Xperia ZR ili M2 aqua

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
Cjof.bgd
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pet, 29. Maj 2015. 15:08
:: nokia

Xperia ZR ili M2 aqua

Post od Cjof.bgd »

Planiram da kupim novi mobilni telefon i dvoumim se između ova dva. Nisam do sad koristio smartfonove i generalno se ne razumem u telefone, tako da mi treba par saveta.

Već sam malo istraživao i evo do kojih zaključaka sam došao:
ZR - prednosti: 2gb RAM-a. Mane: tft ekran i stariji je model (stariji android?)
M2 aqua - prednosti: noviji model, bolji ekran. Mane: samo 1gb RAM-a.

Šta bi bio vaš savet? Ne menjam često telefone.
Najviše bih korsitio mob za slušanje muzike i za fb, čitanje vesti itd.. i naravno još po neka korisna aplikacijica, dok npr igrice me ne zanimaju, kamera mi takođe nije toliko bitna.

Interesuje me koliko ta razlika u RAM memoriji može da bude bitna? Shvatio sam da novije aplikacije zauzimaju dosta više RAMa... ako je 1gb RAMa dovoljno danas, da li će biti dovoljno i za godinu, dve?

To što ZR ima stariju verziju andorida, koliko to utiče na funkcionalnost novijih aplikacija? Znam da ZR može da se apdejtuje na novije verzije androida, ali da li će ta novija verzija funkcionisati baš kako treba, tj hoće li biti sasvim kompatibilna? Čuo sam da ne odgovara svaka verzija androida svakom telefonu, tj da neki bolje rade sa starijom nego sa novom verzijom. (?)

I još jedna stvar, drugačije prirode: Ako bih kupovao M2 aqua onda bih gledao da uzmem polovan tj ono kao star 1 dan, neotpakovan itd. Interesuje me koliko je to sigurno tj koja je tačno caka, pretpostavljam da to prodaju ljudi koji su dobili fon pri produživanju ugovora ili su dobili od firme a već imaju telefon pa im taj novi ne treba? Koliko je to pouzdano? I jel ta garancija onda glasi na ime te osobe ili garancija može da se prepiše na moje ime ili kako?
(ako već postoji tema vezana za iskustva sa kupovinom polovnih telefona neka me moderatori upute jer nisam uspeo da nađem podsekciju foruma gde bi mogao posebno da postavim ovakvo pitanje)
Hvala

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Re: Xperia ZR ili M2 aqua

Post od znemanja »

Napisi sa kojim budzetom raspolazes, mozda u tom cenovnom rangu moze da se nadje bolji model od pomenutih.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Cjof.bgd
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pet, 29. Maj 2015. 15:08
:: nokia

Post od Cjof.bgd »

Budžet mi je oko 200e.

Novi ZR u prodavnici je 219e... A za M2aqua sam video ponudu polovan tj star 1dan za 160e ali kao što sam već rekao, ne znam koliko je to pouzdano

somi92
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2014. 03:15
:: xperia p

Post od somi92 »

Za tvoje potrebe 1 gb rama je sasvim dovoljno tako da nemoj da brines oko toga, drugar mi je korustio m2 aqua jedno 2 nedelke dok je cekao s6 edge i definitivno je njegov najveci adut baterija. Nenormalno dobro je optimizovan. Imas cak i slike od saleta za bateriju kao dokaz. I mogu da pohvalim izradu, lepo lezi u ruci i vodootporan je. Mozda se sale javi pa ti prenese utiske video sam da ga je koristio malo. Za zr ne mogu da ti nista kazem jer ga nisam cak ni video uzivo...

Odgovori