MTS novosti

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

sigi, stavljalj covece znakove inerpunkcije please. Izmori mi mozak dok shvatim smisao tvojih pisanja. :wink:

Sve vreme citajuci, mislio sam da ti imas neko spasonosno resenje da se kod Vip-a odradi MNP vec sada, i da zato predlazes miodrage-u da promeni operatera. Kad ono, corak.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

annaBG
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 08. Jan 2009. 22:35

Post od annaBG »

I kvarni su mnogo sto su poceli da naplacuju poziv korisnickog centra!?Cini mi se 10 din _pdv.
Cemu to,kada znaju da su korisnici nezadovoljni njihovom uslugom :o
Kada sam raskidala ugovor,operater mi je rekla kao iz topa-Raskidate zbog loseg uvida u stanje!?Poprilicno su svesni da im je to velika mana i da se ljudi bune,pa da im "olaksaju" oni poceli da naplacuju korisnicki servis :D

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

deana, ja lično ne koristim VIP, ali moj brat je njihov postpaid korisnik skoro tri godine i baš je zadovoljan. Što se tiče pokrivenosti mogu da kažem da u mojoj opštini (Sokobanja) VIP ima dve bazne stanice i cela teritorija je pokrivena signalom. Pretpostavljam da je i u drugim delovima Srbije pokrivenost dobra i da nema nikakvih problema što se tiče signala.
Međutim, moja lična preporuka bi bila da sačekaš MNP kad si već čekala toliko dugo. S druge strane, kao što sam već rekao, možda se Telekom privatizuje tokom ove godine pa novi vlasnik poboljša usluge.

deana
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 19. Jul 2006. 09:14

Post od deana »

VIP dere kod uspostave veze - 5.9 d + porezi... :smutny:
Ne znam zasto u njih nemam poverenja.
Paketi su im skuplji, recimo isti paket je u MTS-u i Telenoru 250 d + porezi, a kod njih 390 + porezi.
Sto se tice besplatnih minuta posle potrosenih, to vazi samo unutar mreze, a ja imam malo njihovih korisnika.
--------------
Znate li da je mts poceo da naplacuje 20 d za uplatu u posti.
Nije puno, ali malo ovamo, malo tamo, nakupi se. :shock:
[Edit:] Spojio tomas.hokenberi:: Nije dozvoljeno uzastopno postovanje. Postoji opcija "Izmeni". Sledeca takva poruka ce ti biti obrisana bez obavestenja!Za vise informacija o pravilima foruma: Pravila otvaranja tema i davanja odgovora

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

deana, ako mislis da koristis jedan od 2 najjeftinija paketa (60 ili 150), nemoj uopste da razmišljaš o Vipu. To ti je moj savet.

"mts poceo da naplacuje 20 d za uplatu u posti."

To ne naplaćuje mt:s, već Pošta. Provizija se, od pre neki dan, naplaćuje i za račun za fiksni telefon. Do 2000 dinara, 20 dinara, a preko, 1% od iznosa.

deana
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od deana »

To sam i mislila jer imam jos jedan prepaid broj sa 400 besplatnih poruka. Veruj da ni to ne potrosim...

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

Onda Telenor, bez razmišljanja (ako si rešila da pobegneš od mt:s-a i ako ne kupuješ telefon preko operatora).

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Nazalost nisam stigao ranije da se javim da odgovorim. Hvala svima koji me brane od nasrtljivog sigija :) , a evo i moje verzije. Daklem, druze sigi, ja ovaj moj broj imam vec 10 godina. Zna ga i Kurta i Murta. Zbog prirode posla (lekar sam) pojma nemam kome sam sve dao broj, ali broj tih ljudi definitivno nije mali. A naravno da ne drzim svakog u imeniku, nemam pametnija posla. E zato meni treba MNP, i cekam ga kao ozeblo sunce.
Da se vrnemo na tarife i promocije:
Telenor za male prenesi tarife je najbolji, eventualno moze i mt:s MIX, a za preko 1000 din, samo Vip. Oko toga se svi slazemo. deana, moj topao savet, sacekaj jos par meseci, ukljuci tarifne dodatke gde ti treba da ne mogu da te deru, i pazi koliko VAS SMS-ova saljes mesecno. Ako pazis, neces preci 1500 din mesecni racun (govorim za mix 1000)
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

deana
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od deana »

Rado bih u Telenor, ali mi zao broja. Sto kaze Miodrage, zna ga i Kurta i Murta. Sad me prosao bes, ali sledeci racun definitivno ne placam, pa 'ebes i broj! Princip je u pitanju! :x

AquaZX
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 19. Apr 2007. 14:21

Post od AquaZX »

Nemoj da platis racun pa ces dobijes tuzbu 8)

Ljudi, MTS ne priznaje svoje greske i platicete ili na mostu ili na cupriji. Pa MNP i kasni zbog MTSa jer je RATEL pod direktnim uticajem politicara tj Telekoma Srbija.

Privatne kompanije VIP i Telenor su izmislili poslovanje poredeci sa MTSom gde je sve rigidno i aljkavo, osim naplate potrazivanja :)

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Mala ispravka, Telenor i Mobilkom Austria tj. VIP su u državnom vlasništvu. Ali to nije ni bitno jer dolaze sa Zapada pa su samim tim ozbiljne kompanije za razliku od našeg Telekoma. Čitam vesti ovih dana i vidim da su naši čvrsto rešili da se od Telekoma otkače jer država nema para da ulaže u njegov razvoj, a konkurencija će biti još veća od Nove godine kada se uvede MNP, pa će MTS pući načisto.

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

Pa mozda ce taj ko ih kupi da ulaze u njih. :)

deana
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od deana »

Ja nikako ne razumem zasto kod mts-a ne funkcionise provera stanja momentalno, kao kod ostalih operatera ili u prepaidu, a znamo da je to duplo vise korisnika. Sta im je izgovor???

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Имају не ефикасан систем који је задужен за тренутно стање.
Кад видим колико би могли да буду бољи и да униште конкуренцију(самим тим и да пуне буџет на "здрав" начин) а не раде то смучи ми се живот.
Сад када га банда црвена прода очекујете све најбоље. :dry:
Слобода или смрт

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

Koliko sam ja razumeo, one koji se bolje razumeju od mene u tu problematiku :roll: , pripejd i postpejd biling sistemi (softver) su razliciti. I sam Telenor je novi biling sistem uveo tek pre godinu, ili dve, ako se dobro secam, a za pripejd je imao jos Mobtel biling sistem koji se, verujem, ne razlikuje mnogo od danjasnjeg. E, sad mt:s koristi neki zastareli softver, kome je, uz to i istekla licenca, pa su oni sami pokusavali da ga nekako osposobe i zakrpe, ali kao sto mozemo videti, nisu uspeli. Jos kad se doda to da je poznato da skoro sav mt:s-ov najbolji kadar napustio kompaniju i otisao kod konkurenata ili u inostranstvo, za 2-3 puta vecu platu, onda i nije cudo sto imamo ovakvu proveru stanja.

Mislim da dok se mt:s ne privatizuje, nema sanse da dobijemo efikasnu proveru stanja. I tada nema nikakvih garancija, ali ovako mislim da su sanse ravne 0.

Evo jedne vesti na temu privatizacije Telekoma
Telekom žele Nemci, Egipćani, Turci
23. mart 2010. | 00:16 | Izvor: B92, Blic, Danas

Beograd -- Nema razloga da se odlaže prodaja Telekoma, kaže za B92 ministarka za telekomunikacije Jasna Matić. Interes, nezvanično, pokazale tri velike kompanije iz sveta.

Jasna Matić kaže da Vlada, koja je vlasnik 53 odsto akcija Telekoma, još nije odlučila koliki će deo ponuditi na prodaju i dodaje da će se o početnoj ceni govoriti tek pošto konsultantska kuća, koja će biti angažovana da uradi procenu vrednosti kompanije.

Prema njenim rečima, posle te odluke dva, tri meseca će biti potrebno da se sprovede javni poziv i međunarodni tender. Ona je kazala da "nije loše vreme za prodaju", naglasivši da je sektor telekomunikacija kroz globalnu krizu prošao sa najmanje štete od svih sektora globalne privrede i da je Telekom poslovao uspešno.

Kao glavni kupac javlja se "Dojče telekom" iz Nemačke. „Dojče telekom“ kao suvlasnik grčkog OTE već ima 20 odsto akcija, a time i pravo preče kupovine. Očekuje se još potencijalnih investitora, među kojima su po jedna egipatska i turska kompanija, dodala je ministarka. Kako se nezvanično saznaje, reč je o egipatskom Oraskomu i turskom „Turk telekomu“.

„Tokom nedavne posete egipatske delegacije vlasnik Oraskoma je izrazio veliku zainteresovanost, tako da će oni sigurno učestvovati u tom procesu“, objašnjava Matićeva.

Ipak, konačnog kupca odrediće isključivo tržište, odnosno ponude koje zainteresovani kupci budu ponudili na tenderu, zbog čega su sve procene o vrednosti kapitala i eventualnoj ceni izlišne i preduhitrene. Tim pre što zvanične procene vrednosti nema.

Nemci već „češljaju“ poslovanje Telekoma?

Predstavnici kompanije „Dojče telekom“ uveliko analiziraju poslovanje Telekoma Srbija i tako se pripremaju da uskoro postanu većinski vlasnici srpskog telekomunikacionog giganta, saznaje Danas. S druge strane, u srpskoj kompaniji kažu da predstavnici „Dojče telekoma“ nisu bili, niti su trenutno u Telekomu Srbija zbog analize poslovanja. U Telekomu tvrde da takvu analizu mogu isključivo da sprovode učesnici na tenderu.

Prema saznanjima Danasa, u vrhu srpskih vlasti prvobitno je bilo planirano da „Dojče telekom“ postane većinski vlasnik Telekoma dokapitalizacijom. Međutim, nakon protivljenja dela javnosti odustalo se od te ideje i sada se najavljuje raspisivanje tendera.

Taj list dodaje da Nemačka vrši veliki pritisak na Srbiju da taj posao bude što pre okončan i da je to i jedan razlog zašto Srbija nije odmah dozvolila da na tržište fiksne telefonije uđe više kompanije već samo jedna, kao i da je to razlog zašto će još neko vreme u fiksnoj telefoniji postojati samo dva rivala.

Iako se zvanično najavljuje da od 2012. neće biti potrebno dobijanje licence za rad u sektoru fiksne telefonije u Srbiji, naš sagovornik tvrdi da će do tada, sa ulaskom Dojče telekoma u Telekom i razvojem mreže Telenora biti nemoguće ući na srpsko tržište jer u takvoj konstelaciji snaga to prosto neće biti isplativo pa bi naša zemlja na kraju mogla da završi sa duopolom na tržištu fiksne telefonije.

Zainteresovane kompanije

“Turk telekom” - u većinskom vlasništvu saudijskog “Oger telekoma” (55 odsto), dok je država Turska vlasnik 30 odsto sa “zlatnom akcijom”, što znači da ima pravo veta na ključne odluke kompanije. Preostalih 15 odsto akcija nalazi se na berzi. Ima 16,8 miliona korisnika fiksne telefonije, šest miliona internet korisnika (ADSL) i više od 12 korisnika mobilne telefonije. Prošle godine, “Turk telekom” je prijavio rast profita od 4,6 odsto 2009. u odnosu na 2008, kada je profit iznosio 1,16 milijardi američkih dolara.

“Dojče telekom” - jedna od najvećih svetskih firmi u oblasti telekomunikacija, sa oko 260.000 zaposlenih širom sveta. Posluje u preko 50 zemalja sveta, između ostalog. Oni su vlasnici operatera u Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Ulaskom u OTE sada su prisutni i na tržištima Grčke, Bugarske, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine (OTE u Telekomu Srbija ima udeo od 20 odsto). Na sajtu Dojče telekoma Srbija je uvrštena kao zemlja u kojoj posluje.

Nemački gigant generiše više od polovine svog godišnjeg profita van Nemačke. U 2009. kompanija je imala je 64,6 milijardi evra profita. Vlasnička struktura: 68,3 akcija je na berzi, 14,8 odsto pripada državi Nemačkoj, a 16,9 odsto bankarskoj KfW grupi. Inače, velika želja Dojče telekoma da uđe na svaki način u srpski Telekom može se lako razumeti uvidom u poslovanje nemačke kompanije na Balkanu. Direktno ili preko grčke kompanije OTE u kojoj imaju 30 odsto plus jednu akciju, Nemci posluju u gotovo svim zemljama jugoistočne Evrope.

“Oraskom telekom” - egipatska telekomunkaciona kompanija prisutna je i u Alžiru, Libanu, Pakistanu, Bangladešu, Severnoj Koreji, Centralnoafričkoj Republici, Burundiju, Namibiji i Zimbabveu. Prema podacima sa sajta kompanije, “Oraskom” je imao 88 miliona korisnika njihove mobilne telefonije širom Afrike i Azije. Ostvarili su prihod u 2008. od 5,3 milijarde američkih dolara.

Prodaja zbog rupe u budžetu

Glavni urednik lista Ekonomist Milan Ćulibrk kaže da očigledno stvari sa punjenjem budžeta ne idu kako je bilo planirano i da je to osnovni razlog zašto se sada priča o prodaji Telekoma.

„S druge strane, najavljuje se odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija od septembra i plašim se da bi prodaja Telekoma mogla da bude način da se dođe do novca koji nedostaje da bi se sve rupe u budžetu pokrpile. Drugog objektivnog razloga nema. Telekom je profitabilna kompanija. U poslednje dve godine beleži rast profita i pitanje je da li takvu kompaniju koja veliki deo zarade uplaćuje u budžet treba prodavati. Nisam baš siguran da je predvečerje svetske recesije pravi momenat“, smatra Ćulibrk.

Na pitanje da li očekuje da novac bude bolje upotrebljen nego prilikom prve prodaje Telekoma i prodaje Mobtela, naš sagovornik ponavlja da zabrinjava to što se o prodaji Telekoma priča u trenutku kada se pominje moguće odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija „i to pojačava bojazan da bi te pare mogle da završe u potrošnji kao što je to bilo i prvi put“.

Novinar nedeljnika NIN Ruža Ćirković kaže da je protiv prodaje Telekoma „zbog toga što se u dosadašnjem toku privatizaije pokazalo da vlast prodaje firme samo da bi popunila budžet, a onda te pare troši ne zna se zašta“.

„Mislim da je ključni razlog što je vlada ovako odlučna da je baš sad najbolji momenat za prodaju Telekoma to što je u velikoj stisci s parama. Nisu nam dali neko ekonomski relevantnije obrazloženje. Telekom je prodavao i Milošević pa su tada kritike na račun tog poteza bile velike. Zato sada zaslužujemo da nam malo detaljnije Vlada obrazloži razloge prodaje i šta ćemo dobiti time“, smatra Ćirković.

Telekom Srbija u brojkama

“Telekom Srbija” je osnovan u junu 1997. kao akcionarsko preduzeće, izdvajanjem iz PTT-a. Iste godine direktnom prodajom privatizovano je 49 odsto firme za 1,568 milijardi tadašnjih nemačkih maraka od čega je 29 odsto kupio italijanski STET, a 20 odsto grčki OTE.

Decembra 2002. godine Italijani se povlače i svoj udeo prodaju PTT-u, odnosno državi, koja postaje vlasnik 80 odsto akcija. Grčki OTE, čiji je suvlasnik “Dojče telekom”, i danas je vlasnik 20 odsto akcija “Telekoma Srbija”. Četvrtina akcija pripada građanima i bivšim i sadašnjim zaposlenima kompanije.

Republika Srbija u “Telekomu” ima “zlatnu akciju”, što joj daje pravo veta na sve važne strateške odluke Upravnog odbora. Upravni odbor čine predstavnici dva akcionara, a broj članova je proporcionalan udelu u kapitalu.

Inače, u vlasništvu “Telekoma Srbija” nalaze se i kompanije „Telekom Srpske“ i crnogorski M:tel. Srpski telekom je u decembru 2006. pobedio na tenderu Vlade Republike Srpske za otkup 65 odsto deonica “Telekoma Srpske” sa ponudom od 646 miliona evra, čime je postao većinski vlasnik ove kompanije. Prošle godine “Telekom Srpske” završio je godinu sa dobitkom od 102,6 miliona konvertibilnih maraka, što je za oko 16,5 miliona manje nego 2008. godine.

Februara 2007. godine u konzorcijumu sa kompanijom Miroslava Miškovića Ogalar, “Telekom Srbija” kupuje licencu za trećeg crnogorskog mobilnog operatora M:tel i postaje vlasnik 51 odsto kapitala. “Telekom Srpske” otkupljuje početkom godine od Miškovića 49 odsto sestrinske firme za deset miliona evra. Podgorički M:tel drži skoro 30 odsto tržišta Crne Gore i ima više od 400.000 korisnika mobilne telefonije, a 7.000 korisnika fiksne.
Izvor

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Lično mi je svejedno ko će Telekom da kupi, samo neka uloži sredstva i dovede nivo usluga na neki prihvatljivi nivo. Logično bi bilo, kako to svi nagađaju, da DT bude kupac ali ja mislim da će to biti problem iz prostog razloga što bi na taj način DT postao vlasnik kompanija M-TEL Crna Gora i M-TEL BH i došao u sukob interesa jer je DT već prisutan na tim tržištima. Ne znam šta kažu stručnjaci na to ali ja to tako vidim. :oops:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Ja ako bih prodavao Telekom, prodao bih iskljucivo domacem coveku koji ima love. Samo da Telekom ostane nas i da profit ne ide preko granice. To je po meni prioritet.

Posle Telekoma, ostaje nam jos Posta, auto-putevi, gsp i jos par ozbiljnih firmi. Ako i to rasprodaju, ode Srbija u propast.

Ovo govorim iz mog ugla, sta mislim da bi bilo najbolje za nas sve. A iz ugla korisnika koji gledaju samo kvalitet usluga, moguce da bi firma koja kupi Telekom ulagala mnogo vise i dovela nivo usluga na visi nivo. Ali se pitam, zasto to i sad ne radi Telekom? Na kraju, ipak je vaznija buducnost nase dece i buducnost cele Srbije i zato mislim da Telekom i ovo sto je od firmi jos ostalo, treba da ostane nase. :wink:

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

Ako bi kupio 'nas covek', verujem da bi to bio neki 'kontroverzni biznismen' ili neko iz bivse ili sadasnje vlasti/neko blizak tom krugu. Zato, ako treba, bolje nemac ili turcin, nego nasi biznismeni.

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Potpuno se slazem sa tvojim razmisljanjem Vlade1970.Nije mi jasna politika prodaje firme koja donosi ogromnu dobit radi kratkorocnih interesa(finansiranje izborne kampanje i odrzavanje na vlasti).Primera radi,imam 5 stanova u krugu dvojke i dobar mesecni prihod od izdavanja istih i jedan podrum na periferiji grada.Posto stanove prodam,kes brzo potrosim i ostatak zivota provedem u podrumu.Milosevic je prodao deo Telekoma,a Vlahovic koji tada nije bio na funkciji je to ovako prokomentarisao:Sramota,prodali su srce Srbije.Dodje na vlast i sve rasproda.
No,manimo se politike,prodaja ce doneti poboljsanje kvaliteta usluge a generalno veliku stetu.Od cega ce mo da zivimo i za koga da radimo kad sve sto vredi rasprodamo?
LG G2 Black,16GB

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

mezzano napisao:.............verujem da bi to bio neki 'kontroverzni biznismen' ili neko iz bivse ili sadasnje vlasti/neko blizak tom krugu.
Ima ih garantujem nekompromitovanih i vrlo sposobnih, koji nikad nisu bili bliski sa bilo kojom vlasti. I koje politika ne zanima. Kao sto su nasli dvojicu vrlo sposobnih ljudi ( bivsi vlasnici Marbo-a ), da konkurisu za kupovinu Jat-a.

Jeste da je Telekom vrlo skup za pojedinca, pogotovo Srbina, ali ipak treba misliti o tome da ako bas i treba da se proda, predje u opet srpske ruke ( pa makar i neka firma bila ), a ne u inostrane.
AnGeL oF LoVe napisao:Od cega ce mo da zivimo i za koga da radimo kad sve sto vredi rasprodamo?
To je glavno pitanje. Definitivno. Svaki razuman covek razmislja o tome. Svaki normalan patriota, koji zeli svojoj zemlji najbolje razmislja o tome. Samo da oni koji bi se prodali za saku dolara, nemaju uticaja u ovoj odluci, sve ce biti dobro.

Odgovori