Najvise bih voleo da novi vlasnik Telekoma bude?
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
- :: LG Nexus 5X
http://www.mondo.rs/s200958/Info/Ekonom ... lekom.htmlTelekom Srbija je u prošloj godini imao i 7,3 miliona pretplatnika fiksne telefonije i 3,35 miliona korisnika mobilne telefonije.
konacno realna cifra, ovim tempom telenor moze da postane lider po broju korisnika za 2 godine i bez mnp. ostaje im borba za fiksnu telefoniju
Monopolista je onaj ko ima preko 50 (ili beše 60)% učešća na tržištu. I da, postoji dosta monopolista od kojih su neki državni a Maxi je svakako primer jednog od privatnih (više puta potvrđeno od antimonopolske komisije, ali oni imaju samo savetodavnu ulogu).
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Aman ljudi, koji je to monopol ako 50% njih nije kod tebe? Ne znam za stjupidne definicije naseg zakona, ali strogo gledano monopol je kad je pruzalac usluga jedan jedini, sto je Telekom bio u fixnoj telefoniji do prosle godine. Fakticki, to ostaje i dalje na 95% teritorije R Srbije, ali 5% srecnika ima izbor, i time Telekom vise nije monopolista!
Monopol - rec sama kaze:
grcki monos / μονος (sam ili jedini) + polein / πωλειν (prodavati).
To sto je nas ceo Ustav, nakaradan, a samim tim i zakoni, to nije nasa krivica, odnosno mozda i jeste jer smo glasali na referendumu (ja nisam)
Monopol - rec sama kaze:
grcki monos / μονος (sam ili jedini) + polein / πωλειν (prodavati).
To sto je nas ceo Ustav, nakaradan, a samim tim i zakoni, to nije nasa krivica, odnosno mozda i jeste jer smo glasali na referendumu (ja nisam)
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
nije ustav ni zakon nakaradan, vec se komisija bavi sprecavanjem mogucnosti prelaska u monopolsku poziciju.
u modernoj ekonomiji prelazak odredjenog procenta u kontrolisanju trzista smatra se tendencijom ka monopolskoj poziciji i nije nista cudno da se reaguje.
pre 100 godina monopol jeste znacio jednu kompaniju koja drzi trziste, danas su mnogi faktori uzeti u obzir tako da se na monopol gleda malo drugacije
u modernoj ekonomiji prelazak odredjenog procenta u kontrolisanju trzista smatra se tendencijom ka monopolskoj poziciji i nije nista cudno da se reaguje.
pre 100 godina monopol jeste znacio jednu kompaniju koja drzi trziste, danas su mnogi faktori uzeti u obzir tako da se na monopol gleda malo drugacije
::luv phonez::
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Najveca tragedija u celoj ovoj prici je to sto je za sam telekom najgore da ostane drzavni. Jer informacione tehnologije su grana koja mozda najvise napreduje, a nas telekom sve teze prati trendove (ne ulaze se), iako isprati on to uradi ono, da se kaze, reda radi.
Recimo, hteo sam da uvedem IPTV, odem, prijavim se, za par dana mi kazu da ima tehnickih uslova, dodjem u poslovnicu- nema STB-a (risivera)! Pa dobro, kad ce ga biti? Ovaj, nemamo tu informaciju, nema ga vec mesec dana(?!?!). Citam po forumima, neki lik pise u februaru, kako dva meseca ceka, jer nemaju opremu. (?!?!?!) Pa dobro, majkumu, gde to ima U SVETU da ti kupci trpaju pare u dzep, i mole te, a tebe zabole za nove korisnike. I kao to je uspesna firma, firma koja uvodi inovacije. Samo pitam se za koga, posto za godinu dana, oni su tri meseca efektivno imali potrebnu opremu. Verovatno neka muljaza i ugradjivanje je upitanju, da ne zalazim u te lopovske price, ali to je isto kao da odes u Telenor ili Vip i hoces da postanes njihov i oni ti kazu da nemaju kartica (?!?!?!) haha eeeej!
O konkurentnosti ADSL-a da ne trosim reci. Uz ugovor na godinu dana, dobijes 1,5Mbit, dok kod SBB-a uz isti ugovor za istu cenu dobijes 6Mbit!!! Konkurencija!!! (da da, nije vise 2006 godina. Lete godine.)
A kombinacija internet + TV, dok kod svih postoji popust ako koristimo oba, telekom naplacuje po punoj ceni. Bezobrazluk! Rukunasrce, par meseci, do kraja 2010-god bila je mix promocija, ali to bi trebalo da bude standardna ponuda i nagrada za vernost. Sve u svemu, telekom ce na zalost samo prodajom imati neku korist jer je "srpski" "menadzment" pokazao sta ume, a nazalost tesko da se tu mozemo popraviti jer se pametan svet u demokratiji nista ne pita. Budale, koje su uvek u vecini, biraju vlast. A ovi nasi politicari su pokazali sta umeju. I ovi na vlasti i opozicija.
Recimo, hteo sam da uvedem IPTV, odem, prijavim se, za par dana mi kazu da ima tehnickih uslova, dodjem u poslovnicu- nema STB-a (risivera)! Pa dobro, kad ce ga biti? Ovaj, nemamo tu informaciju, nema ga vec mesec dana(?!?!). Citam po forumima, neki lik pise u februaru, kako dva meseca ceka, jer nemaju opremu. (?!?!?!) Pa dobro, majkumu, gde to ima U SVETU da ti kupci trpaju pare u dzep, i mole te, a tebe zabole za nove korisnike. I kao to je uspesna firma, firma koja uvodi inovacije. Samo pitam se za koga, posto za godinu dana, oni su tri meseca efektivno imali potrebnu opremu. Verovatno neka muljaza i ugradjivanje je upitanju, da ne zalazim u te lopovske price, ali to je isto kao da odes u Telenor ili Vip i hoces da postanes njihov i oni ti kazu da nemaju kartica (?!?!?!) haha eeeej!
O konkurentnosti ADSL-a da ne trosim reci. Uz ugovor na godinu dana, dobijes 1,5Mbit, dok kod SBB-a uz isti ugovor za istu cenu dobijes 6Mbit!!! Konkurencija!!! (da da, nije vise 2006 godina. Lete godine.)
A kombinacija internet + TV, dok kod svih postoji popust ako koristimo oba, telekom naplacuje po punoj ceni. Bezobrazluk! Rukunasrce, par meseci, do kraja 2010-god bila je mix promocija, ali to bi trebalo da bude standardna ponuda i nagrada za vernost. Sve u svemu, telekom ce na zalost samo prodajom imati neku korist jer je "srpski" "menadzment" pokazao sta ume, a nazalost tesko da se tu mozemo popraviti jer se pametan svet u demokratiji nista ne pita. Budale, koje su uvek u vecini, biraju vlast. A ovi nasi politicari su pokazali sta umeju. I ovi na vlasti i opozicija.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
Pa ima ovde, mi volimo da smo "unique", čist mazohizam. Ne znam šta je tu problem, mnoge državne firme su se namerno "upropaštavale" ili jednostavno "poslovno stagnirale" da bi bile jeftinije kupljene. Što bi bilo drukčije sa Telekomom (jeste da koristi RS budžetu, ali sad treba "money boost")Lobachewsky napisao:Pa dobro, majkumu, gde to ima U SVETU da ti kupci trpaju pare u dzep, i mole te, a tebe zabole za nove korisnike.

pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Lobachewsky, zaboravio si jednu jako vaznu stvar - a koju sam ja napomenuo u prethodnom postu. 90% teritorije Srbije (ne i gradjana), nema alternativu za Telekom, a kako su na drzavnim jaslama, njima se moze. Tek kad se SBB, Telenor , Orion i Vip ozbiljnije rasire, ce Telekom morati nesto ozbiljnije da menja. Dotle - zabole ih!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Lobachewsky
- Gatekeeper
Ne znam kolika je sansa da posle prodavanja telekoma Austrijancima drzava raspise tender za cetvrtog operatera jer po svemu sudeci Vip ce u celoj prici na kraju ispasti MVNO (Mobile virtual network operator), sta god u zakonu pisalo.
I da li je vip uopste izgradio mrezu do kraja, posto svi znamo da su jedno vreme prakticno bili virtuelni operater na telekomovoj mrezi. A kada telekom kupe austrijanci... kontate vec. Bas me zanima kako ce sve to da funkcionise u praksi iako zakon verovatno nalaze da se telekom austrija i vip moraju ponasati kao dve razlicite firme i da ne smeju nista medjusobno deliti.
I da li je vip uopste izgradio mrezu do kraja, posto svi znamo da su jedno vreme prakticno bili virtuelni operater na telekomovoj mrezi. A kada telekom kupe austrijanci... kontate vec. Bas me zanima kako ce sve to da funkcionise u praksi iako zakon verovatno nalaze da se telekom austrija i vip moraju ponasati kao dve razlicite firme i da ne smeju nista medjusobno deliti.
- Lobachewsky
- Gatekeeper
mezzano, u nasoj zemlji da tender propadne? Mozda tender jeste, ali pregovaranje jedan na jedan iza zatvorenih vrata uveliko traje. Nisu ludi da ostave Tomi najdeblje prase kad mogu sami dobro da se ugrade.
Austrijanci su ponudili 950 miliona, osim ako nezavisna antimonopolska komisija ne presudi da imaju pravo da zadrze i Vip. Onda ce telekom platiti 1,4 miljarde. Dakle, presuda nezavisnog tela se moze kupiti za 400 miliona evra, u prevodu. Sve ima svoju cenu
Austrijanci su ponudili 950 miliona, osim ako nezavisna antimonopolska komisija ne presudi da imaju pravo da zadrze i Vip. Onda ce telekom platiti 1,4 miljarde. Dakle, presuda nezavisnog tela se moze kupiti za 400 miliona evra, u prevodu. Sve ima svoju cenu