MNP - Mobile Number Portability

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Azimuth, zelim da verujem da nece tako biti :uhuh:
and justice for all...

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Ja lično mislim da će od Nove godine stanje u telekomunikacijama kod nas biti mnogo bolje. Ukida se porez na upotrebu mobilnog telefona, uvodi se MNP, a i verovatno će se i Telekom prodati pa će tržište biti u potpunosti liberalizovano. Dakle, kada se sve sumira, ima razloga za optimizam.
Još se nadam da će i iPhone ući u ponudu i onda će sve biti kako treba.

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Aleksaboy napisao:Pri prenosu broja korisnik se opredeljuje da li želi da koristi prepaid ili postpaid pakete, bez obzira na to šta je koristio kod starog operatera.
Ovo i meni izgleda najlogicnije i za to sam se "borio" i pitao sve vreme, jer je ovo jedini nacin da promenim operatera i da se "oprobam" u raznim kombinacijama post paida.

Jer, ako cemo logicno, ja odlazim, na primer, od mts-a u Vip, i sta sad tu Vip mora da zna ili da se uopste pita da li sam ja na mts-u bio post paid ili pre paid. Ja sam za Vip novi korisnik sa mts brojem i biram sta cu kod Vip-a da koristim i kakav cu korisnik da budem.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Apsolutno tako vlada1970. Ono što je bitno u celoj priči je da su računi svedeni na nulu pre prenosa. Dakle, ako se radi o prepaidu, sav preostali kredit na računu će biti izbrisan pri prenosu, i zato ga treba unapred potrošiti do kraja. A ako se radi o postpaidu, korisnik mora da izmiri poslednji račun starom operateru ili da plati sve penale do kraja trajanja ugovora ako je uzeo telefon. I to je to... A onda se kod novog operatera korisnik opredeljuje koje i kakve usluge će da koristi. Kao što rekoh, samo pogledajte kako to funkcioniše kod naših komšija u Hrvatskoj i Makedoniji i sve će vam biti jasno. Ništa drugačije neće biti kod nas.

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

http://www.ratel.rs/upload/editor_files ... _broja.pdf

da li ovo znaci da MNP krece od 1og januara 2011. godine???

hoce li onda moci da se vrsi prelazak sa postpaida na prepaid???

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Koliko sam čuo juče, teško da će krenuti pre proleća/leta iduće godine jer nekima to nije u interesu a dovoljno su jaki da odugovlače... :dry:

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Izgleda da ce biti corak sto se tice prelaska sa post na pri pejd :lol:
Koliko vidim to se nigde ne predvidja. Tako da su to bile samo spekulacije koje su, kako se cini trenutno, netacne. Dakle, ko je post pejd to i ostaje, ko je pri pejd taj to i ostaje. Operater primalac broja odlucuje, ukoliko ima tehnicke uslove, da li ce dozvoliti ili nece prelazak sa post na pri pejd i obrnuto.
Sto se tice onog "kad krece MNP?"... Lepo pise u Clanu 20. da ce se ovaj pravilnik primenjivati od 01.01.2011. Drugim recima, operateri su duzni ga da postuju od 01.01. a sam pocetak MNP-a tj. mogucnost prenosenja brojeva zavisi od nekih drugih stvari tj. kada ce nekima odgovarati da sve to krene a sve pod izgovorom da nisu dovoljno tehnicki opremljeni ili da im fali jos samo nesto i sl. pa ce poceti i prakticna primena.
Kupuju vreme kako znaju i umeju jer su pod pritiskom... :dry:
Bice tu jos nekih izmena i dopuna tog pravilnika u narednom periodu pa mozda i dozvole te prelaske :P

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Ček, zar nije bilo od januara 2010, pa onda proleće/leto 2010, pa onda januar 2011...? :) Tako je bilo i za MNP. Još pre 3-4 meseca sam rekao da ne verujem da će da krene ni u 2011-oj, a kamo li od 1.1.11!

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

koliko ja kapiram, bez obzira na tehnicke mogucnosti, oni su duzni da krenu da ga primenjuju od 1. jaunara 2011.!
dzabe sto mi nismo bili spremni za novi zakon o saobracaju, oni su od 1og januara poceli da daju bodove i da naplacuju kazne! :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

E, ali kod saobracaja se mi nista ne pitamo, nego smo duzni da ga postujemo, dok nashi vajni operateri mogu da se vade na to da jako zele ovo, ali opet nemaju mogucnosti da tako nesto izvedu, te skupa je oprema, te nemaju programera te njihove korisnike to ne zanima i sta ti ja znam sta... Pitanje je samo ko je mocniji, 3 operatera (jer ja ih dozivljavam kao jednog sa 3 razlicita imena i minimalnim razlikama) ili drzava. Ako je po nashem predsedniku i ponekim ministrima, niko nije jachi od drzave ali... Videcemo. Ja se iskreno nadam da ce vec nakon raznih praznika (citaj: od 15.01.2011.) moci da se uradi prenos broja.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Meni jedina opasnost koja mi se cini realna je da operateri odluce da svako ko predje kod njih mora da izabere postaid paket. To mi deluje tako realno. Ako se to ne desi, onda cemo sa brojevima moci da radimo sta pozelimo. Kako god da bude, sigurno ce biti bolje nego sada.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ako se i uvede ta mogucnost prelaska sa istim brojem kod drugog operatera sta ce biti sa prefiksom operatera.Ako sad koristim telenor 062 i odlucim se za prelazak kod vip-a dali ce ostati o62 ili se dobija vipov prefiks.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

deksicom,o tome je bila prica x puta do sada.
Kada se uvede MNP,prenosice se ceo broj,ukljucujuci i pozivni broj. 8)
Ovo o cemu si gore pisao se moze odraditi unazad vec par godina.
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Fox napisao: Ovo o cemu si gore pisao se moze odraditi unazad vec par godina.
Moglo je ali ako je taj broj slobodan.
Ali ako bude tako kao sto ti pises onda se vise nece znati ko koristi koju mrezu.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

deksicom,s obzirom da svaki od 3 postojeca operatera imaju po 2 ili vise prefixa (pozivna broja) koja koristi,u 99% slucajeva se moglo to odraditi. :wink:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

deksicom, da si citao pravilnik kao sto nisi znao bi. Tacno je definisano sta ce i kako ce da bude. Malo iznad je Mirko BGD ostavio link... Procitaj, a i svi drugi, ima par jako zanimljivih stvari. I sve je regulisano. Jedino je pitanje, hoce li to nashi operateri poceti postovati od 01.01.2011. To je jedino jos ostalo nerazjasnjeno, posto ja ne vidim nigde u pravilniku sankcije za onog koji ovo ne postuje. A ako nema sankcija, kako ce da me nateraju na nesto?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

miodrage ima da castis tog dana , ako se iko sa foruma tome nada to si ti i niko vise bar ne u tolikoj meri :D
valjda ce biti kod nas samo kako sve menjaju preko noci ko zna mi smo bili i ostali zemlja cuda a imamo i Alisu za ministarku :)

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Evo danas je u Politikinom dodatku "Potrosac" izasao tekst o prenosu broja:

http://www.politika.rs/rubrike/potrosac ... ra.sr.html

Na primer clan 3 iz Pravilnika:
Члан 3

Оператери су дужни да свим претплатницима приликом промене оператера омогуће задржавање њиховог броја. Да би могли да пренесу број корисници који немају закључен претплатнички уговор морају да буду регистровани. Претплатник који пренесе број не може да тражи пренос истог броја у периоду краћем од три месеца.
Ali jos niko nigde da pomene decidiranoda li ce sa post-paid broja biti moguce preci na pre-paid kod drugog operatera. :? Ali nadam se da ce i to biti uvrsteno u pravilnik.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

vlada1970, pa pise u pravilniku da u tom zahtevu/molbi za prelazak kod drugog operatera trebas izmdju ostalog da navedes i da li si bio pri ili post pejd. Logicno mi je da se to navodi da bi oni znali koje mesto da ti dodele. E sad,po prelasku kontam da ce moci da se plazi na post pejd kao sto je i do sad moglo kod bilo kog operatera. Da li ce moci i obrnuto..sumnjam ali videcemo.
To sto su "isprobavali" u politici je sve ono sto pise u pravilniku ali je toliko toga ostalo nedefinisano. Mudro su to odradili i sad ce samu efektivnu primenu da odlazu...

Mirjana
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sub, 09. Jan 2010. 17:41

Post od Mirjana »

Po mom mišljenju teško da će omogućiti prelazak sa postpaid-a na prepaid. Verovatno će biti postpaid-postpaid; prepaid-prepaid; prepaid-postpaid kao i do sada.

Odgovori