Novi operater?
- nevidljivi
- Entuzijasta
- Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
- :: LG Optimus L7 II
- :: Samsung GT-C3322
Kao što je rekao Goranče u jednom postu na temu prodaje Mobtela (a jako je lepo obajsnio koji su problemi kod nas po pitanju dela predajnika i telekomunikacione opreme), mi nemamo dva prava operatera. Nadam se da će treći operater doći što pre ili da će Telenor poboljšati rad Mobtela i time naterati i Telekom da razvija mrežu. Tačno je i to da našem prosečnom korisniku ne treba ni 3G ni multimedija, bitan mu je dobar prijem, pokrivenost signalom i POVOLJNE CENE USLUGA (namerno sam napisao velikim slovima zato što je naše tržište price sensitive, što je razumljivo s obzirom na to kolika je prosečna plata). Znate i sami da još uvek kod nas ima gomila ljudi koji imaju najobičnije telefone sa monohrom ekranom i najosnovnijim funkcijama, MMS, 3G i tome slično su samo misaone imenice za njih. Valjda će i komunikaciona kultura kod nas uskoro biti na nekom višem nivou.
PS. Možda se baš i ne uklapa u ovu temu, ali ne bi bilo loše da pročitate članak "Taj mobilni, fiksni svet" koji je objavljen u časopisu PC Press, broj 124 (dvobroj Jul/avgust), mislim da je članak jako interesantan, pozdrav.
PS. Možda se baš i ne uklapa u ovu temu, ali ne bi bilo loše da pročitate članak "Taj mobilni, fiksni svet" koji je objavljen u časopisu PC Press, broj 124 (dvobroj Jul/avgust), mislim da je članak jako interesantan, pozdrav.
Ghost
slazem se sa nevidljivim da polovina nasih ljudi koristi jos alkatele db ili nokia 3310 ali ima i fensera koji menjaju cim izadje novi ali to nema veze bez obzira sta ljudi imali ikoliko radili ze taj mob sve nas ceka isto a to je krcanje,i nemamo ti mi to ,tako da nije raja kriva nego zna se telekom njihovo je sve i bice ma sta da se desi i ko go got dosao bice isto jer je sve njihovo ALI vidite primer hrvackog telekoma isti primer pre samo 8 god bio je monopolista ito kakav a ono op trs za manje od 3 zadnje god u hrvata su se stvorile 4 mobilne i isto tako fiksne mreze a njihov monopolista je puko jedini je spas da opstnane je da drzava nedozvoli da fiksni operateri pocnu razapinjati svoje opticke gajtane,e to ce biti sa nasim konbinatom ako dodje do hrvackog scenarija telekom jedino moze da trazi samilost drzave jer ce puci zbog totalne nebrige prema korisnicima
- DJ_Boris
- Ex-Moderator
- Pridružio se: Pon, 16. Feb 2004. 02:44
- :: Samsung Note 8
- Kontakt:
U pravu si da je prodaja Mobtele bila potpuna... ali svakako uplitali politiku ili ne, mislim da nece moci tek tako da koriguju cene... tj. da rade sta hoce sa kompanijeom... Postoji neka klauzola u ugovoru garantovano... Ali svakako samo na licenci za moblinu mrezu uzimaju
pare...

.:Amazonka:. - Prodaj brzo, kupi lako! https://amazonka.rs/
- nevidljivi
- Entuzijasta
- Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
- :: LG Optimus L7 II
- :: Samsung GT-C3322
sigi, pročitaj onaj članak u PC Press-u koji sam naveo u postu iznad ako možeš da dođeš do tog časopisa, ako ga pročitaš, videćeš koji su trendovi u oblasti komunikacija u svetu-ide se ka tome da se mobilna i fiksna tlelfonija maltene spoji u jednu. Možda će kod nas biti isto kao u Hrvatskoj ako nas EU žešće pritisne i traži liberalizaciju tržišta. To što si rekao za nebrigu je tačno, evo mog primera: tražio ja novu liniju za fiksni telefon (naselje je dobilo novu centralu, jednu od najboljih u BG-u), a oni mi pošalju odgovor da ne postoje tehničke mogućnosti. Da je normalna situacija, oni bi se borili svim sredstvima za svakog, pa i potencijalnog korisnika.
Ghost
Nije pitanje koji operator ce da dobije lincencu......nego kada ce to da bude? to bilo jako lepo da to sto brze bude jer ce cene jos vise pasti cene jeste li nekad culi ali u velikim zemljama operatori se biju za korisnike snizavaju cene daju bolje mogucnosti i td..,a ko god je dobije bice sigurno bolje...
- DJ_Boris
- Ex-Moderator
- Pridružio se: Pon, 16. Feb 2004. 02:44
- :: Samsung Note 8
- Kontakt:
Jeste li culi da u svetu...
Pa to se zove konkurencija, i kao pojava kod nas odavno postoji... Otvori se rostilj i onda mu se oslade pare, pa podigne cene pljeskavica, a onda dodje Pera i stavi nize cene, bolju uslugu... i eto da vidis kako onda moras da se popravis da bi zadrzao narod...
Salim se ja malo, ali jos iz doba socijalizma se vuku samo dva operatera, i 3.-ci bi odavno dosao da se pojedincima nije osladio monopolizam...
Iz istog razloga ce proci mnoooogo vremena dok ne dodje novi fiksni operater...
Jedva cekam da privatizuju postu... Ja mislim da znam ko je potencijalni kupac....
Pa to se zove konkurencija, i kao pojava kod nas odavno postoji... Otvori se rostilj i onda mu se oslade pare, pa podigne cene pljeskavica, a onda dodje Pera i stavi nize cene, bolju uslugu... i eto da vidis kako onda moras da se popravis da bi zadrzao narod...
Salim se ja malo, ali jos iz doba socijalizma se vuku samo dva operatera, i 3.-ci bi odavno dosao da se pojedincima nije osladio monopolizam...
Iz istog razloga ce proci mnoooogo vremena dok ne dodje novi fiksni operater...
Jedva cekam da privatizuju postu... Ja mislim da znam ko je potencijalni kupac....

.:Amazonka:. - Prodaj brzo, kupi lako! https://amazonka.rs/
-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
- Kontakt:
Mislim da ce treci biti Mobilkom Austrija, culi ste izjavu Borisa Nemsica gen.direktora. Oni imaju mreze u Sloveniji, Hrvatskoj (VIP net), Bugarskoj pa bi im Srbija dorbro dosla da sve to povezu.
Vodafone nece biti jer Mobilkom pruza njihove usluge kao partner a i bolje da ne bude jer je najskuplja mreza. T-mobile isto ne verujem, mada ne bi bilo lose jer imaju mreze u Hrvatskoj i Crnoj Gori (Monet) pa bi im ovo bilo dobro da se ucvrste na podrucju bivse Jugosavije. Za ostale ne znam, ostaje da se vidi.
Vodafone nece biti jer Mobilkom pruza njihove usluge kao partner a i bolje da ne bude jer je najskuplja mreza. T-mobile isto ne verujem, mada ne bi bilo lose jer imaju mreze u Hrvatskoj i Crnoj Gori (Monet) pa bi im ovo bilo dobro da se ucvrste na podrucju bivse Jugosavije. Za ostale ne znam, ostaje da se vidi.
- MilančeBGD
- Expert
- Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
- :: Sony Xperia U
- :: SE K800i
Evo teksta:
Najjače firme hoće treću licencu
Sva dokumentacija je spremna, čeka se samo inicijativa Ministarstva za kapitalne investicije i Vlade Srbije - kažu u Agenciji za telekomunikacije
Beograd - Tenderska procedura za prodaju treće licence za mobilnu telefoniju najverovatnije će početi sledeće nedelje, objavljivanjem javnog poziva zainteresovanim operaterima, a već sada je poznato da će austrijski "Mobilkom" imati oštru konkurenciju u drugom pokušaju da se domogne mesta na srpskom telekomunikacionom tržištu.
Generalni direktor ove kompanije Boris Nemšić potvrdio je juče za Glas da će "Mobilkom" konkurisati za treću licencu u Srbiji, kako je i najavio posle licitacije za "Mobi 63", ali nije želeo da otkriva detalje o sumi do koje je spreman da ide ako dođe do nove aukcije.
Direktor republičke Agencije za telekomunikacije Jovan Radunović rekao je da je sva dokumentacija spremna i da se sada čeka samo inicijativa Ministarstva za kapitalne investicije i Vlade Srbije da se počne s tenderskom procedurom.
- Ministarstvo i vlada treba da donesu određene odluke i pravilnik po kojem ćemo mi formirati javni poziv za učešće na tenderu za treću licencu. Zakon predviđa da proces počinje javnim oglasom, posle kojeg sledi tender, a u nekoj fazi može da bude uvedena i aukcija kako bi se odredio pobednik, što će se i odrediti pravilnikom - objašnjava Radunović, dodajući da će ceo proces prodaje biti završen najkasnije do kraja ove godine.
Radunović je potvrdio da je nekoliko renomiranih operatera dostavilo Agenciji zvanične izjave o zainteresovanosti, što je bio preduslov za raspisivanje konkursa. On nije hteo da otkriva ko sve namerava da se takmiči za licencu, "jer je to sve još preliminarno", ali je istakao da je reč o veoma ozbiljnim igračima, među kojima ima kako novih imena tako i onih kompanija koje su u početku bile zainteresovane za "Mobi 63" pa su odustale.
Među takvima najistaknutije mesto svakako zauzimaju "Dojče telekom" i "Frans telekom", koji su učestvovali u pretkvalifikacionom postupku prodaje "Mobija 63", a uz njih interesovanje su još pokazali i izraelski "Diskaunt investment korporejšn", ruski MTS, švedski "Telija sonera" i "Tele 2", "Etilsat" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i "Oraskom", "Mobilkom" i "Telenor", koji su u nadmetanju ostali do kraja kada je na aukciji pobedio "Telenor" kupivši "Mobi" za 1,514 milijardi evra. Osim ovih kompanija, ponovo je aktuelan i dolazak britanskog "Vodafona", a ne bi bilo iznenađujuće da se, kao takmaci, pojave i drugi veliki evropski operateri.
Provajder koji bude pobedio na tenderu za licencu će morati da plati najmanje 320 miliona evra, a ako konkurencija bude tako oštra kako se najavljuje, verovatno i mnogo više.
Izvor:Glas javnosti
Najjače firme hoće treću licencu
Sva dokumentacija je spremna, čeka se samo inicijativa Ministarstva za kapitalne investicije i Vlade Srbije - kažu u Agenciji za telekomunikacije
Beograd - Tenderska procedura za prodaju treće licence za mobilnu telefoniju najverovatnije će početi sledeće nedelje, objavljivanjem javnog poziva zainteresovanim operaterima, a već sada je poznato da će austrijski "Mobilkom" imati oštru konkurenciju u drugom pokušaju da se domogne mesta na srpskom telekomunikacionom tržištu.
Generalni direktor ove kompanije Boris Nemšić potvrdio je juče za Glas da će "Mobilkom" konkurisati za treću licencu u Srbiji, kako je i najavio posle licitacije za "Mobi 63", ali nije želeo da otkriva detalje o sumi do koje je spreman da ide ako dođe do nove aukcije.
Direktor republičke Agencije za telekomunikacije Jovan Radunović rekao je da je sva dokumentacija spremna i da se sada čeka samo inicijativa Ministarstva za kapitalne investicije i Vlade Srbije da se počne s tenderskom procedurom.
- Ministarstvo i vlada treba da donesu određene odluke i pravilnik po kojem ćemo mi formirati javni poziv za učešće na tenderu za treću licencu. Zakon predviđa da proces počinje javnim oglasom, posle kojeg sledi tender, a u nekoj fazi može da bude uvedena i aukcija kako bi se odredio pobednik, što će se i odrediti pravilnikom - objašnjava Radunović, dodajući da će ceo proces prodaje biti završen najkasnije do kraja ove godine.
Radunović je potvrdio da je nekoliko renomiranih operatera dostavilo Agenciji zvanične izjave o zainteresovanosti, što je bio preduslov za raspisivanje konkursa. On nije hteo da otkriva ko sve namerava da se takmiči za licencu, "jer je to sve još preliminarno", ali je istakao da je reč o veoma ozbiljnim igračima, među kojima ima kako novih imena tako i onih kompanija koje su u početku bile zainteresovane za "Mobi 63" pa su odustale.
Među takvima najistaknutije mesto svakako zauzimaju "Dojče telekom" i "Frans telekom", koji su učestvovali u pretkvalifikacionom postupku prodaje "Mobija 63", a uz njih interesovanje su još pokazali i izraelski "Diskaunt investment korporejšn", ruski MTS, švedski "Telija sonera" i "Tele 2", "Etilsat" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i "Oraskom", "Mobilkom" i "Telenor", koji su u nadmetanju ostali do kraja kada je na aukciji pobedio "Telenor" kupivši "Mobi" za 1,514 milijardi evra. Osim ovih kompanija, ponovo je aktuelan i dolazak britanskog "Vodafona", a ne bi bilo iznenađujuće da se, kao takmaci, pojave i drugi veliki evropski operateri.
Provajder koji bude pobedio na tenderu za licencu će morati da plati najmanje 320 miliona evra, a ako konkurencija bude tako oštra kako se najavljuje, verovatno i mnogo više.
Izvor:Glas javnosti
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...
Meni nesto nije jasno???!!! Kako moze da se opet takmici Telenor???? Mada moram da priznam da su dosta ozbiljni igraci u Igri! Kazu da je ovaj Tele2 jedan od najjeftinijuh operatera u Evropi, a sa druge strane imamo Vodafone i T-Mobile koji su svetski brendovi, ali su i dosta skupi....bice interesantno...
- MilančeBGD
- Expert
- Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
- :: Sony Xperia U
- :: SE K800i
Ma ne takmici se opet telenor to je neka greska,hteli su da kazu da je telenor kupio mobi63 bla bla Ja mislim da ce proci Mobilkom ne znam sto ali cim je kupio telenor oni su odmah rekli da oni uzimaju 3.licencu za operatera 

Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...
Mrzi me da citam celu temu, ali ja mislim da je ovo poenta...VeNoM napisao:ma neka dodje ko hoće samo da daje džabe razgovore itd...hoću bre da uživam u zvanju i da se ne štrecam koliko mi je kredita ostalo...

Bitno je da cena bude niza, a kvalitet usluga ce, bilo ko da dodje, biti priblizan, ako ne i isti.
I da npr. dodje 02, ponudi npr. nokiu n73, cena ce verovatno biti manja nego kada je kupujes ovako, a i uz takav telefon bi verovatno dobio neki super povoljan paket na par godina.
Za telefon sam lupio, ali to je poenta

Nema leba dok operater kod nas ne uvede sistem ugovora na godinu ili dve dana.Dobijes fon i karticu odma,a fon otplacujes kroz razgovore.Vec sam negde napisao kako to ide u Australiji,verovatno je mnogo slicno i u Evropi(zapadnoj): uzmes plan $49 gde imas uracunato $49 za pozive ili Cap plan gde recimo platis mesecno $29 a imas da razgovaras za nekih $120.To otprilike znaci da mozes da pricas sa Srbijom oko 3 sata.Ove cene shvatite kao primere,za srpsko trziste bi se to prilagodilo dinaru i kupovno-potrosackoj moci...
malo off...
da bi se nadovezao na to sto je rekao green
Sto se tice paketa na zapadu, ranije sam znao koje su otprilike cene kod kojih operatera...
Znam da je jedan moj drug koji je studirao u Nemackoj, tamo kupio, u to vreme ericsson t68. Tada je retko ko imao u tadasnjoj YU mob sa ekranom u boji. Kada je on dosao na raspust, poceo je tek tada da se t68 pojavljuje i kod nas... I ispalo je da je njega tamo kostao oko 2 do 2.5 puta manje nego kod nas.
A on ga je kupio mozda 5-6 meseci pre nego sto se pojavio kod nas. Znaci u prevodu dzabe. Kao npr. ti kupis u radnji sada N70 koji "nije skidan sa mreze"(mada ima i takvih
). A za te pare i mozda tridesetak evra vise, dobijas npr N93 sa sw bas za tu mrezu. Nema cimanja, da li je mob dekodiran dobro, da mu radis ovo, proveravas ono... Ako zeza odes direkno kod operatera, on ti da drugi... I jos jedan veliki plus toga je sto u takvim paketima (kada se uzimaju najjaci telefoni) imas sigurno dostaaaaa besplatnih minuta, kao i drugih povoljnosti. Za to bi sklopio ugovor i na 5 godina. A npr. koliko znam telekom nudi v3 (bar je, kada sam gledao pre 2 meseca), kao najbolji telefon u ponudi, a kada se preracunas, to ispadne ko polovni jugo ili N93
A v3 je tada bio 160 evra. Nemam reci...
Ko kod dosao od operatera, bilo bi pozeljno da snizi cene, da budu prihvatljivije i naravno da uvede prodaju paketa sa nekim dobrim telefonima.
Ko zna mozda se i obistini

Sto se tice paketa na zapadu, ranije sam znao koje su otprilike cene kod kojih operatera...
Znam da je jedan moj drug koji je studirao u Nemackoj, tamo kupio, u to vreme ericsson t68. Tada je retko ko imao u tadasnjoj YU mob sa ekranom u boji. Kada je on dosao na raspust, poceo je tek tada da se t68 pojavljuje i kod nas... I ispalo je da je njega tamo kostao oko 2 do 2.5 puta manje nego kod nas.
A on ga je kupio mozda 5-6 meseci pre nego sto se pojavio kod nas. Znaci u prevodu dzabe. Kao npr. ti kupis u radnji sada N70 koji "nije skidan sa mreze"(mada ima i takvih

A v3 je tada bio 160 evra. Nemam reci...
Sa ovim nasim paketima bi pricao u proseku 4-5 min sa Australijom(Srbija -> Australija)Green napisao:plan $49 gde imas uracunato $49 za pozive ili Cap plan gde recimo platis mesecno $29 a imas da razgovaras za nekih $120.To otprilike znaci da mozes da pricas sa Srbijom oko 3

Ko kod dosao od operatera, bilo bi pozeljno da snizi cene, da budu prihvatljivije i naravno da uvede prodaju paketa sa nekim dobrim telefonima.

Ko zna mozda se i obistini
-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
- Kontakt:
Evo mene iz Spanije iz grada na Moru koji se zove Alicante. Taj Vodafone na koji se dosta ljudi pali nisam video ni jednu prodavnicu dok sam bio u Madridu a Telefonika Movistar sam video u nekoliko ulica, isto je ovde u Alicanteu a i najveci broj ljudi koristi Movistar. Toliko o velicini Vodafona. Postoji i treca mreza koja se zove Amena ali je ona slabo zastupljena. Nece konkuristati Vodafone jer Mobilkom pruza njihove usluge kao partner kao sto je Vodafone live. T-mobile moze da bude kao i Tele2 jer oba rade u Hrvatskoj. Ovi drugi samo pale vatru kao sto je bilo u slucaju Mobi63.
- apu
- Neredovni učesnik
- Pridružio se: Sub, 26. Avg 2006. 00:07
pa to nije merilo da li je operate dobar ili ne ako ga ima u shpaniji ili ne 
npr. samo u Moskvi funkcionishe 5 mobilnih operatera a kartice su dzabana (dodushe jedan je bash bio skup) a svi nacionalni razgovori su bili 3 U.S. centa/min (cca. 0.03*65.00=1.95 din)pre oko dve god kad sam bio...
a da je vreme ovde za 3.operatera vreme je vetj 5 god.
kamo sretje da je onda doveden neko da radi ne bi nas karitji shishali kao ovce godinama i telekom prve 2-3...sad sam na postpaidu telekoma i dvetj dve god sam stvarno zadovoljan(prestali su da klepaju
) 
samo neka dodje neko

npr. samo u Moskvi funkcionishe 5 mobilnih operatera a kartice su dzabana (dodushe jedan je bash bio skup) a svi nacionalni razgovori su bili 3 U.S. centa/min (cca. 0.03*65.00=1.95 din)pre oko dve god kad sam bio...
a da je vreme ovde za 3.operatera vreme je vetj 5 god.
kamo sretje da je onda doveden neko da radi ne bi nas karitji shishali kao ovce godinama i telekom prve 2-3...sad sam na postpaidu telekoma i dvetj dve god sam stvarno zadovoljan(prestali su da klepaju

samo neka dodje neko

veseli p0z
@pu
@pu