Lumia 735 2014
2014. godina
4.7" OLED, 66% body
4% 400, Microsoft Windows 10
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2200 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 7MP
Test mobilni telefon Nokia Lumia 735
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia Lumia 735. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia Lumia 735 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled windows Phone telefona Lumia 730/735

Fotografije u zatvorenom

Tehničke karakteristike

  • Windows Phone 8.1 sa Lumia Denim
  • Ekran 4.7 inča, 1280x720 piksela, odnos strana 16:9, 316 ppi, OLED, ClearBlack
  • LTE band 1, 3, 7, 8, 20 (Lumia 735)
  • Qualcomm Snapdragon 400 čipset, 4-core, 1.2 GHz
  • RAM 1 GB ugrađena memorija 8 GB, memorijska kartica do 128 GB, 15 GB cloud skaldištenog prostora
  • Kamera 6.7MP, f 2.2, senzor 1 / 3.4 inča, LED blic, ISO do 3200, 1080p video snimanje uz do 30fps.
  • TPrednja kamera 5MP
  • FM-radio
  • Baterija Li-Ion 2200 mAh, bežično punjenje nedostaje
  • microUSB, USB 2.0, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b / g / n, NFC
  • microSIM, podrška za dve SIM-kartice, jedan radio modul
  • Dimenzije - 134.7 x 68.5 x 8.7 mm, masa - 130 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2200 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu
  • Dodatni uklonivi panel

Pozicioniranje

Nokia nije imala mnogo prostora da se izdvoji na tržištu telefona - jedan od ključnih aspekata u okviru linije Lumia su bile kamere. Zajednički element kroz koji sve komunikacije prolaze jeste kvalitetna kamera, ali u nekom trenutku i ova tema je postala zastarela. Tržište smart telefona je veoma konkurentno, a u prisustvu Windows Phone operativnog sistema, kompanija ima vrlo malo šansi da se izdvoji. Štaviše, svaki sledeći model postaje replika prethodnog, a jedinom razlikom se može smatrati ukidanje ili dodavanje neke karakteristike ili promena dijagonale ekrana. U proseku, modeli kompanije Nokia su u ravni sa proizvođačima drugog reda. Kompanija smatra da je snaga brenda i dalje visoka, ali to nije slučaj.

Želja da se predstavi model u segmentu uređaja srednje cene je savladao zdrav razum rukovodstva kompanije pa je rođen model Lumia 730/735. Ovaj drugi model se razlikuje samo po podršci za LTE i višoj ceni. Istovremeno, Lumia 730 je visoko osakaćena verzija Lumia 830: poseduje manji ekran, nema bežičnog punjenja, ali je važno da je kompanija promenila primarnu kameru. Sočiva su ostala kompanije Carl Zeiss, ali je senzor smanjen na 6.7 megapiksela, pri čemu je matrica ostala ista kao kod Lumia 830 modela. Ova matrica je bila veoma dobra, slike su bile prilično žive. Isti kvalitet slika je o ovde pa se postavlja pitanje zašto je kompanija spustila rezoluciju? Odgovor leži u činjenici da je to bilo neophodno iz perspektive marketinga - da se ne takmiči sa starijim modelom. Ali važno je da ovaj telefon ima 5MP prednju kameru, koja vam omogućava da ovaj telefon koristite da snimate sami sebe, odnosno popularne selfije, kako je Microsoft pozicionirao ovaj model. Po našem mišljenju, svi uređaji za snimanje selfija su prilično čudni modeli i nismo ubeđeni da će se trend takvih uređaja održati jer nemaju da ponude ništa posebno u odnosu na konkurenciju.

Dizajn, veličina, kontrole

Po pitanju dizajna Lumia 730 je bliži prvom uređaju u okviru linije sa istim zaobljenim ivicama, dovoljno svetle plastike. Dostupne boje su: narandžasta, zelena, bela i crna. Paneli su mat boje, odnosno nema sjajne varijante.

Kućište se može otvoriti, tako da možete da zamenite bateriju, koju kada uklonite vidite konektore za dve SIM kartice, a tu je i slot za memorijsku karticu. Kućište može da se stavi na punjač, što je dizajn koji je vlasništvo kompanije Nokia, a koji su usvojili mnogi proizvođači. Robustan dizajn eliminiše bilo kakve probleme sa uređajem. Kvalitet plastike je dobar, mada će na kraju kućište ipak da se pohaba, ali to je normalno.

Iznenađujuće je da, prvi put koliko nam sećanje doseže kada je reč o modelima srednjeg segmenta Nokia model nema posvećeni taster kamere na kućištu, za razliku od drugih novih modela. Zašto? Kompanija nije želela da naglasi glavnu kameru i njene mogućnosti u odnosu na onu sa prednje strane. Još jedna čudna odluka - odbacivanje nanoSIM formata, koji je promovisan u svim starijim modelima - 830, 930 i drugim. Ovde je korišćen microSIM format kartice. Prodajno pakovanje čak ima i mesto, koje pokazuje da u telefon može da se instalira samo kartica ove veličine. Smešno.

Dimenzije telefona su 134.7x68.5x8.7 mm, a masa - 130 grama. U ruci telefon lepo stoji ko voli osećaj plastike. Uređaj lepo stoji u ruci bez obzira da li je kućište - crne ili narandžaste boje.

Poređenje sa modelom Nokia Lumia 830

Dopada nam se što je zaštitno staklo zaokruženo na ivicama, to jest, ne postoji okvir. Neki ljudi, naprotiv, žele da uređaj poseduje okvir, tako da možete da stavite telefon licem na dole na stolu i on ne dodiruje površinu. Kod ovog aparata, sve je upravo suprotno, on će savršeno da se osloni na bilo koju površinu.

Sa desne strane uređaj sadrži taster za kontrolu jačine zvuka, taster za uključivanje / isključivanje. MicroUSB konektor je u dnu, a na vrhu je postavljen izlaz za 3.5 mm slušalice.

Prednji panel sadrži kameru sa prednje strane, ona može da se koristi za video pozive, odmah do nje su senzor blizine, svetlosti. Ispod ekrana se nalaze tri tradicionalna tastera osetljiva na dodir.

Ekran

Dužina dijagonale ekrana je 4.7 inča, a rezolucija 1280x720 piksela. Broj piksela po kvadratnom inču je 316ppi, ekran je napravljen korišćenjem OLED tehnologije, pri čemu je proizvođač dodao polarizacioni sloj za bolje ponašanje na suncu (ClearBlack). Odnos stranica je 16:9, što je takođe tipično.

Telefon ima senzor blizine i senzor osvetljenosti. Nažalost, podešavanje osvetljenosti se može izvesti samo u tri pozicije (nisko, srednje i visoko). Za razliku od svih drugih smart telefona i sistema, ovo je ograničenje Windows Phone.

Baterija

Kapacitet baterije je 2200 mAh, (BV-T5A) i ona je u stanju, prema navodima proizvođača, da obezbedi do 22 sata razgovora u 2G, 17 sati u 3G, kao i vreme u pasivnom režimu od 25 dana. Maksimalno vreme reprodukcije muzike je do 60 sati, video sadržaja - do 9 sati, uz internet konekciju preko 3G - do 8.5 sati, preko Wi-Fi - do 10.5 sati.

Kapacitet baterije je uporediv sa onim kod modela Lumia 830, ali u nekim režimima vremena rada su viša a u nekim manja. U praksi, ispostavlja se da telefoni uporedivi. Na primer, sasvim je ostvarivo dva dana rada uz sinhronizaciju pošte (skoro svaki sat ), uz minimalnu upotrebu ostalih funkcija - 15 minuta razgovora, desetak SMS-ova.

Sa instaliranom SIM karticom, u odsustvu sinhronizacije, ili bilo kakve aktivnosti, uređaj troši energiju baterije po stopi od oko 4,5 odsto po satu. Kao što možete da zamislite, kada koristite telefon, ova stopa se povećava. Ako je kod modela Lumia 930 bilo ostvarivo da uređaj radi tri dana bez aktivnosti, ovde je to gotovo nemoguće.

Uz veoma aktivno korišćenje, baterija ovog uređaja će trajati samo jedan dan, od jutra do večeri. Ako vam je potreban uređaj za pozive i SMS poruke, onda ovaj će ovaj model ponuditi sasvim dobro vreme rada, ali po visokoj ceni. Puno vreme punjenja je oko 2 sata. Interesantno je da većina Lumia modela nudi slične karakteristike vremena rada, očigledno je da je kompanija dobro uravnotežila uređaj.

Kada se reprodukuje HD video baterija traje oko 6.5 sati, što nije malo ali je jasno manje nego što nude glavni modeli drugih proizvođača (Samsung Galaxy S5 nudi 10.5 sati rada uz ista podešavanja.)

Telefon ne poseduje ugrađeni standard za bežično punjenje Qi što ga razlikuje od ostalih modela iz linije.

Memorija, memorijske kartice, hardverska platforma i performanse

Ugrađena memorija je kapaciteta 8GB od čega na raspolaganju vam je oko 4GB (2.7GB je zauzeto od strane sistemskih aplikacija i prethodno instaliranih sadržaja. Memorijska kartica je podržana u kapacitetima do 128GB. Preko cloud servisa OneDrive korisnike dobija 15GB prostora.

Količina RAM-a je 1GB (2GB kod 930), što je sasvim dovoljno za bilo koju aplikaciju ili igru koje postoje danas za Windows Phone.

U okviru ovog modela je iskorišćen Qualcomm Snapdragon 400 quad core procesor koji ima radni takt od 1.2GHz po jezgru. Ovaj model u sušitni koristi isti čipset kao jeftiniji Lumia 630,ali i skuplji Lumia 830.

Nemamo primedbi o tome kako ovaj uređaj radi - sve je na dobrom nivou, bez zastajanja.

Ljubitelji sintetičkih testova mogu da procene rezultate za ovaj model ispod.

Karakteristike povezivanja

Standardni set protokola - Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, USB 2.0, Bluetooth 4.0 (nema podrške za LE) - pun set standardnih profila, WCDMA - 900/2100 MHz. Kao što možete videti, uređaj ne može da se pohvali nečim posebnim ili neobičnim.

Kamera

Rezolucija kamere je 6.7 megapiksela, nije moguće odabrati da fotografije budu manje, a senzor kamere je 1/3.4 - inčni, f 2.2. Formalno, fotografije bi trebalo da budu slične kao kod modela Lumia 930, a u praksi fotografije su življe nego od vodećeg modela,svetlije, više zasićene, u mraku se može videti više detalja.

Pogledajte poređenje fotografija sa onima nastalim modelom Lumia 830, kod kojeg je rezolucija kamere 10MP.

Prednja kamera je rezolucije 5MP, ali ne nudi neke posebne kvalitete. Nema posebnih podešavanja za Selfie, sve prilično jednostavno - point and shoot. U konkurentnim rešenjima baziranim na Androidu za prednju kameru uvek postoje dodatni režimi - na primer, moguće je da isprave nedostaci na koži i slično. U programu za Nokia Lumia 730 Selfie ovo ne postoji.


Telefon ima dodate sve Nokia vlasničke alate za rad sa slikama - snimate Nokia Camera aplikacijom, koja ima poznati interfejs viđen na drugim modelima.

Takođe dostupna je opcija da „oživite sliku“ kada se uradi nekoliko fotografija i njima doda animirana slika, tu je i panoramski režim, promena fokusa (prednji plan i pozadine), Stories Nokia (opcija da kreirate neku vrstu foto dnevnika). Ugrađeni editor Creative Studio je napredan, ali ne nudi ništa da što bi bilo vredno posebnog opisa.

Video snimanje je podržano u formatu FullHD, broju kadrova od 30 u sekundi. Sve je prilično jednostavno, dodatne funkcije nisu obezbeđene.

Primer video klipa (MP4, 52 MB) >>>

Softver - Windows Phone 8.1

Još jedan model koji radi na Windows Phone 8.1. Nažalost, set promena u poređenju sa verzijom 8 je sasvim beznačajan, one su kozmetičke prirode i globalno ne utiču na percepciju platforme. Rad na greškama i nedostacima, je veoma loše urađen. Inovacije sistema su detaljno opisane u pregledu Windows Phone 8.1 operativnog sistema, pa ne vidimo razlog da se ponavljamo - sve je standardno.

Ovaj model je jedan od prvih sa vlasničkim paketom Lumia Denim, dodaje se snimanje 4K videa (nije na raspolaganju zbog ograničenja kamere u modelu 830), Nokia kamera je ažurirana, moguće je da zaključani ekran pokaže vremensku prognozu. Možete da podesite vreme odlaganja u okviru budilnika. Na kraju, za SAD tržište proizvođač je dodao mogućnost da pokrene glasovni asistent glas Cortana (takođe ne radi!). Naravno da ne možemo da kažemo da smo zapanjeni ovim funkcionalnostima obzirom da sve što je navedeno već postoji kod drugih uređaja baziranih na bilo kojoj drugoj platformi bez izuzetka, već duže vremena.

Iz perspektive media sadržaja u ovoj jedinici postoji pristojan muzički plejer, koji podržava sledeće formate - MP4, AAC, MP3, M4A, VMA, 3G2, AMR, 3GP, ASF. Nažalost, nema govora o punoj podršci za formate bez gubitaka kvaliteta zvuka. Integrisani FM radio radi tradicionalno, i ne nudi nikakve posebne karakteristike.

Broj video formata koji su podržani je takođe mali - 3G2, 3GP, MP4, VMV, AVI, m4v, MOV. Nekome će to biti dovoljno, ali više bi nam se sviđalo da vidimo veći broj.

Utisci

U pogledu kvaliteta glasa tokom poziva, u pitanju je standardno rešenje kompanije Nokia, koje nije loše, ali nije ni dobro – već uobičajeno. Koristi dva mikrofona. Vibracija je slaba pa je garantovano da ćete da propustite poziv. Možda bismo pomislili da se Lumia 730 preporučuje kao touch telefon za pozivanje - ali ovaj deo je loše organizovan, a imajući u vidu ograničenja hardvera, uštede na komponentama.

Teško je zamisliti da će ljubitelji selfija izdvojiti iznos koji je potreban izdvojiti za kupovinu ovog modela jer su svesni da će dobiti prilično slabo rešenje. Vodeći modeli kineskih proizvođača bazirani na Andoridu koji koštaju otprilike isto imaju veću funkcionalnost, brži su, jači, sa boljom kamerom. Realna cena ovog modela bi trebala da bude niža i to je njegov glavni problem. Teško je zamisliti osobu koja će impulsino kupiti jedan ovakav uređaj.

SAR vrednost možete videti na slici ispod.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024