Ako ne znas pitaj ili android telefoni za neupucene

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Ako ne znas pitaj ili android telefoni za neupucene

Post od snenad »

Razmisljam o promeni telefona negde oko/posle nove godine, kao sto mnogi znaju veliki sam fan nokie i symbiana, medjutim ova edof kamera me izludjuje jer generalno najcesce koristim kameru za slikanje nekog teksta. Razamisljam sta da radim tj da li da cekam lumiu 800 da se pojavi (mislim da bih mogao da se naviknem na wp7.5) kod nas ili da pazarim neki od androida (prednost otvorenost ka zajednici veca od symbiana, a da ne pricam koliko od WP-a)
e sad tu nastupa mnogo dilema jer je izbor prevelik (znam da je s2 najbolji ali mnogo kosta).
Generalno uzeo bih nesto kod telenora jer sam vise nego zadovoljan dugogodisnji korisnik do max 350 evrica uz prenesi i surfuj 500 (naravno sto manje to bolje) mada mozda cak i promenim operatera mada sumnjam.
Za oko mi je zapao HTC Rhyme (i ako ga mnogi smatraju zenskim telefonom). E sad dilemme trileme itd
Naravno da je broj MHz znacajan ali da li se primecuje razlika ako je procesor 800MHz 1GHz ili 1.2 ili 1.4 i koliko vec?
Koja je fora sa ovoliko razlicitom kolicinom RAM cak i na novijim telefonima od 512 do 1GB? Kako je to u praksi? Ne bi da blokiram telefon ako recimo slusam muziku i surfujem po netu sa 5-6 taba otvorenim gde 100% ima neki flash da ga ubije u pojam.
Sto se tice kamere MORA da ima blic (ne toliko zbog fotki koliko zbog lampice), tako da galaxy S+ otpada. Broj Mpx mi je nebitan jer meni i ovih 3.2 na 5800 rade poso.
Nikako ne gih telefon preko 4" jer ne smatram prakticnim za nosenje u dzepu.
Trajanje baterije sa max osvetljenjem ekrana je dosta bitan faktor (da moze da spoji makar 24h uz neku standardnu upotrebu 20-ak minuta razgovora par sms-ova 2-3 sata weba sto 3G sto WIFI, 1h muzike...), znam da je ovde symbian sampion ali kao sto rekoh novi telefoni imaju glupavu edof kameru, a i kod nas izgleda nece da se pojavljuje Nokia 701 kod operatera.
Neznam kako je kod androida sto se tice instaliranja aplikacija tj na koju memoriju se instaliraju pa ako mogu samo na sistemsku onda je i to bitan faktor jer cu garantovano imati mnogo instaliranih narocito u pocetku
Kolicina custom romova i upgradeability su naravno vrlo znacajan faktor jer sta ce mi nov telefon ako sam se zarobio sa nekom verzijom OS-a
Kakva su iskustva sa prenosom podataka za symbina na android (kontakti, notes i kalendar), jer ako to moram rucno da radim...
Otvoren sam za apsolutno sve predloge

P.S. Valjda sam napisao sve sto me zanima, ako se jos necega setim pitacu vec.
P.P.S. Znam da sve ovo mogu da saznam uz pomoc googla, dailymobile-a... ali me zanima misljenje nasih ljudi sa ovog foruma
Ako nekog mrzi da cita ovoliki post razumecu
Poslednja izmena od snenad u Sre, 07. Dec 2011. 22:52, izmenjeno 3 puta ukupno.

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

u HTC se ne razumem ali za SE znam po koju stvar da kažem.gledao sam ponudu telenora i mogu preporučiti xperiu PRO.onog reja ne bih preporučivao jer je ekran osetno manji.
pro ima lepu kameru, ima onaj led koji može da se koristi kao lampica keran od 3.7, 1ghz 512mb.
a uz njega se dobija i tastartura koja se izvlači :oops:
baterija bi trebalo da istraje dan bez problema sa ovom potražnjom.
e sada pitanje je onoga što ti se svidja i što ti se ne svidja.
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

snenad, prva stvar koju treba da gledas kod CPU jeste revizija ARM procesora. Starije verzije Arm procesora (Arm V6) su losije podrzane, za njih npr. nema Adobe Flash Plejera itd. A mogu se naci i 800 MHz verzije tih procesora. Daklem ako kupujes telefon sa 800 MHz CPU, obavezno proveri o kom procesoru se konkretno radi. 1000+ MHz CPU-ovi su svi novije verzije pa si tu relativno siguran.

Sto se tice RAM-a, kod Androida je jako bitno da imas dovoljno RAM-a, posto se u pozadini vrti dosta procesa. U principu postoje situacije u kojima ce (primetno) brze reagovati telefon sa nesto sporijim procesorom, ali sa dovoljno RAM-a. U praksi to znaci, da ako ti budzet to dopusta, treba da preskocis sve telefone sa 256 MB ili manje RAM-a.

Ako su ti bitne neke zahtevnije igrice i/ili "Live wallpapers", onda gledaj i to koji graficki CPU koristi telefon. I ovde vazi da ce nesto sporiji "opsti" CPU u kombinaciji sa dobrim grafickim CPU najcesce dati bolje performanse, kod graficki intenzivnih aplikacija, nego brzi CPU sa losom grafikom. Na internetu mozes naci poredjenja tipicnih grafickih procesora koje koriste Android telefoni.

Sto se tice prenosenja podataka sa Symbiana na Android, to bi trebalo da bude relativno jednostavno. Ja sam , istina sa Windows Mobile telefona, bez problema, preneo sve kontakte, beleske itd., posredstvom Microsoft Outlook-a i Samsung Kies-a. Uspeo sam cak i da uradim export/import svih SMS i MMS poruka (pomocu aplikacije za uvoz/izvoz poruka, koja postoju i u Windows Mobile i u Android verziji, ne secam se trenutno kako se zove, pisao sam o tome u temi o Galaxy 3 - GT-I5800).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

hibiskus
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 18. Mar 2009. 01:34

Post od hibiskus »

pogledah sad ponudu telenora, i s obzirom da sa 5800 ides na android, predlozio bi Samsung Galaxy Ace: 18000 din sa prenesi i surfuj 500. Razlog zbog koga ga predlazem je sto ti se uklapa u budzet(birao sam jeftiniju varijantu) ima 2.3 android za njega, a po specifikacijama ce moci da potera veliku vecinu igrica i aplikacija(ne moze nove igrice jedino). Imao sam priliku i da ga malo koristim, ima ekran solidne velicine 3.5", manje rezolucije(480x320) sto znaci malo vise trajanja baterije. Kamera 5mp je dobra za slikanje, i losa za snimanje (320x240 u 15fps). Procesor je arm11 revizija i podrzava fles, klokovan na 800 mhz. Sve u svemu Ace je simpatican telefon vise srednje klase, koji je po meni donja granica u odnosu na cifru koju si napisao, al opet ostaje ti 170 keka :)

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Za Android ti je bitan procesor i ram memorija,dok za WP 7 nije.
Tako da ako hoces WP7 HTC Mozart je pun pogodak.Jos uvek je OS u povoju ali po meni trenutno najjaci.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

bachika
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 20. Feb 2006. 18:45
:: Iphone 7
:: Lenovo P780

Post od bachika »

hibiskus, igrice se na jednom ruskom sajtu portuju xa ace i sve ih gura! A i ima dobru podrsku na xda, jedino se oko baterije ne slazem! :smutny:
Live to Ride, Ride to Live. I prefer to reboot my phone through SetCPU

iLuka
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 17. Maj 2005. 11:13
:: iphone 11 pro max

Post od iLuka »

htc - mozart, radar, rhyme, desire s, incredible s...
nokia - lumia 800...
SE - xperia neo, xeria pro...

samsung ne znam posto ih ne koristim... 8

e, sad, pitanje je sta ima u ponudi telenora i naravno, licnog ukusa... :wink:

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Хоћеш да купиш телефон уз уговор, који би за исте паре могао да се купи у слободној продаји?! :?
Слобода или смрт

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od snenad »

ljudi hvala na odgovorima ali nazalost ja sam zbunjen isto koliko i juce. treba ti debelo predznanje da bi se snasao u sumi androida ako ne kupujes top modele.
tomas.hokenberi, hvala za elaborat ali zasto je kod xepia modela 512 a rhyme 768mb rama a isti android. koliko je rhyme u prednosti zbog toga
bestboy, koristim telefon u proseku 2 godine pa mi znaci garancija.
Behemoth, ako se na kraju odlucim za wp telefon cekacu lumiu 100%

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

hibiskus napisao: Procesor je arm11
Moram da te razocaram. Ono ARM 11 u specifikacijama nije oznaka revizije "instruction seta". Galaxy ACE koristi Qualcomm MSM7227, koji opet koristi ARMv6 "instruction set".

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

snenad, Ако ти величина код ХТЦ-а не смета ја бих ти препоручио СЕ Арк С, он је само 2мм шири од ХТЦ-а :wink:

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

snenad, so se tice RAM-a, tu treba proveriti sta se tacno navodi. Deo RAM-a se alocira za rad grafike i drugog hardvera nije dostupan za korisnicke aplikacije. Ponegde u specifikacijama navedu samo RAM dostupan korisniku, a ponegde ukupan RAM na ploci, sto dodatno dovodi do konfuzije. U praksi mnogo ce losije raditi aplikacije na 256MB RAM, u odnosu na 512 MB, nego na 512 MB u odnosu na 768 MB.

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od snenad »

tomas.hokenberi, to je sve krajnje logicno ali ovako prave zabune samo tako. s obzirom na slobodu koju google daje kompanijama ove to zloupotrebljavaju samo tako i samo zbunjuju nas informaticki pismene ali nedovoljno upucene u android svet.
slicnu stvar je uradila nvidia sa mobilnim gpu pa ljudi koji sada uzimaju laptop a znaju nesto o tome muke muce sa odabirom pravog modela za sebe (jedan sam od njih pa znam)

iLuka
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 17. Maj 2005. 11:13
:: iphone 11 pro max

Post od iLuka »

uvek stoji na sajtu, ako smem da reklamiram - www.gsmarena.com koliko ima ukupne memorije a koliko ima na raspolaganju korisnik... ja sam ti naveo par modela sa kojima sam imao iskustva (trenutno imam htc incredible s) i sa kojima neces pogresiti ma koji da uzmes...

samo treba da odlucis izmedju WP i Androida... :wink: :wink: :wink:

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

snenad, Teške muke, takođe razmišljma da za novu godinu počastim sebe jednim android uređajem, ali jednostavno ne znam šta da izaberem :uhuh:
tomas.hokenberi, Pošto si porilično upućen u CPU i GPU kod android uređaja, šta možeš da mi kažeš o HTC Desire Z modelu?.Pomenuti model se nalazi u ponudi kod mt:s-a i jako je povoljan, pa me zanima da li vredi uzeti takav telefon?
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

bachika
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 20. Feb 2006. 18:45
:: Iphone 7
:: Lenovo P780

Post od bachika »

bestboy, tu si u potpunosti u pravu. Operateri daju u određenim paketima za par hiljada jeftinije nego što može da se kupi u prodavnici... A kad dođe na red garancija stalno neki problemi a + kao npr meni je letos plivao telefon i garancija otpliva.... Mada ga je drugar sredio i radi odlično!!!
Live to Ride, Ride to Live. I prefer to reboot my phone through SetCPU

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

znemanja, meni se taj model svidja, posto ima qwerty. Njegov chipset je Qualcomm MSM7230 (Snapdragon S2) i revizija je ARMv7 , odnosno nema problema sa Adobe Flash Player-om.

Odgovori