Lumia 540 Dual SIM 2015
2015. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Microsoft Lumia 540 Dual SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Microsoft Lumia 540 Dual SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Microsoft Lumia 540 Dual SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled Windows Phone smart telefona Microsoft Lumia 540 DS (RM-1141)

Fotografije u zatvorenom

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija 2200 mAh Li-Ion
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

  • Windows Phone 8.1 Update 2, Lumia Denim
  • Qualcomm Snapdragon 200, 4 core, 1.2 GHz
  • 1 GB RAM-a, količina ugrađene memorije je 8GB, memorijska kartica do 128 GB
  • 5 inčni ekran, 1280x720 piksela, 294 piksela po kvadrantom inču, Corning Gorilla Glass 3
  • Baterija Li-Ion 2200 mAh battery, trajanje u režimu mirovanja 24 dana, vreme razgovora do 14.8 časova (3G), reprodukcija muzike do 81 čas, video reprodukcija 6,9časova, korišćenje WiFi do 10.1 časova.
  • 3G
  • Glavna kamera 8 megapiskela, prednja kamera 5 MP
  • microSIM
  • BT 4.0, USB 2.0, NFC, Wi-Fi 802.11 b / g / n, GPS, Glonass
  • Dimenzije - 144x73.7x8.6 mm, masa - 152 grama

Pozicioniranje

Imajući u vidu Lumia asortiman proizvoda, ne možemo odbaciti uzdrmani osećaj da svaki put kada se pojavi novi Lumia model marketinške kompanije pronađu tajno oružje koje obezbedi uvećanu prodaju platforme. Ne tako davno, kompanija je ovladala 5-inčnim ekranima, sa prvim modelom sa takvim ekranom - Lumia 535, koji je postao veoma tražen. Sa rezolucijom ekrana od 960x540 piksela ovaj model je bio uporediv sa Android smart telefonima, ali nije imao opipljivih prednosti u odnosu na konkurenciju.

Sa modelom Lumia 640 kompanija je svom uređaju dala HD rezoluciju, pored povećanja dijagonale ekrana preko 5 inča čime je odmah povećana prodaja. U pogledu hardvera, Lumia 640 nije savršen, ali u svom segmentu cena jasno se ističe. Ono što mnogi ljudi zaborave je da je u pitanju Windows Phone. Kada govorim o prodaji Lumia 640 modela, treba da shvatimo da se on ne vide u okviru tržišta. Segment Windovs Phone uređaja se u poslednjih nekoliko godina nije promenilo u smislu isporučenih jedinica. Telefoni su pojeftinili, dok je prodaja u jedinicama su otprilike na istom nivou.

Pojava modela 540 je logična, ali je pozicioniranje ovog modela malo neobično. Ispostavlja se da je cena Lumia 540 jednaka ceni o kojoj se prodaje model Lumia 640. To je, u principu, retka situacija kada mlađi model sa lošijim karakteristikama istog proizvođača se prodaje po istoj ceni kao stariji. Razlika između ovih uređaja je u jeftinijem plastičnom kućištu modela Lumia 540, lošijim performansama procesora, manjem broju sati rada, kao bateriji manjeg kapaciteta odnosno procesora koji je brže troši. I sve to po istoj ceni kako kod starijeg model. Mnoge maloprodajne prodavnice su odbile da prodaju model Lumia 540, pa je uređaj dostupan isključivo u prodavnici kompanije Microsoft. Ne postoji praktičan razlog da kupite Lumia 540. Ako vam je potreban sličan Windows Phone uređaj, onda obratite pažnju na Lumia 640. Mislim da je sudbina Lumia 540 je nezavidna, osim ako Microsoft dramatično ne smanji svoju cenu.

Dizajn, veličina, kontrole

U pitanju je uobičajeni 5-inčni telefon koji je prilično kompaktan – 144x73.7x8.6 mm, težina - 152 grama. U ruci uređaj lepo stoji, u džepovima je skriven i nevidljiv.

Uređaj je veoma upadljive izrade, plave, bele i narandžaste boje, mada na pojedinim tržištima će biti dostupna samo neinventivna crna matirana boja.

Na samom vrhu je 3.5 mm priključak, a na dnu - uobičajena microUSB utičnica. Sa desne strane – taster za regulaciju jačine zvuka, a odmah do njega - on / off taster. Otvor zvučnika je na zadnjoj površini, blizu kamere i LED blica.

Kućište je lako otvoriti. Dizajn, testiran na više modela je veoma pouzdan. Unutra ćete videti bateriju, kao i dva slota plus slot za MicroSIM karticu.

U ranim danima korišćenja sve je bilo savršeno po pitanju kućišta, ali onda se pojavio zazor na levoj strani. Kućište je počelo da se pomera. Nedelju dana smo se patili sa ovim problemom dok nismo shvatili da je baterija blago pomerena i da ona prava problem. Nakon što smo je vratili na njeno mesto sve je došlo na svoje. Izrada uređaja je neobična kada se baterija može pomeriti da napravi problem, a uređaj nastavlja da radi bez problema.

Ekran

U pitanju je normalna IPS-matrica sa dijagonalom od 5 inča, rezolucije – 1280x720 piksela (294 dpi) pokrivena Corning Gorilla Glass staklom. Za raspon cena ovog modela u pitanju je pristojan ekran koji nema posebne razlike u odnosu na druge modele, tasteri su na ekrnau uređaja.

Za razliku od modela 640th, matrica je malo lošija, možda pri čemu mislimo da je u pitanju problem sa sigurnosnim staklom. Čak i kada je oblačno vreme, ekran je teško čitati u režimu kamere, isto se može reći i za normalnu upotrebu po sunčanom danu. Ostale informacije na ekranu su čitljive, ali njegovo ponašanje na suncu je daleko od idealnog.

Baterija

Kapacitet baterije je 2200 mAh,i ona je u stanju, prema navodima proizvođača, da obezbedi do 24 dana rada u režimu mirovanja, 14.8 sati razgovora u 3G. Maksimalno vreme reprodukcije muzike je do 81 časa, video sadržaja - do 6.9 sati, uz internet konekciju preko WiFi - do 10.1 sati.

U proseku, jedinica radi pod opterećenjem oko 1,5 dana, za četvrtinu manje od Lumia 640 modela (baterija kapaciteta 2500 mAh). Ako smo kod Lumia 640 modela pohvalili vreme trajanja baterije, ovde to ne možemo da uradimo jer je trajanje baterije pogođeno lošijim i sporijim procesorom. Ovo je najveća razlika između modela, vredi zapamtiti štetu. Za one koji gotovo nikada ne koriste telefon, dostižno je i 3-4 dana rada.

Za puno punjenje baterije je potrebno oko dva časa.

Opcije povezivanja

Standardni set protokola - Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, USB 2.0, Bluetooth 4.0 (nema podrške za LE) - pun set standardnih profila, WCDMA. Kao što možete videti, uređaj ne može da se pohvali nečim posebnim ili neobičnim.

Čipset, memorija, performanse

Uobičajeno rešenje iz Microsofta, Snapdragon 200 čipset(u Lumia 640 je korišćen Snapdragon 400), 4 jezgra sa radnim taktom do 1,2 GHz. Interfejs je dovoljno brz, što je takođe tipično za ovakve uređaje. Količina RAM-a - 1GB, ugrađene memorije 8 GB, podržana je memorijska kartica kapaciteta do 128 GB. U sintetičkim testovima rezultati su tipični.

Kamera

Prednja kamera je rezolucije 5MP što je dobro za uređaj ove klase.

Glavna kamera je rezolucije 8 megapiksela. Kada se snima po suncu ponaša se loše. Ako uporedimo kameru sa mnogima od 8MP kamera na Androidu, male su šanse da je ova kamera bolja od kamera na pomenutim jedinicama.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 9 MB) >>>

Softver - Windows Phone 8.1

Telefon koristi Windows Phone 8.1 Update 2 koji dodaje ogromni broj funkcija - sada je u "Settings" dostupno odvajanje podešavanja pa pojedinačne postavke mogu da se koriste na glavnom ekranu. Kada kucate tekst, možete dodati svoje tekstualne oznake za brzo ulazak u aplikacije. I to je nije sve što donosi Update 2. Programeri kompanije su doneli mnoštvo različitih detalja i prilagođenja. Windows 10 će doneti neke potpuno drugačije detalje, ali to je već za neku drugu priču.

Inovacije sistema su detaljno opisane u pregledu Windows Phone 8.1, pa ne vidimo razlog da se ponavljaju - sve je standardno.

Utisci

U pogledu kvaliteta glasa tokom poziva u pitanju je standardno rešenje kompanije Nokia - nije loše, ali nije dobro. Uređaj koristi jedan mikrofon. Vibracija je loša, garantovano ćete da je propustite.

Sa cenom uređaja koja je ista kao za model 640, on gubi od pomenutog modela. Ne postoji nijedan razlog da kupite ovaj uređaj, ne postoje posebne karakteristike. Povećanje rezolucije prednje kamere kao posebna prednost za kupce je nemoguće apostrofirati kao značajno.

Kupovina ovog uređaja, kao uopšte Windows Phone modela nema mnogo smisla u današnje vreme. Bolje je da se fokusirate na Android platformu, gde su mogućnosti izbora uređaja mnogo veće.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024