Moguće je da nisam baš pažljivo pročitao sve postove, ali čini mi se da sam video u uvodnoj vesti da je stidljivo uvedena naknada za odgovaranje na poziv koje se tarifira fiksno 1,77 din. U ovoj varijanti to je samo to, a ne klasična naknada za uspostavu veze, ali malo uvećana u odnosu na svima već poznatu varijantu. Da se odmah razumemo, neće niko umereti zbog tih 27 para više po pozivu, ali ipak je uvećanje, nego bi me zabrinuo vrhunac bezobrazluka koji bio naplaćivanje obe ove izmišljene takse isključivo operateru (jer na ovo nema porez), za na primer neke tarife sa niskom cenom razgovora. Ispravite me ako grešim.
Ono što je u celoj priči malo šizofreno je stav operatera. Razumem da je ovo odgovor Telenoru, ali ono što je bila zajednička poslovna politika je da se stimulišu redovni korisnici (izmirioci obaveza) tj. postpejd, i da je većim potrošačima to daleko povoljnije. Ovo što su sad uradili je ili menjanje te politike ili navikavanje pripejd korisnika na češće korišćenja telefona da bi se u skoroj budućnosti kad promotivni period prođe isti prebacili na postpejd. Kako god prilično je podmukla politika, a i samo postojanje kalkulatora i savetnika na sajtovim operatera govori o time koliko su se potrudili da zakomplikuju ponudu i ulove malo u mutnom (tj. na neobaveštenim korisnicima, jer u mom širem okruženju 30% ljudi može da ispratri taj tempo i odabere u svakom trenutku povoljnu ponudu, dok ostali idu po inerciji).
Skeptični, jesi ti to bezobrazan ili ciničan kad kažeš da je alterantiva fiksnoj telefoniji mobilna, bez obzira kod kog provajdera? Jel to Telekom drastično jeftiniji od VIPa iTelenora? Jel to hoćeš da kažeš? A što se interneta tiče, jel pominjanjem bežžičnog i kablovskog hoćeš da kažeš da provajderi tih usluga ne idu preko Telekomovih linkova nego preko svojih veza? Ja ne mislim da si bilo čiji drveni advokat, ali ovo ti baš i nisu argumenti.