Sta to ima Windows sto Symbian nema i obrnuto!?

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
Pinocio
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 12. Feb 2005. 23:27

Sta to ima Windows sto Symbian nema i obrnuto!?

Post od Pinocio »

Evo ovako,ne znam da li vec postoji ova tema,ali ja je nisam uspeo naci.
Zelim da napravimo topic u kome ce svaki clan foruma moci na osnovu poruka u njemu da se odluci kom carstvu da se privoli (ukoliko ima dilemu).
Ne zelim da ovde pisemo poruke tipa "bolji je ovaj","bolji je onaj",nego da konkretno navodimo sta to jedan operativni sistem izdvaja od drugog, tj. kako bi vi mene ubedili da kupim fon sa Win ili Symbian platformom.

Inace sam korisnik Symbian platforme,ali uveliko vec razmisljam o novom modelu fona i nisam nacisto,da li ostati na Symbianu ili ga napustiti.
Gledajuci kroz ostale topice gde navodite aplikacije i igre za Windows,moram primetiti da bas i nema nikakva spektakularna aplikacija ili igra kojoj Win ostavlja Symbian u prasini.
Zato molim sve korisnike i jednog i drugog sistema da iznesu svoje misljenje i recimo opisu aplikacije koje su stvarno korisne i koje upotrebljavaju u svakodnevom koriscenju telefona.

hvala,

..::Bobby::..
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Jan 2009. 01:58

Post od ..::Bobby::.. »

Pa windows mobile je jednostavno wm-kompjuter u mobilnom ;) jeste znatno klomplikovaniji za koriscenje kada ga PRVI put vidis,ali posle je super..Ali je komplikovaniji od symbiana :))

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Pinocio, bravo na temi nadam se da ce da zazivi.
Nisam mnogo koristio WM, ali sam ipak za symbian platformu zato jer ima sve sto ti zatreba a dosta je jednostavnija za koriscenje.

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

pa vidi ovako,WM platforma npr sa TouchFlo je jako lagana i prakticna za koriscenje.Po meni licno bolji je WM i dumb nego neki symbian :).Nesto sam bas zamrzeo nokiu i symbian tako da nece skoro kod mene :D
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

Pinocio
Mobil fan
Mobil fan

Post od Pinocio »

Sta je to konkretno bolje na WM?Citao sam negde,neko rece ne razdvaja se od programa za vremensku prognozu!Pa,zar to nema i Symbian? ako je WM komp u malom,jel i tu treba instalirati brdo codeca i sl.Znaci,zanimaju me konkretne i korisne stvari.Koliko je plus ili minus uredjivanje registya recimo.Office aplikacije postoje na obe platforme,a jos negde neko napisa da za Symbian ima vise aplikacija i igra.... dakle... sta dobijam prelaskom na WM.Prvenstveno bih voleo da mi odgovori onaj ko je radio na obe platforme.Inace,da ne ispadne da branim Symbian.Da bih to demantovao,reci cu da sam posle Nokie 6600 kupio Nokiu 6500slide,bas zbog toga sto sam se zasitio Symbiana.I dalje imam i 6600,i mogu vam reci da mi se polako vraca zelja
za jednom od ove dve platforme,samo da cujem... za i protiv.

ilkebgd
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 06. Dec 2008. 05:42

Post od ilkebgd »

Jednostavno WM je naprednija platforma, sa WM imas mobilni i mini kompjuter u jednom uredjaju i vrlo cesto moze da ti zameni lap top da nemoras da ga nosis sa sobom... a sa symbianom je to ipak pre svega mobilni...

a da ne govorimo sto imas smaranje sa sertifikatima na symbianu sto je mene izludjivalo.

dalje, evo primer konkretne prednosti Wm- mozes da instaliras Igo,garmin,tom tom,miomap,sygic,ozi explorer,destinator i sve ostale programe za navigciju po zelji jer svi postoje za Wm a na symbianu si ogranicen na garmin i na tom tom koji nije ni za q kad je istocna evropa u pitanju.

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

ilkebgd, pa zar mobilni i ne treba da bude telefon, :?
Imam symbian telefone od kad je izasla 6600 i nikad nisam imao problema sa sertifikatima svaki program koji mi je trebao nasao sam bez problema.
Sygic imas i za symbian kao i nokiamaps koji su za EU stvarno extra programi.
Jedino sto se slazem s tobom je za igo koji je stvarno lep program, ali da ima bolje mape od garmina ne bih rekao.
vidim da si zagizen za WM i to je OK, ali daj kazi neku prednost u odnosu na symbian posto nisam mnogo radio s njim, ali planiram u buducnosti. :|

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

Evo ja sam koristio brdo symbian telefona i prvo sam koristio win mislim na Qtek-u 9100 i tad sam se razocarao,mnogo sporo itd.Pa sam pre jedno par meseci uzeo Diamond,odusevio se sa TouchFlo,programima,lakocom koriscenja itd e onda sam presao na Touch Pro koji je jednostvano savrsen pa na HD.

Evo sta je meni vise odgovoralo u odnosu na Symbian,lakoca koriscenja,mali milion programa.Nema zezanja sa sertifikatima.Brzi je od Symbiana koje sam do sada koristio.Sta god mi je trebalo ima program za to.Savrsen rad sa Wordom itd,meni mnogo lakse nego na Nokiji e90 ili n82 ili n95 8gb.Dobar procesor,pa moze da potera bez problema odmah .avi fajl u WM playeru jace rezolucije iako to ne praktikujem ali reko ajde da probam.

Npr meni je Garmin savrseno odgovorao za navigaciju,ali kad sam probao iGO ne zelim vise da koristim Garmin :D.

Kad si vec spomenuo za vremensku prognozu savrseno je odradjena na HD-u,kad je npr negde prognozirana kisa on lepo izbaci kapljice pa rade brisaci :D(to je inace na svakom TouchFlo-u samo je na HD-u odradjena malo bolje prognoza tj sam program). Nema potrebe za kodecima naravno.
Sa registrijem se nikad nisam igrao jer nije bilo potrebe barem meni.
Lakoca komunikacije sa exchange serverima,gmailom itd.

Ne znam sta te jos interesuje,moras postaviti malo konkretnije pitanje :)
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Pinocio, Veliku igru u svemu tome igraju preferencije korisnika i sta mu vise lezi,odgovara.WM je po meni ozbiljniji i napredniji OS za razliku od symbiana.Konkretno meni se mnogo vise dopada office na WM nego na Symbianu i npr. pregled pdf dokumenata.Takodje je tu i izbor samog telefona bitan.Dzaba meni office ako je na uredjaju ekran mali ili ako mi treba veci unos podataka a uredjaj nema qwerty pa se ja moram zlopatiti sa obicnom tastaturom.
Ja sam takodje na symbianu i ozbilno razmisljam o prelasku na WM,samo je pitanje koji model odabrati.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Wicker Man napisao:preferencije...
Овамо и онамо :D
Wicker Man napisao:Ja sam takodje na symbianu i ozbilno razmisljam o prelasku na WM,samo je pitanje koji model odabrati.
Исту дилему имамо.Само да наиђе нешто одговарајуће повољно и мењам...
Слобода или смрт

Pinocio
Mobil fan
Mobil fan

Post od Pinocio »

Koliko vidim,dosta nas razmislja o WM,ali sta mislite,kupis fon das 400-600 eura,predjes na WM i razocaras se.Zato i ova tema.Meni je Symbian skroz ok,ali malo toga sem igrica ima korisnog,vise su to neke zezancije. :ohmy:

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Па сваки бољи мобилни је скупа играчка.
Најбоље да узмеш од неког модел који желиш да купиш,увериш се у његове добре и лоше стране
и донесеш одуку о куповини.
Слобода или смрт

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

I meni je Symbian bio citavih 6 godina OK.Dok mi se nije zgadio svojom monotonijom.
Koju god app da installiras,isti interface.To mi se zgadilo.Te se vratih na WM.
Pruza massu mogucnosti koje Symbian ne moze.Da ne nabrajam.Posebno sto se personalizacije tice.
Symbian-nikad vise.
8)

Pinocio
Mobil fan
Mobil fan

Post od Pinocio »

Ma cena je u ovom trenutku nebitna,nego sam samo naveo,onako bezveze,da bih iz vas izvukao sto kvalitetnije postove.Dosta toga sam saznao u ovo malo postova,nadam se da ce ih biti jos i da ce jos verodostojnije da iskazu razliku izmedju ove dve platforme.

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

Komparacije dva OS ONLY

Svi postovi oko programa/komparacije programa/traženja linkova/instalacije programa i sl biće brisani jer postoje teme za tako nešto.
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Pinocio napisao:Koliko vidim,dosta nas razmislja o WM,ali sta mislite,kupis fon das 400-600 eura,predjes na WM i razocaras se.
Pa kao sto vec neko rece, najbolje da malo procackas neki WM telefon i vidis sta bi ti najvise odgovaralo ili ne u odnosu na symbian.
Opet napominjem, OS kao sam je nista bez dobrog hardvera i njegove podrske (sto je logicno).
Inace, mislim da definitvno dolazi vreme WM-a i da ce se dosta kupaca opredeljivati u buducnosti za tu platformu,naravno opet oni kojima to treba i koji bi mozda da imaju malo "jaci" OS.
Ni cene vise uopste nisu prepreka,eto imamo dobar WM telefon za nekih 200 i kusur evrea (samsung i780),a symbian telefoni su odavno prestali biti skupi i nedostizni.Na kraju za malo novca mozemo imati dva telefona sa dva razlicita OS pa kada nas jedan smori imamo alternativu.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

"Sta to ima Windows sto Symbian nema i obrnuto!?" ovo je naziv teme i nadam se da ce uskoro korisnici WM da nam to i kazu. Ovde se mnogo prica o preferencama korisnika ali ne i konkretnim stvarima vezanih za oba operativna sistema.

..::Bobby::..
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Jan 2009. 01:58

Post od ..::Bobby::.. »

ja bas danas biram izmedju bb osa,wm i symbiana i videcu na delu koje je najbolje kada se uporedo koristi :))) :wink:

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Obrisao mi je gameforce post. Sve u svemu, sta sam rekao, da je razlika u tome sto je Symbian platforma za telefone, za ne toliko zahtevne i ozbiljne stvari dok je WM platforma za PDA uredjaje kojima je telefon uzgredna funkcija. Dakle, dva potpuno drugacija koncepta koji imaju nekih dodirnih tacaka ali su namenjena za potpuno razlicite stvari. Koristio sam Symbian prilicno godina i kad sam presao na WM zakljucio sam da je Symbian po onome sto pruza vise namenjen mladjoj populaciji, onima kojima su primarne tipa igrice, sakrivanje poziva i sl stvari a koji retko kada ili gotovo nikada ne koriste ostale funkcije koje su karakteristicne za PDA uredjaje, zahtevne funkcije. Iz ove sada perspektive mogu da kazem da Symbian platforma pruza dosta toga ali da nije ni priblizno onome sta pruza WM. Jednostavno su namenjene drugacijim profilima korisnika.

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Koristio sam simbijan telefone dosta dugo (7650,3650,3660,6600,6630,W950, n70,e61,n91) i kad sam prvi put presao na WM (slucajno, bila dobra cena za htc tytnII pa ga kupio :D ) jednostavno sam bio odusevljen. Prvo mi je WM bio komplikovan i iritantan ali kad sam se navikao i provalio sta i kako shvatio sam da se necu vracati na simbijan bar ne uskoro.

Neke konkretne prednosti simbijana u odnosu na WM ne mogu izdvojiti. Oba os-a imaju programe za sve i svasta (office, vremenska prognoza, zakljucavanje poruka,galerija, igrice) u pitanju su nijanse i to sto WM deluje nekako profesionalniji i ozbiljniji.

Meni je najveca zamerka i jako me nervira sto kod novih simbijan telefona programi moraju da se potisuju (sertifikat) i moras da hakujes telefon da bi mogao imas pristup sistemskim fajlovima. To me tako smara (nikad nisam ni naucio kako tj. mrzelo me je da se sa time smaram) i nasao sam drugi OS koji nema tu zajebanciju a i vise mi lezi. Pa sam spojio lepo i korisno :lol:
and justice for all...

Odgovori