Galaxy Alpha 2014
2014. godina
4.7" OLED, 72% body
8% 5430 Octa, Android 5.0.2 Lollipop
RAM 2 GB, INT 32GB, EXT nema
1860 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Alpha G850F
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Alpha G850F. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Alpha G850F vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Galaxy Alpha SM-G850F

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1860 mAh
  • Punjač
  • Žićne stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

„Da je ovaj telefon od metala, onda bih ga kupio“ – je fraza koju je svako od nas čuo tako mnogo puta da smo prestali na nju da obraćamo pažnju. Slava koja okružuje metal kao materijal od kojeg se uređaj izrađuje u očima potrošača stavlja ovakve uređaje na sasvim drugi nivo. Nažalost, reči i dela u životu često su u raskoraku, pri čemu o kompanijama treba da se sudi po delima, a ne po deklarativnim izjavama. Samsung je uvek pokušavao da sluša ono što korisnici žele i ako je moguće pruži im to. Brzina reakcija na promene tražnje za neke od funkcija, materijala kućišta, je oduvek bila gotovo trenutna, a za kompaniju ove veličine i brza. Ali ponovljeni pokušaji da se vidi kako će se prodavati uređaji sa metalnim kućištima i da li će ostvariti uspeh nisu se obistinile, jer su se takvi modeli pokazali primetno neuspešnim u odnosu na njihove plastične rođake. Možete naći mnogo objašnjenja za ovaj fenomen, razumemo da sam metal nije neophodna komponenta za uspeh ili neuspeh uređaja. Svi glavni modeli kompanije Samsung su prodati u milionima primeraka, u potražnji su svugde u svetu, i pored iPhone-a, niko ne može da se takmiči sa njima, a Samsung i Apple su dobili najveći deo dobiti od tržištu smart telefona, obzirom da nemaju konkurenciju na istom nivou. Često se kaže da su glavni modeli kompanije Samsung kao plastične zvečke iako svako ko je isprobao neki od takvih uređaja zna da oni ne zveckaju kao igračke za bebe i pogrdan epitet ne odražava realnost. Plastika se nije pokazala loše i veoma je funkcionalna, što je dokazano na nekoliko milijardi telefona, koji se uspešno koriste širom sveta. Metal nije samo znak luksuznih uređaja, on se često koristi u jeftinim uređajima, a primer je tablet MegaFon Login 3 u metalnom kućištu.

Međutim u premium segmentu plastika se ne shvata kao rutina, već kao negativnost, jer potrošač želi da vidi šta plaća. U umu kupca funkcioniše stanovište - metal – skuplji materijal, iako to nije tako u većini slučajeva. Neki proizvođači su morali da izađu na tržište sa specijalnom plastikom. Nokia je počela da upotrebljava polikarbonat koji je postao zaštitni znak ove kompanije. Zbog toga, u glavama ljudi, ova kompanija gradi uređaje koji su kvalitetniji od konkurencije u smislu izdržljivosti. U stvari, to je sve u svemu, marketing i PR, dok realne razlike u kvalitetu materijala nema.

Međutim, za Samsung odsustvo metala je iritirajuće iz još jednog razloga: u svim Apple proizvodima je prisutan već duže vreme, i postao je standard. Svako unutrašnje ili spoljašnje istraživanje, poredeći glavne modele dve kompanije pokazuje da ljudi tvrde da iPhone pobeđuje zato što poseduje metalno kućište. U segmentu premium uređaja ovako nešto igra ulogu, pa je to važno za Samsung da stvore nešto slično. Moglo se očekivati da kompanija koja je orijentisana na vodeće modele, neće proizvesti poseban model, ali se ispostavilo drugačije. I ovde leži tajna prvog Alpha modela. Ovaj proizvod je pozicioniran kao dizajnerski, ali se koristi za pokretanje nekoliko ideja, od kojih je svaka zanimljiva.

Po prvi put Samsung je odlučio da proširi konkurenciju na trenutne verzije iPhone modela pružajući najsličniju formu uređaja. Tako sada na tržištu Android smart telefona glavni model jedne od najvećih kompanija bez izuzetka prevazilazi trenutnu verziju iPhone u svojim karakteristikama - rezoluciji i dijagonali ekrana, obradnoj snazi, bateriji i slično. Iako postoje softverski detalji koji se mogu menjati na primer, brzina interfejsa po kojoj je iPhone je drugačiji, mnoge stvari se ne mogu menjati, kao što su fizička ograničenja - na primer, veličina ekrana. Dakle, stvarni konkurenti iPhone modela iz formalnih razloga su mini verzije glavnog modela, Samsung Galaxy Mini S5, HTC One Mini i tako dalje. Ali problem leži u činjenici da je percepcija korisnika ovih uređaja zanemariti originalne modele, obzirom da su mini modeli pozicionirani da budu značajno jeftiniji od glavnih modela. Iz perspektive premium segmenta mini uređaji nisu naročito interesantni, već više za masovno tržište (iako je Apple iPhone – uređaj za masovno tržište i pozicioniran je u gornjem segmentu, ako govorimo o novim modelima). U prostoru između Galaxy S5 i S5 Mini i nalazi se takav uređaj kao što je Alpha, koji ima vrhunske komponente, što ga čini bližim glavnim modelima, a pozicioniran je kao modno rešenje i ne smatra se masovnim proizvodom. Samsung ima nedostatak volje da prodaje uređaje najširoj mogućoj publici, kao i druge kompanije, modele koji su pretenciozno nazvani dizajnerski proizvodi. Dakle, kada smo čuli argument da Alpha nikada neće biti prodat u milionima primeraka i da je on neuspešan proizvod, mogli smo samo da se nasmejemo. Niko ne planira da proda Alpha model u milionima jedinica, to nije moguće, a Samsung je dobro svestan te činjenice i pozicije ovog modela.

Drugo, klasa proizvoda Alpha modela je interesantna prilika da kompanija uvede nove tehnologije u proizvodnji. Uzmimo, na primer, metalni okvir - ovo je prvi Samsung proizvod sa takvom strukturom, kompanija nema mnogo iskustva u proizvodnji takvih uređaja, nema komentara od stvarnih korisnika, samo laboratorijska ispitivanja. Kao posledica toga, kreirati niz takvih kućišta za više masovnih proizvoda je veći rizik. Lakše je testirati proizvod na sopstvenom modelu koji nije predviđen da postane masovno rešenje, a zatim možete da širite pristup na druge uređaje. Trenutno postoji nekoliko dizajna nekoliko vrhunskih modela kompanije Samsung, koji koriste sličan okvir. Uvereni sam da ćemo u bliskoj budućnosti videti, najmanje još jedan uređaj sa takvim dizajnom, jer se on pokazao veoma uspešnim.

Još jedan primer uvođenja nove tehnologije jeste da je korišćen novi čipset Exynos, koji je dizajniran korišćenjem 20 nm tehnologije i kao rezultat toga, obezbeđuje energetsku efikasnost za 25 odsto veću nego kod čipseta izrađenog u 28 nm tehnologiji. To vam omogućava da koristite manju bateriju. Sada zamislite da možete da pokrenete glavni model koristeći isti čipset bez promene kapaciteta baterije u odnosu na prethodnu verziju – baterija kapaciteta 3200 mAh će trajati četvrtinu duže, što će doneti realni porast vremena rada. Uvereni smo da će Samsung i u budućnosti koristiti sličan pristup.

Iz perspektive potrošača, Alpha je kompaktni model koji dobro funkcioniše za pozive, SMS poruke, društvene mreže. Uređaj je relativno mali u odnosu na vodeće modele, koji su uporedivi sa iPhone-om. Smešna situacija leži u činjenici da za ove funkcije, kao po pravilu, kupci biraju upravo iPhone, i on postaje očigledan izbor. Samsung je odlučio da za ove korisnike ponudi svoju verziju uređaja. Ipak, sa sigurnošću možemo pretpostaviti da je Alpha uređaj koji neće činiti značajnu prodaju u odnosu na Galaxy S5. Ali Alpha ima pravo da postoji, i nudi niz zanimljivih karakteristika. Hajde da pokušamo da shvatimo njegove prednosti.

Dizajn, veličina, kontrole

Kada govorimo o dizajnerskim smart telefonima, očekujete da vidite nešto neobično - u izgledu Alpha modela nema razlike u odnosu na tipične Samsung uređaje najnovije generacije. Na prednjem panelu ćete i videti ono što je uobičajeno za Samsung, razlika je samo u veličini. Razlikovati sa nekoliko metara ovaj uređaj u odnosu na druge modele kompanije će biti izuzetno teško. Dakle, u smislu izgleda ne možemo da kažemo da je u pitanju nešto izvanredno. Običan i dosta sličan sa drugim uređajima.

Dimenzije telefona su 132x65x6.7 mm, a masa je 114 grama. Poređenja radi dimenzije Galaxy S5 modela su 142x72.5x8.1 mm, a masa 145 grama. Dozvolite nam da vas podsetimo da su ovi parametri za S4 136.6x69.8x7.9mm i 130 grama.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S5

Poređenje sa modelom Apple iPhone S5

Alpha je dosta sličan po veličini sa S4, pa ga možemo smatrati značajno kompaktnijim u odnosu na trenutno vodeći modeli ili fablet kakav je Note 3.

Dopada nam se kako Alpha model stoji ruci, bilo da su u pitanju deca, muškarci ili žene. Očigledno je veličina uređaja odgovarajuća jer prekriva samo dlan. Tu nema kompromisa, a ovaj uređaj podseća iPhone.

Još jedna sličnost koja je vredna pomena jeste način obrade bočnih ivica, pri čemu su one iste kao i kod iPhone modela. Osećaj koji Alpha pruža u ruci je veoma sličan osećaju modela iPhone 5 / 5S, razlika je neprimetna.

Boje kućišta modela Alpha su raznovrsne. On će biti dostupan u beloj, zlatnoj i crnoj. Metalni okvir u varijanti bele boje je dostupan u dve verzije – u boji zlata i pozlaćen.

Uzgred, čini nam se, posle Olimpijskih igara u Sočiju, mnoge kompanije su počele da koriste slogane, podeljene u tri reči, tako da za Alpha je to „Moderan. Tanak. Čeličan".

Želimo da napomenemo da je materijal zadnje maske plastike sa završnom obradom mekom na dodir. Ova površina izgleda primetno drugačije nego kod modela Galaxy S5. Ali problem je u tome što površina nije glatka i kada uzmete telefon, ruka se bukvalno lepi za poklopac i ne klizi. Samsung bi mogao da razmisli da promeni kvalitet poklopca, kao što je učinjeno na Galaxy S5 nekoliko meseci nakon početka proizvodnje, što nije tako teško.

Sa leve strane je metalni taster koji služi podešavanje jačine zvuka. ON / OFF taster je na desnoj strani, dok se microUSB konektor nalazi na dnu gde su i mikrofon i zvučnik. Na gornjem kraju je 3,5 mm utičnica, koja se čini vizuelno veoma tankom pa mnogi misle da je to 2,5 mm audio priključak, ali nije.

Na prednjoj površini ekrana je 2 MP prednja kamera, senzori ambijentalnog svetla i blizine, kao i svetlosni indikator. Ispod ekrana je mehanički taster, kao i dva tastera osetljiva na dodir. Ne dopada nam se činjenica da za razliku od drugih uređaja, oznake tastera su skrivene pod dekorativnom šarom, odnosno vide se kroz nju. Ovo je još jedan detalj koji bi mogao da se promeni u sledećoj verziji uređaja.

Na poleđini možete videti otvor 12MP kamere kompanije Samsung, odmah do njega LED blic, kao i senzor broja otkucaja srca. Kada otvorite poklopac zadnje strane možete videti šta je unutra. Slot memorijske kartice, koji je do ovog trenutka bio prisutan na svim Samsung modelima, nije prisutan. Odbijanje kompanije da ugradi slot memorijske kartice - to je takođe pokušaj da se napravi uređaj koji je sve bliži iPhone-u, uključujući i njegove slabe tačke. Ovo je prilika da se obnovi ova jedinicu po ugledu na svoju liniju Galaxy S5, S5 Mini.

Još jedna oduka pod znakom pitanja je upotreba nano SIM kartice. To je isti format kartice koju je Apple koristio u iPhone modelima donedavno, a Samsung ovaj standard ne koristi. U pitanju je svesna odluka jer je ovaj model eksplicitno dizajniran da se takmiči sa iPhone. Kao i olakšavanje potencijalnog prelaska sa njega.

U principu, u smislu dizajna Alpha je tipičan Samsung Galaxy, sa metalnim okvirom, koji prijatno hladi ruku. Izrada je tradicionalno na visokom nivou, tu ne može biti nikakvih pritužbi. Ova jedinica je veoma, veoma dobro izrađena ali je karakteriše dosadan dizajn, što može postati veliki problem za njega.

Ekran

Kada kažemo da je ekran iPhone modela inferioran u odnosu na sadašnje glavne modele na Androidu, uopšte ne grešimo i poređenje karakteristika pokazuje ogroman jaz između ovih uređaja. iPhone poseduje ekrana dijagonale 4 inča i rezoluciju 640x1136 piksela, dok je to tehnički 3.5 inčni ekran. Ove godine iPhone-u je potrebna revolucija kada je reč o dužini dijagonale ekrana odnosno da se poveća dijagonala ekrana. Glasine govore o dva modela sa dijagonalama od 4.7 i 5.5 inča. To će učiniti trenutni vodeći iPhone konkurentom Android uređajima u smislu dužine dijagonale, ali je ekran po kvalitetu daleko iza, a to je slaba tačka Apple uređaja.

Istovremeno, Samsung je tehnološki lider u proizvodnji ekrana, i u razvoju SuperAMOLED ekrana kompanija je postigla veoma dobre rezultate. Posebno, ekran u okviru modela Galaxy S5 je priznat kao jedan od najboljih na tržištu, kako u reprodukciji boja i u podešavanjima. Ali Alpha model je nešto jednostavniji, tako da je ekran drugačiji – on ne može da automatski prilagodi određene oblasti ekrana u zavisnosti od ambijentalnog osvetljenja. Problem je kao i kod većine uređaja na tržištu senzor za merenje ambijentalnog svetla. Ali Exynos čipset koji je korišćen u okviru ovog modela koristi dva ko-procesora koji su odgovorni za obradu slike, a kao rezultat toga, inženjeri, kompanije Samsung su uspeli da postignu isti rezultat - nećete videti razliku u kvalitetu slike.

Jedina razlika koja može da bude primetna, biće ona kada je reč o snimanju kamerom - boje nisu toliko svetle, primetno su tamnije boje na ekranu. Na ovo utiče korišćenje drugog modula, ali ne i kvalitet ekrana.

Veličina ekrana je 4.7 inča, rezolucije – 720x1280 piksela (HD SuperAMOLED Plus). Prilikom izlaganju sunčevim zracima slika je i dalje vidljiva, ali dijagonala i niža rezolucije nego kod S5, čine ovaj uređaj manje zgodnim. Sa druge strane, Alpha jasno nadmašuje iPhone, kao i većina sličnih proizvoda. Ekran karakteriše visok kvalitet, koji ima mnogo podešavanja za svačiji ukus - možete da podesite ekran po pitanju osvetljenosti. Izbor je vaš, dok broj opcija koje Samsung nudi nije ponuđen od strane nijednog drugog proizvođača na tržištu.

Memorija, memorijska kartica, performanse, čipset

Ovo je prvi uređaj koji koristi sopstveni Samsung čipset, napravljen u 20 nm tehnologiji. Prethodni čipsetovi su bili proizvedeni u 28 nm tehnološkom procesu. Exynos 5430 čipset sa osam jezgara je baziran na BIG.little tehnologiji kompanije ARM, odnosno 4 jezgra rade pri brzinama do 1.8 GHz (Cortex A15), a 4 jezgra na frekvencijama do 1.3 GHz (Cortex A7). Obzirom da se isti čipset, ali u 28 nm tehnologiji (OCTA 5 Exynos 5422) koristi u Galaxy S5, bilo je moguće da se uporede njihove performanse i rad. Podsećamo da je kod S5 maksimalni takt jezgra procesora 1.9 GHz.

Formalno, rezultati svih sintetičkih testova su bili slični, nešto veći rezultati kod modela Alpha su povezani sa verzijom Android-a 4.4.4 (najkasnije u vreme pisanja), kao i činjenice da je grafički koprocesor MALI T628MP6 koji ne radi na 533 MHz već na 600 MHz.

Sa stanovišta optimizacije arhitekture čipseta, vidimo da je urađeno dosta posla - tako je za Cortex A15 jezgro ažurirana verzija r2p3 na r3p3, i ona smanjuje potrošnju energije i generisanje toplotne energije, pa se uređaj manje greje. Dual Channel memorija je ostala, ali je povećan propusni opseg na 17 Gbit/s (1066).

Količina sistemske memorije u uređaju je 2GB, što je dovoljno za bilo koji zadatak. Interna memorija je kapaciteta 32 GB, dok sistem zauzima oko 6 GB, sve ostalo je dostupno korisniku. Kao što je već pomenuto, memorijska kartica u ovom telefonu nije dostupna.

Zanimljivo je da je u su u okviru Galaxy S4 modela postojale verzije telefona bazirane na Qualcomm Snapdragon i Samsung Exynos čipsetovima pri čemu su kvalitet kamere i stabilnost ovih uređaja bili primetno drugačiji. Problemi Exynos čipseta formirali su negativnu percepciju oko ovog čipseta. Danas ne postoje razlike, što vidimo na primeru Galaxy S5, iako dominantna verzija ipak ostaje opcija sa Snapdragon rešenjem.

Mnogi možda misle da skup promena koje su urađene u Exynos 5430, omogućavaju nam da ovaj model zovemo vodećim rešenje, ali to je daleko od istine. To je restyling postojećeg procesora sa osam jezgara kompanije Samsung, ali nije suštinski novo rešenje. U Note 4 modelu će se koristiti starija verzija ovog modela, sa višim brzinama radnog takta, memorijskog propusnog opsega, kao i novi grafički akcelerator, koji bi trebalo da obezbedi potpuno novi nivo grafike i performansi.

Sa stanovišta običnog rada sa telefonom nema usporavanja, on radi veoma brzo i dobro. Napominjemo da, kao i u drugim slučajevima, postoji veliki broj ljudi koji veruju da je TouchWiz interfejs veoma spor. Oni uvek veruju da je spor po definiciji i ne može da se popravi. U praksi, većina običnih ljudi su veoma zadovoljni brzinom jednog od najboljih modela kompanije Samsung, kao i TouchWiz interfejsa i za njih ovaj problem ne postoji.

Baterija

Ako pitate bilo kog korisnika kakva baterija je bolja 3000 mAh ili 2000 mAh, dobićete očigledan odgovor, prvi izbor je mnogo bolji, jer će telefon da radi duže. Direktna analogija između kapaciteta baterije i vremena rada, nažalost, više ne funkcioniše. Na primer, većina kineskih glavnih modela poseduje velike baterije, ili na primer Philips i928, koji ima bateriju kapaciteta 3000 mAh. Ali kada se reprodukuje video oni nude oko 4 sata rada dok u Galaxy Alpha modelu, skoro upola manja baterija nudi oko 10.5 sati rada uz maksimalno osvetljenje. Koji je razlog? To nije samo optimizacija softvera, ili korišćenje više štedljivog AMOLED ekrana već i doprinos čipseta. Promena u procesu tehnologije i prelazak sa 28 do 20 nm čine veoma lakim da se uporede performanse Exynos Galaxy S5 sa onim kod Galaxy Alpha.

Rezultat je bio veoma zanimljiv. Dakle, u S5 je korišćena baterija kapaciteta 2800 mAh, a kod modela Alpha samo 1860 mAh. Razlika u kapacitetu za trećinu, ne bi trebala da obezbedi da baterija modela Alpha obezbedi jednako trajanje kao kod S5 uprkos tome što Alpha ima manji ekran. Samsung tvrde da je novi čipset u stanju da uštedi do 25 odsto energije zbog 20 nm tehnologije. Proverili smo ovu izjavu u praksi.

Isti video je pokrenut na Galaxy S5 i Alpha. Vreme reprodukcije uz maksimalno osvetljenje u prvom slučaju je bilo 10.7 sati u drugom – 10.6 sati. Možete da smatrate vreme reprodukcije gotovo istim, tj. nema razlike. Trajanje muzičke reprodukcije kod S5 je bilo 45 sati, a kod Alpha modela oko 41 sat. Mislimo da je razlika nastala zbog činjenice da ekran u ovom slučaju ne radi, a do izražaja dolazi pravi kapacitet baterije, rad procesora.

U zahtevnim trodimenzionalnim igrama Alpha model je nudio oko 3 sata rada dok je S5 obezbedio 3.45 minuta - to jest, kada koristite brza jezgra razlika u kapacitetu baterije je i dalje primetna, ali ne i upečatljiva.

U principu, možemo da kažemo da je vreme rada Alpha otprilike ekvivalentno vremenu rada S5 u svakodnevnom životu. Pri čemu uređaj traje sve do večeri uz umerenu upotrebu. Ali ako ga koristite samo za pozive i SMS i isključite sve nepotrebne karakteristike, onda će baterija trajati 1.5-2 dana, što je sasvim dostižno. Vreme punjenja je nešto manje od 2 sata.

Dakle, argument da kapacitet baterije utiče na vreme, ne treba uzimati zdravo za gotovo, mnogo zavisi od toga kakav hardvera je u okviru vašeg uređaja vaše i koliko softver vredi. U istom iPhone je korišćena baterija dosta slabijeg kapaciteta, ali optimizacija sistema omogućava vam da dobijete najviše od nje. Alpha je u tom pogledu veoma sličan iPhone 5s (1560 mAh).

Kao i S5, ovaj telefon ima režim za uštedu energije, koji kada uređaj ostane na 10 odsto energije omogućava da radi do 24 sata. Uključivanje ovog režima omogućava prebacivanje ekrana u sivu boju, koja ne može biti agresivna po pitanju potrošnje energije, ali će produžiti trajanje rada. Ne postoji direktna analogija ove tehnologije sa tehnologijama drugih kompanija, jer ona podrazumeva korišćenje AMOLED ekrana, a takođe promene su napravljene u kontrolerima ekrana napravljenih od strane kompanije Samsung.

Karakteristike povezivanja

Sve je prilično tipično, korišćena je USB verzija 2, što nije tako dobro, ali sa stanovišta ovog uređaja je prilično tipično. Postoji podrška za NFC, ANT +, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / AC (VHT80) radi u dva opsega, a tu je i Bluetooth 4.0 LE.

Ugrađeni modem podržava LTE - LTE Advanced Cat.6, to jest, u teoriji, ovo je prvi uređaj koji nudi podršku za velike brzine mobilnog Interneta. Na žalost, prilikom testiranja uređaj nije uspeo da dobije odgovarajuću brzinu ali mislim da je problem je i dalje u softveru telefona jer su ruteri prilikom testiranja radili i na brzinama do 300 Mbps.

Kamera

Kod ovog aparata 12MP kamera sa autofokusom koja može da snima 4K video gotovo je nepotrebna (kao kod modela Note 3 u Exynos verziji, kao i sve verzije S5). U pogledu kvaliteta slike, ovaj uređaj je iznad proseka, ali je očigledno inferioran u odnosu na karakteristike koje nudi S5, slika je lošija, a u uslovima slabog osvetljenja – situacija je još gora. Međutim, možete sami da uporedite fotografije i vidite šta vam se više dopada. Uzimajući u obzir debljinu, ovaj modul kamere predstavlja pravi kompromis, a podržane su i sve opcije koje su tipične za Samsung telefone, a i interfejs je uobičajen.

Poređenej fotografija sa Galaxy S5.

Softver

Telefon odlikuje najnovija Android 4.4.4 verzija, sa TouchWiz interfejsom, koji je najnovije verzije. Razlike u odnosu na S5 gotovo da i nema, ali pogledajte deo teksta koji se odnosi na to.

Utisci

U pogledu kvaliteta glasa, nema nikakvih primedbi. Signal je glasan, dobro se razlikuje, a vibracija je takođe primetna.

Na tržištu će se uređaj pojaviti 18. septembra, a za ovaj model se može reći da je kompaktan uređaj za pozive i SMS, druge društvene delatnosti, kao neka vrsta zamene za iPhone sa boljim ekranom, uz čipove koji nude uštedu energije i veoma dobrim muzičkim plejerom. Najnoviji proizvod kompanije Samsung odlično zvuči, zahvaljujući posebnom čipu za zvuk koji je ažuriran na najnoviju verziju. Isto važi i za podršku za različite video kodeke koja je obezbeđena, budući da ovaj aparat nudi podršku za maksimalan broj kodeka.

Nema mesta strahu da baterija neće obezbediti dovoljan broj sati rada, sve je identično kao i kod Galaxy S5 modela.

Sve u svemu, Samsung je predstavio odličan Galaxy, još jednog člana ove linije koji nudi metalni okvir, dobre performanse, odličan ekran i kompaktnu veličinu i zamišljen je kao direktni konkurent modelu iPhone. Ovaj pristup je pogrešan, jer nameće veliki broj ograničenja. Na primer, nedostatak memorijske kartice. Model je zaista lep, ali to nije ono što korisnici traže, ono što je potrebno jesu vrhunske tehnologije. U suštini, u smislu forme ovaj model je direktna zamena za iPhone i namenjen je onima koji iz nekog razloga ne žele iPhone već biraju Android uređaj, a takvih korisnika je zaista mnogo. Biće zaista zanimljivo videti kako će se Alpha takmičiti sa starijim verzijama iPhone-a čije će cene sigurno pasti sa pojavom novog modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024