Pretraga telefona se privodi kraju. Uspeo sam da napravim uži izbor i nikako mi ne ide da prelomim. Iz naslova se vidi koji telefoni su u pitanju. Prvobitno su bili M8 i G3 16Gb, međutim shvatio sam da postoje i naprednije (?) verzije ovih telefona koje izađu 5000 dinara skuplje pa i njih razmatram. Još uvek nisam imao prilike da ih vidim uživo ali i to će se desiti.
Ono što najviše cenim kod telefona su brzina i ekran. Koliko sam shvatio brzina je na HTC-ovoj strani ali je ekran na strani LG-ja, pre svega zbog veličine. QuadHD kako vidim još uvek ne donosi ništa značajno jer aplikacije ne podržavaju tu tehnologiju, ali u budućnosti će biti tako.
Muzičko iskustvo mi je takođe važno, ali HTC Boom Sound zvučnici mi nisu toliko bitni jer muziku slušam preko slušalica, ako ne, svakako ću priključiti prave zvučnike. Štaviše, nisam oduševljen činjenicom da su zvučnici sa prednje strane jer kada je telefon u džepu, prednja strana će biti naslonjena uz nogu što će utišavati zvono. Neka me neko demantuje ako to nije slučaj.
LG ima bolju kameru ali mi je kamera najmanje bitna od svih bitnih stvari na telefonu. Tu je i M8s koji je kako kažu poboljšao ovaj segment što je svakako plus, ali ima osmojezgrani 64-bitni procesor koji je na računaru super, ali šta to donosi na telefonu? M8 je vrlo brz, da li je ovaj još brži? G3 32GB ima 3Gb RAM-a. Da li to donosi išta?
Baterije su otprilike iste iako su različitog kapaciteta, pošto LG-jev ekran guta energiju.
Aluminijumsko kućište na M8. Tačka.
Zamenjiva baterija na G3. Tačka.
Samsung ne volim. Tačka.

Ovako na papiru mi se čini kao da je u pitanju trejdovanje između karakteristika pa gde se čovek više pronađe to će i odabrati, ali pored toga što imam nerazjašnjena pitanja, deluje mi kao da su se dve najbitnije karakteristike - brzina i ekran raspodelile po suprotnim taborima pa mi je teško za odlučiti. Pomoglo bi me da neko ko je imao iskustva sa ovim telefonima kaže štogod.

Hvala!