SKANDAL- u servisu promenili IMEI ili uvalili drugi telefon

flešovanje softvera, popravka, kvarovi
Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Ma razumem ja tebe jos od prvog posta ali ti govorim sa jedne strane kao laik sto se servisiranja telefona tice a sa druge strane kao pravnik ko, kad i sta sme da radi a sta ne :wink:
Ako su mu promenili plocu i to su uradili bez njegovog znanja, u ilegali i nisu mu odmah rekli a time mu naneli stetu, u njegovom slucaju da ne moze da proda telefon, on ima pravo i da zove inspekciju i da tuzi servis. O tome se ovde radi. Ta njihova radnja se kvalifikuje kao krivicno delo. Oni ako mogu da mu vrate prvobitni imei onda nije nikakav problem ali ako ne mogu, pa boze moj, zato mi iz ove branše imamo ovoliko posla :D

zivorad5
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pon, 11. Maj 2009. 01:21

Post od zivorad5 »

Azimuth, kako zamena ploce krivicno delo, sta ako tel. ne moze drugacije da se popravi nego stavljanjem nove ploce :unsure:

nisam pravnik, al po nekoj mojoj logici pre bi krivicno delo mogla biti promena tj. krivotvorenje fabričkog imei-ja ploče, softverskom promenom i npr nalepljivanjem druge nalepnice, nego ako tel. npr. ne moze da se popravi drugacije pa fizicki stave drugu plocu koja ima svoj legalan fabricki imei koji joj nije menjan... :unsure:

da izvucem analogiju sa automobilima- mislim da je krivicno delo prekucavanje tj. krivotvorenje npr. broja motora, a ne ako ti rikne motor pa ugradis drugi koji nosi svoj original fabrički broj motora... :unsure:

tako da ako su meni ugradili drugu plocu ciji ovo jeste fabricki imei mislim da bi trebali da mi daju racun na kom ce pisati da su ugradili drugu plocu koja ima taj imei a ne da joj menjaju imei na imei od stare ploce... a opet ako je u telefonu moja ploca ali su joj zamenili imei onda mislim da su ucinili krivicno delo... :blinky: al da paradox bude veci onda ako bi vratili
originalni imei onda bi to bilo kao ok pod uslovom da nekom drugom telefonu vec nisu dali imei mog... :unsure: sto bi znacilo da bi operateri registrovali 2 telefona sa istim imei brojem :shock:

kolika zapetljancija... :x :x

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Jednostavno. Da li je taj servis ovlascen i registrovan kao takav? Da li si dobio kompletnu papirologiju od te "nove" ploce?
Kad vec vuces paralelu sa automobilima, da li ukoliko zamenis motor dobijas i novu saobracajnu dozvolu sa novim brojevima? Koliko sam razumeo ono iz prvog posta, ti nisi kupio novu plocu tj nisi platio cenu nove ploce serviseru i nigde ne pise to nego se vodi kao popravka originalne iz tvog telefona, ili sam nesto propustio?

zivorad5
Novajlija
Novajlija

Post od zivorad5 »

Servis je registrovana radnja al nije ovlasceni servis za samsung, nosio sam tel prvo i u ovlasceni, vec sam napisao...

Predat je na servis jer kamera nije radila i to pise i na racunu, da je kamera u pitanju...

Nisam dobio nikakvu papirologiju za "novu" plocu, u tome i jeste problem. Dobro si razumeo, vodi se kao popravka kamere...

drgrga
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 21. Sep 2006. 20:48
:: Nisam iz Beograda !

Post od drgrga »

Odosmo daleko,umesase se i pravnici......strashno.....

Ne razumem cemu je tolika frka,da li vi znate koliko Samsungovih telefona recimo M610 se koristi za istim imei-em to jest 000000000000

Zasto ?

Zato sto za taj telefon postoji kod koji resetuje Nvm I TELEFON POSTAJE OTKLJUCAN,pri tom gubi svoj originalan Imei i dobija sve nule.
Svi koji su malo proguglali,otljucali su svoje telefone da ne bi placali nekome tamo dekodiranje i prosli naravno dzabe

Jesu li sad svi oni ucinili krivicno delo ?
E pa kad su i pravnici poceli da se mesaju u ovaj posao onda smo ga svi ugasili,bolje resavajte ljudima probleme da se ne vucaraju po sudovima i salterima kao ludi,nego sto se petljate u nesto sto ne znate.... 8)

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 05. Jun 2006. 12:11

Post od gameforce »

Zamena IMEI je krivično delo ukoliko se radi radi ostvarivanja nezakonite dobiti.
Tj za "pranje" ukradenih aparata, delova i sl
Ukoliko se menja zbog kvara SERVIS JE DUŽAN DA O TOME OBAVESTI MUŠTERIJU
i da od nje dobije dozvolu za zamenu dela (ploče)
Pri tome je dužan da ugradi ISKLJUČIVO rezervni deo sa propisanom dokumentacijom kao dokaz o legalnosti postupka (račun o nabavci dela od zvaničnog dilera sa novim IMEI-om ili adaptibilnim ako model dozvoljava 000000000000)
Sve drugo što nije ovde nabrojano spada u povredu prava mušterije, privredni prestup ili čak u krivično delo.

Dokle god se budemo ponašali tipa: "Šta ima veze važno je da si dobio telefon koji radi" serviseri će raditi mimo zakona i isključivo u svoju korist, nemilosrdno varajući mušterije.
Gledam samo kako ovdašnji serviseri "profesionalci" brane kolege koje su napravile očigledan prestup.
Ko vama gospodo serviseri garantuje da ta ploča nije skinuta sa ukradenog telefona koji je otišao u "kobasice" pa toliko branitie pomenuti servis?
Ne mora da je ukraden samo kod nas.
Za mnogo manje prestupe se na zapadu oduzimaju licence za rad.
Zakoni postoje i regulisali su i ovu materiju ali nažalost su retki oni koji ih kod nas primenjuju.
Zbog neslaganja sa "uredjivačkom politikom" svojevoljno napustio forum.
Rebel in heart.

zivorad5
Novajlija
Novajlija

Post od zivorad5 »

Evo mislim da je gameforce sve lepo objasnio, ali sta je bilo bilo je, dajte da se usmerimo na to- sta sada da se radi, kako da se resi problem?

da li je bolje da trazim da mi izdaju novi racun za popravku sa pecatom na kom ce pisati da su ugradili plocu sa ovim novim imei brojem (na ovom racunu koji su mi izdali ne pise imei) ili da trazim da telefonu vrate moj imei ili sta je najpametnije? :?

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

zivorad5, po tebe je svakako najbolje, ako je to uopste izvodljivo, da vrate tvoj prvobitni imei jer imas kompletnu papirologiju od njega i samim tim ces sutra lakse prodati telefon nego ukoliko imas jedan imei na kutiji i u papirima a drugi u telefonu i racunu servisa. Polazim od sebe, ne bih nikada kupio telefon koji je vec imao problema sa plocom i popravljan je ili bih gledao da spustim cenu sto vise mogu a to tebi svakako ne odgovara.

gameforce, hvala!

drgrga, zanat kojim se ja bavim nema nikakve veze sa salterima, tamo idu oni kojima salteri trebaju. Ja, kao i ljudi iz moje branse ipak se bavimo mnogo ozbiljnijim problemima. Slicna prica je i za sud, ne zavisi od mene koliko ce se brzo resiti neciji predmet. Btw, dokle god je takvih koji razmisljaju kao ti, ja sam srecan, imacu posla :wink: No hard feelings :wink:

Sorry a ovaj mali off ali bilo je jace od mene. Obrisite ako je neprikladan.

Toliko od mene na ovu temu.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

nema potrebe da sad bacamo drvlje i kamenje na drgrgu jer se on kao poznavaoc hardvera(i ostalih stvarcica) vec pokazao i na ovom forumu deleci savete koji su mnogima pomogli. Gameforce je lepo rezimirao 2 strane nasih postova i objasnio na najkraci moguci nacin ono sto sam i ja hteo da kazem.Azimuth kao prvo nije tacno da ne zavisi od advokata koliko ce brzo resiti neki problem(tacno je da sudovi najvise koce i to je nepobitna cinjenica) jer ima 99999 da se slucaj odugovlaca.(pricam ovo kao buduci pravnik-nadam se da cu postati).Zivorade da ja lepo pitam tebe i da razjasnimo nesto odmaj her si bio ti u tom servisu i reko im u cemu je problem ?Na koj nacin si ti pokusao da resis problem ? 8)

P.S. odgovori pa cemo da nastavimo sa filozofiranjem i resavanjem problema.
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

drgrga
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od drgrga »

dimi89,

Dzabe druze moj........ja u klin drugi u plocu.....
Kaze @gameforce "zamena dela" itd....
Druze @gameforce ti mozda ni ne znas da su na Samsungovim platformama skoro svi delovi zaliveni u lepak.Dakle o kakvoj zameni dela mi pricamo ? To vise ne vazi ni za televizore a ne za telefone.Moze da se zameni ali mikrofon,zvucnik,po neko kolce,konektor i to je sve sto se moze uraditi od hardwerskih popravki.

Ako je neko u servisu stavio plocu koja nije legalna(jer je sa tim imei-em) uradjeno krivicno delo,onaj ko je ostecen bice upravo on,pa ne vidim svrhu da tako nesto radi.
I to ne da ce biti ostecen po tom pitanju nego ce na sebe da navuce i kompletnu kontrolu u radnji,pa stoga veruj mi da mu to nije u interesu ali NIKAKO !

I batalite ljudi prazne price,jednostavno ne razumete tematiku a petljate se u nesto sto vam nije struka.

zivorad5
Novajlija
Novajlija

Post od zivorad5 »

Naravno da jos uvek nisam bio u servisu nakon ovog saznanja da su promenili imei, zato sam i postavio pitanje da bih video sta je najpametnije da uradim i da trazim od njih da urade. pa kad vidim sta je najbolje onda cu ici.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

zivorade trebo si lepo da odes u servis da im kazes u cemu je problem pa da vidis sta ce oni da ti kazu pa onda da postujes i da pitas za savet...barem je meni logicno tako.....jer sad kad odes u servis mozda ti daju neko razumno objasnjenje za njohove postupke ili kazu ok stavicemo ti staru ploci i dovidjenja problem resen onda si dzabe postovao...Uvek prvo probas razumnim metodama i lepo da resis problem ako nece milom onda silom-zapreti inspekcijom ako to ne pomaze pozoves je. 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od gameforce »

drgrga, "dela" kao jednog dela telefona, lepo sam stavio u zagradu ploča kao objašnjenje koji je deo ovde u pitanju.
Kao i bilo koji drugi deo koji može ili treba da se zameni.
MORA DA SE PITA VLASNIK PRE ZAMENE
Nemoj da divertujemo priču sa prave teme.
I tebi i meni je jako dobro poznata situacija sa servisima i popravkama sa delovima koji se skidaju sa raznih telefona.
Šta da nije bio ovakav slučaj?
Da on nije išao da reklamira i da nikada nije uporedjen broj IMEI-a?
APP? (Ako Prodje Prodje)
ETO ZAŠTO I ETO SVRHE!
Koga bre farbamo ovde?
90% naših servisa radi tako
Većina su polu-divlji i svi pokušavaju da plivaju u mutnim vodama boreći se za opstanak.
Znam koliko je teško i znam koliko je država neumoljiva kada uzima pare i znam koliko je teško napraviti te pare koje oni otimaju.
Veruj da sam se time bavio još od 96'
Ja i dalje živim isključivo od PROFESIONALIZMA tj od onoga što zaradim sa svojih 10 prstiju
Nemam ni državnu firmu iza sebe niti prijatelje u CIA-BIA ili poreskoj upravi
ALI ZAKONI SE MORAJU POŠTOVATI
Svaki rad mora da bude odobren od vlasnika i tačka!
Zamisli kako bi se ti osećao da odeš kod mehaničara da ti sredi automobil jer neće da upali i nakon nekog vremena na tehničkom pregledu ti ustanove da je u automobilu motor sa brojem koji ne odgovara broju u saobraćajnoj i pri tom je sa ukradenog automobila?
Ti se ne bi žalio?
To ne bi bila prevara?
Važno je samo da auto radi?
:o

Savet:
Telefon u ruke i neka zamene IMEI ako mogu.
Ako ne mogu neka SVE troškove ostalih popravki snose oni u protivnom postoji inspekcija pa neka se češu.
Sledeći put će pitati.

Govori tiho i nosi inspektora pod miškom :lol:
Ne treba se bojati zakona, on je tu da zaštiti nas potrošače.
Rebel in heart.

drgrga
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od drgrga »

ok druze,ti i dalje u plocu....
Opet mi uporedjujes auto sa telefonom ! To nije isto ali nikako.
Sam proizvodjac je dozvolio da se Imei moze menjati,vec sam napisao da ti sam ukucavanjem koda za dekodiranje vec promenis imei na M610 i brdo drugih modela.
KO JE ONDA KRIV TI ILI SAMSUNG ?

Kazes svaki rad mora biti odobren,jel to znaci da on treba da mi stoji nad glavom dok ja radim njegov komplikovan telefon pod mikroskopom i svakih pet minuta nailazim na novi i novi kvar a on odobrava,i kad se ispostavi da na kraju ne moze da se resi.......on se pokupi i ode a ja izgubim dva sata ?

Znas li koliko u zadnjih par godina telefona dodje sa jednim kvarom,a kad krenem da ga radim ispadne da mu ne radi jos x stvari.
Sitnije kvarove popravim i nikada ne naplatim van ugovorene cene,i ne spomenem da to nije radilo,jer VERUJ MI znam da ce 90 % reci "ma jok radilo je".....

Toliko o postenom nasem narodu....

Sto se tice inspektora,o kakvim inspektorima mi pricamo ? Pa 90 % njih prvo ne poznaje zakon,o potkupljivosti da ne pricamo....veruj mi da su prosle godine kad je krenula hajka gasenja komisione prodaje telefona,dosli kod mog burazera u radnju i pitali sta treba da gledaju i kako (posto smo jedini u gradu radili telefone na belo od Alpha Copy).Nisu znali ni kako izgleda garancija,ni sta treba da se upisuje,apsolutno nista.

Ta hajka je trajala,pozatvarali par radnji posle toga...i evo ti situacije da se ponovo valjaju telefoni kako se stigne.
U mom gradu postoji jedan lik koji ima ogromni radnju koji je inace poznat da je prodavao i pakovane i kradene i neispravne telefone....i sta.....
IZ 29-og su mu bili redovni gosti....Cim se trazi neki telefon prvo se ide kod njega.

ON DRUZE RADI I DAN DANAS !!! OBJASNI MI PRAVNO KAKO ???? LEGALNO DRZI RADNJU I SERVIS !!!!

Toliko o tvojoj prici o zakonu i zastiti potrosaca....

Pozz,za mene je ova tema zavrsena... 8)

gameforce
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od gameforce »

drgrga napisao:Opet mi uporedjujes auto sa telefonom ! To nije isto ali nikako
To je isto samo tako
I jednom i drugom sam JA vlasnik i ako ti želiš da promeniš broj IMEI-a moraš da me pitaš jer je u protivnom krivično delo tretirano po zakonu.
A extra priča što mi praviš možda dodatne troškove ili probleme u budućnosti (kao u ovom slučaju)
Ako mu ne vrate broj na pravi kako on da dokaže da je to njegov telefon kada ga bude prodavao ili ako mu neko zakuca na vrata (29 recimo)? :dry:
Što bi ti mene (ne ti nego servis koji je ovo uradio) zakinuo za 200 ili 400 ili 600e????
Bolji telefoni su u cenovnom rangu jeftinijih polovnjaka.
drgrga napisao: Kazes svaki rad mora biti odobren,jel to znaci da on treba da mi stoji nad glavom dok ja radim njegov komplikovan telefon pod mikroskopom i svakih pet minuta nailazim na novi i novi kvar a on odobrava,i kad se ispostavi da na kraju ne moze da se resi.......on se pokupi i ode a ja izgubim dva sata ?

Znas li koliko u zadnjih par godina telefona dodje sa jednim kvarom,a kad krenem da ga radim ispadne da mu ne radi jos x stvari.
Sitnije kvarove popravim i nikada ne naplatim van ugovorene cene,i ne spomenem da to nije radilo,jer VERUJ MI znam da ce 90 % reci "ma jok radilo je".....
Postoji tarifa za UTVRDJIVANJE kvara i za popravku i za delove
I ti dobro znaš da ako je crkao hibrid tebi treba recimo 30 minuta a ako menjaš reg napona da je to 20 min
80% grešaka su standardne za odredjeni tip telefona i ne treba ti Baba Vanga, nego iskustvo da proceniš koliko kvar nosi vremena i delova pa time i novca.
Ako je nešto sumnjivo lepo mu kažeš da je utvrdjivanje toliko i toliko "a za popravku i cenu delova ću vas zvati"
To je 10x poštenije i prema tebi i prema mušteriji nego da ili ti ili ona budete u neku ruku zakinuti.

Znaš šta je meni čudno?
Što su oni naplatili to kao običnu popravku a da nisu ni jednom rečju naglasili da su zamenili ploču (pa time i IMEI)
Ko je bre lud da daje jedan od najskupljih delova telefona a da to ne naglasi i pri tom to naplati već naplati samo popravku kamere????????????

drgrga napisao:ON DRUZE RADI I DAN DANAS !!! OBJASNI MI PRAVNO KAKO ???? LEGALNO DRZI RADNJU I SERVIS !!!
To sam rekao još u prvom postu "slabo se ko pridržava zakona NAŽALOST"
Pravdaju se krimosi i nalaze im se olakšavajuće okolnosti a onaj ko je oštećen će na kraju da plati sve
Zato nam sve i ide ovako
NAOPAKO!
Rebel in heart.

zivorad5
Novajlija
Novajlija

Post od zivorad5 »

gameforce napisao: Znaš šta je meni čudno?
Što su oni naplatili to kao običnu popravku a da nisu ni jednom rečju naglasili da su zamenili ploču (pa time i IMEI)
Ko je bre lud da daje jedan od najskupljih delova telefona a da to ne naglasi i pri tom to naplati već naplati samo popravku kamere????????????
To je i meni veoma cudno i zato sumnjam da mi nisu mozda ugradili plocu ne daj boze od nelegalnog telefona ili ako je unutra ipak moja ploca da joj nisu zamenili identitet, tj. nekom drugom telefonu dali legalni imei mog, a mom od nekog nelegalnog...

al fora je u tome sto sam ja podigao prvi put "popravljen telefon" i platio popravku kamere i onda u koriscenju shvatim da kamera nekad radi, nekad ne radi... i onda reklamirao, vratim im telefon oni ga opet kao poprave ja ga preuzmem, kad ono opet ponekad kamera nece da se startuje... ja im ga po 2. put vratim, tj. reklamiram i onda 3. put kad sam ga podigao od tad radi najnormalnije... i onda je proslo neko vreme i kad sam hteo da ga prodam jer sam kupio drugi tel. jer je ovaj bio bas dugo u servisu sve ukupno, covek uporedi imei i provali da nije isti i isproziva me... :shock:

milan85
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sre, 24. Jun 2009. 05:43

Post od milan85 »

Sry sto dizem staru temu, sad sam je procitao i bas me zanima epilog? :)
Jesi li saznao sta su i zasto su to uradili?

valdevit
Banned
Pridružio se: Pon, 25. Apr 2005. 09:33

Post od valdevit »

hoćete još nešto da čujete....ja sam i dalje u šoku :ohmy:
Imam telefon nokia 8600 luna,kome je odjednom prestalo da radi par dugmića na tastaturi.Star je oko dve godine,tako da garanciju nemam i zbog toga sam otišao u neovlašćeni servis.Ljudi su odma prepoznali problem,kažu voda je ušla,mada se ja nešto ne sećam,al moguće da je od onih silnih kiša gde sam pokisao kao miš.
Predam im telefon i kažem:''javite mi dijagnozu,a ja ću razmisliti da li ću kod vas da ga popravim''.Oni mi na licu mesta odgovore da otvaranje ovog tela košta 20e.Dijagnoza mi naravno nije javljena,već samo:''telefon je završen,možete da dođete po njega'' :x
Odem ja po telefon,naplate mi samo 1200 dinara :? :| ,ja u čudu posle onih 20e koje su mi napomenuli,dođem kući da probam dugmiće-rade.Pogledam tel,a ono...pajserom skinuta maska,oguljen ceo 1 deo,ukrasna traka skinuta...užas :x :x :x :blinky: :blinky: :blinky:
Razmišljam da li da im odma tražim nov telefon,da li da ih tužim tržišnoj ili da li da im olupam izlog :angry: :angry:
Telefon sam im naravno vratio i oni su rekli da drugačiji način za otvaranje nije postojao :x :x

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Prvi i treci predlog ne vode nigde jer nece resiti tvoj predlog vec samo te dovesti u goru poziciju.Lepo odes u servis koji je ovlasceni i pitas servisera za savet(ne moj one koji rade tamo vec iskljucivo servisera) da li moze maska da se na tom telefonu skine a da se ne ogrebe telefon?(naravno da moze ali ipak pitas zbog dokaza i razloga kad budes zvao trzisnu inspekciju).Predpostavljam da ti racun nisu dali tako da je najbolje i najlakse da ih ganjas za "fiskalac". 8)

milan85
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sre, 24. Jun 2009. 05:43

Post od milan85 »

Teski diletanti.... Naravno da moze da se skine maska na Luni i to vrlo lako:
http://www.youtube.com/watch?v=BvMa3M7dI_E
E jedino ako je pre toga vec bila skidana, pa je neko ostetio srafove pa sad ne mogu da se odvrnu. Ali to su trebali da ti kazu a ne da je lome.
Inace i ja sam imao Lunu, maska je bila izgrebana od nosenja pa sam hteo da je promenim. Ako se dobro secam nova maska za Lunu u Mobisu/Alphacopiju izadje preko 10000 din sa zamenom.
Onaj deo preko ekrana 1500 din, tastatura 600, staklo (plastika) preko tastature 1200, pozadi gornja guma 1200, donja 1200, onaj metal sa rupom za kameru 2000 din i ona plastika skroz dole gde se prikljucuje punjac i usb 1000. Plus zamena.
Ne moras uzeti sve u kompletu, mozes svaki deo posebno.

Odgovori