Već skoro dva meseca koristim Galaxy Watch 4 Classic 46mm, tačnije od polovine novembra, pa da napišem neka svoja zapažanja. Najviše ću ga porediti sa Galaxy Watch 46mm koji sam ranije koristio godinu ipo dana.
1. DIZAJN
Watch 4 Classic me najviše privukao zbog dizajna. Po meni ovo je jedan od najlepših pametnih satova na tržištu. Čelična izrada, mehanički rotirajući bezel daju premium izgled ovom pametnom satu. Mislim da je mehanički bezel nešto nabolje što postoji na pametnim satovima, izuzetno deluje zadovoljavajuće kretati se kroz interfejs sata preko mehaničkog bezela, a i sam zvuk kada se okreće mehanički bezel dodatno doprinosi premium osećaju. Zamerku koju sam imao na prvi Galaxy Watch 46mm je taj što je sat bio debeo, Watch 4 Classic je sada više slim i savršeno se uklapa u elegantnije odevne kombinacije, težina sata je za moj ukus savršena. Svakako da Watch 4 Classic 46mm spada u grupu velikih satova, ali tu je i veličina od 42mm za one koji žele manji sat. No, kao ljubitelj većih satova, 46mm mi savršeno odgovara.
2. EKRAN
Ovde ne treba previše trošiti reči, ekran je savršen, Samsung je sinonim za najbolje ekrane, pa je tako i u segmentu satova. Ekran je na Watch 4 Classic dijagonale 1.4 inča jako je svetao i vidi se savršeno i na dirketnom suncu. Postoji automatsko osvetljenje ili korisnik može sam da podesi intenzitet osvetljenja. Jednostavno savršen ekran. Ekran je zaštićen sa Gorila glass DX staklom, a pored toga mehanički bezele dodatno štiti ekran, tako da nema brige da će se ekrana razbiti ako slučajno sat padne.
3.NARUKVICA
Ovaj deo sam odvojio kao posebnu stavku zato što mislim da je narukvica sata jako bitan deo i da malo kritikujem Samsung u tom delu. Kupio sam silver verziju Watch 4 Classic 46 mm i default narukvica koja dolazi uz sat je silikonska u svetlo sivoj boji. Pre svega smatram da je bar crna silikonska trebala da dođe fabrički u pakovanju, svetlo siva je ok boja i lepo izgleda na satu, ali većina ljudi ne mogu tako lako da uklope tu boju, tako da smatram da je crna trebala da bude default narukvica i na silver verziji Watch 4 Classic. Takođe, zamerku imam i na širinu narukvice, Samsung je na svim modelima Watch 4 implementirao širinu narukvica od 20mm, a predhodni Watch 3 kao i prvi Galaxy Watch je koristio narukvice širine 22mm, a to znači da svi mi koji smo kupili narukvice za naše predhodne Galaxy Watch modele ne možemo da ih koristimo na Watch 4. Takođe ako je Samsung izbacio Watch 4 i Watch 4 Classic, na Classic verziji je trebalo da fabrički dođe kožna narukvica, jer je Classic elegantniji sat od regularnog Watch 4.
No, problem je rešen kada sam naručio Hybrid Leather band u crnoj boji koji je odličan i koji jako lepo izgleda.
4. WATCH FACE
U početku sam malo bio razočaran izborom Watch face-ova za Wear OS, budući da je Tizen OS na kojem rade predhodni Samsung Galaxy Watch uređaji imao veći izbor, ali sam se brzo razuverio kada sam primetio da se na Google Play prodavnici bukvalno svaki dan uvećava broj Watch Face-ova. Zaista se jako brzo pojavljuju novi watchface-ovi za Watch 4/Watch 4 Classic, tako da je sada izvor dosta veliki i onaj ko je navikao na veliki izbor istih na Tizen OS neće imati problema da nađe omiljeni watch face za Wear OS.
5. SOFTVER
Ovde ne treba trošiti previše reči, sve radi savršeno glatko i fluidno. Wear OS je presvučen sa One UI skinom koji je isti kao na Tizen OS i sve to izleda fenomenalno. Sat radi jako brzo i fluidno, a izbor aplikacija je ogroman. Instaliranjem Samsung internet broweser-a bukvalno možete da pristupate web sadržaju kao na telefonu. Integracija Google mapa sa satom je out of the box i to radi bez greške. Sa satom default dolazi Galaxy Buds kontroler app, tako da možete sa satom direktno da povežete svoje Galaxy Buds sluške i da zaboravite telefon ako idete na trčanje, vežbanje i sl.
Ovde ću napomenuti i BT vezu između sata i telefona koja je odlična, bukvalno nema prekida čak iako mi je telefon na spratu, a ja siđem u prizemlje, veza ostaje, što nije bio slučaj sa Galaxy Watch 46mm koji je imao osetno kraći domet BT.
Razgovori preko sata su jasni, zvučnik je dovoljno glasan, a odgovaranje na SMS i slično je jako lako kada se instalira Gboard na sat koji podržava swipe kucanje, tako da preko Gboard app može dosta brzo da se kuca preko sata.
Sat je prilagodljiv do najsitnijih detalja, možete podesiti preko Galaxy Wearble app sa kojih app želite da primate notifikacije, tako da od bukvalno svake app možete da dobijate notifikacije na sat.
6.BATERIJA
Baterija je možda jedina negativna stavka ovog uređaja, Meni traje dva dana, držim uvek uključen Watch face (always on), masa notifikacija mi stiže na sat, a primetio sam da ne tako retko i pričam preko sata, naročito ako mi je telefon na punjaču, pa me mrzi da ga skidam sa punjača a neko me zove. Lično, meni baterija završava posao jer svaki uređaj, čak iako ostane više od 50% punim uveče, jer ne znam šta me čeka sledeći dan, tako je i sa Watch 4 Classic. Međutim moram da napomenem da je trajenje baterije slabije nego na Galaxy Watch 46mm koji sam koristio ranije koji je mogao da sastavi 3 dana. Generalno za one koji pune svakodnevno svoje uređaje, baterija neće biti problem.
7. MODOVI ZA VEŽBANJE
Sat je pun tih modova za vežbanje i detekcija istih je odlična, međutim od fizičkih aktivnosti koristim samo trčanje (naravno tu je i detekcija hoda) koja radi jako dobro i primetio sam da precizno beleži početak i završetak fizičke aktivnosti. S obzirom na broj modova za vežbanje mislim da za svaku vrstu aktivnosti ima mod tako da oni koji su intenzivno u treninhu, vežbanju i fizičkim aktivnostima mogu biti jako zadovoljni satom.
8. EKG i MERENJE PRITISKA.
Zbog zakonske regulative ova opcija je onemogućena na Galaxy Watch 4/Watch 4 Classic u našoj zemlji, međutim to se jako lako zaobilazi, a ovde ostavljam i link kako da se to uradi.
https://www.youtube.com/watch?v=8FAYt6vylmE&t=1s
Testirao sam merenje pritiska i radi odlično, skoro neznatna odstupanja postoje u odnosu ne izmeren pritisak preko standardnog digitalnog merača krvnog pritiska, EKG nisam imao sa čime da uporedim pošto se EKG uređaj mahom može naći u bolnicma i ambulantama, ali verujem da je i EKG precizan.
Naravno, smatram da sata ne treba koristiti kao jedini reper za EKG i krvni pritisak, ali svakako da je dobro imati te opcije na svom zglobu, pa ako se posumnja na bilo kakav problem ili sat pokaže da postoji neki problem otići kod doktora i prekontrolisati.
9. OPŠTI UTISAK
Moje lično mišljenje je da je Watch 4 Classic najbolji smartwatch na tržištu, najkompletniji uređaj, a u prilog tome svedoči i nagrada koju je ovaj sat dobio kao najbolji pametni sat u 2021. godini. Teško da postoji stavka koja se može zameriti satu osim baterije, sve ostalo je zaista vrhunsko i u sat je spakovano sve što se može spakovati u jedan pametni sat.
https://www.androidheadlines.com/2021/1 ... tch-4.html