M1 Note 2015
2015. godina
5.5" LCD, 72.9% body
11% MT6752, Android 4.4.4 KitKat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3140 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Meizu m1 note
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu m1 note. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu m1 note vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Meizu M1 Note

Karakteristike

  • Klasa:smart telefon
  • Materijali: plastika, staklo Corning Gorilla Glass 3
  • OS: Google Android 4.4
  • Mreže: GSM / WCDMA / 4G LTE
  • Procesor: 8 cores, MediaTek MT6752
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje: 16/32 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /) dual band, Bluetooth 4.0 HID, priključak microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5.5 inča sa rezolucijom od 1920x1080 piksela
  • Kamera: 13 MP Samsung (F2.2) + 5 MP OV5670 (F2.0)
  • Navigacija: GPS + GLONASS
  • Dodaci: akcelerometar, snezor blizine i ambijentalnog osvetljenja
  • Baterija: ukloniva, kapacitet 3140 mAh
  • Dimenzije: 150x75x8.9 mm
  • Masa: 145 g

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • AC adapter
  • USB-kabl
  • Metalni alat za izvlačenje SIM-fioke

Uvod

Kineska kompanija Meizu svoj najnoviji smart telefon je predstavila krajem decembra 2014. Iskreno, lično nismo očekivali ništa novo, obzirom da je kompanija već dva interesantna uređaja, MX4 i MX4 Pro, predstavila pred Novu godinu. A kada uzmete u obzir da je Meizu izveo četiri prezentacije u četiri meseca – što je neobično za malu kompaniju, onda sve dobija novu dimenziju. Mislimo da ćemo u 2015. ćemo videti nastavak linije M1 Note, što znači da će Meizu ponuditi više uređaja u različitim kategorijama cena.

Stoga, sledi pitanje: kakav je model M1 Note i za koga ga je namenjen? Treba da znate da je u pitanju pristupačan smart telefon sa FlyMe korisničkim interfejsom, velikim ekranom, moćnim procesorom, svetlim dizajnom za mlade i ne samo pobrojano.

Dizajn, veličina, kontrole

Nećemo preterati ako kažemo da je M1 Note - skoro potpuna kopija Apple iPhone 5C, ali većih dimenzija. Reći ćemo da se takav potez gotovo uvek doživljava pozitivno. Naravno, komentari koje čitamo ukazuju suprotno: kako je reč o bezvrednim uređajima, kako su Kinezi su kopirali svaki Apple model. Međutim, po pravilu, takvi komentari bi mogli da važe za svaki model mnogih kineskih proizvođača.

M1 Note ima dimenzije 150x75x8.9 mm i teži 145 grama. Začudo, osećaj u ruci je da je uređaj tanji i lakši. Čak 5,5-inčni ekran ne izgleda prevelik. Ne znamo sa čim je to povezano, ali svi oni kojima smo dali da pogledaju uređaj, primetili su istu stvar. Uređaj vrlo prijatno stoji u ruci zbog kose prednje strane, izduženog tela. Mislimo da je ovo jedan od najboljih smart telefona po pitanju ergonomije dizajna. Veoma lepa jedinica u tom smislu.

Postoje, međutim, i mala negativna stvar vezana za takav dizajn - M1 Note često može da vam sklizne iz ruku, posebno kada su vam ruke mokre. Još jedna stvar: kako je sa prednje strane uređaj tamne boje, ponekad se brkaju vrh i donja strana uređaja, a po sunčanom danu retko obraćate pažnju na to.

Ekran je zaštićen Corning Glass staklom treće generacije. Za mesec dana aktivne upotrebe na staklu nije bilo nijedne ogrebotine, uprkos činjenici da je uređaj nošen sa ostalim stvarima, uključujući ključeve, USB kabl, prenosni punjač, telefone sa metalnim poklopcima i tako dalje.

Oleofobski premaz je prisutan. Teško je poverovati, ali opet je potrebno reći da M1 Note je jedan od najboljih u smislu oleofobskog sloja ekrana. Otisci prstiju su praktično nevidljivi, a ako ostanu tragovi, oni se brišu vrlo jednostavno. Prst preko ekrana klizi glatko i lako.

Ostatak kućišta je napravljen od sjajne plastike. Dostupne su boje: bela, plava, žuta, zelena i pink.

Plastika je obična, ništa posebno originalno. Tokom perioda korišćenja na poleđini panela su se pojavile ogrebotine samo iznad logoa i blica na bočnim stranama desno i levo. Na beloj pozadini je to gotovo zanemarljivo.

Poklopac sa zadnje strane karakteriše gladak prelazak tranzicija ka krajevima i delimično štiti tanak obod na prednjem panelu.

U suštini, u pitanju su konvencionalni materijali, ali pouzdani i praktični.

Zvučnik za prenos glasa je na vrhu, prekriven finom metalnom mrežicom. Njegov obim je visok, sagovornik može da vas čuje jasno i prijatno: dovoljno su prisutne i visoke i niske frekvencije, prosečene su prijatne. U poređenju sa MX4 i MX4 Pro, možemo reći da je zvučnik verovatno malo bolji, ali ne mnogo.

Desno se nalaze svetlosni i senzor blizine. Ovaj drugi je problematičan. Tokom poziva, pozadinsko osvetljenje ekran je češće uključeno nego ugašeno pri čemu, moramo da tražimo položaj telefona u kojem se ekran isključi. Očigledno je u pitanju greška u firmware-u, ali nadamo se da će kompanija to popraviti. Desno od ovog senzora je prednja kamera.

Ovaj uređaj ima jedan taster osetljiv dodir na telu - ispod ekrana. On je prekriven belom providnom fosfornom bojom (u mraku posle gašenja pozadinskog osvetljenja on će početi da sija slabo zeleno). Ako postoji neki događaj lampica svetli. Obavlja funkciju izlaz na glavnom ekranu. Ako pređete sa njene strane ekrana - pozadinsko osvetljenje ekrana se aktivira. Dužim zadržavanjem tokom rada – ekran se zaključava. Zgodno, obzirom da je taster za uključivanje na vrhu.

Ispod ekrana su glavni mikrofon, micro-USB priključak i zvučnik. Implementacija handsfree zvučnika nije u potpunosti uspešna, jer recimo kada gledate video snimke često morate da ga pokrijete rukom. Međutim, u pitanju je stvar navike.

Sa gornje strane je 3.5 mm audio jack za slušalice, drugi mikrofon za blokiranje buke, taster za uključivanje. Ovaj taster nam se nije svideo. Karakteriše ga čvrst, gotovo nikakav hod, pa nije jasno, da li ste ga pritisnuli ili niste. Možda je u pitanju samo naš uzorak.

Levo su dva odvojena tastera, odgovorna za regulisanje jačine zvuka. Imaju karakterističan klik zvuk.

Desno - fioka za dve microSIM-kartice.

Objektiv kamere je blago uronjen u kućište, dual LED blic se nalazi na zadnjem delu uređaja.

Po našem mišljenju, kada se koristi spolja kamera jedinice može da se relativno jednostavno koristi. Sa zadovoljstvom smo snimali kamerom oko mesec dana, koliko je ovaj uređaj korišćen kao primarni.

Meizu i LG G3

Meizu i Apple iPhone 5

Meizu i Nexus 5

Ekran

Veličina ekrana Meizu M1 Note Pro je 5.5 inča. Podsećamo da je dijagonala ekrana modela MX4 - 5,36inča, kod modela MX Pro bila je 5.5 inča. Fizička veličina ekrana – 68x121 mm. Okvir levo i desno je - 3.5 mm na vrhu i na dnu - 15mm. Prisutan je antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela M1 Note - FullHD, tj. 1080x1920 pikslea), gustina - 400 piksela po inču. Matrica je IGZO IPS OGS - napravljena od strane kompanije Sharp.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 480 cd / m2, minimalna jačina osvetljenja bele boje - 1 cd / m2, maksimalna jačina osvetljenja crne boje - 0.65 cd / m2. Kontrast - 740: 1. Prosečna vrednost game boja je 2.2, prosečna temperatura - 7000 K, dok pri minimalnom nivou osvetljenja raste na 7500 K.

Sudeći po nivou RGB, posotji mala slabost crvene boje. Ako govorimo o dijagramu CIE, onda kao što vidite, gama boja je identična sRGB.

U našem sećanju ovaj model ostaje prvi sa takvim ekranom odličnih parametara, možemo reći referentnih, posebno za reprodukciju boja!

Uglovi vidljivosti

Crna

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 3150 mAh.

Kada radite sa uređajem baterija je trajala oko 23-25 sati uz: oko 20-30 minuta dnevno razgovora, 3-4 sati korišćenja 3G, oko 20 časova Wi-Fi (konstantna sinhronizacija pošte, Twitter, WhatsApp, Skype i tako dalje), nekoliko desetina fotografija, 2 časa slušanja muzike.

U režimu štednje energije (bez 3G, muzike, malo manje razgovora) gadžet radi do dva dana. Ako ostavite samo sinhronizaciju podataka (Wi-Fi), možete računati na 3-4 dana. Uređaj nudi 13 sati neprekidnog razgovora.

Prilikom automatskog podešavanja osvetljenosti, baterija se isprazni za 3.5 do 5 časova rada ekrana.

Po našem mišljenju, za ovakvu vrstu uređaja, rezultati su odlični.

Opcije povezivanja

Uređaj radi u mrežama 2G / 3G (900 / 1800MHz / 2100). Podrška za LTE je prisutna tamo, ali ne radi svuda, jer su frekvencije ovde - 1800/2100 MHz opseg 1, 3, 38, 41.

Uređaj podržava dual-band Wi-Fi (2.4 GHz i 5 GHz) standard a/b/n, podržana je Bluetooth verzija 4.0.

Naravno, prisutan je GPS. Ali GLONASS, činilo nam se, postoji samo na papiru jer tokom testa uređaj nije mogao da „uhvati“ satelite pomoću programa AndroidTS GPS Test.

Memorija i memorijska kartica

U Meizu M1 Note instalirano je 2 GB dual channel LPDDR3 RAM-a. U ovom trenutku, ovo je tipičan kapacitet većine smart telefona srednjeg segmenta, a sa 3 gigabajta je još uvek malo uređaja. Oni kojima je 2GB malo mogu bezbedno da se odluče da kupe MX4 Pro.

Uređaj poseduje 16 ili 32GB interne memorije u zavisnosti od modela. Savetujemo da se odlučite za više, jer ne postoji slot memorijske kartica, a od 16 na raspolaganju je oko 12 GB.

Kamera

Kao i uvek dostupna su dva modula kamere: glavna sa 13MP rezolucijom sa sočivom sa pet elemenata, (otvor blende F2.2), zaštićena staklom Gorilla Glass 3, i sa plavim IR filterom; i prednja 5 MP sa sočivom od četiri elementa (modul OmniVision OV5670, otvor blende F2.0) za bolje selfije u uslovima slabog osvetljenja. Postoji dual LED blic sa toplim i hladnim svetlom.

Za razliku od MX4 i MX Pro (imaju module 20 MP) matrica M1 Note modela je malo lakša za korišćenje ali su slike malo lošije nego kod glavnih modela. Mislimo da M1 snima veoma dobre fotografije: slika je jasna bez negativnih detalja i loše redukcije šuma, tu je minimalni šum boja, odličan balans bele boje, brzo i precizno fokusiranje, visoke brzine kamere u celini. Iskreno, nismo očekivali da će u ovom uređaju biti korišćena visokokvalitetna kamera i sočiva.

Takođe, treba napomenuti ispravan rad HDR, to jest, on uvek može da se koristi, ne degradira sliku i ne kreira suviše kolorističan rezultat. I najbolje od svega, Meizu M1 Note je pozajmio od svoje starije braće potpuno manuelne postavke kamere: vrednost ISO, brzina okidača i fokusiranje! Ako rukuje vešto, uz smart telefon, možete dobiti jao dobre snimke bez šuma sa odličnom oštrinom i detaljima.

VUređaj nudi sve ono što je karakteristično za svako moderno jeftno rešenje smart telefona. Rezolucija je HD (u MX4 i MX4 Pro je već implementirana UHD rezolucija) pri 15 ili 30 fps u zavisnosti od nivoa osvetljenosti.

Prednja kamera nije širokougaona (70 stepeni), ali snima slike sa dobrim detaljima, a u uslovima slabog osvetljenja se mogu lako ukloniti nedostaci zbog F2.0. Video se snima u rezoluciji FullHD sa još manjim uglom nego pri snimanju fotografija. Kvalitet pristojan.

Karateristike videa

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 12 Mbit / s
  • REzolucija: 1920 x 1080, 30 fps (ili 16 fps noću)
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48kHz

Primeri fotografija

Performanse i softverska platforma

Uređaj je baziran na novom 64-bitnom 8-core čipu iz Tajvana MediaTek - MT6752. Procesor je ARM Cortex-A53, radni takt svakog jezgra - 1.7 GHz. Za grafiku je korišćen ARM Mali-T760 MP2 (700 MHz) čip. Koliko nam je poznato, Samsung Galaxy S6 takođe koristi Mali-T760 samo sa više jezgara.

Uređaj je vrlo brzo, radi bez zastajanja i kočenja, slično se ponašaju Nexus 5/6, odnosno veoma glatko. Važno je napomenuti da svi zadaci koje smo postavili pred M1 Note, su znatno bolje funkcionisali nego na uređajima baziranim na MT6592 čipsetu i čak MT6595.

Što se tiče performansi, uređaj pokreće svaku igru na maksimalnim podešavanjima, uključujući GTA SA.

Kratke informacije

Testovi

Smart telefon radi na Android operativnim sistemom verziji 4.4.4. Koristi vlasnički korisnički interfejs FlyMe OS verzija 4.2.0.31. Firmware se pojavio pre nekoliko dana. Dostupna je opcija za dvosturki klik na ekran za buđenje pozadinskog osvetljenja. Već postoje glasine o Android 5.0 verziji za MX4 (kasnije za M1 Note), ali, kao što znate, za vlasnički korisnički interfejs prelazak na Lollipop će biti gotovo nemoguć.

Pošto nam se FlyMe OS nije svideo onda smo skinuli nekoliko tema iz prodavnice kompanije, instalirali softver za obaveštenja na ekranu kada je on zaključan (SlideLock - skoro kao Android 5.0), i zamenili pozadinu. Osećaj je odmah bolji :).

Multimedija

Uređaj poseduje standardni muzički plejer. Jačina slušalica je nešto iznad proseka, kvalitet je odličan, ali pomalo nije u rangu kvaliteta MX4 Pro: Nema tako lepih niskih frekvencija, visoke su blago smanjene. Međutim, generalno, svideo nam se zvuk. Čudno, ali plejer treće strane čini zvuk gorim.

Handsfree zvučnik ima veliki obim. U poređenju sa MX4 i MX4 Pro, onda M1 Note je slabiji u svakom pogledu: ne postoje jasne visoke frekvencije kao ni bas.

Nažalost, Meizu M1 Note nema radio. Koristi standardni video plejer.

Zaključak

Na kvalitet komunikacije nema pritužbi. Vibracija ima prosečnu snagu, pri čemu možete da je osetite u prolećnoj jakni.

Verujemo da je ova model za novac koji za njega treba izdvojiti, ako ne idealan, onda blizu toga. Prosudite sami:

  • Moćan procesor, nema zastajanja niti kočenja, interfejs radi brzo.
  • Poseduje dovoljno sistemske memorije - 2 GB
  • Jedan od najboljih ekrana po pitanju visoke jačine osvetljenja i kontrasta.
  • Odlična kamera
  • Kapacitet baterije koji omogućava da telefon koristite dugo vremena, duže od ostalih sličnih modela.
  • Ergonomski dizajn, lakoća orišćnja, nekoliko boja kućišta, praltični materijali.
  • Cena

Ovaj model nema neke mnogo negativne detalje. Oni koji se mogu nametnuti su:

  • Tokom vremena, plastično kućište će se izgrebati i pohabati.
  • Loš senzor blizine
  • Ne naročito funkcionalan vlasnički interfejs.
  • LTE ne radi

U ovom trenutku, M1 Note je jedan od naših glavnih smart telefona. Postoje dva slota za SIM kartice: za razgovore i internet. I da, ne smeta mi nedostatak 4G, jer na poslu i kod kuće imate kvalitetne opcije komunikacije, a na ulici ponekad i LTE brzina prelazi 2G.

Preporučujemo da ovaj uređaj uzmete u bliže razmatranje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024