MNP - Mobile Number Portability
- mb011
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
- :: Sony Xperia M4 Aqua
- :: Nokia 208
@miodrage: ne bih da smaram, jer nije tema ovde, ali ja sam imao tri meseca zaredom problem sa data dodacima - kao i tebi sve super, aktivirano, a naplaceno po regularnoj ceni gprs + tar.dodatak. Posle trece reklamacije koju sam podneo, a oni je na kraju nisu ni uneli u sistem, zahvalio sam im na saradnji. Radim u trgovini, tako da umem da budem u nastupu kakav hoces, ali necu da se opterecujem, budem agresivan i sl. za moje pare koje im dajem. Takozvanu proveru stanja, ponudu telefona, kopiranje paketa iz telenora, i druge ludorije necu ni da komentarisem. Mts je tehnicki zaostao i to je to.
- mb011
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
- :: Sony Xperia M4 Aqua
- :: Nokia 208
Ministarka za telekomunikacije Srbije, Jasna Matić, izjavila je da će uvođenje mogućnosti promene operatera mobilne telefonije, uz zadržavanje broja telefona, kasniti mesec ili dva.
Ministarka je naglasila da se kasni zbog toga što je Republička agencija za elektronske komunikacije imala problema sa javnom nabavkom opreme za prenosivost brojeva jer su ponuđači uložili žalbu.
“Prenos broja mobilnog telefona mora da bude dostupan jer je to predviđeno strategijom koju je usvojila Vlada Srbije i ta mogućnost će biti ponuđena građanima Srbije”, istakla je ministarka.
Ranije je bilo najavljeno da će mogućnost prenošenja brojeva u mreži mobilne telefonije stupiti na snagu 1. januara.
Izvor: http://www.mikro.rs/main/index.php?q=ve ... 117&mail=1
Ministarka je naglasila da se kasni zbog toga što je Republička agencija za elektronske komunikacije imala problema sa javnom nabavkom opreme za prenosivost brojeva jer su ponuđači uložili žalbu.
“Prenos broja mobilnog telefona mora da bude dostupan jer je to predviđeno strategijom koju je usvojila Vlada Srbije i ta mogućnost će biti ponuđena građanima Srbije”, istakla je ministarka.
Ranije je bilo najavljeno da će mogućnost prenošenja brojeva u mreži mobilne telefonije stupiti na snagu 1. januara.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Aleksaboy, mislim da gresis sto se tiche broja onih koji ce ovo da iskoriste. Ako 1% iskoristi ovu mogucnost, bice puno. Po meni negde oko 50-ak hiljada ljudi ce da iskoristi ovo i to je to. A kako imamo oko 10 miliona mobilnih korisnika, ovo mu dodje kao 0.5%. E sad, ako bi gledali samo aktivne korisnike, onda je procenat svakako veci, i ide i do 5-10% ali o tom potom.
Uglavnom, mislim da RATEL jako gresi, kao i drzava sto dozvoljava operaterima da se tako bahate... Ako vec imaju neku vlast, onda treba i da je primene tako sto ce surovo da cepaju kazne za svakoga ko ovo ne postuje. Ko su oni da obaraju tender?
Na kraju, moram da kazem da smo i mi korisnici krivci, zato sto smo ovce i samo se mirimo cutke sa svime sto nam nasi vajni operateri serviraju. X puta sam vec ponovio, ali moram opet - jedina kazna za operatere je da ih otkines po dzepu. To je moguce samo tako sto ce im se usluge bojkotovati jer nece imati sta da naplate, a samim tim, nemaju ni mogucnost zarade, i onda posluju sa gubitkom. Ali za to je potrebna sloga i solidarnost ogromne mase ljudi, koja se u Srbiji ne moze nikada da postigne.
Uglavnom, mislim da RATEL jako gresi, kao i drzava sto dozvoljava operaterima da se tako bahate... Ako vec imaju neku vlast, onda treba i da je primene tako sto ce surovo da cepaju kazne za svakoga ko ovo ne postuje. Ko su oni da obaraju tender?
Na kraju, moram da kazem da smo i mi korisnici krivci, zato sto smo ovce i samo se mirimo cutke sa svime sto nam nasi vajni operateri serviraju. X puta sam vec ponovio, ali moram opet - jedina kazna za operatere je da ih otkines po dzepu. To je moguce samo tako sto ce im se usluge bojkotovati jer nece imati sta da naplate, a samim tim, nemaju ni mogucnost zarade, i onda posluju sa gubitkom. Ali za to je potrebna sloga i solidarnost ogromne mase ljudi, koja se u Srbiji ne moze nikada da postigne.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- vlada1970
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
- :: Blackberry Q5
- :: Nokia 8310
Po meni je ovo jos jedan od razloga da ne treba da se brinu nasi operateri previse. Jos jedan od razloga da ne razvlace odluku.miodrage napisao:Ako 1% iskoristi ovu mogucnost, bice puno. Po meni negde oko 50-ak hiljada ljudi ce da iskoristi ovo i to je to.
Meni prvo sto pada na pamet, a znajuci kakvi se sve dilovi rade u danasnje vreme, da je Telenor kao privatni operater, malo "podmazao" odredjene clanove RATEL-a da nadju rupu u zakonu i da odloze koliko je god moguce uvodjenje MNP-a. A mozda je i Telekom izvrsio uticaj, jer mu zbog prodaje odgovara da ne gubi korisnike. Vip-u najvise odgovara MNP i ne verujem da se uopste mesao.miodrage napisao:...mislim da RATEL jako gresi, kao i drzava sto dozvoljava operaterima da se tako bahate
Svaka cast, to je to. Kao sto i Erik Kantona, bivsi fudbaler savetuje slicnu foru u vezi banaka, to je najefektniji udar na mocnike....jedina kazna za operatere je da ih otkines po dzepu. To je moguce samo tako sto ce im se usluge bojkotovati jer nece imati sta da naplate, a samim tim, nemaju ni mogucnost zarade, i onda posluju sa gubitkom.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/maga ... omije.html
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas
vlada1970, izvini ali moram da te ispravim, Telenor je u vlasništvu Norveške države, nije privatni operater. Uz to mislim da bi i njima kao i VIP-u MNP odgovarao. Najveći gubitnik (verovatno i jedini) bi bio Telekom.
miodrage, ne bih da ulazim u to šta i koliko i da dajem nekakve procente jer je nezahvalno. Sačekaćemo pa ćemo videti. Ali generalno je sramota za ovu zemlju da bude jedina u Evropi bez mogućnosti prenosa broja. Sama činjenica da sam ja i samo ja vlasnik svog broja, teorijski i praktično, meni mnogo znači.
miodrage, ne bih da ulazim u to šta i koliko i da dajem nekakve procente jer je nezahvalno. Sačekaćemo pa ćemo videti. Ali generalno je sramota za ovu zemlju da bude jedina u Evropi bez mogućnosti prenosa broja. Sama činjenica da sam ja i samo ja vlasnik svog broja, teorijski i praktično, meni mnogo znači.
-kad dodje mart onda ce naci opet da im je upala dlaka na jezik kad su ovo rekli pa ce im to smetati pa ce biti odgodjeno do jesenimb011 napisao:Ministarka za telekomunikacije Srbije, Jasna Matić, izjavila je da će uvođenje mogućnosti promene operatera mobilne telefonije, uz zadržavanje broja telefona, kasniti mesec ili dva.
-pa kad jesen dodje bice sad je kisa idu hladni dani ko ce ici to da radi
-kad dodje sneg a kad smo docekali sneg mozemo i prolece 2012 a utome ce i propas sveta a mozda i odu sa vlasti e tek onda nece biti nista

U pravu si deksicom. To je toliko očigledno. Ali neka za početak ukinu ovaj lopovluk od 10% i ja ću biti prezadovoljan. A što se tiče MNP-a, ako mi iz nekog razloga bude pukao film, promeniću operatera pa makar menjao broj koji svi znaju i neću da čekam ništa. Pa celog života čekam da se ova nazovi država dovede u red... 

- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Aleksaboy, tako je i mom drugu dojadilo pre mesec ipo da moli telenor da mu nabave desire a oni nisu mogli,covek se zagrejao otiso u vip i desire stigao sutradan ujutro i on bacio postpeid 063 karticu koju je koristio 10 god.A broj sto je promenio svim njegovim kontaktima je vip poslao sms i obavestio o promeni.
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Beograd -- Promena operatera mobilne telefonije uz zadržavanje broja biće moguća od aprila sledeće godine, najavio je direktor Ratel-a Milan Janković.
Janković je kazao da je na ponovljenom tenderu izabran isporučilac centralne baze prenetih brojeva, ali nije želeo da kaže koje je kompanija izabrana pošto još nije potpisan ugovor.
On je kazao je postupak potpisivanja ugovora sa isporučiocem u toku i da se očekuje da će do kraja godine biti postavljena mreža i dva do tri meseca nakon toga testiranje prenosivosti brojeva sa operaterima sa srpskom tržištu.
Janković je podsetio da je prvobitno bilo planirano da se prenošenje brojeva u mobilnoj telefoniji u Srbiji uvede od 1. januara 2011. godine, ali da je prvi tender poništen zbog žalbe jednog od ponuđača, tako da je postupak javne nabavke morao da se ponovi.
Direktor Ratela je ocenio da uvođenje prenošenja brojeva neće dovesti do pada cena u mobilnoj telefoniji, pošto su cene na srpskom tržištu među najnižim u regionu.
On je dodao i da prema iskustvima drugih zemalja, mogućnost zadržavanja broja uz promenu operatera iskoristi oko 10 odsto korisnika mobilne telefonije.
Janković je kazao i da je predviđeno da prenošenje broja operatera košta 1.000 dinara, a korisnika 200 dinara.
Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je da prenosivost brojeva predstavlja ključni element konkurentnosti na tržištu mobilne telefonije i da će ta usluga biti dostupna i korisnicima u Srbiji.
Na srpskom tržištu posluju tri operetera mobilne telefonije, Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl (mobile) koji ukupno imaju oko 10 miliona korisnika.

- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Glupost, i ne treba nista da pojeftini, nego da dobijemo vise usluga za iste pare. Neka se uracuna jos minuta, jos Interneta, neka uvedu usluge tipa PTT, neka naprave redovan vizuelni voicemail, itd. Stvarno, u ovoj drzavi na gotovo svim rukovodecim funkcijama su samo retardi... nista ne vide sta treba da se uradi. Da nas forumase puste, mobilna telefonija bi bila mozda i najbolja na svetu.Direktor Ratela je ocenio da uvođenje prenošenja brojeva neće dovesti do pada cena u mobilnoj telefoniji, pošto su cene na srpskom tržištu među najnižim u regionu.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Dream Weaver
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
- :: Xiaomi Mi Max 2
- Dream Weaver
- Mobil manijak
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
- Dream Weaver
- Mobil manijak
Moguce da je tako, nismo mi neko sad jako bitno trziste a ni nesto eliko (oko 8mil. stanovnika) ali nije mi jasno sto je toliko bitno da t-mobile uzme, u cg imaju i mobilnu i fixnu mrezu pa nisu nista specijalno uradili, kako mi kazu lokalci da je t-mob skup i nije bas nesto povoljan.
Sto se tice MNP sigurno ga odlazu dok ne prodaju telekom, samo da se ne desi da ne uspeju da ga prodaju onda ce u nedogled da odlazu uvodjenje MNP-a
Sto se tice MNP sigurno ga odlazu dok ne prodaju telekom, samo da se ne desi da ne uspeju da ga prodaju onda ce u nedogled da odlazu uvodjenje MNP-a

and justice for all...