Phab2 Pro 2016
2016. godina
6.4" LCD, 70.9% body
13% 652, Android 6.0 Marshmallow
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
4050 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 16MP
 
 
Test mobilni telefon Lenovo Phab2 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo Phab2 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo Phab2 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled modela Lenovo Phab 2 Pro

O unapređenoj realnosti se već dugo govori u kompaniji Google, a o tome je bilo reči i u toku protekle Google I/O konferencije. Jedan od uređaja koji podržava ovu tehnologiju je Phab 2 Pro a osim AR on nudi i nekoliko drugih zanimljivosti.

Karakteristike </>

Specifikacije
Klasa Fablet
Forma Monoblok
Materijali kućišta Aluminijum
Operativni sistem Android 6.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.7
Platforma Qualcomm Snapdragon 652
CPU osam jezgara
Video akcelerator Adreno 510
Interna memorija 64 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Da, kombinovani
Wi-Fi Da, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Da, 4.0, A2DP
NFC Ne
Dijagonala ekrana 6.4 inča
Rezolucija ekrana 2560 x 1440 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Olefobski sloj Da
Glavna kamera 16 MP, fazni autofokus, senzori pokreta i dubine
Prednja kamera 8 MP
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Akceleromatar, senzor svetlosti, blizine, skener otiska prsta, senzori dubine i pokreta
Baterija Fiksna, Li-Ion 4050 mAh
Dimenzije 179.8 x 88.6 x 10.7 mm
Masa 259 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za opovezivanje sa računarom (takođe deo prodajnog pakovanja)
  • Alaz za izvlačenje SIM kartice

Originalno pakovanje podrazumeva providni deo kroz koji se može videti kako izgledaju kamera i senzori. Tu je i punjač koji karakteriše podrška za QuickCharge 3.0.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Prednja strana Phab 2 modela izgleda isto kao i kod drugih modela dok se zadnji poklopac u potpunosti razlikuje. Sigurno je da se neće svima dopasti budući da zadnji poklopac sadrži veliki broj elemenata pa uređaj izgleda prenatrpano.

Iznad ekrana nalaze se senzori osvetljenja i blizine, a tu je i slušalica i prednja kamera.

Ispod ekrana nalazi se ekran osetljiv na dodir sa tri tastera: „Back“, „Home“ i „Latest Applications“.

Sa leve strane nalazi se kombinovani slot za dve SIM kartice i memorijsku karticu, dok se sa desne strane nalazi taster za kontrolu jačine zvuka i on/off taster.

Sa gornje strane vidljiv je mini priključak za slušalice, sa donje strane nalazi se microUSB, zvučnik i mikrofon. Desna strana je rezervisana za zvučnik a leva za mikrofon. Ovaj pametni telefon podržava Dolby 5.1, ali u praksi to nema nikakvih prednosti. Jačina zvuka je odlična ali se ne može reći da je super glasan.

Zadnji poklopac izrađen je od aluminijuma, tu se nalazi glavna kamera, senzori kretanja i dubine, prednji blic i skener otisaka prstiju. Otključavanje je trenutno budući da skener radi vrlo brzo ali postoji jedan problem sa njim. Nalazi se ispod mesta gde kažiprst obično stoji te dolazi do toga da korisnici najčešće dodiruju kameru prstom a ne skener.

Prilikom testiranja korišćen je aparat boje zlata dok će se u prodaji naći i model tamno sive boje.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Lenovo Phab 2 Pro 179.8 88.6 10.7 259
Lenovo Phab Plus 186.6 96.6 7.6 229
Xiaomi Mi Max 2 174.1 88.7 7.6 211
Meizu M3 Max 163.4 81.6 7.9 189

Proizvođači su stigli do 6-inčnih ekrana pa se retko odlučuju za veće dijagonale. Lenovo, sa druge strane, nema takvih problema ali veoma važan faktor u svemu igra i popularnost njihove Phab linije. Dok je originalni Phab bio tanak i lagan, za ovaj model se može reći da je i debeo i težak. Naravno, na dimenzije i masu uticala je i baterija velikog kapaciteta, ali ne treba zaboraviti ni da je Xiaomi predstavio tanje kućište u kombinaciji sa istom baterijom, pa se može očekivati i da će se Lenovo odlučiti za isti potez.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 6.4 inča
Rezolucija ekrana 2560 x 1440
Gustina ekrana 459
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Staklo
Olefobski sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja da
Podrška za multitouch Da, do deset pritisaka

Ekran Phab 2 Pro modela ne može se nazvati impresivnim ali se može smatrati veoma dobrim, naročito kada se uzme u obzir njegova rezolucija – 6.4 inča. Za ovu dijagonalu FHD rezolucija nije dovoljna pa je dobro što tu nisu štedeli ali sigurno je da će biti dosta onih kojima se neće dopasti crni okvir oko ekrana.

Slika koju ekran prikazuje je dovoljno svetla a boje su prirodne. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu bledi ali su informacije i dalje vidljive, dok u večernjim satima minimalno osvetljenje nije dovoljno.

Uglovi vidljivosti su gotovo maksimalni i ne dolazi do iskrivljenja slike. Ekran ovog uređaja je veoma dobar, naročito imajući u vidu cenu aparata.

Operativni sistem

Uređaj pokreće Android 6.0 i Lenovo korisnički interfejs. Uz naredno unapređenje više će ličiti na fabrički Android, što je veliki plus. Ono što je zanimljivo kod produženog fonta jeste to što proizvođač navodi da je proširenje bilo neophodno radi postavljanja naziva aplikacija ispod ikona.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 652
CPU Osam jezgara
Video akcelerator Adreno 510
Količina RAM-a 4 GB
Kapacitet interne memorije 64 GB
Slot memorijske kartice Da, kombinovani

Sa jedne strane, u teoriji mogućnosti Qualcomm 600 serije nisu dovoljne za QHD rezoluciju ali nikakvih problema nema pri svakodnevnom korišćenju. Pretraživač se pokreće bez problema, a glatko idu i reprodukcija video sadržaja, surfovanje Web-om i instant poruke – sve radi bez ikakvih problema. Ista je situacija i sa igrama pa je moguće i igranje WoT bez problema ali ne uz maksimalna podešavanja.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterijey 4050 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Web surfovanje (maksimalna osvetljenost) 5 sati
Gledanje videa (maksimalna osvetljenost) 8 sati
Igre (maksimalna osvetljenost) 4 sata

Uprkos bateriji velikog kapaciteta, za Phab 2 Pro se ne može reči da nudi dugo vreme rada a QHD rezolucija ima velikog uticaja na to. Prilikom testiranja zabeleženi su prosečni rezultati. Uz svakodnevnu upotrebu (pošta, pretraživač, instant poruke i društvene mreže) možete računati na tri do četiri sata rada ekrana pri maksimalnom osvetljenju.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 16 MP
Rezolucija prednje kamere 8 MP
Otvor blende F / 2.2 kod obe kamere
Video rezolucija 1080p
Broj kadrova u sekundi 30
Fokusiranje dodirom da
Stereo zvuk da

Ovaj pametni telefon ima dve kamere, sekundarna se koristi za unapređenu realnost ali nju ne možete koristiti za uobičajeno fotografisanje. Glavna kamera je osrednjeg kvaliteta. Fotografije snimljene tokom dana nisu loše ali čim se količina svetlosti smanji, na fotografijama je vidljiv šum i smanjen nivo detalja. Kamera za snimanje „selfi“ fotografija ima ugrađenu bateriju koja radi na isti način kao i kod drugih uređaja. FHD je maksimalna rezolucija video sadržaja, nema optičke stabilizacije slike pa je podrhtavanje očigledno.

Project Tango

Model je deo projekta Tango i može se koristiti za rad sa unapređenom realnosti, zato je instalirana i sekundarna kamera kao i senzori za kretanje i dubinu. Šta pametni telefon uz Tango može? Recimo možete da uživate u virtuelnim životinjama ili crtanim likovima.

Akcije likova: ako pozovete mače, možete se igrati korišćenjem laserskog pokazivača a ako pozovete vilu, ona će sobu ispuniti cvećem. Ovo rešenje zanimljivo je za decu ali sigurno je da će im brzo dosaditi. Fotografije sa likovima mogu se sačuvati u okviru galerije fotografija.

Drugi način upotrebe je u vidu virtuelnog lenjira. Aplikacija odmah upozorava korisnika da su mere približne, ali testiranje je pokazalo da su u potpunosti tačne.

Druga varijanta, o čemu je bilo reči u toku proteklog Google I/O događaja jesu saveti za kupovinu. Kada uđete u prodavnicu pametni telefon vam pokazuje informaciju da se tanjiri nalaze sa desne strane a čaše sa leve i slično.

Čini se da je Tango veoma zanimljiva igračka ali se dostupnost ove tehnologije u okviru pametnog telefona ne može shvatiti kao ozbiljna prednost.

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, 4.0, A2DP
GPS Prvo pokretanje traje oko 7 sekundi
Mobilni internet Dual SIM cards
2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.7
USB On-The-Go Da
NFC Ne

Ovaj pametni telefon ima dobar set bežičnih modula, međutim, nema NFC podrške.

Zaključak

Kvalitet prenosa glasa je odličan, sagovornik će vas čuti odlično kao i vi njega.

U prodaji je po sličnoj ceni naći fablet sa velikim ekranom i ultra visokom rezolucijom, odličnim performansama, prosečnom kamerom i zanimljivim AR mogućnostima. U suštini, podrška za projekat Tango je ono što ovaj model čini jedinstvenim budući da većina konkurentskih modela ne nudi ništa slično. Prema tome, Phab 2 Pro za sada nema direktnog konkurenta.

Ukoliko zanemarite ovu prednost i tražite samo veliki fablet, onda je prvi model koji pada na pamet Xiaomi Mi Max koji izgleda daleko zanimljivije uprkos ekranu niže rezolucije.

Kao rezultat svega, Lenovo ima zanimljiv model koji karakteriše jedinstvena AR odlika a sigurno je da će u budućnosti potražnja za ovakvim rešenjima biti sve veća.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024