P20 Pro 2018
2018. godina
6.1" OLED, 82% body
20% 970, Android 10
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT nema
22W, 4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 40MP
Test mobilni telefon Huawei P20 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P20 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P20 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test telefona Huawei P20 Pro

Karakteristike

  • Android 8.1, EMUI 8.1
  • Ekran 6.1 ", FullHD (2240x1080), 408 ppi, automatska kontrola osvetljenja, odnos stranica 18,7: 9 (2,074: 1), OLED matrica, osvetljenje 400 cd / m2, 10 dodira
  • Čipset HiSilicon Kirin 970, 8 jezgara (4xCortex-A73 2.36 GHz + 4xCortex-A53 1.8 GHz), 64 bit, 10 nm; i7 koprocesor
  • Grafika Mali-G72
  • 6 GB RAM-a (LPDDR4 SDRAM), 128 GB interne memorije (UFS 2.1)
  • nanoSIM, +do dve kartice, jedan radio modul
  • Baterija Li-Pol 4000 mAh:
    - TVreme razgovora u 3G - 25 sati
    - TVreme razgovora u 2G - 38 sati
    - Vreme rada u režimu mirovanja 4G - 420 sati
    - Video reprodukcija 22 sata
    - Muzička reprodukcija 90 sati
    - 4G internet konekcija - do 22 sata
  • Glavna kamera 8 MP (kolor, 3X optički zum, optička stabilizacija, 83mm, f / 2.4), 40MP (kolor, bez stablizacije, 27mm, f / 1.8, dimenzije matrice 1 / 1.7 inča), 20 MP (crno bela, bez stabilizacije, 27 mm, f / 1.6); prednja kamera 24 MP (bez stabilizacije, 26 mm, f / 2.0); lasersko fokusiranje, senzor temperature boje.
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (2.4 / 5 GHz) 4x4 MIMO, Bluetooth® v4.2, USB Type-C 3.1, NFC, IR transmitter
  • GPS, GLONASS, BDS
  • FSenzor otiska prsta (prednji panel), Prepoznavanje lica
  • Akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, elektornski kompas, žiroskop
  • LTE CAT 18/13 (Bands 1 do 9, 12, 17 do 20, 26, 28)
  • Dimenzije: 155x73x7.8 mm, masa - 180 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • AC adapter
  • USB kabl
  • Torbica
  • USB Type-C Adapter 3.5 mm
  • Slušalice sa USB Type-C konektorom

Pozicioniranje

Nakon dugog perioda testiranja, stižu kompletne informacije o jednom od najpopularnijih telefona u ovom trenutku - Huawei P20 Pro. Huawei je okupio više od 2000 novinara iz celog sveta u najvećem kulturnom i izložbenom centru zvanom Grand Palais, koji se nalazi pored poznatih Jelisejskih polja.

Na događaju je prisustvovao direktor Huawei Consumer Business Group odeljenja, Richard J. U stvari, on je i predstavio novi model. Iz njegovih reči postalo je jasno da su glavni aduti pametnog telefona dizajn i naravno kamera kojoj je bio posvećen veći deo prezentacije.

Bilo bi dobro videti neke od fotografija snimljenih sa Huawei P20 Pro, u poređenju sa konkurentskim modelima. Novinari i blogeri okupili su se na događaju i uz osmeh dočekali ovu akciju: po pravilu, ove fotografije su marketinški potezi kako bi se jednostavno potcenile mogućnosti konkurentskih modela. Međutim, nakon prezentacije, svi su mogli da provere mogućnosti kamere u specijalno organizovanim tamnim prostorijama. A ovde se niko nije smejao: pametni telefon P20 Pro „oduvao“ svaki pametni telefon sa kojim je pokušano poređenje fotografija.

Druge stvari u ovom pametnom telefonu su bile očekivane i tipične za vodeći pametni telefon. Pored toga, P20 Pro je zaštićen IP67standardom, poseduje bateriju kapaciteta 4000 mAh i veliki OLED ekran.

U saopštenju za javnost i u toku prezentacije najavljena cena ovog aparata gotovo je šokirala prisutne uz najavu blažeg korigovanja cena za prednaručivanje.

Sigurno je da će P20 Pro pametni telefon prvenstveno privući one koji su ozbiljni kada je reč o mogućnostima fotografisanja, a sjajni snimci dobijaju se u apsolutno svim uslovima osvetljenja: puno svetla, pozadinsko osvetljenje ili mrkli mrak!

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ove godine primetan je veliki broj uređaja čiji dizajn podrazumeva upotrebu stakla, a među njima je i dosta vodećih modela: Apple iPhone X, Samsung Galaxy S9, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi MIX 2S i na kraju Huawei P20 Pro. Nije ni dobar ni loš, već je jednostavno došlo vreme za ovakav dizajn. Nije baš praktičan, ali čini se prestižnim, naročito kada pred sobom imate „Corning“ rešenje: do sada je bila reč o četvrtoj generaciji Gorilla stakla a sada imamo i petu. Ista situacija je bila sa kombinacijom metal-aluminijum u okviru serije 6000, a zatim serije 7000. Večna borba za marketing.

Proizvođači, po pravilu, nisu posebno nadahnuti kada je reč o kolor rešenjima - crna, boja srebra i neke vrste ekskluzivne crvene boje a takvi modeli će se u prodaji pojaviti nekoliko meseci nakon objavljivanja. Huawei je odlučio da to uradi na originalan način: budući da je 2018. godina, godina ultraljubičaste boje, jedan od uređaja odlikuje ultra ljubičasta boja. Ovaj pametni telefon izgleda lepo i neobično, posebno u okruženju „sivih“ uređaja. Trenutno su dostupne samo dve boje - plava i ljubičasta. Međutim, model crne boje očekuje se nešto kasnije. Ova opcija nije tako dopadljiva: crni stakleni panel sa zadnje strane izgleda veoma jednostavno i bezizražajno.

Okvir P20 Pro je tradicionalno napravljen od sjajnog metala. Nema ništa novo: skoro svi savremeni pametni telefoni su napravljeni slično. Uglovi modela su zaobljeni, prednji poklopac je blago zaokružen, odlikuje ga 2.5D, a zadnji poklopac je oštro zaobljen do ivica uz glatki prelaz do bočnih zidova.

Generalno, Huawei nije uspeo da stvori nešto jedinstveno niti neobično u smislu dizajna, sve je prilično poznato.

Dimenzije su sledeće – 155 x 73 x 7.8 mm, a ukupna masa aparata je 180 grama. Ovo je tipična veličina modernog pametnog telefona, približno iste veličine su i vodeći modeli drugih kompanija. Visina i širina su manje više odlični. Verovatno se ovakav utisak stiče zbog zaobljenih ivica i nagnutog zadnjeg dela. Za one koji su navikli na tanje uređaje, biće potrebno da se naviknu na dodatnu debljinu koja je itekako primetna.

Međutim, kada je reč o Huawei P20, tu nema mesta nikakvim žalbama: ne treba zaboraviti ni iPhone 8 Plus - pravo čudovište sa ogromnim „okvirima“.

Pošto je proizvođač odlučio da koristi staklo, neizbežno je da će aparat biti prekriven otiscima prstiju. Prilikom testiranja korišćen je uređaj plave boje bez potrebe za čestim brisanjem zahvaljujući činjenici da je zadnji poklopac reflektiran. Na primer, kod Honor 9 modela, staklo remeti stvarnost, svetlost refraktira pa su otisci ruku gotovo nevidljivi.

Prednji poklopac odlikuje oleofobni premaz. Otisci su vidljivi, ali se uklanjaju bez ikakvih problema. Za tri nedelje aktivnog testiranja nije došlo do pojave nijedne ogrebotine na zadnjoj ili prednjoj strani, što je plus.

Potrebno je pomenuti da je Huawei P20 Pro zaštićen IP67standardnom. Teško je ne vrednovati pozitivne osobine uređaja. Tokom testiranja aparat nije bio uranjan u vodu (nekako je šteta uništiti neki uređaj, naročito nekomercijalni uzorak), ali je telefon korišćen u toku pljuska bez ikakvih problema.

Sa gornje strane prednjeg poklopa vidljivi su indikator propuštenih poziva, kamera za snimanje „selfi“ fotografija, svetlosni i senzor blizine kao i otvor konverzacionog zvučnika koji je vrlo glasan, odlikuje ga jak bas a sagovornika ćete čuti jasno i glasno.

Ispod ekrana, Huawei je odlučio da instalira prošireni skener otiska prsta. Kontroverzna odluka, iskreno. Tačnost prepoznavanja je visoka (od 100 dodira, skener je pogrešio oko 5 puta). Inače, skener odlično radi i kada su ruke mokre. U ekstremnim slučajevima tu je prepoznavanje lica (od 20 do 150 cm). Radi brže nego kod iPhone X modela ali ne registruje lik u mraku.

Sa donje strane nalaze se: mikrofon, USB tip-C i handsfree zvučnik. U saradnji sa onim za razgovor kreira se stereo zvuk (kao kod Apple iPhone X, Samsung Galaxy S9 i drugih pametnih telefona).

Taster za uključivanje sa crvenim umetkom i taster za kontrolu jačine zvuka nalaze se sa desne strane (metalni, tanak), a na levoj strani su gumirane bočne strane za dve SIM kartice nano formata.

Sa gornje strane je IR predajnik i sekundarni mikrofon.

Sa zadnje strane (od vrha do dna):

  • Sočivo kamere sa trostrukim zumom
  • Sistem laserskog fokusiranja
  • Sočivo kolor kamere sa 40MP matricom
  • Sočivo crno bele kamere sa 20MP kamerom
  • Blic kombinovan u jedan modul i specijalni senzor temeprature svetlosti za tačno uravnoteženje bele boje.

Zaključak: Lep telefon prijatne spoljašnjosti, dobre ergonomije i kvaitetne izrade.

Huawei P20 Pro i Apple iPhone X

Ekran

Zašto je proizvođač odabrao upravo takav raspored elemenata, nije poznato. Možda zato što u početku nije bilo planova za treću kameru, a sve je već bilo u potpunosti gotovo. U svakom slučaju, Huawei je želeo da emulira Apple: na iPhone X, kamere se prikazuju vertikalno zaredom, dok svi pametni telefoni kineskih proizvođača imaju horizontalni raspored(postoje izuzeci, ali oni imaju drugačiji dizajn). Već je pomenuto da se Huawei odlučio za izrez u gornjem delu kućišta za razne važne elemente u njemu. Postavlja se pitanje neophodnosti toga ali sa tim uređaj podseća na Apple iPhone X, a to je važno za postizanje pravog rezultata prilikom prodaje uređaja. Međutim, ovaj izrez će se pojavljivati češće i u toku 2018. će biti norma. Onda će Apple doći do nečeg još prepoznatljivijeg, a druge kompanije će i to brzo usvojiti.

Važan dodatak: u okviru podešavanja P20 Pro nalazi se stavka „Controller“ u kojoj možete ukloniti elemente iz gornjeg dela ekrana. U ovom slučaju, uređaj počinje da liči na Samsung ili neki drugi model sa malim okvirima ekrana.

Vraćamo se na ekran pametnog telefona. Dijagonala ekrana je 6.1 inča, rezolucija nije sasvim standardna – 2240 x 1080 piksela (408 PPI), odnos je 18.7: 9, matrica se pravi pomoću OLED tehnologije sa Pentium strukturom u „Diamond pixel“. Ispod je makrofotografija matrice.

Maksimalno osvetljenje u zatvorenom je 400 cd / m2. Na otvorenom, ono može da bude veće.

Podaci o kalibraciji kada u podešene prirodne boje i kada je isključen režim zaštite očiju:

  • Magnituda grafikona je normalna ali su minimalne vrednosti ivše od neophodnih
  • Gama vrednsoti se menjaju u zavisnosti od jačine osvetljenja matrice od 2.0 do 2.4. to nije dobro.
  • Temperatura se ne menja
  • Skupljeni podaci gotovo odgovaraju sRGB trouglu pri čemu smao zelena boja malo iskače
  • Siva boja je idealna: sve Delata E tačke su locirane do vrednosti 10

Kalibracija matrice nije idealna, ali zaslužuje poštovanje: siva boja je tačna, boje su bliske prirodnim. U toku testiranja nije vršena obrada podataka za režim „Bright colors“ jer je jasno da će boje biti nuklearne. Ovo je primetno čak i bez kalibratora.

Nije primetno izobličenje boja ispod nagiba ekrana. Na primer, kod Apple iPhone X vidljiva je zelena nijansa na ekranu. To jest, ekran Huawei P20 može se uzeti za IPS, ali sa visokim kontrastom.

Telefon ima funkciju „Natural tone“: automatsko podešavanje temperature boje prema osvetljenju koje radi veoma dobro. Ova opcija je često korišćena na iPhone-u.

Uglovi vidljivosti

Trajanje baterije

Huawei P20 Pro karakteriše litijum-polimerna baterija kapaciteta 4000 mAh (3.82V, 15.28Wh). Uobičajeno za 6-inčne ekrane sa osvetljenošću od 400 cd/m2.

Zvanični podaci:

  • Vreme razgovora u 3G 25 sati
  • Vreme razgovora u 2G - 38 sati
  • Vreme radau režimu mirovanja u 4G - 420 sati
  • Video reprodukcija do 22 sata
  • Reprodukcija muzike do 90 sati
  • Internet konekcija u 4G - do 22 sata

U toku dvonedeljnog testiranja, P20 Pro je korišćen kao glavni uređaj, odnosno imao je SIM karticu, a prenos podataka preko mreže i geografski podaci bili su aktivirani. Bilo je moguće i testiranje u romingu.

Podaci su sledeći: uz potpuno napunjenu bateriju aparat može izdržati od 18 do 20 sati, dobićete 5 do 6 sati rada ekrana (automatska osvetljenost), sa slabim opterećenjem uređaj može izdržati do 48 sati, a ekran nudi 4 - 4.5 sati rada (automatska osvetljenost). Istovremeno, WhatsApp, e-pošta, Twitter, Messenger i periodično Google mape uz druge servise korišćeni su od 20 do 30 minuta preko mreže.

Da biste uštedeli malo baterije, podešavanja nude stavku „Interfejs tamnih boja“. Ako imate crnu pozadinu na vašem telefonu, onda pikseli na matrici ne sijaju, što znači da nema potrošnje energije. Osim toga, postoje i drugi načini štednje: „Power Save Mode“ i “Ultra“, niska rezolucija ekrana.

Obzirom na to da je baterija visokog kapaciteta, njeno punjenje zahteva moćno napajanje sa funkcijom „brzog punjenja“. Ovde je dostupna zaštićena SuperCharge tehnologiju (5V - 2A, 4.5V - 5A, 5V - 4.5A i Texas Instruments kontroler BQ25895). Za potpuno punjenje Huawei P20 PRO, potrebno je oko dva sata (10 minuta – 10 odsto, 60 minuta – 50 odsto).

Utisci o vremenu rada uređaja su pozitivni. Po pravilu, većina uređaja može da obezbedi 12 do 15 sati rada uz 3.5 - 4 sata rada ekrana.

Opcije povezivanja

U ovom poglavlju sve je uobičajeno: pametni telefon je opremljen sa dve SIM kartice, postoji podrška za LTE CAT 18/13 (1 - 9, 12, 17 - 20, 26, 28). Tokom upotrebe nema problema.

Značajna prednost P20 Pro jeste podrška za NFC (NXP 55102 PN548) Mifare Classic i Ultralight.

Dostupan je Wi-Fi b/g/n/ac sa dva opsega, Bluetooth 4.2. Verzija Bluetootha je 4.2, dok konkurencija već uveliko ima verziju 5. USB sa 3.1 GEN 1 podrškom.

Za navigaciju su dostupni GPS, GLONASS i BDS. Primetan je neobičan obrazac: pozicioniranje na Apple iPhone X u inostranstvu je prilično loše, a na Android uređajima sve je bilo u redu. U stvari, sa Huawei P20 Pro nije bilo nikakvog problema: tačnost je visoka, sateliti se brzo određuju.

Memorija

Uprkos činjenici da sada postoje modeli pametnih telefona sa 8 GB RAM-a, Huawei je odlučio da ostane na 6 GB RAM-a (Micron MT53D768M64D8WF-053). Nije vidljiva nikakva razlika između 4 GB i 8 GB memorije. LPDDR4 SDRAM radi brzinom od 7700 MB/s - ovo je vrlo visok rezultat.

Unutrašnja memorija je kapaciteta 128 GB UFS 2.1 tipa (Samsung KLUDG4U1EA-B0C1, V-NAND Flash). 500 MB/s, pisanje 190 MB/s - nije loše, ali nije ni rekord. Za ovoliku količinu memorije zadužena je činjenica da se P20 Pro prodaje samo sa ovom količinom Flash-a, dok memorijske kartice nisu obezbeđene.

Kamere

Čini se da je ovo najvredniji deo svega što je ovde, pošto je Huawei P20 Pro pametni telefon jedan od najboljih mobilnih uređaja u ovom trenutku. Rezultati DxOMark testiranja ne mogu se tretirati kao nešto veoma važno, ali, ipak nose određeni autoritet među publikacijama koje testiraju fotografsku opremu. Rezultat DxOMark-a u odnosu na Huawei P20 Pro je 109 poena, što je za 10 poena više od Samsung Galaxy S9 Plus modela i 12 poena više od Apple iPhone X.

Više o ovome će biti u zasebnom tekstu u okviru kojeg će biti vršeno poređenje noviteta sa S9 Plus kompanije Samsung i iPhone X kompanije Apple. Ovaj put ukratko.

Za početak, P20 Pro je prvi serijski pametni telefon sa tri glavne kamere. Glavni senzor ima ogromnu rezoluciju za mobilnu tehnologiju od 40 MP. Međutim, svi se sećamo legendarnog Nokia Lumia 1020 modela sa 41 MP kamerom. Kasnije će biti vršeno upoređenje fotografija snimljenih sa 1020 i sa P20 Pro. Zašto da ne?

Objektiv glavne kamere ima f/1.8 otvor blende i žižnu daljinu od 27 mm. Model RGB-matrice nije poznat, ali je njegova veličina 1/1.7 inča (iPhone X - 1/2.9", Samsung S9 Plus - 1/2.55", Nokia 1020 - 1/1.5", 808 PureView 1/1.2").

Fotografije u rezoluciji 40 MP

Dodatni 20 MP monohromatski senzor opremljen je f1/6 optikom i nudi žižnu daljinu od 27 mm. Veličina matrice je 1/2.78". Ova kamera služi za dobijanje širokog dinamičkog opsega.

Treći RGB senzor ima optiku s trostrukim optičkim zumom (83 mm) i optičkom stabilizacijom. Ovde je otvor blende mali - f/2,4, veličine matrica - 1/4.4". Radi samo kada je dobro osvetljenje, sa malim automatskim uključivanjem 40MP sa digitalnom aproksimacijom. Povezana je tako što su karakteristike modula 8 MP izuzetno jednostavne, a optika je slaba.

Primeri fotografije uz 3X zum

Jednostavnim rečima: 40MP je glavni modul za snimanje fotografija u boji, 20 MP je dodatni crno-beli za dinamički opseg, pa 8 je MP kamera sa telefoto objektivom sa uvećanjem od 3X.

Za brzo i precizno fokusiranje, tu je laserski sistem fokusiranja. Zajedno sa fazom i kontrastom, fokus se postiže velikom brzinom pri bilo kojim uslovima osvetljenja.

Još jedan od aduta jeste senzor koji određuje temperaturu boje. On mora da pošalje podatke na fotoaparat radi postizanja preciznog uravnoteženja bele boje.

Sa tehničkim parametrima smo završili, za sada. U vreme pisanja, apsolutno su svi novinari i blogeri imali instaliran prvi firmware, stoga neke funkcije, najverovatnije, ne mogu da rade onako kako bismo želeli. Na sajtu ifixit.com je objavljen video, gde možete videti da optička stabilizacija treba da bude u sva tri sočiva. Takođe vam je potreban zaseban materijal sa primerima fotografija i video zapisa.

Prilikom snimanja fotografija u popodnevnim satima, skoro svi vodeći pametni telefoni pokazuju istu sliku. To znači da će detalji biti manje ili više slični. Razlika se primećuje u dinamičkom opsegu. Moguće je odabrati funkciju HDR+, kao u Google Pixel. Ali kod Huawei uređaja, ona radi još bolje zahvaljujući upotrebi nekoliko kamera i algoritama veštačke inteligencije. Pored toga, podešavanja fotoaparata automatski se mogu podesiti na uslove snimanja kroz prepoznavanje scena. Na primer, ako se u kadru pojavljuje lice, pametni telefon bira režim „Portret“ u kojem je pozadina zamagljena.

Snimanje noću sa Huawei P20 Pro je magija koja još uvek nije dostupna bilo kom modernom pametnom telefonu! Senzori, optika i najbolji softver obezbeđuje najbolje slike bez obzira na nedovoljno osvetljenje i to bez pomoći stativa. Prisutni u toku predstavljanja ovog modela bili su šokirani kada su u posebnoj mračnoj sobi poredili fotografije snimljene sa P20 Pro, Apple iPhone X i Samsung Galaxy S9 Plus. Poslednji je imao samo crne pravougaonike, a Huawei je prikazao jasnu i živopisnu fotografiju. Ispod su primeri.

P20 Pro i iPhone X

P20 Pro i Galaxy S9

Noćni režim

Kamera sa telefoto objektivom je donekle čudna a možda je za sve kriva veštačka inteligencija, pošto su prvi snimci na prezentaciji bili „razvodnjeni“. Kao da bi u budućnosti AI morala da nauči da analizira sliku. Međutim, to može biti samo banalna greška u firmware-u.

Fotografije sa zumom

Zamućenje u pozadini je vrlo dobro implementirano. Osim toga, ako softver ne „uhvati“ oštrinu, uvek je lako to srediti kasnije.

Primeri kadrova sa strane

Proizvođač navodi da vrednost ISO može da dostigne rekordnih 102 400! Ovu vrednost nije moguće odabrati manuelnim putem. U automatskom režimu nije bilo takvih fotografija.

Prednja kamera opremljena je 24 MP senzorom, 26 mm žižnom daljinom, f/2.0 otvorom blende. Kvalitet je dobar, ali u poređenju sa glavnom kamerom – svetogrđe. Za glavne i prednje kamere postoji režim „Lighting“. Izgleda kao „Portrait Lighting“ kod Apple iPhone X. Samo kod P20 Pro osvetljenje se može podesiti i nakon snimanja. Ova opcija funkcioniše u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom: softver analizira sliku kreiranjem trodimenzionalnog skeleta lica. Zapravo, kao kod iPhone X modela.

Huawei Pro P20 pametni telefon može snimati video u FullHD rezoluciji 30 fps (elektronska stabilizacija sa AI), FullHD 60 fps i 4K 30 fps. Nažalost, u ovom trenutku (možda će se nešto promeniti sa dolaskom novog firmware-a) video zapisi se snimaju bez stabilizacije, osim FullHD 30 fps. Ovakvi parametri za snimanje video zapisa u 2018. godini nisu dovoljni. Na primer, iPhone X može biti u rezoluciji od 4K 60 fps, čak i sa „Stub“. Kvalitet video zapisa snimljenih korišćenjem Huawei P20 Pro modela je dobar, zvuk je čist.

Što se tiče slow-motion video sadržaja (koji je iz nekog razloga sakriven u opciji „More“), onda se zapisuje brzinom od 960 kadrova u sekundi u rezoluciji od 1280 x 720 piksela. To je u redu, ali postoje dve nejasne tačke:

  1. U kojem konkretnom trenutku je snimanje jedne sekunde? Eksperiment je ponovljen sto puta bez ikakvog uspeha: ponekad se SlowMo aktivira pre nego što pritisnete dugmad, a ponekad posle.
  2. Izgleda da kamera ne može da vrši zapise brzinom od 960 fps. Činjenica je da slika podseća na aplikaciju Timewarp filtera u programu Adobe After Effects: primetno je da je slika u pokretu veoma izobličena, kao da softver završava nedostajuće piksele zbog nedostatka kadrova.

Sve zajedno: odlično snimanje pod nedovoljnim uslovima osvjetljenja, bolji snimak u toku dana, mali čudni telefoto objektiv (koristi slabu opciju ulepšavanja), ne baš najbolja video implementacija (nekoliko kadrova, bez stabilizacije).

Interfejs kamere je preopterećen. U donjem delu vidljivi su „Diaphragm“, „Night“, „Portrait“, „Photo“, „Video“, „Profi“ i „More“. Poslednje dodaje nešto što se ne može nigde primeniti, uključujući slow motion 960 fps video zapise.

Performanse i softver

Unutar vodećeg Huawei P20 Pro nalazi se HiSilicon Kirin 970 čipset, poznat od Huawei Mate 10 Pro. Moćni 8-jezgarni procesor je dodatno „zaoštren“ za rad sa veštačkom inteligencijom. Proizvođač ga naziva Neural Processing Unit (NPU). Kirin 970 takođe uključuje 12 jezgarni Mali G72 GPU nove generacije.

Što se tiče performansi, nema nikakvih problema – u pitanju je najbrži procesor kompanije Huawei. U okviru Antutu testiranja, P20 Pro beleži više od 200.000 bodova. U uobičajenom ritmu „života“ pametnog telefona kućište se ne zagreva, ali ako snimate puno snimaka sa funkcijom usporavanja, onda temperatura može da dostigne 44 stepeni Celzijusa.

Pametni telefon pokreće Google Android 8.1 verzija operativnog sistema sa vlasničkim EMUI 8.1 korisničkim interfejsom. Aparat korišćen u toku testiranja nije odlikovao finalnu verziju softvera.

Softverom nudi mogućnost odabira „Movements“ za korišćenje uređaja jednom rukom (okretanja, uzeti, približavanje uhu i tako dalje), podržan je i rad u rukavicama. Sve druge stvari su inherentne u bilo kojem Huawei uređaju.

Multimedija

Pametni telefon Huawei P20 Pro ima dva zvučnika za implementaciju stereo zvuka (konverzacijski + zvučnik odozdo). Jačina i kvalitet podsećaju na Apple iPhone 8 Plus: odličan bas, bistre i čiste visoke frekvencije. Zvuk je vrlo lep i bez izobličenja. Stereo zvuk je uobičajen.

Zvuk u slušalicama je testiran na Meizu Flow, Bose QC35 i onima koje su deo maloprodajnog paketa (USB Tip-C konektor). Ne treba posebno pominjati nedostatak standardnog 3.5 mm konektora.

Meizu Flow slušalice beleže dobre rezultate sa Huawei P20 Pro, a sa Bose QC35 nešto slabije (čak i sa prisilnom izjednačavanjem) bez izraženog basa i visokih tonova. Ali standardne „bubice“, poput Apple EarPods, iznenađujuće su dobre u svakoj kategoriji: duboki, srednji i visoki tonovi.

Pametni telefon podržava standarde kao što su aptX, aptX HD, LDAC i HWA (Hi-res Wireless). Uređaj trenutno podržava: flac, ogg, aac i drugi često korišćene formate. Plus, P20 Pro je opremljen Dolby Atmos opcijama.

Utisci

Vredi napomenuti da Huawei P20 Pro nema direktnih konkurenata u svojoj cenovnoj kategoriji. Ali se u obzir moraju uzeti Apple iPhone X i Samsung Galaxy S9 Plus.

Glavni adut, zbog kojeg vredi odlučiti se za P20 Pro kompanije Huawei, opravdao se skoro 100 odsto: kamere na pametnom telefonu mogu se s pravom smatrati najboljim u svojoj klasi – konkurentski modeli mogu da sačekaju. Naravno, noćno snimanje, trostruki optički zum i petostruki hibridni porast nije za sve, ali sada je došlo vreme da se ovaj model istakne.

Posmatrati određeni uređaj samo sa stanovište kamere nije dobro. Pa, hajde da pričamo o nedostacima i pozitivnim tačkama koje su se pokazale nakon dugog testa.

Dizajn je atraktivan ali zadnja strana je izuzetno obeležavajuća. Uređaju nedostaje Bluetooth verzija 5.0 i opcija bežičnog punjenja (konkurentski modeli raspolažu ovakvim rešenjima). Uprkos pohvalnim odama kameri, postoje određeni čudni trenuci (zumirana kamera, nejasnih 960 fps, prosečan video kvalitet). Sa nadom da će svi oni biti popravljeni „dolaskom“ novog firmware-a. Nedostatak 3.5 mm audio priključka je zaista tužna – zaista je teško razumeti ovakvu odluku.

Prednosti ovog modela su sledeće:

  • Odlična izrada i interesantne boje kućišta
  • Kvalitetna OLED matrica sa tačnom kalibracijom
  • Odlično trajanje baterije
  • Glasni sterepo zvučnici
  • Visokokvalitetni govorni zvučnik
  • Velika količina brze memorije

Za koga je kreiran Huawei P20 Pro? Za one ljude koji najviše polažu na kameru: oni koji gledaju svaki piksel na fotografiji, gledaju tačnost obrade, oni koji pokušavaju da fotografišu crnu mačku u tamnoj sobi. To jest, za one koji žele da dobiju najbolji telefon sa kamerom, ne uzimajući u obzir ostale funkcije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024