Download i Flešovanje Samsung telefona preko Odin-a

Fabrički OS, Android, Windows, Bada, Symbian
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSBada OSSymbian OS
acamatic
Expert
Expert
Postovi: 3710
Pridružio se: Pon, 10. Okt 2011. 12:24

Download i Flešovanje Samsung telefona preko Odin-a

Post od acamatic »

Pre svega zelim da napomenem da je ovo flešovanje potpuno LEGALNO(official), što znači da ne gubite garanciju ako ga odradite ili da postoji mogućnost da Vam okine Knox(0x0) pa da bude (0x1).
Ovakvo ažuriranje(update) služi Vam da ne bi ste čekali OTA(Over-the-air =preko telefona) ažuriranje već jednostavno možete čim se pojavi nova verzija softvera da preflešujete preko programa Odin na kompjuteru.

Za flešovanje Vam je naravno potreban kompjuter sa windows platformom(xp, 7 (verzija 8 nisam siguran da li će uvek raditi) ), telefon Samsung , kabl USB (preporučljivo je imati original, koji dolazi uz mobilni telefon) i drajveri koje možete skinuti ovde: http://androidxda.com/download-samsung-usb-drivers . I bilo bi poželjno da se koristi USB priključak pozadi kućišta(ne napred kao sto neki kompjuteri imaju), zato što nekada neće program "Odin" da prepozna telefon i može da pravi neke smetnje, ovo ne mora da bude obaveza ali imalo je primera da je pravilo problem zato sam i napomenuo ovo.
Prvi korak koji treba odraditi je otići na sajt http://www.sammobile.com
Zatim kao što je uokvireno na slici kliknuti na FIRMWARE
Slika
zatim kada ste to odradili otvoriće se polje gde trebate ukucati model Vašeg telefona (u ovom testu ja ću raditi sa mojim telefonom Samsung galaxy S4-I9505)
Slika
Kada ste pronašli Vaš model i kliknuli otvoriće se nova stranica gde će biti ponuđene verzije softvera za skidanje
Slika
U polju 1 tražite verziju softvera pomoću regiona (SER,AUS,UK..) a u polju 2 možete samo ukucati Vaš PDA code i izaći će baš verzija softvera za Vaš model telefona. Vaš PDA kod možete videti tako sto ćete skinuti aplikaciju sa prodavnice Phone INFO i tamo pronaći podatke sve u vezi Vašeg Samsung telefona.
E sad postoji mogućnost da Vaš region nije pustio poslednji update(trenutni zadnji je Lollipop 5.0.+) pa će te onda morati da skinete za neku drugu zemlju i za drugi PDA code, ali nemojte da Vas to nista brine,jer možete flešovati softvare za bilo koji region sve dok idete na viši od Vašeg ili trenutni koji imate na telefonu.
Ja ću za ovaj test da odabrem trenutni koji imam u svom telefonu (4.4.2 SEE=Sout East Europe,PDA code GNG8)
Slika
zatim ću kliknuti na njega i otvoriće se nova stranica za skidanje izabranog softvera. Za skidanje će Vam biti potreban account koji morate napraviti na ovom sajtu, ja te korake neću da pokazujem jer smatram da to svako može da odradi.
Kada ste napravili account idete na Regular download kao na slici
Slika
i sačekate da se fajl skine koji će biti u zip formatu,koji kasnije trebate da unzipujete da bi ste dobili potreban fajl za flešovanje koji je u formatu tar.md5
http://s14.postimg.org/pwvveslgh/6_slika.png
Posle unzipovanja sve fajlove prebacite u nov folder i zatim skinite poslednju verziju Odin programa za flešovanje (poslednja verzija je v3.10.06 ) Download Odin
Da napomenem da uvek poslednju verziju možete naći na sajtu Sammobile.com
Na telefonu pre ulaska u "Download mode" i flešovanja potrebno je uključiti USB debugging. To se radi tako sto se udje u podešavanja telefona / još / o uređaju(Br. 1) / i kada se otvori taj meni naći ćete "Broj podverzije" i na taj "tab" treba kliknuti 7-8 puta da se otvori skriveni meni. Kada to odradite, vratite se pozadi u sekciji podešavanja "Još" i tamo ćete naći novi meni za ulaz pod nazivom Opcije razvojnog tima(podvučeno Br.2) i tamo čekirate opciju Otkrivanje greške putem USB-a (USB debugging)
Slika Slika Slika
Kada skinete Odin program otvorite ga a zatim Vaš telefon ugasite i za flešovanje će Vam biti potrebno da ga ubacite u Download Mode (Volume Down+Home+Power button držite u isto vreme) dok se ne pojavi ovakav ekran
http://s11.postimg.org/7gu4hlqib/8_slika.png
i kada se ovako pojavi samo potvrdite sa tasterom Volume UP i ućićete u Download mode koji izgleda ovako
http://s8.postimg.org/rciurykc5/9_slika.png
Kada je telefon ubačen u Download mode priključite ga sa USB na kompjuter i u Odin-u bi trebalo prvo polje da požuti ako je ga je program prepoznao i ako je sve u redu za dalji nastavak
Slika
a ako polje nije žuto i program Odin ne prepoznaje telefon to znači da bi trebalo da instalirate drajvere za Vaš telefon. Njih možete naći na ovom linku KLIK ili samo da ih jednostavno tražite u Google-u. Kada ih skinete instalirajte ih i pratite korake sledeće.
Pošto nam je program prepoznao mobilni telefon (to je prikazano žutim poljem) mi onda zatim u polju PDA/AD( na nekim starijim verzijama Odin-a stoji i samo AD polje) ubacite fajl koji ste skinuli i unzipovali (da Vas podsetim on je u formatu tar.md5)
Slika
i kada to odradite kao što je sve na slici onda samo kliknete start i sačekate dok se flešovanje ne završi, do tada telefon ništa ne dirajte!!!
Kada je gotovo znaće te tako što će polje prvo (veliki kvadrat) pozeleneti i ispod njega takođe polje biti zeleno a tamo gde se ispisuju poruke za vreme flešovanja pisaće "Succed 1" kao na slici
Slika
Posle toga možete slobodno da skinete telefon sa kabla,flešovanje je uspešno odrađeno.
Sledeći korak neko radi a neko ne posle završetka flešovanja,ali ja preporučujem i samim tim radim ga (posebno ako je prelazak sa jedne verzije softvera na drugu) a zove se
Factory Resset da bi sve leglo na svoje mesto. To se radi tako sto se ugasi telefon i telefon se ubacuje u Recovery mode (Volume up+Home+Power button se drzi istovremeno). Posle nekoliko sekundi telefon će zavibrirati i vi ćete biti u Recovery mode-u. U tom modu ekran ne deluje na dodir i upravljate se pomoću tastera Volume Up( za gore) i Volume down (za dole) a potvrđujete pomoću Power dugmeta.
Slika
Kada ste u Recovery mode-u pomoću tastera odite do polja 1, to odradite(potvrdite na polje YES) posle toga na polje 2 i kada to sve odradite kliknite na polje 3 i to bi bilo to.
Posle ovoga sistem se podiže na telefonu Vi podešavate sve početne stvari i to bi bilo to.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pošto Serveri na Sammobile dozvoljavaju free skidanje brzinom od 15kb/sec , pametni ljudi sa XDA su napravili downloader koji skida željeni firmver maksimalnom brzinom :)

Slika

XDA: http://forum.xda-developers.com/galaxy- ... e-t2988647
Poslednja izmena od acamatic u Ned, 19. Apr 2015. 17:57, izmenjeno 2 puta ukupno.