10 2016
2016. godina
5.2" LCD, 71.1% body
13% 820, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon HTC 10 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC 10 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC 10 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test smart telefona HTC 10

Fotografije uživo

Karakteristike modela HTC 10

  • Klasa: glavni model kompanije
  • Korišćeni materijali: metal, staklo
  • OS: Android 6.0 Lollipop, HTC Sense 8
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 9 (nanoSIM)
  • Ekran: SuperLCD5, 5.2 ", 2560x1440 piksela (565 ppi), automatkso podešavanje jačine osveteljenja, podešavanje temperature ekrana, Gorilla Glass 3 Glass
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 820 (MSM8996)
  • Procesor: Dual Core 2.15 GHz (Kryo) i dual-core 1.6 GHz (Kryo)
  • Grafika: Adreno 530
  • RAM: 4 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32/64 GB, slot microSD memorijske kartice (do 2TB)
  • Glavna kamera: 12MP, BSI, UltraPixel 2 (veličina piksela 1.55 mikrona), f / 1.8, 26 mm, lasersko fokusiranje, optička stabilizacija slike, dual LED blic (radi kao baterijska lampa), video snimanje u 4k
  • Prednja kamera: 5 MP (veličina piksela 1.34 mikrona), f / 1,8, 23 mm, auto-fokus, optička stabilizacija, video snimanje u FullHD
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac) Dual-Band, Bluetooth 4.2 (A2DP, aptX, LE), priključak microUSB (USB 3.1) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, HDMI (via microUSB), DLNA, NFC
  • Navigacija: GPS / A-GPS, Beidou, GLONASS
  • dodaci: skener otiska prsta, HTC BoomSound sa Dolby Audio technology (dva eksterna zvučnika)
  • Senzori: akcelerometar, pozicija u prostoru, senzor svetlosti žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, kapacitet 3000 mAh, podrška za tehnologiju brzog punjenja Qualcomm QuickCharge 3.0
  • Dimenzije: 145.9 x 71.9 x 9 mm
  • Masa: 161 grama

HTC je uradio nešto neočekivano – glavna kamera ovog modela obezbeđuje kvalitet fotografija koje ne da su u rangu Samsung Galaxy S7 i S7 Edge modela već je kvalitet fotografija daleko bolji! Sa jedne strane, navikli smo se na S7 Edge a sa druge mnogo nas više privlači HTC 10 sa omiljenim Sense korisničkim interfejsom, kućištem izrađenim od metala i impresivnim kvalitetom fotografija u svim uslovima.

Sada o HTC 10.

Prodajno pakovanje

Prodajno pakovanje uključuje uobičajene stvari: standardni punjač uz podršku za QuickCharge 3.0 od strane kompanije Qualcomm, USB-USB Type-C kabl i bonus slušalice sa podršku za HTC Hi-Res Audio.

Dizajn

HTC je konačno odustao od svoje Triple Frame tehnologije. Štaviše, sa novim HTC 10 kompanija je stavila sve na rizik i uklonila svoj logo sa prednje strane što je pametnom telefonu dalo novi izgled koji nije nimalo lošiji u odnosu na prethodne modele ali uz neku novu notu.

Prednji panel odlikuje precizniji dizajn koji ne podrazumeva dodatne ramove, oznake niti bilo šta drugo, odnosno, dizajn je jednostavan i impresivan a jedino što odudara jeste velika kamera sa prednje strane. Međutim, tu se ništa ne može reći budući da je u pitanju kamera sa optičkom stabilizacijom slike koja je, sve u svemu, postavljane na najbolji mogući način.

HTC 10 je dostupan u boji srebra i zlata sa prednjim panelom bele boje kao i u tamno sivoj boji sa prednjim panelom crne boje.

Poređenje sa modelom HTC One M9

Veoma je važno naglasiti da je HTC uspeo da održi kontinuitet dizajna koji odaje utisak skupog uređaja visokog kvaliteta i to je ono što privlači veliki broj korisnika. Isto se može reći i za ovaj model a vizuelni doživljaj dodatno je unapređen kvalitetnim materijalima od kojih je izrađeno kućište.

Korišćeni materijali

Glavni materijal koji je korišćen pri izradi telefona je aluminijum. Kućište je izrađeno iz jednog dela metala, unutra je postavljena elektronika, ekran i drugi elementi koji su spojeni sa glavnim delom. Prednji panel je u potpunosti izrađen od Gorilla glass 2.5D stakla izuzev malog tastera skenera ispod ekrana. Elementi od plastike suz svedeni na minimum - pomenuti taster - dve pruge sa zadnje strane kao i umeci sa gornje strane za antene.

U smislu praktičnosti, materijal je nešto lošiji nego plastika budući da je sve primetnije. Metalno kućište lepo hladi ruku ali ne treba zapostaviti ni kvalitet ni pouzdanost uređaja. Prelazak sa zadnje strane na bočne strane je efektno odrađen, originalno izgleda i ne utiče na način na koji hvatate telefon.

Izrada

Činjenica da je korišćeno unibody kućište bez uklonjivih elemenata (osim prostora za nanoSIM i memorijsku karticu) utiče na to da kvalitet izrade HTC 10 modela zaslužuje sve pohvale. Ne dolazi do pojave škriputavih zvukova niti ima bilo kakvih zazora između komponenti niti između prednjeg i bočnih panela. Sve je odličnog kvaliteta.

Dimenzije

Veličina HTC 10 uređaja je slična kao i kod prethodnih vodećih modela, ali je ovaj ipak nešto veći i širi. Aparat odlično pristaje u šaku i može stati u gotovo svaki džep. Ovde nema više šta da se doda osim da se obezbedi poređenje sa nekim drugim uređajima.

  • Apple iPhone 6S Plus (5.5 inča ) - 158.2 x 77.9 x 7.3 mm, 192 grama
  • LG G5 (5.5 inča) - 149.4 x 73.9 x 7.3 mm, 156 grama
  • LG G4 (5.5 inča) - 148.9 x 76.1 x 9.8 mm, 155 grama
  • Samsung Galaxy S7 Edge (5.5 inča) - 150.9 x 72.6 x 7.7 mm, 157 grama
  • HTC 10 (5.2 inča) - 145.9 x 71.9 x 9 mm 161 grama
  • Meizu Pro 6 (5.2 inča) - 147.7 x 70.8 x 7.3 mm, 160 grama
  • Xiaomi Mi5 (5.15 inča) - 144.6 x 69.2 x 7.3 mm, 129 grama

HTC 10 je veći nego drugi standardni telefoni koji imaju dijagonalu ekrana 5“ i 5.2“. Ukoliko ste navikli na korišćenje uređaja veličine ekrana do 5.5“ i sličnih dimenzija, sigurno nećete imati problema sa upotrebom HTC 10 modela.

Poređenje sa modelom Meizu Pro 6

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S7 Edge

Poređenje sa modelom LG G5 SE

Poređenje sa modelom Xiaomi Mi5

Kontrole

Kao što je to uvek slučaj, sledi detaljni prikaz HTC 10. Ovaj put biće korišćen dijagram sličan onom koji je kompanija koristila za HTC One A9. Taster za kontrolu jačine zvuke nalazi se sa desne strane, lako ga je pronaći koristiti, a tu se nalazi i prostor za nanoSIM karticu.

Sa leve strane se nalazi fioka microSD memorijske kartice.

Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice, dok se sa donje strane nalazi zvučnik, mikrofon i USB Type-C a on radi sa USB 3.1 standardom.

Iznad ekrana nalazi se drugi zvučnik, senzori osvetljenja i blizine kao i prednja kamera.

Sada sledi glavna stvar – kontrole na prednjem panelu. Ispod ekrana nalaze se tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Home“ i „Running Applications“. Levi i desni taster su samo senzori na staklenom panelu dok je centralni taster osetljiv na dodir kombinovan sa čitačem otisaka prstiju.

Nedostatak ekrana može se lako nadomestiti preko ekrana. Na primer, možete dodirnuti skener otisaka da bi aktivirali ekran pametnog telefona, dok u suprotnom senzor ne radi ništa. Najjednostavnije rešenje trenutno poseduju Meizu pametni telefoni koje odlikuje kombinacija mehaničkog tastera, senzora i skenera. Vrlo dobro izvršena implementacija je i u okviru Apple i Samsung telefona koje takođe odlikuje kombinacija mehaničkog tastera i skenera. Moguće je aktivirati ekran pritiskom na mehanički taster. Naravno, sve je stvar subjektivne procene i navika, a ako ste navikli na korišćenje skenera otisaka, onda će vam se izvedba u okviru HTC 10 modela sigurno dopasti.

Skener vam omogućava dodavanje memorije za do pet prstiju a moguće je dodati i otiske istog prsta pod različitim uglovima ili otiske drugih prstiju. Preciznost i brzina očitavanja otisaka modela HTC 10 ista je kao i kod Samsung Galaxy S7 Edge.

Kao i kod prethodnih telefona ovog proizvođača, HTC 10 nudi podršku za različite gestove za šta je zaslužena Motion Launch tehnologija. Postoje četiri različite opcije za otključavanje ekrana bez korišćenja Power tastera. Dupli klik na ekranu dovodi do zaključanog ekrana, prevlačenjem prsta sa leva na desno dolazite do BlinkFeed, sa desna na levo – do glavnog ekrana, odozdo na dole do glasovne kontrole, odozdo na gore dolazite do ekrana za zaključavanje uređaja (igre, aplikacioni meni, pokrenuti program, itd.). Aparat najbolje razlikuje ove akcije kada ga držite u ruci u vertikalnom položaju mada radi i u horizontalnom položaju ali ne tako dobro. Pored toga, opcije za otključavanje mogu se isključiti u okviru podešavanja.

Dostupna je još jedna zgodna karakteristika - mogućnost startovanja kamere kada je uređaj zaključan.

Ekran

Novi HTC 10 poseduje Super LCD5 ekran baziran na tehnologiji IPS matrice. Dijagonala je 5.2 inčna, rezolucija – 2560x1140 piksela, gustina piksela - 565 ppi.Ekran je sa maksimalnim uglom gledanja: pod bilo kojim uglom da gledate slika neće biti izobličena. Postoji dobra rezerva osvetljenosti, prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran je čitljiv.

Prikaz boja je blizu prirodnog. Ukoliko je potrebno možete da odaberete neki od dva kolor profila (Vivid ili sRGB) i konfigurišete svaki do njih, prevlačeći slajder sa toplih boja na hladne i obrnuto. Među ekranima baziranim na IPS matrici onaj kod modela H10 je jedan od najboljih.

Uglovi vidljivosti

Automatsko podešavanje osvetljenosti generalno radi dobro, iako sa vremena na vreme želite da osvetljenost bude na višoj vrednosti. Možete odabrati i režim za rad u rukavicama.

Kamera

Najvažnija inovacija u okviru HTC 10 jeste njegov unapređeni dizajn, nova platforma ili najnovija verzija Sense korisničkog interfejsa kao i kamera. Ovaj pametni telefon odlikuje 12MP kamera sa f/1.8 otvorom koja koristi BSI senzor sa UltraPixel 2 tehnologijom, a tu je i optička stabilizacija slike, laserski fokus i blic sa dve LED sijalice različitih boja.

Modul glavne kamere za 1mm je izdignut u odnosu na kućište, što nije najbolje rešenje.

Postavlja se pitanje da li su inženjeri i programeri kompanije bili u stanju da shvate potencijal kamere jer kao što je poznato, laseri i različiti sistemi za stabilizaciju slike ne moraju nužno obezbediti fotografije visokog kvaliteta.

Fotografije

Za početak razmatramo fotografisanje po danu, dobrim vremenskim uslovima, na otvorenom, po suncu.

U dobrim uslovima HTC 10 generiše odlične fotografije: elegantni detalji, dobar dinamički opseg, nepostojanje šuma i veoma precizno uravnoteženje belog i dostupnost komponenti. Fotografije na pravi način oslikavaju realnu situaciju – fotografije snimljene po danu gotovo su identične realnoj situaciji koju vidite sopstvenim očima.

Fotografije su istog kvaliteta i kada fotografišete iz blizine.

Aparat je testiran i u lošijim uslovima – uz dobro vreme i fotografisanje na otvorenom ali uz nedostatak sunčeve svetlosti i fotografisanje u šumi.

Ovde dinamički opseg nije tako dobar, ali sve ostalo jeste – fotografije su dovoljno oštre a uravnoteženje belog je odlično u svim oblastima.

Snimanje pod veštačkim osvetljenjem

Nedostatak svetla i drugi uslovi ne predstavljaju nikakav problem za kameru HTC 10 modela. Dubina i oštrina nisu loši mada je količina šuma na neprihvatljivom nivou.

Makro je uvek bio jača strana HTC telefona, ali ovog puta to nije slučaj. Da bi dobili odlične fotografije pametni telefon mora biti fokusiran na objekte u blizini.

Neko može reći da je reč o mnogo hvale a malo poređenja, ali slobodno mogu reći da se kamera ovog telefona može porediti sa kamerom Samsung Galaxy S7 Edge telefona koja je jedna od najboljih na tržištu.

Snimanje po danu

Samsung Galaxy S7 Edge, HTC 10

Oštrina kadrova kod Samsung-a je odlična u svim uslovima budući da kamera pruža maksimalnu oštrinu, što mnogi vole. Fotografije snimljene HTC 10 aparatom izgledaju malko mutnije od onih snimljenih aparatom SGS7 Edge, ali su veoma blizu realnom prikazu. Kamera HTC fokusira se na objekte dok je pozadina blago zamućena, dok SGS7 Edge snima fotografije jednake oštrine. Ovaj pristup je dobar u lošim uslovima fotografisanja ali ne i za fotografisanje po lepom vremenu. Tamo gde HTC 10 štedi fotografiju po pitanju prirodnih boja i detalja (lišće, senke i slično), Samsung Galaxy S7 Edge prikazuje crnu, belu, crvenu, zelenu i druge boje, izostavljajući sve tonove koji su između kao i detaljne informacije.

Tamo gde na HTC fotografiji vidite tamno zeleno lišće u seni, kod Samsung-a je to samo crna tačka. HTC detaljno prikazuje različite nijanse biljaka, dok je kod Samsung-a svedeno na crnu boju. Kod ovih uređaja moguće je dobiti dobar izvor RAW fajlova sa gomilom informacija i tretirati ih kako želite ali u smislu obrade, HTC 10 je daleko bolji.

Snimanje po noći

Samsung Galaxy S7 Edge, HTC 10

HTC 10 beleži i dobre snimke noću. Uravnoteženje belog je vrlo dobro iako ni na jednom od dva pomenuta uređaja nije u potpunosti precizno. Kada je reč o oštrini, situacija ni tu nije ista. Samsung je uspeo u tome da čak i tamni snimci izgledaju oštro sa svim natpisima i drugim informacijama vidljivim, dok HTC u potpunosti izoštrava i pozadinu, pa onda sve zajedno nije toliko dobro oštro. Kod Samsung-a, njihov proces obrade u velikoj meri negativno utiče na detalje. Na fotografijama snimljenim noću preko HTC moći ćete da pogodite kakva je površina dok kod Samsung-a to nije moguće budući da se uklanjaju detalji a akcenat stavlja na veću oštrinu u celosti.

Ukoliko su fotke snimljene danju, sigurno je da će vam se više dopasti fotke snimljene HTC 10 modelom dok to ne važi kod fotki snimljenih noću. Glavni problem kod Samsung-a jeste to što je sve primetno samo prilikom poređenja sa drugom dobrom kamerom – suviše neprecizna ekspozicija i uravnoteženje belog.

Interfejs kamere HTC 10 modela sličan je drugim modelima kompanije, naročito po pitanju HDR Auto režima i ostalih podešavanja. Moguće je i manuelno podešavanje uravnoteženja belog (2300-7500K), vrednosti ekspozicije (od -3 do +3 u koracima od 0.1), brzina zatvarača (od 1/8000 do 2 sekunde), ISO (100 do 3200) u manuelni fokus. Fotografije u ovom režimu se čuvaju u dva formata: uobičajeni JPG (3-5MB) i DNG (28-35MB) za dalju obradu u okviru opcije za uređivanje fotografija.

Inženjeri i programeri kompanije HTC uradili su odličan posao pa su tako predstavili pametni telefon sa jednom od najboljih kamera na tržištu a veoma je teško da će ga Samsung i Apple sustići. Tu je Huawei koji brzo grabi napred ali HTC od kojeg niko očekuje čuda nudi fantastične kamere.

Sve navedeno odnosi se na kvalitet fotografija. Međutim, postoje dve tačke na osnovu kojih kamera nije u prvih deset i po čemu zaostaje za Samsung Galaxy S7 Edge, a to su brzina i jednostavnost snimanja. Samsung fokusiranje i snimanje fotografija radi trenutno, doslovce, dok je i HTC 10 takođe brz ali ima blagi zaostatak u odnosu na „Samsung“. Kada je reč o brzini interfejsa kamere, HTC 10 je brz ali i SGS7/S7 Edge. Ove dve stavke retko su od krucijalne važnosti, ali ako imate decu, naročito malu, i poželite da ih fotografišete, onda preporučujem upotrebu SGS7/SGS7 Edge zbog brzine snimanja. U ovim situacijama, uređaj jednostavno nema konkurenciju i to je veoma važno. U svim drugim situacijama preporučujem HTC 10, ukoliko tražite pametni telefon sa najboljom kamerom na tržištu.

Prednja kamera

Po specifikacijama, prednja kamera HTC 10 modela je takođe impresivna: 5MP senzor, f/1.8b otvor i autofokus sa optičkom stabilizacijom slike. Automatski fokus se može videti ali je više minus nego plus. Dok Samsung, Meizu, Xiaomi i drugi pametni telefoni prave jednostavne fotografije vašeg lica, HTC 10 prvih nekoliko sekundi uz upotrebu autofokusa pokušava da pronađe lice. Stabilizacija slike ne može da se proveri, pa nije ni poznato da li je ona od pomoći ili ne.

Prednja kamera HTC 10 modela pravi dobre fotografije, ne tako dobre kao Samsung Galaxy S7 Edge ili neki drugi pametni telefon, ali veoma dobre, a ostaje mogućnost da će biti unapređena objavljivanjem nove verzije softvera koji je zadužen za prednju kameru.

Video

Aparat zapisuje FullHD video uz 4K rezoluciju (3940x2160 piksela, brzinom od 30 kadrova u sekundi) i ima mogućnost zapisivanja Slow Motion i videa u Hyperlapse režimu. U okviru video režima dostupan je AF Tracking. Međutim, njegov način rada je daleko od idealnog. Rad sistema za optičku stabilizaciju je primetan, dok se stereo zvuk zapisuje u flac formatu od 96000Hz.

Video je unapređen u odnosu na prošlu godinu a i drugi uređaji ove kompanije su vrlo dobri po ovom pitanju, naročito u smislu kvaliteta slike. Ipak, sve ostalo vezano za video snimljen HTC 10 modelom je inferiorno u odnosu na Samsung Galaxy S7 Edge gde je sve kvalitetnije osim autofokusa koji nije zadovoljavajući.

Poređenje kamera modela HTC 10 i Samsung Galaxy S7 Edge

Naši saradnici koji su stručnjaci u polju fotografije su pregledali sve fotografije i izrazili svoje mišljenje o kameri u okviru novog HTC 10.

Ovog puta neće biti diskusije o tehničkim detaljima aparata već će biti opisan samo kvalitet poređenjem dva kadra, što je daleko razumljivije korisnicima.

Snimanje po danu

Drvo i vozilo

Želimo da napomenemo nešto vezano za kontrast fotografije u slučaju Samsung modela: Ona je pogrešno urađena u smislu ekspozicije, jednostavno gube se detalji. Obratite pažnju na drvo iza prtljažnika vozila. Ono se gotovo ne vidi koliko je u tami. Isto važi i za prednji deo vozila i vozilo ispred. Druga tačka. Oštrina. Softver Samsung kamera gotovo uvek čini fotografije vizuelno oštrijim, ali je uvećanje primetno po obodu fotografije kontrastnih objekata.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom HTC 10.

Dva drveta i automobil

Slična situacija. Čak bi se moglo reći da je fotografija nastala modelom Samsung dosta lošija. Ponovo je problem u kontrastu, vozilo gotovo da nije vidljivo, biljke nestaju u tamnoj pozadini, isto se dešava i desno u tamnoj oblasti. HTC međutim sa druge strane uvećava ekspoziciju, mada bi bilo bolje da je okvir malo tamniji.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom HTC 10.

Zeleno lišće i vrata

U ovom slučaju je lepša fotografija koja nam dolazi od modela Samsung: lišće je jednako zeleno, stepenice i zemlja su prirodnih boja. Fotografija modela HTC je delimično zelena delimično žuta, drvo je više žućkaste boje. Na ovoj fotografiji, HTC je netačno identifikovao uravnoteženje bele i ekspoziciju, tako da lišće ima snažnu preekspoziciju.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom Samsung Galaxy S7

Most

Ovde treba obratiti pažnju na nebo. Čini se da je Samsung odradio bolji posao. Boje su prirodne, nema artifakta, šuma, slika je jasna. HTC sa druge strane bolje komponuje fotografiju, ali voda bolje izgleda na Samsung fotografiji.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom Samsung Galaxy S7.

Žbun i kamen

Na ovoj fotografiji slična situacija kao i na fotografiji „Zeleno lišće i vrata“. Više je nego jasno da HTC ne može da upravlja lako fotograifjama sa kontrastnim detlajima. Obratite pažnju na žbun. Lišće je jedva vidljivo, zamućeno je dok je HTC 10 u gornjoj zoni u potpunosti omanuo. Boje su prirodnije kod modela HTC, dok je kod Samsunga nekoliko boja prezasićeno.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom Samsung Galaxy S7.

Cvet - makro

U ovom slučaju više nam se dopada fotografija koju kreira Samsung model. U nekim slučajevima, Samsung pokušava da razvuče fotografiju u senkama, dok HTC to ne radi, tako da je slika čista širom kadra. Zamućenje u pozadini je više izraženo kod modela kompanije HTC, dok Samsung nudi bolju reprodukciju boja. Oštrina je takođe bolja kod Samsung rešenja. Generlano, makro je uvek bolje da bude oštriji što naglašava detalje.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom Samsung Galaxy S7.

Snimanje po noći

Drvo

Veoma česta greška Samsung softvera – briga za tople nijanse na fotografijama snimljenim noću. U ovom slučaju gornja leva i desna strana kadra su „razvučene“ pa su detalji izgubljeni, a fotografija na ovim mestima postaje žućkasta. Sa druge strane, boje su prijatnije na fotografiji HTC modela mada je oštrina nešto bolja kod Samsunga.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom HTC 10

Zgrada

Gotovo isti problem kao i kod fotografije drveta. Samsung je pogrešno procenio uravnoteženje belog, kuća je postala žućkasta. Kada je reč o detaljima, njih ima više na Samsung fotografiji, slika je jasnija, izgleda prirodnije. Napominjemo da su žice na HTC fotografiji i dalje vidljive, nebo je plavo, a ne sivo.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom HTC 10

Oznaka na transformatoru

Definitivno bolje kod Samsunga: fotografija je jasnija, boje preciznije, više detalja.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom Samsung Galaxy S7.

Jezerce i kuća

Ponovo, Samsung se bolje pokazuje kada je reč o toplim nijansama boja. HTC daje prirodniji izgleda ali kada je reč o detaljima slično je. Šum je dosta prisutan. Kada je reč o noćnom nebu Samsung je ponudio nešto bolji kvalitet, dok HTC dodaje malo crvenih senki.

Zaključak: jednake

Automobil

Prva stvar koju ćete primeriti jeste nedostatak detalja u tami. Na primer, zadnji deo vozila je bolje prikazan u smislu detalja na fotografiji modela HTC, dok je Samsung opet omanuo. Ako obratite žanju na desnu stranu u okviru kadra, onda ćete videti da je HTC snimio i broj vozila dok Samsung nije. Struktura tla po noći je tačnije prenesena u rešenju kompanije Samsung.

Zaključak: fotografija izgleda bolje kada se snimi modelom HTC 10

Mogli bismo da navodimo još primera, ali i ovi su više nego dovoljni da steknemo zaključak:

Ključni pozitivni momenti za HTC:

  • Kamera snima najširi mogući dinamički opseg
  • Slika tipično prenosi uravnoteženje bele tačnije
  • Sliku karakteriše više detalja kada snimate po noći
  • Dubina polja je manja što je najbolji umetnički efekat

Ključni negativni momenti modela HTC:

  • Nebo, koje je obično u tamnim nijansama je žućkasto
  • Fotografije su u nekom malom procentu manje grube što je posledica povećanog kontrasta kod Samsunga ekspozicija nije uvek pravilno određena.
  • Ekspozicijan ije uvek pravilna

Iskreno bili smo prilično iznenađeni rezultatima jer od 11 probnih snimaka kod jednakog broja su se smenjivali jedna i drugi model kao bolja rešenja, dok je kod jednog snimka rezultat nerešen.

Zvuk

Nekoliko naših prijatelja smo zamolili da nam procene kvalitet zvuka ovog modela i oni su se složili da je kvalitet zvuka više nego dobar. Na kvalitet zvuka uticala je činjenica da ovaj model koristi HTC BoomSound tehnologiju koja je postala zaštitni znak tajvanskog proizvođača.

Kod modela HTC 10 to možete ipak da previdite jer su ranije svi HTC modeli bili opremljeni BoomSound zvučnicima koji su bili smešteni iznad i ispod zvučnika sa prednje strane. Dok je kod modlea HTC 10 primenjeno nešto drugačije postavljanje. Jedan zvučnik je sa donje strane, dok je drugi kombinovan sa onim za pozivanje. Naravno, balans zvuka za dva zvučnika je podešen drugačije nego kod drugih smart telefona, ali dubok i snažan kvalitet zvuka su na svom mestu. Pored toga HTC 10 podržava Dolby Atmos tehnologiju.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 3000mAh. Koristili smo HTC 10 kao glavnu jedinicu oko mesec dana i punili smo ga svakoga dana negde između 18 i 19 sati nakon što je radio 10 do 11 sati. Ovo je tipičan šema rada i očekivano vreme punjenja je od jutra do kraja radnog dana. Prosečno opterećenje u našem slučaju bilo je sledeće: pola sata telefonskih poziva, 10 do 20 tekstualnih poruka (verovlai ili ne još uvek ih pišemo), email, 3 do 4 sata reprodukcije muzike kao i konstantna upotreba mobilnog interneta. Za one znatiželjene – baterija modela Samsung Galaxy S7 Edge je trajala isto vreme i uvek se praznila oko 18 ili 19h.

Smart telefon ima regularni sistem uštede energije kojiu kada uključite može da uštedi bateriju uređaja time što će smanjiti osvetljenje ekrana, onemogućiti prenos podataka i vibraciju. Takođe tu je i specijalni kritični režim uštede u okviru kojeg procesor uređaja radi na manjem radnom taktu, isključuje se većina senzora i aktuatora, smanjuje se nivo osvetljenja ekrana i isključuje vibracija. Međutim, u ovom režimu ćete i dalje imati na raspolaganju ograničeni set aplikacija, kao što su telefon, email kliejnt, poruke, kalendar i kalkulator. Nije moguće dodavati druge aplikacije na listu onih koje rade u ovom režimu.

Platforma memorija

Smart telefon je izgrađen na najnovijoj platformi kompanije Qualcomm Snapdragon 820 sa podrškom za 64-bitnu arhitekturu, poseduje dual core procesor frekvencije 2.15Ghz (Kryo) i dual core procesor radnog takta 1.6GHz (Kryo). Grafički podsistem je Adreno 530. Uređaj poseduje 4GB sistemske memorije i 32/64GB interne memorije za skladištneje korisničkih podataka kao i slot memorijske kartice.

HTC 10 nije prvi uređaj baziran na Snapdragon 820 platformi a imajući u vidu koliko je platforma bila uspešna mnogi proizvođači su odlučili da sa malim zakašnjenjem izdaju modele bazirane na ovoj platformi.

Kada je reč o ovom modelu nema nikakvih problema kada govorimo o performansama i brzini niti u meniju, niti aplikacijama i igrama. Interfejs radi glatko, bez kašnjenja i odlaganja, programi se pokreću trenutno, igra pri maksimalnim podešavanjima rade sa dobrim fps. Nismo primetili ni neko specijalno zagrevanje kućišta.

Ovo je slučaj kada top platforma u glavnom modelu ponaša se upravo onako kako bi trebalo. Kada koristite HTC 10 jednostavno ne razmišljate o procesoru, grafičkom čipu, koliko ima jezgara, koliko memorije, sve radi savršeno i razloga da brinete pomenutim elementima jednostavno nema.

Povezivanje

Smart telefon radi u sledećim mrežama GSM (850/900/1800/1900), HSPA (850/900/1900/2100) i LTE FDD opsezima 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28 i TDD opsezima 38, 40, 41. Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 3.1 interfejs.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.2 sa podrškom za A2DP i LE.

Wi-Fi (802.11 a / ​​ac / b / g / n ). U okviru modela HTC 10koristi se dual-band WI-FI modul. U podešavanjima možete odabrati frekventne opsege WiFi modula:auto, 5 GHz i 2.4 GHz. Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G/4G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže i lozinka (WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju. Možete da iskoristite uređaj da biste se povezali sa internetom ako koristite laptop, drug smart telefon ili tablet.

DLNA, HDMI. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u. Pored toga, uređaj podržava HDMI, ali u kombinaciji sa microUSB-om, pa ako želite da koristite HDMI, prvo ćete morati da kupite specijalni kabl.

NFC. HTC 10 podržava NFC, ali se modul nije mogao koristiti jer HTC nije opremila ovaj uređaj odgovarajućim softverom koji bi podržao takvu mogućnost. Sve je više telefona na NFC modulom koji omogućavaju izvođenje raznih zadataka, ali je to oblast koja tek treba da se razvija.

Navigacija

Smart telefon poseduje podršku za GPS/A-GPS/Glonass. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 10 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Google Maps i Google Navigation softver. Kod novog modela nije više dostupan režim in the Car koji je postojao kod prethodnih verzija.

HTC Ice View Case (prethodno Dot View)

HTC Dot View Case je u startu bila odlična ideja – obična plastična futrola za uređaj u obliku knjige sa perforiranim poklopcem od silikona dostupna u nekoliko boja. Ne znamo zašto je kompanija odlučila da izmeni ovaj pristup, ali je nastao HTC Ice View koji je bio slična ideja ali su korice bile od čvrstog silikona bez rupica. A bez rupica nestala je i kompletna magija. Sve izgleda ružino i nema ništa pozitivno da se kaže na ovu temu te nam je veoma žao što je kompanija odlučila da ugasi odličnu deju bez prethodne najave.

Dozvolite nam da vas podsetimo kako je to nekada izgledalo:

Sada to izgleda ovako mnogo manje atraktivno.

HTC Sense Home

Sudeći po verziji firmware-a koju koristi HTC 10, novi HTC Sense sada nosi naziv Home i ne karakterišu ga nikakvi brojevi. Bilo kako bilo kod modela HTC One M9 korišćen je Sense 7 interefejs a sudeći po logici kod modela HTC 10 bilo bi normalno da to bude HTC Sense 8. Bilo kako bilo on je baziran na Android 6.0.1 veziji.

Generalno, u pitanju je klasični Sense – poznat, predivan, umereno prilagođen, ali ne toliko težak da se prepozna.

Jedna jedina stvar nam se nije svidela kada je reč o novoj verziji Sense – nema mreže sa ikonama za konfigurisanje u okviru Home ekrana. U godini kada smart telefoni imaju 100 do 200GB za skaldištenje, kada su dostupne stotine aplikacija, kada su rezolucije ekrana veće nego na monitorima i televizorima HTC 10 ima mrežu od 16 ikona. Pre sve godine ovo je delovalo zabavno, prošle godine ne toliko, a danas totalno zastarelo. Samsung sa svojim TouchWiz interfejsom omogućava skrolovanje ili odabir jedne od tri opcije 4x4, 4x5 ili 4x6. HTC je pre sedam godina u okviru Sense 2.1 imao 4x4 matricu. Da ne pominjemo koliko se promenila rezolucija ekrana između modela HTC Hero koji je karakterisao ekran rezolucije 320x480 piskela i HTC 10 koji poseduje 2560x1440 ekran.

HTC je u proteklih sedam godina ostao zaglavljen na 16 ikona na ekranu.

Mogli bismo da kritikujemo i Gogole koji u Andorid 6.0 OS verziji nudi 5x5 mrežu ikona ali to je ipak veći izbor od onoga koji nudi HTC Sense.

Ovaj interfejs ima ipak i neke dobre stavke, na primer slobodne teme. Reč je o temama koje omogućavaju da ikone po destopu rasporedite na način a koji vam to najviše odgovara bez redosleda povezavši svaku ikonu (sliku) sa specifičnim programom. Ipak, ne verujemo da će veliki broj korisnika HTC 10 modela da se zamara ovako nečim.

Zaključak

Na kvalitet prijema zvuka modlea HTC 10 u mesec dana korišćenja stvarno nismo imali nikakve pritužbe. Uređaj je dobro „hvatao“ mrežu, zvuk u slušalici je bio jasan i glasan bez dodatnog šuma. Vibracija je relativno snažna i oseti se u većini situacija uprkos dimenzijama i veličini uređaja. Jačina zvuka zvučnika je iznad proseka, verovanto usled upotrebe HTC BoomSound i dva zvučnika.

Da li je HTC10 skup smart telefon. Definitivno. Da li je vredan tog novca? Po našem mišljenju jeste. Ovaj model se prodaje po ceni koja je slična cenama modela Samsung Galaxy S7, LG G5 SE, Huawei P9, Xiaomi Mi5, Meizu Pro 6 i nekoliko drugih. Ovde bismo ipak morali listu da smanjimo na samo dva modela i to HTC 10 i Samsung Galaxy S7 Edge obzirom da je reč o modelima koji su zaista glavni u ponudi velikih kompanija.

Na strani modela S7 je praktičnija kamera, više brzine sa bržim fokusiranjem, ali kvalitet fotografija je boljei kod HTC H10 modela. Na strani modela HTC 10 je metalno kućište, uređaj deluje pouzdanije i kvalitetnije. Na strani Galaxy S7 je zaštita od vode, dok HTC 10 ima stereo zvučnike i generalno bolji zvuk. Ekran je odličan kod oba modela ali upotreba SuperAMOLED tehnologije daje S7 određenu prednost. Broj časova rada je sličan, dok korisnici prijavljuju bolji zvuk preko slušalica kod HTC 10 modela.

Ako nas pitate šta nam se dopada i šta nam se ne dopada kod ovog modela odgovor je sledeći: Ne dopadaju nam se tasteri osetljivi na dodir ispod ekrana, kao ni skener, jer bismo više voleli mehanički taster, a nije nam za srce prirastao ni način pozicioniranja Back i Running Applications tastera. Dopadaju nam se fotografije koje ovaj model kreira. U našem slućaju kvalitet fotografija je mnogo važniji od komfora snimanja, tako da je izbor očigledan.

Iskreno drago nam je što je HTC napravio ovako dobar glavni model. Moguće je da će kompanija da odluči da se otarasi poslovanja vezanog za mobilne telefone i da se fokusira na Vive VR headset, ali HTC 10 je veoma dobar uređaj. Reč je o smart telefonu koji su ljubitelji brenda željno očekivali u prethodnih pet godina i taj moment je stigao. Kompanija je eliminisala skoro sve ono što je bilo negativno i kreirala uređaj koji je definitivno glavni model ovog proizvođača.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024