savet u vezi kupovine mobilnog

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
imaginos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 05. Avg 2005. 16:19

savet u vezi kupovine mobilnog

Post od imaginos »

nisam znao gde da postavim temu, pa rekoh, da probam ovde. :)

jedno pitanje za ljude koji se malo vise od mene razumeju u mobilne telefone. naime, imao sam nokiu 3510 koja je bila super, ali sam je izgubio. tada sam shvatio koliko je bitno da telefon ima infra red port jer mi je sa telefonom nepovratno otisao i ceo imenik (pun bitnih telefona). :(

sad treba da kupim neki drugi telefon, pa bih zamolio da mi preporucite neki model (uzevsi u obzir ono sto je meni bitno).

elem:

--- obavezno ---

1. osnovno je da telefon bude pouzdan i siguran. ne ono "neki primerci se blokiraju", "neki imaju los firmware", "kod ove serije nesto radi, a kod one ne radi", i tako dalje. ne zelim uopste da razmisljam o tome.
2. da se NIKAD ne zakucava (nokia 3510 i sony j5 koje sam imao se nikad nisu blokirali).
3. dobar prijem sigala
4. OBAVEZNO da mogu da dodelim razlicite melodije razlicitim ljudima (ono "assign tone").
5. OBAVEZNO kalendar/podsetnik (da zvoni odredjenog datuma i da mi ispise kratak tekst). sto bolji/pregledniji podsetnik, to bolje. veoma pozeljno da ima to do liste.
6. OBAVEZNO povezivanje sa kompjuterom. sto jednostavnije i pouzdanije to bolje. bez nekih egzoticnih kablova. osnovna stvar mi je da mogu jednostavno i pouzdano da prebacim sve podatke (imenik i organizer) iz telefona u kompjuter.
7. OBAVEZNO vibracija (sto jaca)
8. da baterija ne traje manje od 3 dana.
9. da bude koliko toliko izdrzljiv. uglavnom nosim mob po dzepovima jakne, tako da mislim da je obavezno da ima internu antenu.

--- pozeljno ---

1. da izlazi na ekranu ime onoga ko me zove, ali i BROJ sa koga zove (ako u imeniku imam nekoliko telefona za jednu osobu).
2. da se JAKO cuje zvono, cak i na ulici kad je guzva u saobracaju
3. da sacuva sms koji sam kucao na ekranu, tako da mogu da nastavim kucanje poruke nako sto se javim na telefon (ako neko zove u sred mog kucanja sms-a).
4. da ne dobija delivery report kao poruku i da mi tako puni inbox. dovoljno je da mi ispise "message delivered" i gotovo.
5. da se telefon sam ukljuci kad treba da oglasi alarm (cak i ako sam ga ja turn off-ovao)
6. ne volim telefone na preklapanje, tako da prednost imaju ovi obicni "monoblock" modeli. mada nije obavezno.
7. foto aparat i igrice mi uopste nisu bitni. moze da ima, ali i ne mora.

GreapeR
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sre, 03. Avg 2005. 21:02

Post od GreapeR »

Mozda sam pristrasan, ali SonyEricsson k750 ili w800 bi ti dobro doshli :)
Sve zavisi koliko bi para teo da potroshish na fon?

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Mar 2005. 13:05
Kontakt:

Post od Miljance »

Ja pretpostavljam da covek ima manji budzet od toga...
Na prvom mestu bih mu preporucio siemens m65 ~120 eur.
Na drugom Sonyericsson k500 ~130.
Dalje nokia 6610i ili 6310i(ukoliko uspe da je nadje po normalnoj ceni).
Poslednja izmena od Miljance u Pet, 05. Avg 2005. 17:04, izmenjeno 1 put ukupno.

GreapeR
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sre, 03. Avg 2005. 21:02

Post od GreapeR »

mislim da je k500 bolji, mada je m65 izdrzljiviji. K500 podrzava i mp3 melodije, i odlicno se cuju. Takodje mozda i k300i (110€)
Nokiu ne bi preporuchio : )

imaginos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od imaginos »

ljudi, hvala na odgovorima.

k750 i w800 su previse skupi za mene. miljance je odlicno pogodio budzet kojim raspolazem. tu negde oko 120 evra. :)

e sad, video sam specifikacije m65 i sasvim je ok. u radnji blizu mene su mi nudili cxv70. da li je i taj model isti (u onom sto je meni bitno) kao i m65? shvatio sam da je m65 bas robustan, ojacan, "sportski". da li je cxv70 mnogo osetljiviji od njega?

mislim da meni odgovara neki model koji je dosta popularan i za koji je lako naci kablove za PC, softver. kako stoji stvar sa simensom po tom pitanju?

pogledacu jos specifikacije za k500 i k300, pa cu vas pitati sta mi je nejasno, ako nije problem.

pozdrav i hvala!

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Po svemu navedenom,M65 Siemens!moja zena ga ima i odlican je,zasticen od prasine i udaraca,sa metalnim ojacanjem,ima glasne polifone melodije,a prihvata i wav koji tresti,moze da se podesava delivery report,veliki ekran,dobra baterija,alarm kakav oces i kad oces,i naravno radi i kad je iskljucen fon!ima infra red,ali se najbolje spaja sa kablom koji imas gde oces za oko 1000 dinara!software skidas za dzabe sa neta,kao i update za sam software telefona,koji su tako jednostavni da ih sam mozes odraditi....

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

Ma uzmi K500i! Ja sam odusevljen telefonom... A ima i ogroman ekran.
P.S. Pa ljudi do kad cete pobogu da preporucujete SE samo zato sto je SE, pa pricajte objektivno, em smoriste s tim vise em cesto nagovarate ljude na pogreshan izbor... :dry:

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

SE zato sto je SE - :) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa to nijednom niko nije rekao... Sto se ne moze reci za neke fanove drugih proizvodjaca...
Ako hoces ubacicu i quote-ove... Sto je k500/k300 pogresan izbor?
Bolje je da navedes neke mane tih telefona i vrline tvojih favorita nego da se opet 'grudvamo'.
Mada ti si sada 'SE fan', zar ne?
Ja sam mu preporucio m65.
Po meni bolje ti je m65 nego cx70, mislim da idu na isti kabl. Takodje softverski su veoma slicni.
Ja licno ne bi uzimao cxv70.
A sto se tice softvera araphel je sve rekao.
Sigurno da je cx70 fizicki 'slabiji'. btw oba modela su dovoljno zastupljena tako da ne moras da brines da neces naci kabl, cak stavise, siemensovi kablovi se najlakse nalaze, po mom iskustvu.
I jos po nesto:
viewtopic.php?t=2197&highlight=cxv70
poz

imaginos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od imaginos »

@araphel
hvala na informacijama i korisnoj poruci!
Miljance napisao:Ja sam mu preporucio m65.
Po meni bolje ti je m65 nego cx70, mislim da idu na isti kabl. Takodje softverski su veoma slicni.
Ja licno ne bi uzimao cxv70.
moram priznati da sam sad malo zbunjen. procitao sam link koji si mi preporucio gde su ljudi pricali o razlikama izmedju raznih simens 65 i 70 modela, i tu je receno da 70 ima nesto brzi procesor i malo bolji softver. pa me sad zanima zasto ti ne bi uzimao cxv70? da li zato sto ima neku fabricku gresku ili je nepouzdan ili postoji neki slican razlog koji bi mogao da mi pravi probleme.
inace, meni se vise svidja kako izgleda m65 nego cxv70, mada to i nema neke veze...

sad vidim da k500 malo premasuje moj budzet. :(

pozdrav!

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

cx70 ima malo brzi proc plus jos neke zezalice, ali tu razliku u brzini neces osetiti.
Ne kazem ti ja da ne uzmimas cx70 nego ja bih pre uzeo m65, jer sve je to isto samo je m65 mnogo fizicki jaci.
Ali to je samo moje misljenje, na tebi je da stvarno izaberes sta ces.

nbnebojsa
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 27. Jul 2004. 13:24

Post od nbnebojsa »

imaginos, imas sad k700 na ugovor sa telekomom za mislim 2000 din pa uzmi to :blinky: , samo da znas da je ugovor na dve godine. 8)

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

meni taj ka 700 nije nesto telefon,ali 2000 dinara....to se isplati....

sto se tice polemike cxv70/m65-potpuno iste funkcije osim sto m65 ima onaj dodatak za bike-o-meter,koji ionako nicemu ne sluzi,a jeste daleko jaci konstrukcijski,i nekako je i lepsi...cxv70 mi deluje nekako krhko i ona sjajna crna plastika mi izgleda nekako jevtino!taj k700 sad malo kvari pricu,inace m65 najbolje!iako sam u zadnje vreme dugo imao nokiju a sad imam motorolu,i dalje smatram siemensove telefone najprilagodjenijima korisnikui za uslove u srbiji najboljima!sve ima da se nadje od opreme,ima servisa,laka je upotreba,besplatni pc software,besplatni i samostalni software upgrade.....pa sta ako im java radi malo sporije!?a inace,ekran na m65 je fenomenalan,a i fotke su odlicne kad se prebace na komp!recimo kad poredim na kompu njegove fotke i fotke slikane mojom starom nokijom 3650,siemens definitivno odnosi pobedu!Kupio sam ga zeni za rodjendan pre jedno 4 meseca i ne bi ga dala ni zasta na svetu!toliko ga voli da ga neda cak ni meni da ga malo prosetam na par dana!

imaginos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Re: savet u vezi kupovine mobilnog

Post od imaginos »

konacno sam kupio telefon, pa posto ste mi pomogli oko izbora, odlucio sam da napisem par stvari, i nadam se da ce nekome nekad koristiti ko bude hteo da kupi slican mobilni.

dakle, obisao sam jedno 15-ak prodavnica, video sta se nudi, po kojim cenama i uslovima. na kraju sam uzeo CX70 za 115 evra i sa godinu dana garancije. za 105 evra nema NIGDE (cak ni u firmama koje tu cenu navode na ovom sajtu), a za 110 se uglavnom moze naci, ali sa 6 meseci garancije, a firme koje ga nude za 110 evra i godinu dana garancije ga nekim cudom nikad nemaju na lageru i bilo je ono "dodjite sutra". elem, u jednoj radnji su mi pokazali M65 u crnoj varijanti i to je UBEDLJIVO najlepsi telefon koji sam ja ikad video. nazalost, cena mu je bila 135 evra (ili 140, ne secam se tacno), a to je vec premasilo moj budzet jer je trebalo odvojiti dodatnih 10 evra za IrDA->USB adapter (koji inace kosta izmedju 15 i 20 evra, a ja sam slucajno naleteo na jedan po ceni od 10). sve u svemu, zao mi je sto nisam uzeo taj M65 koji izgleda SAVRSENO (nije na odmet da ponovim ,stvarno je fantastican :) ), ali prezadovoljan sam i sa CX70.

neke fenomenalne opcije koje nisam ocekivao, a odusevile su me:
1) kad telefon registruje propusten poziv, on belezi i vreme trajanja "pokusaja". na primer: ako me je neko samo cimnuo onda je trajanje par sekundi, a ako je neko bio uporan i pustio telefon da zvoni, na primer, 30-ak sekundi, telefon ce to i zapisati.
2) notes (beleske) su genijalne, imaju "confidential" deo, gde se pod sifrom mogu drzati razni poverljivi podaci (razne sifre, racuni i tako to).
3) "speed dial" koji ne samo sto zove brojeve nego moze da se namesti da brzo pristupa raznim funkcijama telefona
4) kalendar je vrh.

ipak telefon nije savrsen i postoji nekoliko problema.
1) nakon DETALJNOG citanja uputstva nisam uspeo da nadjem "cell info", odnosno, ne mogu da aktiviram opciju da mi na ekranu ispisuje lokaciju tipa "bulevar", "zemun", "centar"... da li je moguce da ovako trivijalna stvar nije ugradjena u ovako dobar mobilni telefon? pre ce biti da sam ja nesto prevideo...
2) kad pisem SMS, on ne broji 160 karaktera, koliko je standardno SMS poruka vec krece da broji 700 i nesto karaktera (ako poruka prekoraci 160, on to deli na dve ili vise poruka). steta, ja bih vise voleo da mi odbrojava 160 karaktera, ili da mogu da podesim to..
3) prenos preko infra crvenog porta mi je nesto spor. sliku od 44kb on prebacuje jedno 10-ak sekundi sa mobilnog na komp. sad, ne znam da li je to standard za irda prenos, ali meni to deluje sporo. mozda sam kupio budjav irda->usb "port" za komp?

pozdrav svima! :)

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

Cudi me da nisi mogao da nadjes m65 po pristojnijoj ceni, cini mi se da je bilo u Logic shopu i PIN plusu kada sam ja gledao za oko ~120. Ali dobro bitno je da si zadovoljan.
Za zadnji deo posta:
1. probaj messages->msg. setup->CB services
2. 760-160=600 to je kada prelazis u drugu poruku. :D Nema drugog nacina da taj brojac 'podesis' na tvoju zalost.
3. prenos preko ird je mnoooogo spor, tako da nije do adaptera, nego je to jednostavno tako, bolje je imati kabl.

imaginos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od imaginos »

cao!
da ne pominjem sad firme koje su me zezale i vukle "od danas do sutra", kao i one koje preko telefona daju jednu cenu, a kad dodjem na lice mesta ta cena se nekako uveca za 25 evra. neka, bolje da ne pricam. inace, da ne bude zabune, nisam se raspitivao kod firmi koje si naveo...

sto se tice messages->msg. setup->CB services, probao sam, ali nece. podesavanja mi stoje ovako:

1) Receive CB - cekirano
2) Read new CB - kaze "no new messages"
3) topic list - prazno (ima samo new topic)
4) auto display - cekirano
5) topic index - cekirano
6) CB languages - all languages

i nista. na ekranu nema "cell info-a". u topic list mi nudi mogucnost da upisem koji topic zelim, a to je neki trocifren broj. verovatno mi treba pravi kod za taj cell info.

inace, jos jedno pitanje mi se mota po glavi:
naime, posto je telefon "skinut" sa neke strane mreze, a ja ne mogu da nateram gprs i mms da rade (iako sam detaljno postupio prema uputstvu sa mobtelovog sajta (www.mts064.telekom.yu), da li je moguce da je to nekako blokirano u samom softveru telefona tako da mobilni moze da koristi gprs/mms iskljucivo preko te mreze za koju je originalno namenjen (mada sam normalno napravio mts064 profile i podesavanja)? ako je to slucaj, ima li leka ili da nosim tamo gde sam ga kupio pa da njih pitam zasto nece? ;)

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

Takve su ti radnje kod nas...

Udjes u topic list->new topic
topic ID : 050
Name : whatever
Ovo ostalo ostavi kao sto si napisao.
Za 'info cell' ti je taj ID broj 50 cisto da znas, pa da mozes i na nekim drugim telefonima da namestis. :)
Ako imas brendiran softver moguce je da nesto 'zeza' sa konfigurisanjem za mms i gprs, ali ako je tako odneses im telefon i kazes :'To i to ne radi - ispravljaj'. Salim se , ma najverovatnije ce da ti flesuju telefon sa nebrendiranim softverom bez vecih problema.

imaginos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od imaginos »

hvala, sada radi! :)

znao sam da je u tom broju caka, ali nisam znao koji je tacno. google-ovao sam net ne bih li nasao listu tih kodova, i vidim da je za svaki provajder drugacije (logicno), pa me je zanimalo da li ima jos nekih interesantih CB-ova koje mi sa 064 mozemo videti? :)

moram da kazem da mi se svidja i simensov softver za PC. vrlo je pregledan i radi sve sto treba (i vise), nema peripetija oko instalacije, sve sam podesi i telefon je spreman za prenos. a backup opcija je spas.

inace, uspeo sam da ubacim gomilu telefona u cx70 samo na osnovu nekog mog "imenika" koji sam pisao u obican .txt fajl (korisio notepad). imao sam srece pa sam unose u taj fajl oduvek pisao isti nacin (ime, prezime, tel1, tel2...). takvi fajlovi se mogu lako i brzo pomocu makroa prepraviti u format koji se direktno moze ubaciti u cx70 (ulraedit mi je odradio posao, mada verujem da moze i word)...

pozdrav!!

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

Koliko ja znam 50 ti je univerzalni id za (ja mislim) sve operatere sto se tice imena repetitora.
I to je nazalost jedini id broj za koji nasi operateri salju informacije (koliko ja znam).
E sad za ostale id brojeve verovatno se razlikuje od operatera do operatera.
Uostalom probaj 0 - 100 i videces da li ti stize nesto. :wink:
Evo sta sam ja 'povadio' iz prastarog sony-ja j5:
0- index
10 - news
20 - hospitals
22 - doctors
24 - pharmacy
30 - nat. road rep
32 - local road rep
34 - taxis
40 - weather
50 - district
52 - district info
54 - operator service
56 - nat. dir. enquiries
57 - int. dir. enquiries
58 - nat. cust care
59 - int. cust care
60 - local date/time

imaginos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od imaginos »

samo da kazem da sam u medjuvremenu zamenio cx70 za m65 (i to crni)! :) :) :) fenomenalno.

nazalost, ni moj novi M65 :) ne moze na gprs, iako NIJE skinut sa iste mreze kao i prethodni CX70.

izgleda da mi ne gine full flash, kako kazu. da li treba da posebno obratim paznju na nesto kad budu radili full flash i gde mi preporucujete da odnesem da to urade?

u telekomu kazu da mi telefon nije dobro dekodiran, a u radnji optuzuju telekom da su nesposobni. ne znam sta je tacno, ali ako ovde postoje ljudi (?) koji sa cx70 i m65 idu na gprs preko neta, onda to znaci da mora da se dekodira telefon... jesam li u pravu? :)

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

moja zena je sasvim normalno isla na net preko GPRSa na 064,doduse kupili smo nedekodiran telefon sa originalnim sertifikatom,nemam pojma kako smo to izbunarili!ne vidim razlog da ti ne radi gprs?da li sis siguran da su sva podesenja ispravna?sto se tice flesovanja,preporucujem da prvo probas da skines novu verziju softvera sa simensovog sjata i da je ubacis u fon,jer bi to trebalo da obrise prethodnu,tojest da je pregazi,pa ce onda mozda i gprs da proradi!inace ubacivanje softvera na simnsu je jednostavno ko 1+1=2!prikacis kabl,pustis program na kompu,pratis uputstvo i za oko 10 minuta je gotovo!ja sam to nebrojeno puta radio na m55 i jednom na 65 i nije bilo frke.doduse trenutno ne korisitimo gprs na m65 jer glupi izraelski operateri nemaju podesavanja za taj fon,ustvari oni ovde uopste nemaju siemens telefone!bio je m55 pre 2 godine ali to je sve!

Odgovori