Galaxy A5 (2016) 2015
2015. godina
5.2" OLED, 72.5% body
10% 7580 Octa, Android 7.0 Nougat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2900 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A5 (2016) A510
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A5 (2016) A510. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A5 (2016) A510 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung Galaxy A5 2016 (SM-A510F)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač
  • alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

  • Android 5.1.1
  • Ekran 5.2 inča, 1080x1920 piksela (424 ppi), SuperAMOLED, Corning Gorilla Glass 4, efekat 2.5D
  • 2 GB RAM-a, 16 GB interne memorije (10.7 GB dostupno korisniku), podrška za microSD memorijske kartice kapaciteta do 128 GB
  • 8-core procesor Exynos 7580, radni takt do 1.6 GHz, Mali T720 grafički koprocesor
  • Baterija Li-Pol, 2900 mAh, brzo punjenje za 105 minuta do 100 odsto, video reprodukcija 14 sati, 3G ili LTE do 14 časova, vreme razgovora 16 sati
  • Prednja kamera 5 MP (f / 1.9), 13-MP glavna kamera (f / 1.9)
  • NFC (ta modele sa LTE podrškom)
  • FM-radio
  • Senzor otiska prsta
  • Dve nanoSIM-kartice, ili jedna SIM kartica i memorijska kartica
  • USB 2.0, BT 4.1, ANT +, 802.11 a / b / g / n 2,4 + 5,0 GHz, HT40
  • Boje kućišta zlata / crna / bela / pink-zlatna
  • Senzori - akcelerometar, geomagnetni senzor, senzor blizine, senzor osvetljenja
  • SAR vrednost za Evropu 0.29 W / kg (glava), 0.47 W / kg (telo)
  • Dimenzije - 144.8x71x7.3 mm, masa - 155 grama

Pozicioniranje

U toku 2015. godine A serija kompanije Samsung se pokazala kao bestseler širom sveta. Kupci biraju ove uređaje iz dva razloga: sa jedne strane oni izgledaju kao glavni modeli prethodne sezone dok sa druge strane možete da odaberete željenu veličinu ekrana i kao posledicu toga veličinu uređaja. U prilog A seriji govori i činjenica da je dizajn uređaja možda ne tako dobar kao kod glavnog modela ali da predstavlja razuman kompromis. U 2016. godini, Samsung je odlučio da ojača ovaj trend i ponudi A seriju čiji dizajn u najvećoj mogućoj meri podseća na trenutni glavni model – Samsung Galaxy S6. Ono što je neobično je da je Samsung počeo da koristi iste materijale u širokom opsegu svojih modela od jeftine J serije pa do skupljih modela. Modeli A serije se mogu posmatrati kao odlično rešenje za prosečnog korisnika koji ne traži najnovije tehnologije, najvišu briznu procesora, ali ne želi da žrtvuje gladak rad interfejsa, dugo trajanje baterije i brzo punjenje.

Ako govorimo o specifičnom A5 modelu za 2016. godinu onda moramo reći da je Samsung predstavio veoma dobro izbalansirano rešenje koje se može nazvati modelom koji je najsličniji glavnom modelu i koji će korisnici svakako koristiti barem naredne dve do tri godine. Nasuprot modelu A3 model A5 poseduje skener otiska prsta koji čini uređaj znatno interesantnijim, dok je veličina ekrana bliska modelima koji su najbrojniji na tržištu.

Imajući u vidu cenu ovog uređaja on bi se na neki način mogao smatrati i konkurentom glavnom modelu. Sa druge strane, ovaj model će kao konkurenta imati iPhone 5s 16GB koji košta otprilike isto ali sa lošijim performansama u gotovo svim aspektima, što nije nimalo neobično ako se ima u vidu da je iPhone 5s od pre tri godine.

Dizajn, veličina, kontrole

Kao što je već pomenuto, dizajn ovog modela je direktno pozajmljen od dizajna glavnog modela kompanije Galaxy S6. Metalno kućište kod kojeg se staklo koristi ne samo za prednju stranu već i za zadnji panel. Staklo karakteriše blaga zakrivljenost, u vidu modernog 2.5D stakla kao i Corning Gorilla Glass 4 zaštitno staklo.

Obzirom da je uređaj namenjen najširoj mogućoj populaciji dostupne su četiri boje kućišta - zlatna, crna, bela i pink-zlatna.

Svaku kolor nijansu karakteriše metalik sjaj pa uređaj lepo izgleda kada se izloži sunčevim zracima. Na panelu zadnje strane se u zatvorenom jasno vide otisci prstiju i oni kojima ova pojava smeta svakako neće biti zadovoljni. Sama izrada je takva da uređaj neće kliziti po površini stola.

Dimenzije telefona – 144x71x7.3 mm, masa je 155 grama. Dopadaju nam se masterijali uređaja kao i kvalitet izrade, neman ikakvih žalbi po ovom pitanju. Uređaj leopo stoji u ruci. Sa gornje i donje strane sa nalaze mikrofoni, dostupan je sistem za redukciju šuma koji dobor radi u sivm okruženjima.

Sa leve bočne strane nalaze se dva zasebna tastera za regulaciju jačine zvuka, dok je on/off taster sa desne strane. Dostupan je slot za dve SIM kartice (nanoSIM), dok umesto jedne SIM kartice možete da umetnete memorijsku karticu.

Sa zadnje strane uređaja možete da vidite sočivo 13MP kamere, dok se pored nje nalazi LED blic. Sa donje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušalice i rupica mikrofona.

Senzor blizine i ambijentalnog osvetljenja možete videti na ekranu, dok se ispod njega nalazi mehanički tastera a levo i desno od njega tasteri osetljivi na dodir. U mehaničkom tasteru je integrisan senzor otiska prsta koji radi brzo i dobro. Da biste ga koristili potrebno je da pobudite telefon iz sleep režima i stavite svoj prst. Ovo je napravljeno da bi se sprečilo bespotrebno rasipanje energije baterije uređaja.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće: 5.2 inča, rezolucija 1080x1920 piksela (424 ppi), SuperAMOLED, Corning Gorilla Glass 4, efekat 2.5D. Prošla godina je bila značajna po tome što su gotovo svi značajni proizvođači u svoje glavne modele počeli da ugrađuju SuperAMOLED matrice i Samsung je počeo da ove ekrane prodaje sa strane. Istina je da su ovi ekrani nekoliko generacija iza ekrana koje Samsung ugrađuje u svoje uređaje, ali proizvođači smatraju da to donosi više prednosti nego mana.

Ekranu modela A5 za 2016. godinu je gotovo nemoguće naći manu, karakteriše ga visok kvalitet u svim scenarijima upotrebe bez obzira da li čitate tekst ili radite pod jakom sunčevom svetlošću. Tradicionalno, u podešavanjima, možete da podesite različite opcije za prikaz boja. Oni koji preferijaju prirodnije boje mogu da ih podese, oni koji žele svetliju sliku takođe mogu da je odaberu. Reč je o vašem izboru, nema ograničenja od strane proizvođača.

Automatska kontrola jačine osvetljenja radi dobro, koristili smo je konstantno i nismo imali nikakvih problema. Od prednosti korišćenja ove tehnologije, naglasićemo da na ulici ekran je čitljiv, a manuelna osvetljenost je ograničena na niže vrednosti.

Kada je reč o rezoluciji ekrana nije moguće koristi istu kao što koristi glavni model pa A5 koristi FullHD rezoluciju za razliku od S6 koji koristi QHD rezoluciju. Sa druge strane, razliku u kvalitetu ekrana golim okom nije moguće primetiti čak iako približite uređaje jako blizu oku. Neki korisnici tvrde da mogu da vide razliku ali u pitanju je utisak a ne realnost. Još jedna priča koja može da uplaši korisnike je da AMOLED ekrani blede nakon dugog korišćenja. To naravno nije tačno, naročito u trenutnoj generaciji ekrana ako je i bilo istinito kada je reč ekranima pre tri četiri godine sada se definitivno više ne događa.

Sviđao vam se ili ne ekran ove jedinice je jedan od najboljih na tržištu i njime ćete svakako biti zadovoljni dugo vremena.

Baterija

Za nas je krucijalno vreme rada uređaja, što uostalom važi iza veliku većinu korisnika, jer je to parametar koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine uređaja. Uređaj je opremljen baterijom kapaciteta 2900 mAh, što ne izgleda kao mnogo ako se ima u vidu kakve baterije nude kineski uređaji. Međutim, kineski modeli se ne mogu uzeti kao modeli za poređenje obzirom da slabija baterija je kod ovog modela kompenzovana odličnim čipsetom, visokim stepenom optimizacije potrošnje energije.

Tokom testiranja, uvek smo vodili računa koliko uređaj može da obezbedi video reprodukcije (AVI, FullHD, MX Player, maksimalno osvetljenje). Ovde na videlo izlazi istina. Većina kineskih modela sa baterijama kapaciteta 3000mAh, obezbeđuju oko 5 do 7 sati rada, dok A5 obezbeđuje 14 sati.

Jasno je da u realnim uslovima stavri su potpuno drugačije, koristimo Internet, društvene mreže i druge karakteristike. Naše iskustvo sa modelom A5 ukazuje da on može da obezbedi dva do tri dana rada u zavisnosti od opterećenja. Na primer, za one koji često pozivaju i šalju SMS poruke, dugo koriste Internet uređaj može da obezbedi tri ipo dana rada uz oko sat vremena dnevno razgovora i dva sata korišćenja ekrana. To je po nama veoma dobar rezultat. Za one aktivnije korisnike uređaj će obezbediti oko dva dana rada, uz tri sata aktivnog ekrana i oko jedan sat konverzacije. Ciljana publika ovog uređaja će biti veoma zadovoljna onim što ovaj model nudi.

Tradicionalno, dostupna je opcija brzog punjenja baterije kojao omogućava da se za 105 minuta baterija napuni do 100 odsto. Za pola sata možete je napuniti na malo više od polovine kapaciteta.

Takođe, dostupan je i režim uštede energije u okviru kojeg je pozadinsko osvetljenje ograničeno, ali većina korisnika neće imati problema sa radom u ovom režimu koji može da uveća vreme rada telefona za oko 20%. Kada je uključen režim maksimalne uštede energije ekran je u potpunosti siv i uređaj i sa sasvim malom rezervom baterije može da obezbedi mnogo sati rada.

Veoma smo zadovoljni usled činjenice da tehnologije koje su bile rezervisane samo za vodeće modele su svoje mesto našle u srednjem opsegu i da je tako nastao ovaj odličan model.

Memorija, RAM, performanse

Samsung konstantno odbija da koristi Qualcomm čipsetove i ovo utiče i na segment uređaja srednjeg opsega. Pre godinu dana u okviru A5 modela korišćen je Snapdragon 410 čipset koji pripada srednjem segmentu i ni u jednom aspektu ga ne karakterišu odlične performanse. Kod nove varijante korišćen je Exynos 7580 procesor koji dramatično uvećava performanse A5 modela i uređaj postaje veoma interesantan. Porediti ga sa njegovim prethodnikom nema smisla, već mnogo više smisla ima porediti ga sa modelima cenovnog opsega kojem i ovaj model pripada, pa u tom smislu A5 nudi rezultate koji su blizu maksimalnih performansi. Procesor je izrađen korišćenjem 28nm procesa, ali se i pod snažnim opterećenjem tek pomalo zagreva, odnosno primetno tek kada se koristi prenos podataka preko LTE.

U sintetičkim testovima procesor se pokazao kao dobro rešenje.

Uređaj poseduje 16GB ugrađene memorije od čega je korisniku na raspolaganju 10.7GB ali takođe tu je i podrška za memorijske kartice, što Samsung kod svojih glavnih modela ne obezbeđuje. Iznenađenje za nas je bilo utoliko veće obzirom da uređaj podržava kartice kapaciteta do 128GB.

A5 je opremljen sa 2GB sistemske memorije što je dovoljno za sve zadatke. Uprkos činjenici da današnji glavni modeli imaju 3, 4 pa i 6GB sistemske memorije, 2GB kod ovog modela je dovoljno za većinu zadataka. Imajući u vidu pozicioniranje uređaja, količina od 2GB je dovoljna za večinu zadataka.

Još jednom želimo da naglasimo da je reč o odlično izbalansiranom rešenju koje nudi moćan procesor sa dobrim performansama a istovremeno nudi i odlično trajanje baterije.

Povezivanje

Sve je prilično tipično, USB 2, podrška za NFC, Ant +, 802.11 a / b / g / n 2,4 + 5,0 GHz, HT40, BT 4.1, ugrađeni modem podržava LTE-LTE Advanced Cat.6.

Kamera

Prednja kamera nema autofokus, ali je rezolucija 5MP što nije loše (f / 1.9).

Glavna kamera je rezolucije 13MP, ona je slična po karakteristikama kamerama koje su ugrađivane u glavne modele prethodne godine, obezbeđuje dobar kvalitet slike, u šta se možete i sami uveriti. Glavno unapređenje u odnosu na rešenja iz prethodne godine je u činjenici da fotografije kreirane u tamnim okruženjima su veoma dobre. Nije dostupan toliki broj režima kao kod glavnog modela, niti je dostupna full rezolucija za HDR (samo 8MP), ali generalno kamera prethodne generacije sa unapređenim karakteristikama nudi veoma dobre fotografije.

Primer video klipa (MP4, 30 MB) >>>

Softver

Ovaj model u prodaju ulazi sa Android 5.1.1 verzijom ali će kasnije tokom proleća dobiti update na verziju 6. U okviru uređaja možemo da vidimo da je Samsung koristio TouchWiz varijantu korisničkog interfejsa koja je identična onoj koja postoji kod S6 modela kada govorimo o menijima i podešavanjima. Možete pogledati detaljni video koji obrađuje detalje interfejsa.

Za one koji vole da čitaju savetujemo da pogledaju recenziju TouchWiz inrterfejsa u testu modela Galaxy s6.

Nasuprot vrhunskim modelima, postoji ugrađeni radio koji izgleda kao dobar bonus.

Za ovaj model možete preuzeti aplikacije iz Samsungove App Store prodavnice kao što su S Health, zatim za režim ograničenje sadržaja uza decu i slične koje nisu prethodno instalirane.

Kada koristite KNOX možete da instalirate dva puta koji god program želite, na primer da instalirate na istom uređaju dva puta WhatsApp alat za poruke i koristite ga za svaku od SIM kartica (dve kartice, dva Messengera). Možete da vodite korespondenciju i sa samim sobom. Ovaj trik se može izvesti sa svakim softverom, i ovo je jedinstvena karakteristika koju Samsung nudi.

Utisci

Kvalitet povezivanja je odličan, jačina melodija zvona je viša nego prosečno, možete čuti kada telefon zvoni bilo iz torbe ili jakne. Vibracija je prosečne jačine. Sistem za redukciju šuma radi dobro, nema nikakvih žalbi.

Šta nam se dopalo kod ovog uređaja. Pre svega reč je o njegovim materijalima kućišta, staklu i metalu, i iskustvu korišćenja sličnih uređaja. Takođe, plus ovog modela je mogućnost odabira nekoliko različitih boja koje su na raspolaganju.

Kada treba da napomenemo zašto nam se ovaj uređaj dopada moramo da pomenemo dva dana rada, 14 sati video reprodukcije uz ekran od 5.2 inča, visoku vrednost jačine osvetljenja, je odličan rezultat. Samsung je kreirao dobro izbalansirano rešenje, dok prisustvo senzora otiska prsta ga čini zgodnim za upotrebu. Većina novih modela kompanije Samsung su vrlo dopadljiva, pre svega zbog korišćenja odličnh materijala, dobrog ekrana, dobrog zvuka.

Kao konkurent ovom modelu pominje se i Phone 5s koji iskreni da budemo sa ovim modelom ne može da se poredi jer je tri godine stariji, karakteriše ga slabiji ekran, nema mogućnost uvećanja skladištenog kapaciteta, poseduje lošiju kameru. Sa druge strane A5 ima većinu karakteristika koje je imao prošlogodišnji glavni model.

Ako želite da birate u segmentu kojem ovaj model pripada uvek imate na raspolaganju glavne modele kineskih proizvođača koji možda na papiru nude više od A5 ali je činjenica da nisu dobro izbalansirana rešenja kao što je to ovaj model.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024