Uputstvo za povezivanje SE telefona sa PC-om

Fabrički OS, Android, Symbian, Windows
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSSymbian OSSymbian (UIQ) OSWindows OS
Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Uputstvo za povezivanje SE telefona sa PC-om

Post od Akki »

Posto je ovo stalno pitanje koje muci posetioce ovog foruma, resih da napisem mali prirucnik... Materijal koristjen za pisanje je iz originalnog SE uputstva, prirucnika sa drugih foruma i moje neko iskustvo steceno radom sa SE telefonima, mada sam se trudio da se sto vise oslanjam na SE uputstvo jer je bas detaljno...

Postoje 3 nacina za povezivanje SE telefona sa PC-om( ne podrzavaju svi telefoni sve nacine)...
*Preko Bluetooth-a ( potreban je USB adapter za komp,
postoji mnogo BT adaptera i manje vise svi su ok... tako da vetjih problema ne bi trebalo da bude)
*Preko USB kabla
*IrDA ( potreban je usb infra-crveni adapter, isto ima raznih...)

Moja preporuka, kao i velike vetjine je preko bluetooth-a...

Potreban softver:

Ako niste dobili cd, na kome se nalazi softver za povezivanje i prenos fajlova sa telefonom, mozete skinuti na internetu...
Postoji vise file manager-a, mnogima, kao i meni je najbolji FloAt's Mobile Agent ( FMA), koji je originalno napravljen za t610
ali radi i sa najnovijim SE telefonima...
FMA mozete koristiti kao: SMS Manager, Mobile Phone Monitor, Remote Control Agent, Phonebook Manager,
Organizer, Fun...
vise informacija i download [ovde]

Ako netjete da koristite FMA( sto ja preporucujem) mozete koristiti Sony Ericsson File Manager
koji mozete download-ovati sa SE sajta i koji se nalazi na cd-u koji ste dobili uz tel...
Da bi skinuli poslednju verziju SE File Managera:
Idite na http://www.sonyericsson.com/support
selektujte region ili idite na "Global support area"
odaberite telefon
selektujte applications/ File Manager i pratite uputstva...

*Povezivanje preko Bluetooth-a

Prvo instalirajte bt pomotju softvera koji ste dobili uz njega... Kada ste to uradili ukljucite bt na telefonu
Connectivity >>> Bluetooth >>> Turn On ( pojavljuje se bt ikona na ekranu telefona)
Telefon mora biti u dometu, koji iznosi 10 metara...
Bonding ( uparivanje)
Telefon mora biti vidljiv da bi kompjuter mogao da ga prepozna
Connectivity>>> Bluetooth>>> Visibility>>> Show Phone
Kada ste to uradili otvorite softver koji ste dobili uz bt i nadjite Bluetooth Devices...
Za svaki uredjaj postoji posebna ikona...
nadjite telefon i desnim klikom tje izatji pop up, u kome kliknete na paring...
izatji tje dialog u kome unosite sifru (default je 0000) i na telefonu ponovite isti postupak uz dodavanje kompjutera u my devices

Povezivanje preko USB-a

Prvo sto treba da uradite je da instalirate drivere za usb kabal, koje imate na cd, ili mozete skinuti ako je kabal DCU-11
[ovde] ili ako je stariji DCU-10 [ovde]

Da biste instalirali drivere:
( ne prikljucujte USB kabal jos)
Prvo ubacite Cd sa driver-ima, ili ako nemate zapamtite adresu gde ste unzip-ovali skinute drivere
( korisno je raditi copy/paste adrese)
Prikljucite usb na komp i ako imate cd instalacija je prosta...ako nemate onda izaberete install from a specific location, click na next
i selektujte opciju Don't search...>>> next >>> have disc>>> browse >>> paste adrese drajvera >>> open>>> ok
slektujte USB cable DCU-11/10 iz liste>>> next>>> finish
Sada treba da zabelezite COM port USB kabla na sledetji nacin:
Start>>> Settings>>> Control Panel>>> System>>> Hardware>>>Device Manager, nadjite USB i zabelezite COM port ( nalazi se u PORTS-u)
U Control Panelu kliknite na Phone Monitor Options, prvi put upisite informacije, otvorite COM ports tab, izaberite onaj koji ste zabelezili sa ENABLE

PC Setup

1. kada koristite FMA...

Kada ste instalirali FMA, i instalirali softver koji ste dobili uz Bluetooth/IrDa adapter ili kabal i sigurni ste da radi ispravno moratjete da podesite FMA
Otvorite FMA idite na Tools>>> Options kliknite na Native Bluetooth i ukucajte adresu ( CP>>> BT Devices, nadjite telefon, klik na Propreties i copy/paste)
i Port ostavite 0 >>> OK

Na kraju idite na Phone>>> Connect u toolbar-u FMA i trebalo bi da radi...

2. Kada koristite SE File Manager...
Otvorite My Phones, wizard tje se pojaviti ostalo je lako....

Nadam se da tje koristiti, ako ima neka greska recite, ja sam proveravao i ne bi trebalo da bude...
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

rocK
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 22. Feb 2005. 21:07

Post od rocK »

ma bravo,stvarno obiman opis ,ali ja npr. imam originalni se file manager i kada konektujem mobitel i pc (cak obavim i ono paring), i ukljucim my phones pojavi mi se upitnike ispod kojeg pise not conected ,cak iako idem na file i explore nista se ne desava ...... kako da podesim taj f.m. pa da ga mogu koristiti i interesuje me sta je mobile phone monitor i remote control agent i za sta oni sluze?????? :roll:
rocK for ever

nekilik
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 15. Mar 2005. 14:55

Post od nekilik »

svaka cast ! sigurno ce mi ovo pomoci kad nabavim kabal za povezivanje....jedino se nigde ne spominje pod kojim operativnim sistemom radi......ja licno imam Win 98 ? i ako ne radi da li ima neka adresa da se skinu driver-i ?

mnogo ce mi znaciti ova informacija....

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

Ne znam sto nije... :oops:
Rock, pokusaj ponovo ili predji na FMA, bolji je :wink: phone monitor, pa samo mu ime govori sta je, a remote call agent sluzi za kontrolu pc-a sa mobilnog telefona...za opsirnije use google... :D
neklik, FMA radi sa BT samo na XP-u, irDa i na Win2000, a serial na svim pocevsi od 98( doduse nisam probao ali tako oni tvrde), ne znam na kakve drajvere mislis? za sve sto ti treba da bi povezao imas linkove u uputstvu... :wink:
Snoop, stvarno si legenda... imas user manuel i screenshot-ove na [FMA stranici]... :wink:
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

Zaključana tema