Redmi Note 2 2015
2015. godina
5.5" LCD, 71.5% body
12% X10, Android 5.0 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3060 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 2 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 2 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 2 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Xiaomi Redmi Note 2

Karakterstike

  • Klasa: glavni model prethodne generacije
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: matirana plastika
  • OS: Android 5.0.2 and MIUI
  • Komunikacija: dve SIM-kartice, jedan radio podržava GSM / EDGE, WCDMA, LTE (microSIM)
  • Platforma: MediaTek Helio X10
  • Procesor: osam jezgara, radni takt 2.2 GHz
  • Grafički procesor: PowerVR G6200
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skaldištenje podataka: 16/32 GB, slot memorijske kartice microSD (podržava kartice kapaciteta do 200 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), dual-band, Bluetooth 4.0 LE (A2DP, EDR), microUSB (USB 2.0) konektor za punjenje / sinhronizaciju, 3.5 mm prikljulčak za slušalice
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5.5 inča, rezolucija 1920x1080 piksela, automatsko podešavanje pozaidnkog osvetljenja, oleofobski sloj je prisutan
  • Kamera: 13 MP, video snimanje u 1080p (1920x1080 piksela), LED blic
  • Prednja kamera: 5 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicije u prostoru, žiroskop, senzor osvetljenja
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapacitet 3020/3060 mAh
  • Dimenzije: 152 x 76 x 8.3 mm
  • Masa: 160 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo prodajnog pakovanja)

Xiaomi telefoni se tradicionalno isporučuju u jednostavnoj kartonskoj kutiji pa izgledaju veoma jednostavno.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Šta možemo reći o izgledu ovog modela? Ništa specijalno, tipičan monoblok model sa zaokrugljenim ivicama. Situaciju delimično unapređuju različite kolor opcije iako većina prodavnica ima uređaje dostupne samo u beloj ili sivoj boji. Važno je napomenuti da su za različite boje korišćeni različiti materijali. Za sivu varijantu površina je mekša nego kod bele varijante koja je je grublja na dodir.

Sa prednje strane uređaja se nalaze prednja kamera, senzori osvetljenja i blizine kao i LED notifikacija novih poruka.

Ispod ekrana možete da vidite panel sa tri tastera osetljiva na dodir: Menu, Home i Back. Važno je napomenuti da se preko tastera menu može pristupiti pokrenutim aplikacijama. U podešavanjima možete promeniti funkciju tastera. Pozadinsko osvetljenje je crveno, veoma teško da se vidi, bolje je da koristite tastere na ekranu.

Sa desne strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka kao i taster za uključivanje, dok se dole nalazi microUSB port, a gore 3.5mm prriključak za slušalice.

Sa zadnje strane se nalazi glavna kamera kao i rešetka eksternog zvučnika. On ima dobru rezervu i karakteriše ga visok kvalitet zvuka.

Jedinica je izrađena savršeno, nema škriputavih zvukova niti zazora.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Xiaomi Redmi Note 2 152 76 8.3 160
Meizu M2 Note 150.9 75.2 8.7 149
Samsung Galaxy Note 5 153.2 76.1 7.6 171
Asus ZenFone 6 166.9 84.3 9.9 196

Uprkos velikoj dijagonali ekrana, Redmi Note 2 je veoma dobre veličine kada je reč o fabletima. On je tanak i lagan ali je držanje u jednoj ruci i dalje dosta nezgodno.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
Vrednost PPI 403
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Do deset istovremenih pritisaka

Moramo reći da smo bili prijatno iznenađeni činjenicom kako je dobar ekran implementiran u okviru relativno jeftinog uređaja. U okviru modela Redmi Note 2 korišćen je odličan ekran sa velikom rezervom kada je reč o jačini osvetljenja, odličnom reprodukcijom boja, velikim uglovima vidljivosti bliskim maksimalnoj vrednosti i dobrim ponašanjem na suncu. Takođe, treba naglasiti i kvalitetan oleofobski sloj.

Ako želi korisnik može da podesi reprodukciju boja.

Jedini nedostatak ovog ekrana su loše performanse kada je reč o automatskoj kontroli osvetljenja koja smanjuje osvetljenje u pojedinim situacijama na neprijatne detalje. Sve ostalo je odlično, reč je o jednom veoma dobrom ekranu koji bi se mogao opisati kao glavna prednost ovog uređaja.

Operativni sistem

Uređaj koristi Android 5.0.2 verziju operativnog sistema kao i MIUI 6.x. O ovom interfejsu je sve rečeno pa nema potrebe ponavljati.

Lokalizacija menija i interfejsa je stiče se utisak urađena samo do pola tako da ako vam ovo predstavlja problem budite spremni na izazove.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset MediaTek Helio X10
CPU Osam jezgara -2.2 GHz
Grafički procesor PowerVR G6200
Količina RAM-a 2 GB
Interni skladišteni kapacitet 16/32 GB
Dostupne memorijske kartice Prisutne

MUIU od verzije Andorid 4.0 ima određene male probleme sa performansama. Svi uređaji koje smo testirali imaju problem u smislu kočenja prilikom skrolovanja između dekstopa i menija. Srećom, kod modela Xiaomi Redmi Note 2 ovaj problem nije prisutan.

Uređaj dobro radi kada je reč o konvencionalnim aplikacijama, kao i o igrama. Međutim, ne dopada nam se kako se uređaj zagreva, često je dešava da se prilično zagreje i pri banalnim zadacima kao što je skrolovanje po twitovima ili provera elektronske pošte.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3020/3060 mAh
Tip baterije Ukloniva, Li-Ion

Uz svakodnevne zadatke ovaj smart telefon garantuje tek pola dana rada sa uključenim ekranom (ovde govorimo o Web servisima i upotrebi mobilnog interneta). Uređaj se prilično brzo prazni i kada je ekran isključen. Program za indikaciju potrošnje energije ukazuje da bateriju najviše prazni sam Android operativni sistem a ne neka posebna aplikacija.

Kamera

Rezolucija glavne kamere je 13MP, uređaj poseduje LED blic, auto fokus praćenje u režimu snimanja video sadržaja kao i mogućnost snimanja video sadržaja malom brzinom. Zbog ove interesantne karakteristike ovaj uređaj nudi mogućnost promene ekspozicija uz fokus.

Fotografije snimljene po danu modelom Redmi Note 2 su dobrog kvaliteta. Tačno uravnoteženje bele boje, manje-više normalni detalji, nizak kvalitet šuma, dobra oštrina na ivicama kadra su karakteristike kamere.

U zavisnosti od uslova, slika je prosečnog kvaliteta jer matrica i F2.2 otvor blende jednostavno ne mogu da obezbede bolje. Primetna je pojava monohromatskog šuma, ali slika je relativno loša.

Kada je reč o fotografijama snimljenim noću, količina šuma je još veća. Kamera pokušava da „pročisti“ sliku ali matrica je suviše mala pa rezultat nije najbolji.

Uređaj snima FullHD video brzinom od 30 kadrova tokom dana i 15 kadrova u sekundi tokom noći, dok je stereo zvuk lošeg kvaliteta.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, verzija 4.0 LE, podržava sve popularne prfile, uključujući A2DP
GPS Prvo pokretanje traje sedam sekundi
Mobilni prenos podataka GSM 900/1800/1900/2600, 3G, LTE, dve SIM-kartice
USB On-The-Go Prisutan

GPS modul koji koristi ovaj pametni telefon ne zaslužuje pohvalu – brzo nalazi satelite ali prikaz mape se stalno menja.

Zaključak

Ovo je jedan od onih modela koji ima slušalice i mikrofon osrednjeg kvaliteta. Sagovornik vas neće uvek čuti, a testiranje je vršeno na nekoliko različitih mesta. Možda je problem samo sa jedinicom koja je testirana ali, ipak, treba imati na umu ovaj problem.

Po ceni po kojoj je dostupan, ovaj pametni telefon nudi veoma dobar ekran, brz i funkcionalni interfejs, ali i prilično lošu bateriju.

Xiaomi prati reputacija jeftinih ali dobrih pametnih telefona, ali mišljenje se menja kada počnete da koristite jedan od tih uređaja. Kupci obično nisu upoznati sa kvalitetom ovog brenda pa ga smatraju savršenim konkurentnom bilo kom pametnom telefonu.

Da li se odlučiti za Redmi Note 2 ili neki drugi? Možda ne bi bilo loše sačekati novi Redmi Note 3.

UPDATE: Veliki broj vlasnika ovog modela navodi da aparati kupljeni na teritoriji Evrope daleko bolje rade nego oni kupljeni u Aziji, a to se odnosi i na trajanje baterije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024