Nexus 6 2014
2014. godina
5.96" OLED, 74.1% body
9% 805, Android 7.1.1 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3220 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Motorola Nexus 6 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Nexus 6 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Nexus 6 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled fableta Motorola Nexus 6

Fotografije u zatvorenom

Tehničke karakterisitke

  • Dimenzije: 159.3 x 83 x 10.1 mm Weight: 184 grama
  • OS: Android 5.0 Lollipop
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 805, 4 jezgra radni takt 2.7 GHz; 28 nm;
  • Grafički procesor: Adreno 420
  • Procesor: 2.7GHz quad
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka:: 32/64 GB, ne postoji slot memorijske kartice
  • Interfejsi: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), podrška za 5 GHz, Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), priključak microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhornizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: 5.96 inča, kapacitivni, AMOLED-matrix, 2560x1440 piksela (QHD), automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja. Oleofobksi sloj je prisutan.
  • Kamera: 13 MP, Video snimanje pri 2160p (3840x2160 piksela), dual LED blic, optička stabilizacija
  • Prednja kamera: 2MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, snezor pozicije u prostoru, senzor ambijentalnog osvetljenja, žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva Li-Ion baterija kapaciteta 3220 mAh

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Turbo Charge punjač sa USB-kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje SIM-fioke

Pozicioniranje

Prvobitno se serija Google Nexus uređaja pojavila kao pokušaj kompanije Google da se uspostavi ne samo kao kreator Androida, već i kao proizvođač. Primera radi prvim Nexus modelom kompanija je želela da izgradi prodaju i uđe u ovaj fascinantni svet smart telefona, ali ništa od toga nije se dogodilo. Zatim je linija Nexus modela postala simbol čistog Androida čiji interfejs nije dopunjen, koji je takođe dobijao najbrže update-ove. Ali ključna karakteristika Nexus linije postala je cena ovih uređaja – ona je bila minimalna, i u smislu odnosa cena/performanse, Nexus uređaji mogu da nadmaše skoro svaki pametni telefon ili tablet. Najpopularniji smart telefon u liniji Nexus uređaja je model kompanije LG, Nexus 5. A najprodavaniji uređaj je tableta Nexus 7. On je čak imao dve verzije, a njegov proizvođač je bio Asus. Ali sve ima svoj kraj, pa linija Nexus uređaja se više neće razvijati, ali i dalje postoji snaga jednog uređaja. Razlog je što potrošači očekuju Nexus uređaj po niskoj ceni, a svi novi uređaji su vodeći modeli drugih kompanija koje ih proizvode. Primer Nexus 6 modela samo potvrđuje ovo pravilo. Problem je i u ceni koju su ljudi spremni da plate, jer oni znaju da Nexus uređaji nisu preterano skupi. U tom smislu, Google će pokrenuti sopstveni brend, koji će zameniti Nexus.

Možemo pretpostaviti da je Nexus 6 - na neki način predvodnik nove ere „skupih“ modela sa čistim Androidom. U pitanju je prvi fablet uređaj sa ekranom većim od 5 inča što se ispostavilo kao veoma interesantno tržište. Za nas je bio potpuno iznenađenje što je Motorola izgradila ovaj model jer u poslednje dve godine kompanija se trudi da prevaziđe svoje višegodišnje probleme i proizvodi zanimljive uređaje. Poslednji uređaji ove kompanije su veoma dobri pa ni Nexus 6 nije izuzetak.

Ko bi kupio ovaj fablet? Naravno, on može naći kupce među tehnološkim entuzijastima i onima koji traže čist Android bez dodataka. Ali je takođe odlična opcija za one koji žele da kombinuju telefon i tablet u jednom uređaju. Takođe možemo preporučiti ovaj uređaj onima koji žele Android smart telefon - sa maksimalnim vremenom trajanja baterije i odličnim performansama, nekom vrstom uređaja koja će im trajati par godina. Ispostavlja se da je Nexus 6 - ovo je racionalna kupovina za one koji žele ove karakterisitke, a takođe zanimljiv uređaj za one koji usvajaju nove tehnologije. Uređaj nije savršen, ali ima veliki broj jakih karakteristika koje nam omogućavaju da kažemo da je ovo veoma jak igrač. Jedini problem je što se Motorola gotovo ne prodaje van SAD, mada će se to promeniti posle kupovine od strane kompanije Lenovo.

Dizajn, veličina, kontrole

U starijim Motorola uređajima mogli ste da izaberete panele različitih materijala, čime vaš telefon dobija na individualnosti pri čemu na primer, ploče od drveta stvaraju zadivljujući utisak na druge. Međutim, sa modelom Nexus 6 proizvođač nije želeo da eksperimentiše i zaustavio se na monolitnom dizajnu kućišta što može biti minus ove jedinice. Kada dođe vreme da se promeni baterija moraćete da kontaktirate servisni centar, jer sami to nećete moći da uradite.

Dizajn uređaja potpuno je u stilu najnovijih Motorole modela, pa je lako prepoznatljiv. Polukružna zadnja strana dobro leži u ruci, to je istina, ali ipak treba imati određene rezerve. Nexus 6 je vrlo veliki, u pitanju je jedan od najvećih fableta. Njegove dimenzije su - 159.3 x 83 x 10.1 mm, a težina - 184 grama.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6 Plus

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note 4

Počinjemo od debljine kućišta. 10.1 mm je mnogo. Međutim, zbog činjenice da je zadnja strana napravljena u obliku luka usled ove debljine, uređaj je znatno tanji sa strane. Uređaj ne ostavlja utisak ogromne debljine, ali je prilično veliki. Pogodan je za muškarce, a za žene - samo za one koje vole ovakve telefone.

Od nedostataka reći ćemo da za razliku od Galaxy Note 4 ili iPhone 6 Plus, je širina kućišta nešto veća (4-5 mm, ali ta razlika je dovoljna), pri čemu je rad sa uređajem jednom rukom izuzetno težak. Možemo slobodno da kažemo da je Nexus 6 fablet za dve ruke, pri čemu ne očekujemo da ćete nositi uređaj u pokretu jednom rukom. Naravno, ako nemate ogromne prste i dlanove, uređaj izgleda veliki i oseća se na potpuno isti način.

Na težinu nemamo nikakvih pritužbi. Masa je sasvim odgovarajuća za ovakav uređaj, i to se može tolerisati. Na kvalitet materijala nemamo primedbi - zadnja ploča je napravljena od plastike, mat, dobrog kvaliteta, ne prlja se za vreme normalnog rukovanja. Sa prednje strane postoji staklo Corning Gorilla Glass 3. Okvir sa strane je napravljen od metala. Dostupne su dve boje - tamno plava i bela.

Sviđaju nam oba rešenja. Sa zadnje strane je ogroman natpis Nexus koji previše titra na svetlu. Ovo je nekako previše kičasto. Usled lučnog oblika zadnje površine uređaja nekako je logično da na površinu postavite ekran, iako je moguće staviti ga i na zadnju stranu.

Sa gornje strane se nalazi 3.5 mm priključak za slušalice, a na donjem kraju - utikač microUSB (verzija 2.0). Na desnoj strani je taster za uključivanje / isključivanje, odmah ispod taster za regulaciju jačine zvuka. Veoma nam se dopalo što je taster za uključivanje napravljen rebrasto, očigledno je skoro nevidljiv, ali znate tačno da je na dohvat ruke. N morate ga gledate da biste pritisnuli taster za otključavanje uređaja.

Vratimo se na prednjem panelu, gde postoji 2MP prednja kamera. Ali najinteresantnija stvar je da se ovde nalaze dva stereo zvučnika koji su prilično glasni, a zvuk je jasan. Čak i ako ste ih pokrili rukama kada držite telefon u landscape orijentaciji, zvuk se ne pogoršava. U video klipu je sve prikazano.

Konektor za nanoSIM karticu je u ležištu na vrhu koje je napravljeno veoma interesantno i pouzdano.

Generalno, na kvalitet izrade i materijale uređaja nemamo pritužbi. I ne može biti. Još jedna stvar je da ljubitelji metalnih kućišta mogu misliti da plastika nije dovoljno skup materijal, iako je vrednost ovog uređaja jednaka iPhone modelu u metalnom kućištu. Samo sa praktične tačke gledišta, u pitanju je pouzdaniji materijal za velike uređaje.

Na sajtu kompanije Motorola u segmentu karakteristika ovog modela piše da je on otporan na vodu. Pretpostavljamo da postoji neka zaštita od vode, ali ne piše tip ili stepen zaštite. Bili smo zainteresovani za ovaj podatak, pa smo stupili u kontakt sa kompanijom, koja je ukazala da čitava linija smart telefona koristi poseban nano-sloj koji odbija vodu. To ne znači da treba da smart telefon zagrevamo u vodi. Moguće je da će posle toga oni raditi, ali proizvođač ne garantuje i zato uređaj nije dobio bezbednosni sertifikat zaštite od vode. Online postoji mnogo klipova u kojima Moto X se potopi u vodi, i zatim radi. Problem je u tome što će vlaga da prodire u telefon ne odjednom, već postepeno, problem se ne manifestuje odmah, već je proces postepen. Ali u svakom slučaju, dodatna zaštita od voda prisutna u ovim uređajima, i to je jedna od razlika u odnosu na druge Motorola pametne uređaje.

Ekran

Glavni snabdevač AMOLED ekranima u svetu je Samsung i kompanija svoje konkurente snabdeva samo ekranima sa stare proizvodne linije, koji zaostaju 2-3 godine u odnosu na sadašnju generaciju ekrana koji su nazvani SuperAMOLED. Razlike između ovih ekrana mogu da se navedu na nekoliko stranica iskucanih sitnim slovima, a mi ćemo pokušati da navedemo samo one glavne:

  • Maksimalna jačina osvetljenja u automatskom ili ručnom režimu je niža kod AMOLED ekrana;
  • Veća potrošnja pri pokušaju da se poveća osvetljenost ekrana postaje kritična greška i odmah utiče na vreme trajanja baterije;
  • Visoka potrošnja prilikom prikazivanja videa, a kada se koristi korisnički interfejs to se ne vidi, već je povezano samo sa video klipovima i igrama;
  • Manje vremena rada pre otkaza ekrana;
  • Manje zaštita od mehaničkih uticaja, posebno, primene sile na ekran;
  • Nemogućnost da implementira poboljšani režim uštede energije zbog nedostataka u matrici, sama režim može da se uključi, ali rezultat će biti minimalan;
  • Loša gama boja, nema profila za podešavanje boja.

Mislimo da će i ove razlike biti dovoljno da se shvati koliko su ovi proizvodi veoma različiti. Mnogi su smatrali da je samo radi marketinga Samsung samo svom AMOLED ekranu stavio prefiks Super, ali nije. Štaviše, zabluda je da je SuperAMOLED samo marketinški termin koji ne krije nikakve tehničke karakteristike.

Ekran modela Nexus 6 je klasičan AMOLED ekran koji donosi stare tehnologije, a to podrazumeva i niz ograničenja - osvetljenje i živost boja, maksimalno osvetljenje. Prema ovim parametrima ekran je jasno lošiji nego oni kod modela Galaxy Note 4 i iPhone 6 Plus. Uprkos razlici u vrsti ekrana, oba su svetlija i življih boja. Ekranu modela Nexus 6 nedostaje osvetljenje, a to je problem tipa ekrana i njegove generacije.

Specifikacije ekrana su različite - 5.96 inča, rezolucije 2560x1440 piksela (QHD, 493 dpi). Postoji automatsko podešavanje osvetljenosti, ono funkcioniše iako smo stavili 45-50 posto maksimalnog osvetljenja (kod modela Note 4 smo podesili oko 25-30 odsto, jer postoji mnogo više rezerve).

U Android 5.0 verziji i novijim će biti uvedena funkcija Ambient Display, pa kada primite poruku ili obaveštenje koje se prikazuje na ekranu ne svetli ceo ekran. Takođe možete uzeti telefon, pogledati vaše poruke na crnoj i beloj pozadini. Ovo je veoma lepa karakteristika uređaja.

Ekran modela Nexus 6 je njegova slaba tačka, mada sve na svetu je relativno i ekran izgleda tek iznad prosečnog nivoa. Još jedna stvar je da je inferioran u odnosu na konkurentne modele. Brzo ćete se navići na to i ovaj ekran postaje navika, ali uzmete li u ruke druge fablete slične dijagonale ekrana opet ćete videti razliku.

Ekran poseduje dobar oleofobski premaz, mada otisci prstiju ostaju, ali u istoj količini kao i u ostalim uređajima u ovoj klasi. Uglovi gledanja su dobri, boje se mogu neznatno izmeniti, ali to gotovo nije vidljivo. Uređaj nema posebne režime uštede energije karakteristične za AMOLED ekrane najnovije generacije.

Od mogućih mana, napominjem neku vrstu problema sa mrtvim pikselima u okviru novog Nexus 6, koji je počeo ovde sa video snimkom.

U praksi to nisu mrtvi pikseli, to su karakteristike ekrana, kada se prelazi sa jedne na drugu sliku. Jednostavno Motorola nema pristup najnovijim tipovima ekrana, kompanija mora da izabere najbolje dostupne. I ovi ekrani su mnogo inferiorniji u odnosu na one koji su u proizvodima kompanije Samsung. Jednostavnim upoređivanjem možete videti drastičnu razliku.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija ima kapacitet od 3220 mAh, zanimljivo je da je to potpuno isti kapacitet baterije kao kod Galaxy Note 4. Motorola navodi da pri punom opterećenju uređaj je u stanju da radi ceo dan, ne precizirajući šta podrazumeva pod punim opterećenjem.

Za početak, najslabija tačka telefona su igre i video reprodukcija, koji su direktno povezani sa ekranom i njegovom potrošnjom energije u tim režimima. Ako video reprodukcija može da postigne 7-7.5 sati rada (maksimum osvetljenosti), onda je vreme rada uz igranje igara oko 4-5 sati. Nažalost, konkurenti kada je reč o video reprodukciji nude najmanje 10 sati rada, ili čak i više.

Srećom tu je kraj problemima, obzirom da u konvencionalnim aplikacijama, nema nikakvih problema, već postoje samo prednosti. Ukupno vreme rada u takvom mešovitom režimu je duže nego kod Note 4 modela za oko 20-30 odsto. Smatramo da je to direktno vezano za Android 5, obzirom da ova verzija znatno popravlja potrošnju energije.

Šta će biti sa Note 4 modelom, kada se na njemu pojavi Android 5 još uvek nije jasno, ali mislimo da, obzirom isti kapacitet baterije i manju potrošnju energije ekrana, ovi pokazatelji će da rastu. U svakom slučaju, možemo da proverimo ove pokazatelje u narednim mesecima, dok Nexus 6 nudi duže trajanje baterije u svakodnevnim režimima, osim video igara.

Sada moramo da istaknemo nekoliko detalja koji su dostupni u okviru modela Nexus 6. Počećemo sa jednostavnim, ugrađenim standardom za bežično punjenje telefona, Qi. Smisao ovog standarda gotovo da ne postoji jer uz njega bi morali da preko noći napunite baterije, a potpuno napunjena baterija će imati oko 8-10 odsto kapaciteta se koje neće moći koristiti.

Druga karakteristika je mnogo korisnija, brzo punjenje baterije, koja je nazvana Turbo Charge. Ona se zasniva na vlasničkoj tehnologiji pod nazivom Qualcomm Quick Charge 2.0, i koristi se i u okviru Note 4 modela. Samsung tvrdi da punjenje 30 minuta donosi 50 odsto napunjenosti baterije, Motorola navodi da oko 15 minuta punjenja donosi 6 dodatnih sati rada. U suštini sama tehnologija je ista kod dva modela, ali se razlikuju struja punjenja i kola. Kod ne-prenosive baterije Motorola modela, ukupno vreme brzog punjenja je oko 1 sat i 35 minuta (1 sat i 20 minuta kod Note 4 ). Sa normalnom brzinom punjenja Motorola punjač napona 5V, i 1.5A jačine struje napuni Nexus 6 za oko 3 sata i 45 minuta.

Suština je da želimo da kažemo da ceo dan rada za Nexus 6 modelom je realnost. Čak i pod velikim opterećenjem, što je oko 3 sata rada ekrana u različitim programima, plus druge aktivnosti, kao što je prenos podataka baterija neće izdati. Trajanje baterije se može se uporediti onim kod modela Note 4, ali dva dana rada nisu ostvariva, pogotovo ako ste aktivni kada je reč o prenosu podataka.

Memorija, čipset, performanse

Model je dostupan u dve verzije - sa 32 i 64 GB skladištenog prostora. Mi smo koristili uređaj za 32 GB, pri čemu je 25 GB slobodno za sve vaše podatke. Podrška za memorijske kartice tradicionalno nije prisutna u okviru Nexus linija, što je za uređaj ove klase na Android operativnom sistemu ozbiljan nedostatak. Količina RAM-a je 3 GB, što je više nego dovoljno za bilo koji zadatak.

Uređaj je baziran na čipsetu Qualcomm Snapdragon 805 – quad core procesoru sa maksimalnom frekvencijom od 2.7 GHz (28 nm proces), koji poseduje Adreno 420 grafički ko-procesor (jedna od varijacija Note 4 ima potpuno isti čipset). U sintetičkim testovima, uređaj pokazuje neke od najboljih rezultata.

U svakodnevnom životu, korisnički interfejs prosto leti, bez zaostajanja. Probleme ili nedostatke nismo primetili. Od negativnih detalja moramo pomenuti to što uređaj nekada može da se malo više zagreje (oko kamere). Temperatura dostiže 41-43 stepeni, i neke aplikacije odbijaju da rade.

Ovo se dešava veoma retko, a zbog činjenice da je Motorola odlučila da ne ograniči performanse čipseta, obzirom da je zagrevanje skoro uvek zanemarljivo. Međutim, stvari nisu tako jednostavne. Ovaj problem nije trajnog karaktera, naleteli smo na njega nekoliko puta. Generalno, morate znati da je ovo jedan od najbržih uređaja i problemi u radu su veoma retki.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Korišćena je verzija BT 4.1, svi profili su podržani, što se može smatrati prijatnom karakteristikom uređaja.

Za Wi-Fi, tu je i podrška za 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band 2x2 (MIMO). Telefon ima NFC čip, dok je verzija USB 2.0.

Kamera

Modul kamere je kompanije Sony (IMX214), rezolucija 13 megapiksela, F 2.0, ima optičku stabilizaciju slike. Dual LED blic je smešten u plastičnu masku.

Kao sredstvo snimanje koristi se Google Camera. Po našem mišljenju, ovo je očigledno pojednostavljivanje softvera kako uređaj postaje sličan iPhone modelu po obliku, nema dodatnih podešavanja, na primer, ne postoji ISO, kompenzacija ekspozicije, i druge takve sitnice. U teoriji, možete da stavite program za snimanje, gde softver može da radi sa ovim parametrima.

Kvalitet fotografija je normalan, mada u poređenju sa Note 4 i iPhone 6 Plus, mi ćemo dati prednost ipak ovim modelima.

Blic je prosečan, na bliskim rasotjanjima lepo osvetljava fotografije.

Digitalni zum je vrednosti do 4x.

Uređaj može da snima video u 4K ali je podrazumevana rezolucija 1080 (30 fps).

Primer video klipa (MP4, 43 MB) >>>

Ukratko, kamera nije najbolja, ali je sasvim dobra, iznad proseka. Princip rada je isti kao kod iPhone: usmerite i fotografišite.

Softverske karakteristike ili ogoljeni Android 5

O tome šta donosi Android 5, možete pogledati naš video.

Od malih stvari koje nam se ne dopadaju u odnosu na prethodnu verziju, navešćemo odsustvo izbora datuma za dobijanje informacija o prenosu podataka (meni podešavanja), zatim nedostatak informacija o tome koliko je telefon radio od prošlog punjenja (ona nije eksplicitno prikazana u meniju). To su male stvari, ali su nam uvek pomagale u radu, sada to više nije tako jednostavno.

Google je ažurirao gotovo sve sistemske programe. Ali postoji jedna stvar a to je da ne znamo kako to sve zajedno u stvari treba da radi, odnosno pojedinačno, jer reč je o potpuno novom operativnom sistemu sa kojim nemamo iskustva. Na primeru Nexus 6 modela možemo da kažemo da u celini sve radi lepo, ali za neki dublji utisak treba još ispitivanja. Ispod snimci sa ekrana za vaš utisak o interfejsu ovog uređaja.

Utisci

Motorola telefoni su koristili sistem više mikrofona, koji obezbeđuje dobar kvalitet zvuka za vašeg sagovornika, u različitim uslovima pozivanja, uključujući razgovor na bučnoj ulici. Jačina stereo zvučnika nije maksimalna, Note 4 zvuči glasnije i oštrije, ali ne tako nežno. Na primer, ugodnije je da gledate filmove na Nexus 6 modelu, zvuk je bolji.

Na kvalitet uređaja nemamo nikakvih pritužbi, ali u smislu jačine signala na ekranu mnogi su skloni da možda misle da postoji greška u radio linku. Utisak je da telefon povremeno ispada iz mreže, iako je mobilni Internet radio savršeno. Problem leži u činjenici da je algoritam konfigurisan da prikaže signale operatora u Severnoj Americi što ima svoje specifičnosti, ali pravi problemi u ovom aspektu uređaja ne postoje.

Cena ovog modela nije niska, posebno za liniju Nexus, ali se može porediti sa drugim fabletima. Po našem mišljenju, glavni konkurenti modelu Nexus 6 mogu biti lideri na ovom tržištu - Note 4 i iPhone 6 Plus.

Kada je reč o konkurenciji postoje brojni modeli koji mogu da budu konkurenti ovom modelu. Nema smisla sve ih nabrajati, ali eto pomenućemo jedan sličan model a to je Huawei Mate 7.

U segmentu cene i dalje je dominantan izbor Note 4 - uskoro će dobiti Android 5, ima olovku, bolju kameru, bolji ekran. Ali na strani Nexusa su dva zvučnika, bežično punjenje (ako zatreba), čist Android bez dodataka. Ali najvažnija stvar za Nexus 6 je njegov očaravajući dizajn i kako radi na Androidu. Nekxus 6 tačno vredi uloženog novca iako tehnički nije uopšte tako savršen kao što smo želeli.

Nećemo poricati da, kao i svi najnoviji smart telefoni kompanije Motorola, Nexus 6 nam je zaista pružio uživanje. On ima svoj karakter, on je sjajan. Ali da promenite Note 4 ne savetujemo i iz mnogo razloga. Ipak Note ostaje lider u ovom segmentu, koji je kreirao sam pre nekoliko godina. Ostali hvataju korak, a ne tako brzo.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024