Telenor pusta 3G!

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
MB maneken
Banned
Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07

Post od MB maneken »

Ma Telenor nece 3G to je rekao njihov generalni toliko puta, evo jos jednog intervjua:

B92: Da se vratimo na vaše usluge, šta se dešava sa najavljenom trećom generacijom mobilne telefonije koja omogućava brži i kvalitetniji prenos raznih vrsta podataka, od video zapisa do pristupa internetu?

S. E. Velan: To me stalno pitaju ovde. Moj odgovor je šta želite da radite sa 3G?

B92: Brži pristup Internetu, kad sam van kuće i kancelarije...

S. E. Velan: Pa što će vam mobilna mreža treće generacije kad postoji četvrta generacija daleko brža od treće? Moji saradnici upravo proučavaju koje usluge ovo tržište želi i onda ćemo da uzmemo najbolja i najnovija rešenja. Neko želi bolju komunikaciju sa prijateljima ili porodicom, nekom je bitan biznis. Kao što sam rekao, kad to utvrdimo, onda ćemo videti koje sve usluge nudimo. Možemo da uvedemo i najnoviju tehnologiju, a to je mreža četvrte generacije.

http://www.b92.net/srbija2020/tema.php? ... _id=216223

Telenor odmah uvodi 4G, tj. preskace 3G i 3.5 G

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Maneken ako to ostvare onda im stvarno skidam kapu . kad se razmisli bolje , 3G je stvarno prevazidjen da se tako izrazim , a kad vec postoji 4G onda samo pametna glava u Telenoru moze mnogo da uradi . ja da sam vlasnik neke telekomunikacione firme koja pruza usluge ,znaci da nisam neki od giganata kao Siemens , Nokia , itd koji su mnogo ulozili u istrazivanje 3G-a , verovatno bih isto tako ubrzano radio na uspostavljanju 4G . ali toliko tu ima neresenih pitanja u vezi 4G da je po meni pitanje da li Telenor moze da bude u Evropi pionir na tom polju . sto kaze Lobachewsky , jesi li negde video vec telefon koji podrzava 4G ? ja nisam . koliko li vremena treba da prodje da se sve to utanaci videcemo . mi ovde brstimo kao neki penzioneri koji na politiku mogu da uticu , isto tako "mnogo" kao i mi na odluke Telenora . hehehehhe . 8)

voleo bih da se to ostvari ali sumnjam . bez obzira sta taj Velan kaze . uvidece oni da je to za sada nemoguce ostvariti , tj. vrlo tesko . mada kad razmislim , ulozili su u Srbiju milijardu ipo evra , a to znaci da imaju bar jos deset puta toliko na raspolaganju za ulaganje ( po meni , pametni vlasnik kola ako je stvarno potkovan znanjem o finansijama , nece nikad uloziti vise od deset posto svoje ustedjevine u kola , ili zarade da kazem ,jer kola su potreba a ne za pokazivanje ) . e po toj devizi cenim da Telenor ima bar jos deset milijardi za raznorazna ulaganja u posao , jer je u malu Srbiju ovoliko ulozio . a sta to znaci ? pa stvarno mozda "ludi" -- u pozitivnom naravno , Norvezani , i hoce da uloze u 4G .

bilo bi to sjajno stvarno . nadam se da su toliko pametni koliko su bogati . AMIN 8)

dusanN70
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 29. Avg 2006. 20:31

Post od dusanN70 »

Ljudiiiiiiiiiiiiiiii, Telenor uvodi 3G ( :angry: mene niko ne slusa) bar za sada, a kasnije je moguca i neka "nadogradnja"!!! Za sad 4G zaboravite!!! OK? 8)

MB maneken
Banned

Post od MB maneken »

Citajuci

http://forum.telenor.co.yu/viewtopic.php?p=37375#37375

S. E. Velan: mi deluje ozbiljno, mozda u martu puste 3G jer ima obavezu da u roku od 6 sestmeseci zapocne sa komercijalnim radom 3G mreze a u aprilu ili kasnije puste 4G.

Ako je rekao covek da hoce 4G sto ne bi uveli kada je vec toliko dugo testiraju u Norveskoj.

Djera
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sre, 11. Jan 2006. 13:17

Post od Djera »

Aman,ljudi na Telenorovom (Norveskom) sajtu nema ni reci o 4g mrezi.Odakle vam to da je kod njih 4g mreza u fazi testiranja?
nokia n80

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 28. Sep 2005. 11:38
Kontakt:

Post od Spyker »

MB maneken, svejedno je kada ce uvesti 4g, kada nema telefona za njega...

Pozdrav...
iPhone + CX300

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Evo sta jutros procitah u "Glasu javnosti":

""Telenor" u martu pušta 3G

BEOGRAD - Kompanija "Telenor" potvrdila je juče da će u martu pustiti u rad komercijalnu 3G mrežu mobilne telefonije u Srbiji, prenosi Beta. "Telenor" ima ugovornu obavezu da pusti svoju 3G mrežu u komercijalnu upotrebu u martu 2007. godine", kažu u "Telenoru", dodajući da će standard mreže treće generacije biti isti kao u svim zemljama u kojima taj norveški operater mobilne telefonije posluje, dok će način korišćenja mreže, odnosno vrste i dinamika uvođenja usluga, biti u skladu sa potrebama srpskog tržišta.

Na pitanje koliko će koštati usluge treće generacije mobilne telefonije, u "Telenoru" su rekli da je još rano govoriti o tome jer "nema smisla govoriti o cenama, mimo priče o uslugama". Pored Srbije i Norveške, ovaj operater posluje i u Danskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Rusiji, Crnoj Gori, Maleziji, Tajlandu, Bangladešu i Pakistanu i uslužuje više od 100 miliona korisnika. Prvo komercijalno korišćenje 3G mreže u Srbiji počela je Mobilna telefonija Srbije decembra prošle godine.

Mreža treće generacije omogućava uvođenje novih usluga kao što su video-poziv, brzi Internet, gledanje televizijskog programa preko mobilnog telefona, slušanje muzike i gledanje video-spotova i filmova."

E, dragi moji, jos da sacekamo mart i da vidimo sta ce da bude (i koliko ce to zadovoljstvo da kosta).

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Znajuci Mobtel, a sada Telenor, ima da kosta pravo malo bogatstvo, bar za nase uslove, iako ce to mozda i da bude u okviru svetskih cena.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

samo-partizan
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 10. Dec 2006. 00:46

Post od samo-partizan »

Nesme da budu vise cene nego u telekomu,cak sta vise mora da naprave da budu povoljniji jer kako bi privukao ljude na tako ensto ako neponudis bolji uslov od "komsije"

misternobg
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
Kontakt:

Post od misternobg »

Konacno se i Telenor setio da treba da pusti 3G, nadam se da ce raditi bolje nego mts-ov i da ce cena biti jeftinija, jer samo tako ce moci da steknu prednost nad mts-om. Trebalo bi malo da se pozabave cenama a ne samo uslugama. Ta njihova politika najvaznije su usluge a tek onda cene, moze da prodje na zapadu ali kod nas su ipak vaznije cene zbog lose ekonomske situacije. Moram da priznam da sam, iako sam vrlo podrzavao njihov dolazak na nase trziste, malo razocaran njima. Nemaju osecaj za nase trziste! A sto se tice 4G to je jos u fazi ispitivanja u laboratorijskim uslovima, kod njih a kada ce to biti pusteno u komercijalnu upotrebu zavisi od mnogo faktora.

mdenic85
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 30. Avg 2006. 01:16

Post od mdenic85 »

Objavili su i na WAP portalu da pustaju 3G u martu... na WEB adresi jos nema nista!! :blinky:
Ma kakav crni 4G!? Jel ste vi ljudi normalni!!!??

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Operateri naplacuju 3g na jedan od dva nacina:

1) Aktiviraju ga post-paid korisnicima, naplacuju pretplatu, ali je cena video-poziva mala (kao sto je to uradio Telekom).

2) Aktiviraju ga svima, nema pretplate (kako da je naplate pre-paid korisnicima?), ali je cena 2-3 puta skuplja od obicnog razgovora.

MB maneken
Banned

Post od MB maneken »

Alien napisao:svejedno je kada ce uvesti 4g, kada nema telefona za njega...
Nije bas da nema

http://www.naslovi.net/search.php?q=4g&search_option=on

8)

Ostic
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pon, 17. Jul 2006. 22:15

Post od Ostic »

ljudi obratite paznju na telefone i kakvu vrstu komunikacije imaju. Vi ni ne znate da samo par telefona podrzava pravi 3G. Vidjate na bilbordima da 3G ima protok od 2MB/s a telefoni koji podrzava takav protok je onaj koji ima HSDPA i samo oni mogu da dostignu taj protok(Nokia N95) inace takvih telefona je malo (mogu se na prste nabrojati bar kod nas) u ostalim slucajevima telefoni koriste EDGE (236 Kb/s), W-CDMA (384 Kb/s) i takvih ima dosta telefona i to su vam razlozi zasto vam secka slika i zasto mislite da je 3G los jer niko nema pravi telefon za 3G pa koriste samo mali deo podataka koje 3G mreza moze da pruzi... a sto se tice 4G sanjajte jer ce operateri (koji kod da je) imati racuna da ga uvedu samo ako bar 40% populacije bude imalo telefone kao N95... pozz
JA SAM SAMO OBICAN BOZIJI BATLER, NISAM JA LOS, LOS MI JE KARAKTER...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Video call secka zato sto je nas mt:s $®@nj€, a ne zbog nemogucnosti 3G tehnologije da ga podrzi. Iskreno se nadam da ce Telenor to ozbiljnije da odradi. Ako je skuplji uvek i u svemu, neka bar bude kvalitetniji- pa ko sta voli...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

misternobg
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
Kontakt:

Post od misternobg »

Lobachewsky, dobro da je to neko rekao, slazem se, jeste skuplji ali kao i u drugim zemljama ima malo jeftinijih i malo skupljih ekskluzivnijih operatera, pa svako moze da bira sta mu vise odgovara, znam da je recimo u Spaniji Vodafone skuplji a Telefonica movi star jeftinija kao kod nas Telenor i mts pa nema Vodafone mnogo manje korisnika nego Telefonica a i prvi je uveo 3G mrezu. Mislim da ce sigurno Telenor to ozbiljnije da odradi ako nista onda zbog prestiza to jest da se ne obruka pred korisnicima.

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

misternobg, misliš da se Telenor plaši da se ne obruka? Pa gledaj bre kako reklamiraju neke usluge i pakete a još uvek nisu u mogućnosti da ih zaista ispoštuju!!!
Po meni su se oni već obrukali...Mnogo su me razočarali... :wacko: :cry:
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

nema veze sa temom Telenora i 3G , ali posto smo pricali ranije malo o 4G , hteo sam da slikom prenesem mali tekst koji je danas izasao u novinama 24 casa .( slikano danas sa samsungom P850 ) . po meni je ovo odlican poslovni potez , jer 3G je mnogo losiji od 4G i ranije sam isto citao neke recenzije da bi za potrosace najbolje bilo da se 3G preskoci i da se odmah krene na 4G koji je i jeftiniji i kvalitetniji i savremeniji . i po merilima sve brzeg zivota prihvatljiviji . 8)

ali ko pita potrosace , kao da su oni uopste bitni !!!!!!!!!! pa ne rade telekomunikacione kompanije zbog zadovoljstva potrosaca , jel tako ? hehehehehehehe . :P

Slika

samo me zanima sa kojim telefonima ce Sangajdjani moci da iskoriste kapacitete 4G ? :blinky: inace mi se ideja svidja mnogo . bravo Kinezi .

MB maneken
Banned

Post od MB maneken »

Pa lepo su rekli u Teleneru da preskacu 3G i 3.5G i da odmah uvode 4G

http://www.b92.net/srbija2020/tema.php? ... _id=216223

pa sto da ne, 4G i jeste jeftiniji, kvalitetniji i savremeniji. Samo da vidimo da li ce Stajn Erik Velan, direktor "Telenora" d.o.o. Beograd, ispostovati ono sto je rekao i preskociti 3G.

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

S. E. Velan: Pa što će vam mobilna mreža treće generacije kad postoji četvrta generacija daleko brža od treće? Moji saradnici upravo proučavaju koje usluge ovo tržište želi i onda ćemo da uzmemo najbolja i najnovija rešenja. Neko želi bolju komunikaciju sa prijateljima ili porodicom, nekom je bitan biznis. Kao što sam rekao, kad to utvrdimo, onda ćemo videti koje sve usluge nudimo. Možemo da uvedemo i najnoviju tehnologiju, a to je mreža četvrte generacije.

To shto je on rekao da mogu ne znachi da ce da uvedu...Izjavio je da ce prvo da prouche trzishte i njegove zahteve al' mislim da ce brzo doci do zakljuchka da mi josh nemamo te potreba za 4G,tako da...

Odgovori