u Kini predstavnici kompanije Xiaomi su se fokusirali na podržavanje 4G / LTE. U praksi, situacija je sledeća: verzija Xiaomi Mi4, koja može da se naruči preko online prodavnice, kao i one koje se pojavljuju u septembru, ne rade u četvrtoj generaciji mreže (FDD). Kompanija je obećala da će objaviti verziju smart telefona sa LTE FDD podrškom do kraja ove godine, ali za sada možemo reći da je podrška za LTE u Xiaomi Mi4 privremeno nedostupna.

Za sinhronizaciju telefona sa računarom i prenos podataka koristi se priloženi microUSB kabl USB 2.0 interfejsa. Postoji podrška za USB OTG, na uređaj preko adaptera, pri čemu možete da povežete eksterne diskove sa fajl sistemima FAT / FAT32.

Posotji ugrađeni Bluetooth 4.0 sa A2DP profilom.

Wi-Fi (802.11 a / b / g / n / ac). Wi-Fi modul nije pravio problem, radi pravilno, mreža ne gubi konekciju. Postoji podrška za DLNA standard koji omogućava kompatibilnim uređajima za prenos i prijem različitih medija sadržaja (slike, muzika, video) u okviru vaše kućne mreže i prikazati ih u realnom vremenu.

Wi-Fi router. Kao i bilo koji drugih modernih Android smart telefona, Xiaomi Mi3 može da se koristi kao pristupna tačka obezbeđivanja interneta preko Wi-Fi.

NFC. U okviru modela Xiaomi Mi4 nje dostupna NFC podrška

Da biste omogućili i onemogućili bežične interfejse možete da koristite kartice u notifikacionoj zavesi, kao i kroz podešavanja.

Funkcije pozivanja

Tokom upotrebe Xiaomi Mi4 nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom prijema u mreži. Slušalica nudi prosečan nivo jačine zvuka, specijalne zalihe u vrlo bučnom okruženju nije bilo, ali generalno, jačina zvuka je dovoljna. Zvučnik melodija zvona je nešto iznad prosečne jačine, ima samo jednu manu - zvučnik je na dnu, a ako ste stavili smart telefon u džep, može se desiti da će zvučnik biti preklopljen i zvuk tiši nego uobičajeno. Mi4 vibrira dobro, osetićete je čak i dok hodate, a jedinica je u džepu.

U Xiaomi Mi4 (preciznije, u MIUI) postoji crna listu za pozive i poruke, funkcija vibriranja u odgovoru na odlazni poziv odnosno pozivanja funkcije snimanja pritiskom na taster ili automatsko snimanje. Osim toga, možete da omogućite automatsko čuvanje svih poziva ili samo razgovora sa pozivaocima na određenoj listi, koju ste sami podesili.

Navigacija

U okviru Mi4 modela dostupan je GPS (kao i A-GPS i GLONASS) pri čemu je brzina povezivanja satelita veoma visoka i sa visokom preciznošću. Potrebno je bukvalno pet sekundi, a uređaj već prima signal 4-5 satelita. Ako izaberete samo GPS, pretraživanje će trajati 10-15 sekundi. Nije dostupan nikakav poseban navigacioni softver u okviru Mi3 već su instalirani samo Google servisi. Međutim, ako želite, možete preuzeti bilo kakvu aplikaciju za navigaciju.

MIUI 5/6

Ovde je potrebno da napravimo pauzu. Sada (od avgusta 2014) smart telefon koristi MIUI V5, baziran na Android 4.4.2. Više puta smo govorili o različitim karakteristikama MIUI, a posebno, pete verzije, pa evo kratkog prikaza najznačajnijih trenutaka. Osnovna ideja novog Xiaomi Mi4 nije samo u dizajnu spoljašnjosti, već i dizajnu unutrašnjosti, odnosno dizajnu interfejsa. Tako Xiaomi odvojeno, nakon objavljivanja smart telefona, obezbedio update za MIUI 6. Interfejs je ozbiljno prerađeni, postao ravan, jednostavan, transparentan kao iOS7.

Ovde je mali video koji prikazuje MIUI 6:

Update firmware-a za MIUI 6 za Xiaomi Mi4 će se pojaviti u septembru ili početkom oktobra (nadamo se), dok je od modela koji je testiran korišćen MIUI V5.

Važno: Kina prodaje smart telefon bez Google servisa, pa ako ga kupite preko zvaničnog web sajta, treba da budete spremni za instalaciju Google servisa, ili jednostavno nadogradite firmware na verziju sa odgovarajućim servisima. Ako se odlučite da ne kupite uređaj preko online prodavnica neophodno je utvrditi da li su aktivirane Google usluge kod vašeg uređaja.

Sada ukratko o MIUI V5 na Xiaomi Mi4.

U srcu MIUI ideje je desktop bez menija programa tako da kada se svaka nova aplikacija startuje ona se pojavi na jednom od ekrana, kao kod iOS. Panel u dnu sa oznakama je fiksan i ne menja kada se krećete kroz desktope. Ikone mogu da budu oblika 4x4 ili 4x5, dok se format notfikacione zavese može menjati od jednostavnih do kompleksnih.

Kad je ekran zaključan, možete da pokrenete kameru ili da idite na pozive ili tekstualne poruke. Dostupni su tasteri za kontrolu reprodukcije muzike, ako ih omogućite.

Prilikom punjenja, uređaj koristi krug za zaključavanje kao indikator punjenja.

U MIUI postoji zgodan sistem obračuna utrošenog saobraćaja sa sposobnošću da prilagodite obaveštenja kada dostignete prag pretplate. Postoji zgodan birač brojeva, koji vam omogućava da brzo izvršite traženje željenog kontakta, i odmah uputite poziv njemu ili pređete na pisanje poruke.

Uređaj nudi englesku tastaturu kao opciju, a tu je i Google tastatura za Android.

Naravno, MIUI sadrži skup unapred instaliranih vlasničkih aplikacija za većinu zadataka: Menadžer fajlova, galeriju, video i audio reprodukciju, diktafon, beleške, itd.

Međutim, u MIUI V5 još uvek ima sporna pitanja koja se odnose uglavnom na ukupnu stabilnost firmware-a. Na primer, u našem uzorku Xiaomi Mi4 obaveštenja u Facebook Chatu nisu radila - mogli smo da vidimo nove poruke kada je program bio primaran. U Instagramu se ne dobijaju obaveštenja (ne postoje u obaveštenja u okviru padajuće zavese). U okviru modela Xiaomi Mi3 sa istim verzijom MIUI nismo imali ove probleme. Ne želimo da umanjimo ogroman rad koji se obavlja od strane kreatora MIUI i korisnika koji pokušavaju da svojim kritikama načine firmware bolji, ali jednostavno moraju da probaju da se otarase trajnog Beta stanja firmware-a.

Zaključak

Da navedemo sve prednosti Xiaomi Mi4 nema smisla, jednostavno ih ima mnogo i ovaj sam smart telefon je jedan veliki plus. Postoji samo nekoliko nedostataka koji su privremeni. Moramo da pomenemo nedostatak podrške za LTE kao i nedostatak slota za memorijsku karticu (ovaj problem je izraženiji, ali je rešen tako što ćete izabrati 64 GB verziju).

Dozvolite nam da vas podsetimo da postoji dobar uređaj. Xiaomi Mi4 - jedan od najkompaktnijih modela smart telefona sa ekranom 5 inča, opremljen jednom od najboljih kamera na tržištu. Poseduje veliki izbalansiran ekran, prihvatljivu dužinu rada i odlične performanse. Što se tiče MIUI, naravno, nije savršen (još uvek), ali su dizajneri i programeri pri kompaniji Xiaomi radili naporno na procesu pojednostavljena koji troši mnogo vremena i živaca. Stoga Xiaomi Mi4 je model svakako vredan razmatranja kao potencijalni uređaj za kupovinu, čak i ako još uvek čekamo na Apple iPhone 6.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024