G5 SE 2016
2016. godina
5.3" LCD, 70.1% body
13% 652, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2800 mAh Izmenjiva
2 kamere, max 16MP
Test mobilni telefon LG G5 SE H840
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG G5 SE H840. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG G5 SE H840 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona LG G5 / G5 SE

Fotografije uživo

Karakteristike modela LG G5 / G5 SE

  • Materijali kućišta: plastika, metal, staklo
  • OS: Android 6.0, LG UX 5.0
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Ekran: IPS LCD, 5.3inča, kapacitivni, 2560x1440 piksela (QuadHD), 554 ppi, automnatsko pdešavanje u zavisnosti od ambijentalnog osvetljenja, Gorilla Glass 4
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 652 (MSM8992)
  • Procesor: Dual-core 2.15 GHz Kryo i dual-core 1.6 GHz Kryo / Quad core 1.2 GHz Cortex-A53, i dual core 1.8 GHz Cortex-A72
  • Grafički sistem: Adreno 510
  • RAM: 4 GB / 3 GB
  • Memorija za skladištenje sadržaja: 32 GB, microSD slot za memorijsku karticu
  • Glavna kamera: 16MP, f / 1.8 i 8MP, f / 2.4 (široki ugao), lasersko foksuiranje, optička stabilizacija slike po tri ose, LED blic
  • Prednja kamera: 8MP, f / 2.0
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac) Dual-Band, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, Apt-X), konektor USB Type-C (USB 2.0) za za punjenje/sinhronizaicju, 3.5 mm priključak za slušalice, NFC, infrared
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Dodaci: FM-radio, skener otiska prsta, brzo punjenje, (Qualcomm Quick Charge 3.0), Always-on tehnologija
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicije u prostoru, senzor osvetljenja, žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapaciteta 2800 mAh
  • Dimenzije: 149.4 x 73.9 x 7.3 mm
  • Masa: 156 grama

Južnokorejska kompanija LG je jedna od malog broja kompanija prve lige koja se ne boji da eksperimentiše čak ikada je reč o modelima višeg segmenta cena – drugim rečima ova kompanija konstantno dodaje inovacije svojim glavnim modelima. Obično je situacija obrnuta – kompanije pokušavaju da što je moguće duže održavaju svoj vodeći modele idnetičnim godinu za godinom, održavajući karakteristike i povremeno osvežavajući dizajn. Primeri ovakvog stava su brojni od kompanija Apple, Samsung, HTC i najnovijeg Sony kod kojeg je dizajn glavnog modela Xperia gotovo nepromenjen u odnosu na Xperia Z1 koji se pojavio 2013. godine.

Glavni model kompanije LG je polje eksperimenata. Modelom LG G2 kompanija je testirala rešenje sa kontrolnim tasterima koji su sa zadnje strane uređaja, model G3 je doneo uvećanje dijagonale ekrana sa 5.2 na 5.5 inča, prerađenu kameru dok su se dizajneri igrali i sa metaliziranom plastičnom teksturom, dajući telefonu skuplji izgled. Naredni glavni model, LG G4 je bio unapređena verzija modela G3 ali sa potpuno prerađenim izgledom. Plastika je „odbačena“ uveden je uklonivi poklpac zadnje strane napravljen u potpunosti od kože, uređaj je načinjen blago zaobljenijim sa ciljem da se zaštiti ekran u slučaju pada uređaja. Po nama, kada je reč o dizajnu i ergonomiji LG G4 nije najbolji model na tržištu i ne može da se poredi sa konkurencijom, ali kada je reč o fotografijama, ovaj model kreira najbolje fotografije u uslovima slabog osvetljenja i po noći i nadmašuje modele kao što su Samsung Galaxy Edge 7 i Apple uređaje.

Još jedan glavni model – LG G5 je još jedan subjekt eksperimenata. Kompanija je ponovo izmenila dizajn tastera koji su prebačeni na „zadnje“ krajeve, dodala skener otiska prsta, smislila sistem plug-in modula i ponudila neznatno jednostavniju verziju uređaja LG G5 SE baziranu na jednostavnijoj platformi. Ostatak uređaja je identičan. U ovom testu, mi ćemo govoriti o karakteristikama modela LG G5 bazirano na jednostavnijoj verziji LG G5 SE.

Dizajn

Sličnosti po pitanju spoljašnjosti između modela LG G4 i LG G5 praktično i da nema obzirom da je kompanija preradila dizajn uređaja gotovo u potpunosti. Telefon karakteriše striktniji izgledi istovremeno je jednostavniji i opušteniji od svog prethodnika. Za neke, nedostatak zasićenih detalja je plus. Za neke je minus, sve je stvar ličnog ukusa.

Pažnju korisnika privući će zakrivljen prednji panel u gornjem delu zaštitnog stakla, činjenica da model ima dve kamere sa zadnje strane kao i izmenjivi moduli sa donje strane, ali generalno izgled novog LG G5 modela je prihvatljiv. To je i jedan od razloga iz kojeg nemamo ništa posebno bitno da kažemo o dizajnu ovog uređaja obzirom da je krajnje jednostavan.

Smart telefon je dostupan u četiri boje: srebra, zlata, pink i sivoj. U svakoj od varijacija boja kućište ostaje relativno monotono. To je nešto što neko voli a neko ne, ali generalno tako je kako je.

Korišćeni materijali

Izbor materijala modela LG G5 ga čini interesantnim. U svim prezentacijama na zvaničnom sajtu proizvođača navodi se da je uređaj izrađen od metala. Ali kada ga držite u ruci svesni ste da ne osećate metal. Ako vam se desi da Vam smart telefon ispadne iz ruke i boja skine videćete tragove plastike. Međutim, kućište je zaista izrađeno od metala.

Ne znamo zašto je kompanija odlučila da koristiti ovakav pristup i koji su ključni benefiti za tako nešto, ali tako je. Osnova kućišta modela LG G5 je izrađena od aluminijuma, kostur da tako kažemo. Međutim, spoljni obod uređaja prekriven je tankim slojem plastike koja je prekrivena slojem boje. To objašnjava činjenicu da ako vam se skine prvi sloj boje dolazite do plastičnog dela kućišta uređaja. Da biste došli do metalne osnove kućišta ovog uređaja potrebno je da zagrebete dublje.

Obojena plastika preko metala dovodi do još jednog problema (pored osećaja da reč nije o skupom uređaju u vašim rukama). Na ivicama kućišta boja je normirana i na tim mestima ona počinje intenzivno da se haba što će posle samo nekoliko meseci dovesti do toga da se pojave mesta na kojima se vidi pomenuta plastika. Reč nije o toliko izraženim detaljima, ali je dovoljno da osećate neprijatnost jer ipak je u pitanju vodeći model.

Prednji panel je izrađen od specijalno zakrivljenog Gorilla Glass 4 stakla. Za razliku od trenutno popularnog Gorilla Glass 2.5D stakla, LG G5 poseduje staklo koje je zaobljeno u gornjoj zoni za glatki pad na mestu zavesice sa notifikacijama. Kada je potrebno da je otvorite prst zgodno klizi na dole. Ova odluka je dovela do toga da je korišćeno rešenje lepo (sa jednostavnim efektom 2.5D stakla) ali takođe i korisno sa praktične tačke.

Izrada

Na kvalitet izrade uređaja nemamo apsolutno nikakvu zamerku. Izuzev za uklonivi donji element kreiran za instaliranje modula. Kada uređaj izvadite iz kutije nema nikakvih problema, osnovni modul sa baterijom čvrsto naleže na svoje mesto i nema nikakvih zazora. Međutim, sudeći na osnovu našeg primerka modela LG G5 koji je bio u upotrebi nekoliko meseci, nakon nekog vremena i nakon relativno česte promene modula ovi moduli počinju da se olabavljuju. Da ne pretpostavljamo suviše i donosimo preuranjene zaključke, ali sve će zavisiti od specifične upotrebe uređaja odnosno frekvencije promene modula i drugih stvari.

Dimenzije

Dimenzije ovogodišnjeg LG G5 modela gotovo potpuno su identične dimenzijama prošlogodišnjeg modela. Usled glatkih krivina i zaobljenih ivica jedinica zgodno staje u vašu ruku, držanje je ugodno. Smart telefon ne možemo nazvati kompaktnim ako poseduje ekran dijagonale 5.3 inča i uporediv je sa modelima sa 5.5 inčnim ekranima.

  • Apple iPhone 6S Plus (5.5 inča ) - 158.2 x 77.9 x 7.3 mm, 192 grama
  • LG G5 (5.5 inča) - 149.4 x 73.9 x 7.3 mm, 156 grama
  • LG G4 (5.5 inča) - 148.9 x 76.1 x 9.8 mm, 155 grama
  • Samsung Galaxy S7 Edge (5.5 inča) - 150.9 x 72.6 x 7.7 mm, 157 grama
  • HTC 10 (5.2 inča) - 145.9 x 71.9 x 9 mm 161 grama

Pre godinu dana više bismo bili fokusirani na dimenzije smart telefona, ali po našem mišljenju sada su uređaji sa ekranima dijagonale 5.5 inča postali uobičajena pojava i svaki uređaj koji se uklapa u ove dimenzije se smarta normalnim i ne preterano glomaznim sa današnje tačke gledišta.

Poređenje sa modelom Galaxy S7 Edge

Poređenje sa modelom Huawei P9

Poređenje sa modelom Xiaomi Mi5

Kontrole

Ovde želimo da zastanemo za trenutak. Eksperimenti su dobri, ali mislimo da ipak treba da postoji određena granica kada je reč o usvajanju ili promovisanju nečega i ne treba menjati odluke tako brzo kao što to radi LG. Da, govorimo o kontrolama, specifično tasterima za uključivanje i regulaciju jačine zvuka. Sa modelom LG G2 kompanija je počela da promoviše ideju da blok tastera bude sa zadnje strane uređaja. Tri tastera su locirana sa zadnje strane uređaja u gornjoj zoni u blizini glavne kamere. Ovo je neobično, ali sve u svemu ugodno i kompanija je uradila pravu stvar promovišući ovu ideju. Zatim su usledili modeli LG G3 i G4 kao i model V10 sa sličnim dizajnom ovih kontrola.

Onda je usledio model LG G5 koji donosi tastere za regulaciju zvuka sa bočne leve strane, taster za uključivanje je sa zadnje strane u kombinaciji sa čitačem otiska prsta. Postoji ista logika, ali princip po našem mišljenju nije dobar. Ovaj pristup donekle jeste logičan, ali svi oni koji su se navikli na rešenja implementirana kod prethodnih generacija neće se složiti da je u pitanju dobra ideja.

Otključavanje telefona (uključivanje ekrana) se izvodi na tri načina - tako što ćete pritisnuti taster za uključivanje na zadnjem delu uređaja ili dva puta kliknuti površinu ekrana ili dodirnuti taster Power. Ovaj treći način je zgodan jer nema potrebe da se pritiska taster Home kao kod modela Samsung Galaxy s7 Edge.

Skener otiska prsta može das uskladišti pet otisaka, radi brzo i tačno i nema nikakvih žalbi na njegov radu više od mesec dana korišćenja uređaja.

Kao i kod drguih smart telefona dostupan je sistem prepoznavanja gestova:

  • Automatski odgovor na poziv kada držite pametni telefon na uvu (čak i ako je Bluetooth slušalica povezana sa uređajem)
  • Isključivanje zvona kada okrenete svoj smart telefon ka površini stola, police ili nečeg drugog
  • Isključivanje zvona u toku dolaznog poziva kada okrenete pametni telefon na drugu stranu
  • Prekidanje alarma ili uključivanje ponovo kada okrenete pametni telefon
  • Pauza video reprodukcije kada okrenete pametni telefon

Sada nešto o lokaciji elemenata i konektora. Na gornjem kraju je infracrveni port i opcioni mikrofon i 3.5mm mini priključak. Na dnu - USB-Type-C priključak, glavni mikrofon i zvučnik.

Na prednjoj strani, na vrhu, nalazi se slušalica, senzori svetlosti i blizine, kao i indikatorska lampica i sočivo 8 MP prednje kamere.Fioka krije mesta za dve NanoSIM kartice ili jednu nanoSIM karticu i memorijsku karticu i oni se nalaze sa desne strane.

Ekran

LG G5 model je opremljen ekranom dijagonale 5.3 inča baziranom na IPS matrici (IPS quantum). Rezolucija ekrana je 2560x1440 (554 ppi). Karakteristike ekrana podsećaju na one kod modela LG G4. Vrednosti jačine osvetljenja, uglovi vidljivosti su maksimalni. Čak iako ekran iskrenete maksimalno videćete tek minimalno iskrivljenje slike i boja. Automatsko podešavanje jačine osvetljenja radi dobro, a kada je uključen režim uštede energije ovaj nivo nije baš visok, ali za popodnevnu svetlost je pristojan. Temperatura boja je dobro podešena i jedini nedostatak je nemogućnost podešavanja.

Ekran je pokriven sa zaštitnim staklom Gorilla Glass 4, i ima oleofobski premaz, tako da su otisci na ekranu i tragovi mogu da se lako uklone.

Kao i vodeći Samsung modeli, LG G5 podržava Always-on tehnologiju kao vrstu korisnih informacija koje se uvek prikazuju na ekranu. G5 ima mogućnost prikazivanja satnice i datuma u okviru nove notifikacione linije, kao i bilo kog potpisa po želji.

LG beleži izuzetno nisku potrošnju energije, a ako vam je što duži rad baterije prioritet, u tom slučaju zaboravite na to da vam Always-on tehnologija bude uvek aktivna. Samsung je ipak obezbedio bolje rešenje koje podrazumeva upotrebu AMOLED ekrana, ali ovde je u pitanju IPS.

Kamera

Prednja kamera LG G5 se sastoji od dva modula i to jednog sa rezolucijom od 16 megapiksela, novim sistemom optičke stabilizacije slike u tri ose (OIS), sistemom laserskog fokusiranja, otvorom blende od f/1.8 i senzorom spektra boja i drugog širokog ugla rezolucije 8MP i otvora bledne f/2.4.

Osnovna ideja je da se korisnicima omogući da koriste 16MP kameru, ali ako želite da fotografišete a da odmah ne iskoristite dostupni kapacitet, pređite u wide-angle režim rada.

Možda će neko pomisliti da je ovo samo marketinški trik te da se kamera modela LG G5 ne razlikuje od konkurencije, ali nije tako. Sekundarna kamera je zaista wide-angle model i omogućava vam da zabeležite daleko više od uobičajenog. Evo kako to izgleda u realnosti:

Glavna kamera je rezolucije 16MP.

Kvalitet fotografije wide-angle kamere je lošiji u poređenju sa standardnom kamerom, ali za ono što većini korisnika treba je sasvim dovoljna ali malo je verovatno da ćete je stalno koristiti. Sada malo o glavnoj kameri.

Kao i kod modela LG G4, modul glavne kamere opremljen je sistemom za optičku stabilizaciju slike i laserskim fokusom. Brzina fokusa modela G5 je na nivou LG G4. Kvalitet fotografija nije visok kao što je očekivano ali generalno je dobar. Međutim, kompanija radi na razvoju novog firmware-a sa kojim će i kamera biti unapređena pa se po tom pitanju može očekivati napredak.

Ispod je malo poređenje kamera modela LG G4 i LG G5:

LG G4, LG G5

Poređenja radi, fotografije snimljene LG G4 modelom pri istim uslovima daleko su kvalitetnije.

Možete videti nekoliko uporednih primera fotografija snimljenih noću korišćenjem tri uređaja: LG G4, LG G5 i Samsung Galaxy S7 Edge.

LG G4, LG G5, Samsung Galaxy S7 Edge

Uređaji se mogu rasporediti na sledeći način: najviši kvalitet fotografija i najbliže realnom prikazu su fotografije snimljene modelom LG G4, a moglo bi se reći da je ovaj model i dalje van svake konkurencije kada je reč o snimanju fotografija noću. Na drugom mestu je LG G5 – fotografije nisu tako oštre i prirodne ali je to i dalje veoma blizu onoga što vidite sopstvenim očima. Samsung Galaxy S7 Edge dolazi na kraju zbog toga što su fotografije načinjene ovim aparatom jednostavno suviše veštačke.

The LG G5 dodaje lepe umetničke filtere koji se nazivaju "films".

Primeri fotografija po dobrom vremenu.

Ukratko o interfejsu. LG G5 kao i G4 ima tri režima – simple, basic i manual. U prvom režimu na viziru nema podataka i podešavanja, a okidanje se vrši pritiskom bilo gde na ekranu, to jest, kamera vrši fokusiranje u tom trenutku na izabranoj oblasti i odmah kreira fotografiju.

Drugi - osnovni, uz prikaz svih podešavanja. U ovom režimu snimanja takođe možete menjati razne postavke rezolucije slike u okviru režima snimanja.

Konačno, treći i najvažniji režim - manuelni, koji se pojavljuje prvi put u okviru LG smart telefona, odnosno prethodno ga nije bilo. U ovom režimu možete slikati sa automatskim postavkama, ali sa kreiranjem dva fajla: RAW (ekstenzija DNG) i JPEG, kao i kompletnom ručnom režimu. U drugom slučaju je moguće podesiti balans bele boje, ekspoziciju (od +2 do -2), brzinu okidača (od 1/6000 do 30 sekundi), ISO (50 do 2700) i žižnu daljinu. Ukratko, u pitanju je potpuno manuelni režim koji možda nije neophodan za smart telefon.

Fotografisanje sa LG G5 u manuelnom režimu rada je sasvim druga priča budući da vam ovaj režim omogućava da snimite fantastične fotografije u različitim situacijama i uslovima.

Ukoliko uporedimo kamere LG G4 i G5 modela, glavna razlika se svodi da dodatni wide modul. Postoji mala razlika u automatskom režimu rada, ali generalno, pri dobrim uslovima, G4 i G5 daju uporedive rezultate. G4 snima bolje fotografije noću, ali pretpostavka je da će u budućnosti biti obezbeđen unapređen firmware pa će ona i G5 biti bolji.

Video. Maksimalan kvalitet snimanja - UltraHD (3840x2160 piksela), standardan – FullHD kvalitet (1920x1080). Pored snimanja pri 30 ili 60 frejmova u sekundi, postoji mogućnost snimanja videa pri brzinama do 120 fps. U video režimu AF praćenje radi. Na kvalitet video zapisa nema pritužbi, dok je kvalitet snimljenog video zapisa sa zvukom dostojan hvale.

Prednja kamera. Prednja kamera sa rezolucijom od 8 MP i otvorom blende f / 2.0 omogućava vam da kreirate dobre slike, ali ništa više. Iskreno, od prednje kamere modela LG G5 smo očekivali mnogo više. U popodnevnim satima na sunčanom danu može da se snimi fotografija prihvatljivog kvaliteta, sa pogoršanjem uslova ili u mračnim okruženjima snimci postaju sve više i više zrnasti sa veoma istaknutom post-obradom.

LG G4, LG G5

Trajanje baterije

LG G4 koristi uklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2800 mAh, nešto slabiju nego kod modela G3 i G4.

Naš primerak LG G5 radio je do večeri ispraznivši se za 17 do 18 sati pri punom opterećenju. Poređenja radi Samsung Galaxy S7 Edge jee radio 20 sati pod sličničnim opterećenjem). Razlika u vremenu rada pod normalnim uslovima između LG G5 i prošlogodišnjeg LG G4 je u okviru greške, uz aktivan rad baterija smart telefona je radila do večernjih sati, a umerenom opterećenju ceo dan.

Ne možemo da kažemo da je sve odlično obzirom da smo lično očekivali od novog glavnog modela napredak u smislu trajanja baterije, ali LG, kao i drugi proizvođača, apsolutno ne žuri da se kreće u ovom pravcu, nažalost.

U podešavanjima potrošnje energije, možete da omogućite režim uštede kada je nivo napunjenosti ispod 5 ili manji od 15 odsto. U ovom režimu, osvetljenost se smanjuje, isključuje se Bluetooth i Wi- Fi, vibracija, usluge automatske sinhronizacije i svetlosni indikator.

Platforma, memorija

Smart telefon je baziran na Qualcomm platformi MSM976(Snapdragon 652) sa osam jezgara i to četiri jezgra Coretex A72 radnog takta 1.8GHz i četiri jezgra Cortex A53 radnog takta 1.2GHGz dok je grafički podsistem (GPU) - Adreno 510. LG G5 je dostupan sa 3GB RAM-a i 32GB interne memorije. Pored ugrđaene memorije uređaj ima i slot microSD kartice. Jedina stvar koja razdvaja LG G5 SE u odnosu na glavni model G5 jeste platforma. Glanvi model je baziran na Snapdragon 820 platformi i ima Adreno 530 grafički podsistem te 4GB RAM-a.

G5 je dostupan u dve verzije – regularni G5 i pojednostavljeni G5 SE, a sigurno je da će neka od verzija biti dostupna samo na određenim tržištima. Model karakteriše Snapdragon 652 platforma sa vrlo dobrim performansama, ali je inferiorna u odnosu na druge vodeće modele sa vrhunskim platformama u okviru sintetičkih testova.

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE. Za LTE tu je podrška za sve glavne frekventne opsege, pa četvrta generacija standarda se koristi bez problema. Smart telefon ima jedan radio modul i dva slota za SIM kartice.

USB. Sinhronizacija sa računarom i prenos podataka vrše se pomoću priloženog microUSB kabla. Standard je USB 3.0. Podržava standard USB OTG i USB - host - smart telefon se može povezati preko adaptera sa flash drive-om i ostalim uređajima za skladištenje, na primer, foto aparatom za prenos fotografija na vaš uređaj.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.2 sa podrškom za A2DP, LE (low energy) i Apt-X.

Wi-Fi (802.11a / ac / b / g / n ). LG G5 koristi dual-band Wi-Fi modul i ovaj interfejs radi besprekorno. Kao i bilo koji drugi moderni Android smart telefon, LG G4 podržava funkciju deljenja mobilnog Interneta (Wi-Fi ruter), a tu su i standardne DLNA i Wi-Fi Direct funkcije.

NFC. Standardni interfejs za svaki glavni model baziran na Androidu postoji i u okviru LG G4. Ova opcija se može uključiti i isključiti u meniju „Shairng and Connection“.

Navigacija

LG G5 ima podršku za GPS/A- GPS i GLONASS satelitsku navigaciju pri čemu se povezivanje sa satelitima vrši za minimalno vreme. Uređaj poseduje instaliran softver Google Maps i Google Navigation.

Softverske karakterisitke i softver

Smart telefon radi na Android 6.0 sistemu sa vlasničkim interfejsom LG UX 5.0. Većina podešavanja i interfejs u celini je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na interfejs kod LG G4. Naravno, novi interfejs izgleda stilizovan tako da izgleda glatkije, ali je u osnovi sličan.

Jedna od inovacija u okviru pete verzije LG UX jesu aplikacije postavljene na desktop a više nije dostupan ni aplikacioni meni, to jest, kompanija je prešla na iOS interfejs. Ako vam je to bitno, možete preći na poznati interfejs sa zasebnim aplikacionim menijem, kao što je to i ranije bio slučaj.

Ostalo podrazumeva poznati interfejs i set programa i gotovo da je nepromenjeno u odnosu na LG G4.

Zaključavanje ekrana. Na zaključanom ekranu prikazuju se se nova obaveštenja u jednoj liniji i vreme odnosno u dnu je dostupan određeni broj prečica kojima možete da pristupite aplikacijama. Skup prečica može da se promeni.

Ono što nam je najviše smetalo kod modela LG G3 i G4 je čudan i nelogičan sistem prelaska sa obaveštenja zaključanog ekrana na aplikacije koje obaveštenja generišu. Na primer, imate novo obaveštenje o poruci na WhatsApp, pri čemu je dovoljno da kliknite na nju da biste otvorili program, ali pre nego što uđete u program, morate da provedete više vremena otključavajući ekran. LG G5 ponavlja ovo rešenje! I to uprkos činjenici da Android 6.0 za prelazak sa kartice obaveštenja preko zaključanog ekrana jednostavno zahteva dvostruki pritisak na karticu sa obaveštenjem.

Prethodno instalirani softver. Smart telefon poseduje zgodan fajl menadžer sa mogućnošću da vidite fajlove po kategorijama ili u opštem pogledu, odnosno nudi pretraživanje i sortiranje po kriterijumima.Dostupna je i aplikacija za vremensku prognozu sa animiranom grafikom. Kalkulator, diktafon, radio - svi ovi programa su napravljeni u istom grafičkom stilu kao i ostatak interfejsa.

QuickMemo+ aplikacija vam omogućava da kreirate tekstualne beleške ili ih pišete rukom.

Slično kao i LG G4 i novi model ima widget za vremensku prognozu i sat sa priloženim notifikacijama Smart Notice. Ideja je jednostavna - da podseti korisnika o važnim stvarima u formi kratkih obaveštenja: promeni vremena, događajima iz kalendara, propuštenim obaveštenjima i tako dalje. Međutim, dok su funkcionalna Smart Notice obaveštenja ograničena bukvalno na nekoliko vrsta (vreme i novi događaji).

LG G5 poseduje servis LG Health, koji računa koliko ste prešli šetnjom, li sagoreli kalorija.

Izmenjivi moduli

Glavna karakteristika G5 i G5 SE jestu plug-in moduli. Zadnji deo je uklonjen i umesto njega nalazi se specijalni modul koji produžuje mogućnosti uređaja. Osnovna jedinica sa baterijom može se smatrati standardom, a pored toga, tu su još i pojačavač za najbolji kvalitet muzičkih sadržaja i tasteri kamere (opciono i baterija unutra).

Evo kako to izgleda!

Sada još malo o njima

Prvi modul – masivni blok sa tasterima kamere: taster za snimanje, točkić za zumiranje i nekoliko drugih elemenata. Tu je i dodatna ugrađena baterija. To izgled ovako:

Drugi modul – sa odvojenim DAC popularnog Bang & Olufsen brenda, nudi bolji kvalitet zvuka pametnog telefona. Kao što je to slučaj i sa prvim modulom, i ovaj drugi utiče na povećanje veličine uređaja ali ne u velikom meri.

Ideja o modulima je interesantna ali njena implementacija sa sobom donosi veliki broj pitanja, od samog početka do specifičnih modula. Zašto je potrebno zameniti modul, uklanjati bateriju i samim tim „šokirati“ telefon? Ukoliko je potrebno zabeležiti neki veoma važan momenat, sigurno je da ćete u tom slučaju na nekoliko minuta ostati bez funkcionalnog uređaja, što nikako nije zgodno. Postavlja se i pitanje zašto je modul osmišljen da bude tako veliki? Zašto je to potrebno? Isto važi i za modul za zvuk. Na kraju, postavlja se pitanje zašto je proizvođač pripremio samo dve verzije modula?

Zaključak

Prijem signala je odličan i za vreme testiranja nije bilo nikakvih problema. Jačina zvuka je nešto jača od uobičajene i to uz korišćenje jednog zvučnika. U većini situacija ćete jasno čuti telefon ukoliko je jačina podešena na maksimum. Jačina zvuka slušalice takođe je na dobrom nivou a nešto malo lošija je kada je reč o konverzaciji u bučnom okruženju. Jačina vibracije je prosečna.

Cena ovog modela komparativna je sa cenom Samsung Galaxy S7, Sony Xperia X Performance, HTC 10 i drugim vodećim modelima. Svaki od ovih modela ima svoje prednosti i mane, isto kao i LG G5 SE. Najveća mana kada je reč ovom pametnom telefonu jeste to što je nepouzdan. Kompanija je suviše eksperimentisala, naročito po pitanju plug-in modela, a sada su došli do potpuno novog rešenja (biće predstavljena dva modula – a moglo je daleko bolje). Možda će biti i nekih novih jedinica, ali za sada toliko. Fokus G4 modela je na poklopcu presvučenom kožom – akcenat kod model G3 je na ekranu visoke rezolucije a kod G2 u pitanju je tanak okvir i kompaktne dimenzije. Ovde imamo dobar ekran, prosečnu veličinu, zadovoljavajuće performanse, vreme rada uporedno sa konkurencijom, glavnu kameru visokog kvaliteta, uporedivu sa LG G4 i Samsung Galaxy S7, kao i wide-angle za različite situacije, što generalno nije dostupno od strane drugih proizvođača.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024