Bravo i ja to kazem..prvo treba razgraniciti neki cenovni opseg..pa krenuti dalje u diskusiju... premium modeli su svi odlicni..ali i kostaju..neko ko ima na raspolaganju 150e normalno da ce traziti sto vise za ulozeni novac....slavisaj napisao:Naj jednostavnije, ako neko hoce jeftininji telefon od 200 pa na manje onda nek gleda nove lumije u tom cenovnom rangu, pa cak i iphone, ali polovan, android nov nema sta da trazi ovde, Ako hoce skuplji telefon, onda nek gleda android jer se kod nas moze kupiti kod operatera, na rate, za kes, kako god hoces. Mada jedina nepoznanica gde staviti lumiu 920, jer je dobar uredjaj a malo kosta. A ako neko hoce skup telefon onda moze da bira, od androida do iphona, pa cak i do wp telefona. Nisam nikad koristio ovaj novi wp, jesam wm (mobile), izmedju androida i ios biram ios, jos ne znam kakav je wp, kao sto sam rekao. Mene ne interesuje otvorenost sistema, po meni to je gora varijanta, ali svako ima svoje razloge. Ja vise volim jednostavnost, volim da su mi sve ikonice na odmah cim otkljucam telefon; ne volim vidzete, ne koristim ni jedan na nexus 4, i jos nesto ne volim tu integraciju google servisa u svemu i svacemu, ok to je njihov os, ali po meni malo preteruju.
Samsung Galaxy Core I8260 ili Nokia Lumia 620 ili Lumia 520
Re: Samsung Galaxy Core I8260 ili Nokia Lumia 620 ili Lumia
- 1808
- Expert
- Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
- :: Smartphone
slavisaj, tvoje viđenje je toliko uprošćeno da može samo izazvati konfuziju kod nekog novog potencijalnog kupca
smart fona koji sada razmatra moguće opcije. Cenovna klasa jeste polazna osnova, ali tu ima još toliko važnih faktora, da je
nemoguće tako jednostavno posmatrati stvari. Nemam baš volje da ovde naširoko pišem šta je sve važno, ali je suština ipak
u jednom: Treba malo poznavanja nekih osnovnih tehničkih stvari za pravilan izbor smart telefona, jasno definisanje korisničkih
potreba i namenjenog budžeta. To je već dobar preduslov za početak razmatranja ponude...
Većina potencijalnih kupaca je rastrzana između želja i sopstvenih mogućnosti, pa tako i pravi greške pri izboru. Traže veći
displej velike rezolucije, procesorsku snagu, dosta interne i radne memorije, a u džepu imaju recimo 150€ za tu namenu. Sve
je to lepo, ali nije realno očekivati da se to dobije bez nekih ustupaka, koje posle takav korisnik tumači ovako ili onako.
Mora se imati i malo nekog predznanja koje će jasno ukazati da takvi zahtevi neće biti u skladu sa kvalitetom uređaja.
Evo recimo, veći ekran uglavnom znači i veću rezoluciju (po meni često nepotrebnu), a veća rezolucija zahteva snažniji
procesor i bolji čipset sa kvalitetnijim grafičkim procesorom uz više radne memorije. Svi bi hteli više za što manje para,
ali je malo onih koji se zaista razumeju šta stvarno dobijaju za svoj novac.
Gledano sa tehničke strane, nisu svi procesori isti na kojima recimo piše dual-core 1GHz ili radne memorije na kojima piše 1GB.
I među njima ima velikih razlika koje se ogledaju u arhitekturi procesora, nm procesu, L1 i L2 kešu i još koje čemu, što
se naravno odražava i na performanse uređaja, ali to izgleda
malo koga zanima od većine kupaca ili jednostavno nisu upućeni. To znaju i proizvođači, jer su ukapirali da veliki deo potrošača
uglavnom bira telefon po izgledu i OS, pa onda trpaju svašta u nameri da privuku one sa manjim budžetom. Kažem svašta od
hardvera koji je ponekad i prilično zastareo.
Ako imaš samo 150€ u džepu,... koji će ti đavo nov telefon sa ekranom od 4,5" i rezolucijom 720x1280, jer za te pare sigurno
neće imati dobar čipset i kvalitetne procesore (CPU i GPU) niti adekvatnu memoriju da to sve radi kako valja. Uvaliće recimo
neki Cortex A5 (dual-core 1GHz) i 512MB RAM DDR1 pa ti posle gledaj šta ćeš kad ne znaš šta treba da znaš, a još strpaju i
neku kameru od 8MP koja Q-cu ne valja, kako bi dodatno fascinirali potencijalnog kupca, koji će već posle 10-ak dana da pljuje
po Androidu jer će naivno misliti da je to razlog.
E u tome se recimo razlikuje Apple od Android konkurencije, kod kojih ima bezbroj proizvođača i bezbroj modela sa cenama
od 100€ do 500-600€ ili još više. Apple ponudi jedan (ili dva modela kao sada) koji imaju vrhunski hardver u momentu
pojavljivanja, što uz njihov kvalitetan OS znači da će greške biti svedene na minimum. Tu nema šta kupac da razmišlja,
treba samo da spremi para koliko oni traže za svoj uređaj i to je to, ali kod njih nema ništa novo za 100, 200 ili 300€.
Na Android tržištu je ponuda uređaja ogromna, izbor nikada nije bio veći, ali zato treba i malo znanja kako bi se izabralo
ono što valja. Ko hoće mnogo za malo para, verovatno će na kraju biti razočaran, ali ko voli - nek izvoli.
smart fona koji sada razmatra moguće opcije. Cenovna klasa jeste polazna osnova, ali tu ima još toliko važnih faktora, da je
nemoguće tako jednostavno posmatrati stvari. Nemam baš volje da ovde naširoko pišem šta je sve važno, ali je suština ipak
u jednom: Treba malo poznavanja nekih osnovnih tehničkih stvari za pravilan izbor smart telefona, jasno definisanje korisničkih
potreba i namenjenog budžeta. To je već dobar preduslov za početak razmatranja ponude...
Većina potencijalnih kupaca je rastrzana između želja i sopstvenih mogućnosti, pa tako i pravi greške pri izboru. Traže veći
displej velike rezolucije, procesorsku snagu, dosta interne i radne memorije, a u džepu imaju recimo 150€ za tu namenu. Sve
je to lepo, ali nije realno očekivati da se to dobije bez nekih ustupaka, koje posle takav korisnik tumači ovako ili onako.
Mora se imati i malo nekog predznanja koje će jasno ukazati da takvi zahtevi neće biti u skladu sa kvalitetom uređaja.
Evo recimo, veći ekran uglavnom znači i veću rezoluciju (po meni često nepotrebnu), a veća rezolucija zahteva snažniji
procesor i bolji čipset sa kvalitetnijim grafičkim procesorom uz više radne memorije. Svi bi hteli više za što manje para,
ali je malo onih koji se zaista razumeju šta stvarno dobijaju za svoj novac.
Gledano sa tehničke strane, nisu svi procesori isti na kojima recimo piše dual-core 1GHz ili radne memorije na kojima piše 1GB.
I među njima ima velikih razlika koje se ogledaju u arhitekturi procesora, nm procesu, L1 i L2 kešu i još koje čemu, što
se naravno odražava i na performanse uređaja, ali to izgleda
malo koga zanima od većine kupaca ili jednostavno nisu upućeni. To znaju i proizvođači, jer su ukapirali da veliki deo potrošača
uglavnom bira telefon po izgledu i OS, pa onda trpaju svašta u nameri da privuku one sa manjim budžetom. Kažem svašta od
hardvera koji je ponekad i prilično zastareo.
Ako imaš samo 150€ u džepu,... koji će ti đavo nov telefon sa ekranom od 4,5" i rezolucijom 720x1280, jer za te pare sigurno
neće imati dobar čipset i kvalitetne procesore (CPU i GPU) niti adekvatnu memoriju da to sve radi kako valja. Uvaliće recimo
neki Cortex A5 (dual-core 1GHz) i 512MB RAM DDR1 pa ti posle gledaj šta ćeš kad ne znaš šta treba da znaš, a još strpaju i
neku kameru od 8MP koja Q-cu ne valja, kako bi dodatno fascinirali potencijalnog kupca, koji će već posle 10-ak dana da pljuje
po Androidu jer će naivno misliti da je to razlog.
E u tome se recimo razlikuje Apple od Android konkurencije, kod kojih ima bezbroj proizvođača i bezbroj modela sa cenama
od 100€ do 500-600€ ili još više. Apple ponudi jedan (ili dva modela kao sada) koji imaju vrhunski hardver u momentu
pojavljivanja, što uz njihov kvalitetan OS znači da će greške biti svedene na minimum. Tu nema šta kupac da razmišlja,
treba samo da spremi para koliko oni traže za svoj uređaj i to je to, ali kod njih nema ništa novo za 100, 200 ili 300€.
Na Android tržištu je ponuda uređaja ogromna, izbor nikada nije bio veći, ali zato treba i malo znanja kako bi se izabralo
ono što valja. Ko hoće mnogo za malo para, verovatno će na kraju biti razočaran, ali ko voli - nek izvoli.
"Arhitektura" samog "mobile OS" je ispred svega toga, polazna tačka odakle je sve različito (Android-vs-WP)
pozz
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
1808, odlicno napisano, i sve stoji. Ali imamo problem - prosecnog korisnika najsavrsenije zabole patka da se iscimava sa svim tim podacima. I onda sta dobijamo? Vracanje na pocetak, uz nezadovoljnog korisnika koji ce da kaze tako nesto, nikad vise u zivotu.
Naravoucenije: ako imas para, i ne zelis da se smaras, kupis iPhone, imas manje para, i isto ne zelis da se smaras, kupis WP. Nemas puno para, ali te ne mrzi da se smaras danima i nedeljama, pratis testove, citas raznorazne budalastine, i review-ove, iscimas se i kupis Android uredjaj.
Sa svime si na neki nacin ogranicen. Sa iOS-om i WP si ogranicen zatvorenoscu sistema, ali makar si siguran da ono sto radi radi besprekorno, dok sa Androidom mozes da pokusas da dobudzis razne stvari koje bi hteo bolje da rade. A ogranicen si time kako to radi, jer sam milion puta napisao, ne moze Huawei od 100 jura da radi kao S3 ili S4. To je nemoguce.
Jedino se ne cimas ako znas sta zelis, i imas love, onda te zabole jetra, i uzimas ono sta ti se svidja.
Naravoucenije: ako imas para, i ne zelis da se smaras, kupis iPhone, imas manje para, i isto ne zelis da se smaras, kupis WP. Nemas puno para, ali te ne mrzi da se smaras danima i nedeljama, pratis testove, citas raznorazne budalastine, i review-ove, iscimas se i kupis Android uredjaj.
Sa svime si na neki nacin ogranicen. Sa iOS-om i WP si ogranicen zatvorenoscu sistema, ali makar si siguran da ono sto radi radi besprekorno, dok sa Androidom mozes da pokusas da dobudzis razne stvari koje bi hteo bolje da rade. A ogranicen si time kako to radi, jer sam milion puta napisao, ne moze Huawei od 100 jura da radi kao S3 ili S4. To je nemoguce.
Jedino se ne cimas ako znas sta zelis, i imas love, onda te zabole jetra, i uzimas ono sta ti se svidja.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
coda063 napisao:Svako ima ovde razlicite ukuse, ja znam apsolutno sve o Androidu. To sto se tice Cora on ima veliki ram a i dobar procesor, tako da ce mozda biti nekih bagova. Dok se tice W8 stvarno je dobra i brza i lep je sistem, ali nije mog ukusa. Ali ima ce i vremena za W8, jer znam da ce Lumia uraditi dosta bolje telefone kasnije od Samsung i Lg.
@svicoda063 napisao:I ja kazem, ali sad neko vreme cu i dalje Android koristiti i kad bude opala cena Lumie 720 ili 1020 na primer, onda cu da predjem.
Pročitao sam svih 6 stranica. Posle ova 2 posta, deluje mi da je tema imala namenu za trolovanje, a vi opet zakrvili.

vla-do, slusaj ne lozi se, samo sam trazio jednu stvar.
-
- Sertifikovani Trol
- Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
- :: Samsung Galaxy A52s
- :: Nokia 8.1
Stvar je u tome sto ovo zaista izgleda kao troll tema, i to sam napisao jos u pocetku. U zadnje vreme se cesto desava da se pojavi neko novi na forumu, postavi temu gde se suocavaju dva ili sva tri mobilna OS-a koji imaju hard core fanove i vise se ne pojave na forumu. Mozes onda da zamislis kako izgleda kada je nekome prvi post na forumu upravo ovakva tema.
Pored toga jos si tacno naveo da hoces Galaxy Core i opet si morao da postavis ovu temu iako za to nije uopste bilo potrebe. Jednostavni si mogao da otvoris temu za Galaxy Core, kao sto jesi, i samo da u njoj pitas da li da ga uzmes ili ne. Ovako - da, ovo jeste samo jos jedna troll tema koju bi trebalo obrisati, pokretac da bude opomenut, a neki od ucesnika u raspravi da vec jednom snose posledice za svoje ponasanje.
Pored toga jos si tacno naveo da hoces Galaxy Core i opet si morao da postavis ovu temu iako za to nije uopste bilo potrebe. Jednostavni si mogao da otvoris temu za Galaxy Core, kao sto jesi, i samo da u njoj pitas da li da ga uzmes ili ne. Ovako - da, ovo jeste samo jos jedna troll tema koju bi trebalo obrisati, pokretac da bude opomenut, a neki od ucesnika u raspravi da vec jednom snose posledice za svoje ponasanje.
coda063, onda napiši koju si to stvar tražio.
Obzirom na temperaturu danas, tačno bih mogao naložiti.
psyhound, 1+

Obzirom na temperaturu danas, tačno bih mogao naložiti.

psyhound, 1+
Treba sve te postove prebaciti u sticky temu WP vs Android...Mada i ja kad bih kupovao bio bih u dilemi,jer jako malo se zna sta moze,a sta ne moze WP...
Pa WP je na nivou dumb telefona kako ovde neki kazu znaci ispade da ne moze nista 

Nokia Lumia 820
- ~Arkan~
- Mobil manijak
- Pridružio se: Čet, 12. Jul 2012. 16:06
- :: Xiaomi Mi A1
- :: Gsmart Aku A1
- Kontakt:
markonato, ne,neki su samo rekli da wp nema neke opcije koje imaju dumb telefoni,to je ogrooomna razlika.
I ja bih rado da imam 100e za sebe kupio jednu lumiu 520 i koristio ga pored Idola,ali nema se.

I ja bih rado da imam 100e za sebe kupio jednu lumiu 520 i koristio ga pored Idola,ali nema se.

- Baraba
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
- :: Ivan I. na Kupujem
- :: Prodajem
Ljudi, otišli ste daleko, još samo fali neko da pomene Brisel i pregovore...
Moram da kažem na WP na 520 lepo i gltko radi, mnogo bolje od duplo skupljih droida. Funkcioje i app nisu na strani WP, ali lepo i upegleno radi. Jeste siromašan ali je dosta za mene, ne kuva kafu i ne sprema ručak. Android za mene jedino radi glatko na nexus 4, na S4 je tuga spram nexus 4. I na htc one lepo radi i glatko, sense ne jede kao samsungov tw.
Moram da kažem na WP na 520 lepo i gltko radi, mnogo bolje od duplo skupljih droida. Funkcioje i app nisu na strani WP, ali lepo i upegleno radi. Jeste siromašan ali je dosta za mene, ne kuva kafu i ne sprema ručak. Android za mene jedino radi glatko na nexus 4, na S4 je tuga spram nexus 4. I na htc one lepo radi i glatko, sense ne jede kao samsungov tw.
SLazem se...Lumia 520 Odlicno zavrsava posao prosecnom korisniku....android u cenovnom rangu nema sta da trazi tu....
- Shubiglajzer
- Neredovni učesnik
- Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 21:07
- :: LG L7
- :: LG NEXUS
Re: Одг: Samsung Galaxy Core I8260 ili Nokia Lumia 620 ili L
Ja koristim samsung galaxy core i prezadovoljan sam.