jedno pitanje za ljude koji se malo vise od mene razumeju u mobilne telefone. naime, imao sam nokiu 3510 koja je bila super, ali sam je izgubio. tada sam shvatio koliko je bitno da telefon ima infra red port jer mi je sa telefonom nepovratno otisao i ceo imenik (pun bitnih telefona).

sad treba da kupim neki drugi telefon, pa bih zamolio da mi preporucite neki model (uzevsi u obzir ono sto je meni bitno).
elem:
--- obavezno ---
1. osnovno je da telefon bude pouzdan i siguran. ne ono "neki primerci se blokiraju", "neki imaju los firmware", "kod ove serije nesto radi, a kod one ne radi", i tako dalje. ne zelim uopste da razmisljam o tome.
2. da se NIKAD ne zakucava (nokia 3510 i sony j5 koje sam imao se nikad nisu blokirali).
3. dobar prijem sigala
4. OBAVEZNO da mogu da dodelim razlicite melodije razlicitim ljudima (ono "assign tone").
5. OBAVEZNO kalendar/podsetnik (da zvoni odredjenog datuma i da mi ispise kratak tekst). sto bolji/pregledniji podsetnik, to bolje. veoma pozeljno da ima to do liste.
6. OBAVEZNO povezivanje sa kompjuterom. sto jednostavnije i pouzdanije to bolje. bez nekih egzoticnih kablova. osnovna stvar mi je da mogu jednostavno i pouzdano da prebacim sve podatke (imenik i organizer) iz telefona u kompjuter.
7. OBAVEZNO vibracija (sto jaca)
8. da baterija ne traje manje od 3 dana.
9. da bude koliko toliko izdrzljiv. uglavnom nosim mob po dzepovima jakne, tako da mislim da je obavezno da ima internu antenu.
--- pozeljno ---
1. da izlazi na ekranu ime onoga ko me zove, ali i BROJ sa koga zove (ako u imeniku imam nekoliko telefona za jednu osobu).
2. da se JAKO cuje zvono, cak i na ulici kad je guzva u saobracaju
3. da sacuva sms koji sam kucao na ekranu, tako da mogu da nastavim kucanje poruke nako sto se javim na telefon (ako neko zove u sred mog kucanja sms-a).
4. da ne dobija delivery report kao poruku i da mi tako puni inbox. dovoljno je da mi ispise "message delivered" i gotovo.
5. da se telefon sam ukljuci kad treba da oglasi alarm (cak i ako sam ga ja turn off-ovao)
6. ne volim telefone na preklapanje, tako da prednost imaju ovi obicni "monoblock" modeli. mada nije obavezno.
7. foto aparat i igrice mi uopste nisu bitni. moze da ima, ali i ne mora.