Telefon kod Mobilnog operatera?

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge

Da li se isplati uzimati telefon preko operatera?

Glasanje se završava Pon, 10. Mar 2008. 04:21

Da! Kod Telenora
7
13%
Da! Kod mt:s-a
9
16%
Da! Kod vip-a
3
5%
Ne!
37
66%

Ukupno glasova: 56

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 05. Jun 2007. 13:19

Post od djape48 »

Pa dobro ljudi sta ste se uhvatili tih 1000+ tarifnih paketa, postoje i oni ispod 400 dinara mesecno. Ako neko ne moze da "kontrolise" svoj racun, to je njegov problem, ne znaci da je prepaid bolji od postpaida, niti da se zajebo svako ko je potpisao ugovor na 2 godine. Smarate vise s tim
w810 + 8GB

reaper225
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 12. Feb 2007. 23:09

Post od reaper225 »

llulle, ali zato ispadnes pametan pa uzmes paket uz koj dobijas "besplatne" minute pa tih 24x1000=ne bas skroz bacenih 24000
Ako ja budem kupio telefon za vise od 300e znajte da je to smak sveta!!!!

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Nije problem ni ta ugovorna obaveza na 12 ili 24 meseca nego je problem u tome sto velika vecina nas menja telefone mnogo cesce, koliko iz dosade toliko zbog stvarne potrebe. I sta tada? Moras da placas i dalje a ne koristis vise taj aparat. Da je situacija drugacija, pa da ti kad uzmes telefon i potpises ugovor i posle recimo 6 meseci hoces da menjas telefon, mozes uz neku objektivnu i realnu doplatu da uzmes novi fon... e to bi bio posao i tada bi mnogo vise telefona prodali operateri. Ja se licno ne usudjujem da potpisem na 2 godine ugovor iz svima poznatih razloga a trosim prilicno kredita mesecno. Da li sam ja u pravu sa tim sto necu da potpisem ugovor pa da mozda prodjem jeftinije ili nisam je moja stvar i lose iskustvo sa Mobtelom,pa uz to dodas da ne mozes tek tako lako da raskines ugovor koji je sklopljen na 2 godine...hvala lepo

llulle
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 01. Sep 2006. 19:32

Post od llulle »

reaper225 cekaj da li stvari stoje ovako:ad platis 1000 dinara na postpaid imas isto onoliko da razgovaras ko i kad platis 1000 dinara za dopunu
ti kad uzmes fon za 200e.i trosis oko 1000 mesecno na dopune,zivot sa tim fonom za 2 godine te iznese 40000,a kad ga uzmes preko operatera platis recimo 100e ili manje i placas 1000 dinara ko sto placas i dopune,tako da te iznese 32000 i manjena 2 godine
razlika je jedino u tome sto ovde moras da potrosis 1000 dinara(da platis-bole njih da li ces i iskoristiti) a na dopune mozes da jedan mesec potrosis 1500,a drugo 500
meni je cudno sto ljudi to ne kapiraju pa ne racunaju koliko ce ih izneti dopune u toku 2 godine
kao u telenoru kupis fon za 1 dinar i onda 2 godine po 1000 mesecno-to se ne placa fon vec razgovor-operateru je itno da ce imati od tebe pare svakog meseca u toku te 2 godine-a ljudi misle da se fon placa 1000 dinara mesecno za telefon pa racunaju da fon izadje ko u ct-u ali ti kad placas 1000 mesecno placas svoj razgovor.sta mislite kolko oni zaradjuju-postave tu opremu sirom srbije,kupe telefone za male pare direktno od proizvodjaca i onda jedino sto oni trose je struja-to je lepota tog posla -relativno alo ulaganja a zarada enormno velika
nokia c7

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

llulle, ma svi to razumeju ali je problem u tome sto niko nece da rizikuje sa tom obavezom na 2 godine jer se lako moze desiti, kao sto se upravo desava sa mt:s-om i onim zaokruzivanjem pa se jednostavno ne isplati ili se strahoviti poveca potrosnja (kao u mom slucaju). I u takvoj i sl. situacijama jednostavno predjes kod drugog operatera ukoliko nemas nikakav ugovor a ako imas jedino ti preostaju 2 solucije od kojih je jedna da cutis i placas do isteka ugovora a druga je da isplatis preostalu razliku i da raskines ugovor. U svakom slucaju koju god da odaberes neces proci jeftino. To je ono cega se svi plase i razlog zasto svi zaziru od kupovine telefona od operatera + ono sto sam gore naveo kao razloge.. Zar je potreban jos neki razlog? Druga je prica sa pre paid-om pa te tu tako savrseno zabole za sve jer si ti telefon isplatio u startu a karticu jednostavno mozes da bacis ukoliko ti ne treba ili ti nesto neodgovara

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od djape48 »

Azimuth, to sto kazes da se desava sa mt:s-om i onim zaokruzivanjem, vec postoji kod drugih operatera, nije mt:s jedini zaokruzio prvi minut razgovora. Znaci to nije razlog zbog kog bi prelazio kod drugog operatera. Uzeo sam digitron i racunao sta dobijem na Bel 50, a sta bi dobio za iste pare na prepaid tarifama i dosao do zakljucka da mi je i dalje bolji postpaid. Da li se isplati uzeti telefon kod mobilnog operatera je iskljucivo subjektivna stvar i svako bi trebao da proceslja cene operatera i upotrebi papir, olovku i digitron pre nego sto se odluci na taj korak. Inace "svakom je svoje g*%#o sladje"
w810 + 8GB

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

djape48, jeste, sve to stoji i mt:s sam uzeo kao primer ALI sta se desava ukoliko ti uzmes telefon kod nekog operatera, i posle npr. 12-13 meseci jednostavno pozelis da promenis telefon ili ti se nesto sj*be a nemas vise garanciju na njega? Sta ti preostaje da uradis ako imas tu ugovornu obavezu na 2 godine? Nije bitno to da li je ona 100 ili 1000 dinara. Ili druga situacija, ti sklopis ugovor na 2 godine, svide ti se uslovi, sracunas sve lepo i kazes "idealno za mene" i pri tom umes telefon uz taj paket, i onda posle par meseci jednostavno dignu cenu minuta, pocnu da zaokruzuju minute, uspostavljanje poziva bude 3,5-4 din. .. Sta ti tu sad mozes da uradis? Da li se isplatilo to sto si uzeo telefon kod operatera? E o tome ti govorim. A ovde uglavnom dolaze ljudi koji cesto menjaju telefone, ja nisam od takvih jer jednom godisnje ili jos redje menjam telefon pa mi sve ovo iskreno i ne smeta jer nikad ne bih uzeo telefon preko provajdera.
I na kraju, istina je da ima ljudi koji prave enormno velike racune ali takvih je malo koji ne osete taj udarac po dzepu tako da njih necemo ni spominjati jer je to nebitan broj.
P.S. Neko je spomenuo kako trosi oko 500 eura na racun za mobilni na sta mogu samo ovo da uradim :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od djape48 »

Azimuth, taj prvi primer ti je katastrofalno los: ako pozelis da promenis telefon, prodas ga i promenis :) , a dosadasnje iskustvo sa telefonima mi je pokazalo da nista ne moze da se sj*be samo od sebe, a i kakve to ima veze sa kupovinom telefona kod mobilnog operatera :| ? Sta bi bilo kad bi jednostavno digli cenu, sta bi bilo kad bi uspostavljanje poziva bilo 3,5-4 din, sta bi bilo kad bi poceo 3. Svetski rat... I dalje postoje tarife koje se obracunavaju na 1 sec, a postojanje konkurencije vremenom moze samo povoljno da utice na krajnje korisnike. I opet ti pricas o menjanju telefona, pa jel ti ne shvatas da mozes da promenis taj telefon kupljen kod mobilnog operatera? Aj molim te probaj da shvatis ovo: potpisivanje ugovora na 2 godine znaci da ces 2 godine placati telefonski racun kod operatera gde si potpisao, a ne da ces 2 godine papreno otplacivati telefon! Ako se neko na postojece mesecne troskove obaveze ugovorom i uzme telefon to mu se isplati, a ako uzimas skuplju tarifu zbog mobilnog telefona, to je vec druga stvar
w810 + 8GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

djape48, ja razumem Azimutha, probaj i ti. Ja recimo volim da menjam telefone. I sta ako posle 6 meseci pozelim nov? Kad bi i kod nas bilo kao na zapadu da ti operater ponudi nov telefon uz neku minimalnu doplatu ili povecanje racuna, bilo bi super. A pred istek ugovora da te namame da jos ostanes kod njih npr. ponudom novog telefona, ili sledecih 3 meseca imate besplatno do 300 minuta razgovora i 100 SMS-ova i ti fazaoni to bi bilo super. Ovako, em se obavezes na robiju od 2 godine, em ti operater ne kaze ni hvala za to, niti pokusava posle da te zadrzi. Problem je u mentalitetu ovog naroda, a drugi problem je u RATEL-u jer jos nisu napravili da je fizicko lice apsolutni vlasnik broja, a ne provider. E ja to cekam, pa da krene pravi rat medju operaterima i krvava borba za svakog korisnika.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Azimuth, ukoliko sklopis ugovor na neki period i neke stavke iz ugovora se bitnije promene (npr pretplata skoci sa 1000 na 1100 din,tj 10% vise) ti imas pravo na raskid ugovora,pa cak i na nadoknadu stete (samo u izuzetnim situacijama)
Sto se tice samog aparata vec su poceli operateri da daju 2 god garancije na pojedine modele,npr telenor za lg modele daje 2god,a telekom za se w660i i p1i (nisam siguran za p1i 100%),tako da si i tu pokriven....
Takodje pogledaj po oglasima,kupis npr k530 kod mts-a na tarifi mix500 za 7000 din i prodas ga odmah za 10.000-11.000 din,ti samo na razlici imas 7-8 meseci dzaba telefoniranja (pretplata je 600 din....),neko i takvu racunicu nadje.....
D500&E71

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od djape48 »

miodrage, ja zivim u Srbiji, u sadasnjosti i razmatram sadasnje cinjenice. Ako volis da menjas telefone sta te sprecava? Ugovor sa mobilnim operaterom ili manjak novca? Budimo realni. Lepo sam na prethodnoj stranici napisao da sam uzeo N 1112 za 120 dinara na 2 godine uz Bel 50 koji sam koristio mesec dana, pa dao calu (telefon ga sluzi odlicno), skupio sam pare za nov w700, koristio ga oko 9 meseci, a pre 20ak dana sam ga zamenio uz doplatu za nov w810. Znaci ugovor sa mt:s-om me ne sprecava da menjam telefon. I sta ja treba da razumem Azimutha? On kaze da niko nece da rizikuje sa tom obavezom na 2 godine, a sve vise ljudi iz mog okruzenja uzima telefon na ugovor
w810 + 8GB

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 28. Sep 2005. 11:38
Kontakt:

Post od Spyker »

Azimuth napisao: P.S. Neko je spomenuo kako trosi oko 500 eura na racun za mobilni na sta mogu samo ovo da uradim :lol: :lol: :lol:
Ima ljudi kojima je to potrebno... Kao sto svi znamo, roming nije jeftin, a recimo moj cale prica dnevno pola sata sa okolnim zemljama, od Makedonije i Hrvatske, pa sve do Rusije...

Jednostavno, mora da radi mnogo, nema vremena za e-mailove, i mora da ima toliki racun, nema druge...
iPhone + CX300

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Ja sam generalno protiv bilo kakvih kredita iz čiste navike da živimo u siromašnoj zemlji i da retko ko može da kaže da mu se neke životne okolnosti neće drastično promeniti u sledećih npr. 6 meseci. Iako možda više i nije baš tako (a možda i jeste), ali eto. Nekako gledam sve ove ponude, ali osim 2-3 modela sve mi je bez veze, a ko god vidi w950 pita: jesi ti uzeo preko Telenora? Ko da je toliko neverovatna stvar skupiti 200 evra za telefon, a sa nekom od jeftinijih postpaid tarifa teško da telefon izađe vieš od 10% jeftiniji nego da se skupe pare i uzme telefon (u vlasništvu). Iako nije toliko vervatno da se desi, kao i za kredite za kola, koliko bi me bolela glava oko toga kad bi mu se nešto desilo, još bih se više nervirao što bih morao da nastavim da ga otplaćujem a da ga više nemam. A i realno nemam trenutno potrebu da uzimam novi telefon, i to ne zato što sam to obećao i sebi i drugima, nego što bi to sada stvarno bilo bacanje para.
A posebno me nerviraju "original" cene, koje su prezentovane u onim pamfletima, u poređenju sa kojima cene koje se za uređaj plaćaju uz paket zaista izgledaju smešno, a u praksi se isti uređaj zausta može naći za pomenutih 10% manje. Ali da sad će neko da me poklopi kako to nisu a ovo jesu original, ali ne bih se vraćao na tu temu.
Neki su pomenuli menjanje početnih uslova na štetu korisnika mreže što je apsolutno moguće do mere da se korisniku smuči i ulugai operater. Pre nekoliko dana sam zamenio postpejd 064 broj za 065 posle godinu dana korišćenja, jer su u međuvremenu izašli neki novi paketi koji mi više odgovaraju nego što je to bila prošlogodišnja varijanta, a i hteo sam da zamenim broj. Šta bi se desilo da usred ugovorene obaveze rešim da promenim tarifu (jer je od nje npr. direktno zavisila cena uređaja)? A ovi u Telekomu me pre neki dan pitaju: dobro, 065, u redu, sa telefonom ili bez? Sa lakoćom kao da pričamo o kečapu u sendviču :o
ALi ok, ko stvarno mnogo troši njemu se isplati, a to su mahom bizmismeni koji 3 blage nemaju o advanced uređeju koji su dobili, nego ga koriste za razgovor i po neki SMS, a klinci balave za istima. Čast izuzecima!

:)

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

gargamel4, ti mozes da promenis tarifu,ali naravno na onu sa istom ili vecem pretplatom....za menjanje na manju tarifu trazi se doplata razlike....
Evo moj brat je ovaj mesec presao sa bel200 na mix1000,a u februaru 2007 je uzeo n6070 na ugovor i to bez ikakvih problema.....
Ne kazem da je ok vezivati se (to je vrlo subjektivna stvar),ali opet nije sve tako crno....
D500&E71

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa bas iz razloga sto se ne vezujem ni za koga i ni za sta ostajem prepaid. Jesam Telekomovac, i najvise mi leze, ali ako primetim da mi skace potrosnja, uvek mogu da kazem, gospodo adios, od mene vishe necete videti ni dinara. Mada mi zao lepog broja, ali sta da radim. A telefon kad sam ga kupio, znam da je samo moj, da ga nemam kome da otplacujem i gluposti nego da sam ga calnuo i to mi je sto mi je. Trenutna ponuda telefona (uz par izuzetaka) ne samo kod operatera, nego i uopste na celom trzistu u nashoj zemlji je kriminalna. Ja razumem da smo mi siromasni kao zemlja, i da je velikom broju ljudi i 50 Evra ogroman izdatak. Ume i meni da bude. Ali sa druge strane sam jako racionalna i stedljiva osoba i mogu za par meseci da se stisnem i ustedim za ono sto zelim, ili mi treba. Ali gde da kupim? Nemam mogucnosti da idem preko da bih kupovao neke mnogo bolje modele, a iskreno nemam ni strpljenja, jednostavno zelim sve odmah. Srce mi se cepa kad gledam na netu Asus, Gigabyte, i-Mate, QTek i ostale "exkluzivne" modele kojih kod nas nigde nema da se qpe, ili ako ima, cena je da ti se utroba okrene, i da izgubis svaku zelju za mobilnim telefonom. Mislim, da se razumemo, uredjaj koji kosta kao polovan auto... pa to je suludo.
Uh.. ponelo me pa sam se raspisao, ali gde da se ispraznim ako ne ovde?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

djape48, pa razlika u ceni izmedju tog koji uzimas kod operatera i onog koji uzimas u prodavnici je, kako je neko gore rekao, maximalno 10tak% i onda postavi sebi pitanje, da li ti se isplati da dodas tu razliku uz post paid broj uz mogucnost da u svako doba dana ili noci raskines ugovor ili ti se mozda pak vise isplati da uzmes kod operatera uz post paid ali uz obavezu na godinu ili dve? O tome ti govorim. Nije problem prodati telefon i dodati za novi ali napolju je prica drasticno drugacija. Das operateru korisceni aparat, kupljen kod njih u paletu i uz minimalnu doplatu dobijas novi i tako u krug. E to je vec nesto a ovo kod nas je..prosto da places od muke. Cilj bi trebao da bude da te privuku da ostanes kod njih a ne da te primoraju da budes njihov platisa. Primecujes razliku? Postavili su se kao da smo mi tu zbog njih a ne oni zbog nas, korisnika. Razumem ja da treba nesto i da zarade ali moje je misljenje da to ne treba da rade na ovaj nacin na koji rade, prosto se bahate, moze im se.
loki13, ne ide to bas tako lako sa raskidanjem ugovora jer u svakom imas onaj sitni text koji svi previde u kome pise da operater zadrzava pravo da koriguje cene u skladu sa ovim ili onim.. Ne bojim se ja za njih, nece oni nista u ugovor staviti sto ide ili moze da ide na njihovu stetu, jednostavno zele da se zastite na svaki moguci nacin. A ti da ides na sud zbog toga, pa to ne da se ne isplati nego... Na kraju krajeva bilo je vec price ovde o onima koji su dobili astronomse racune pa si verovatno i sam video kroz sta su prosli da bi dokazali da nisu oni napravili te racune ali su i pored toga morali da ih izmire. Tako ti je to u ovoj zemlji nedodjiji..

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od djape48 »

Azimuth, ne mogu da izdrzim, moram da ti odgovorim :D Pomenuta razlika od 10ak% ne moze da se uzme kao primer! Bas me danas jedan dobar drug nazvao i rekao da hoce da uzme neki telefon uz ugovor na 2 godine, uslovi: do 500 dinara mesecne obaveze (+pdv naravno) i placa oko 2500 din za telefon. Pitao me za misljenje sta da uzme i dosli smo do zakljucka da ce odabrati MIX 500 ili Prenesi 125 tarifu + w200 koji u oba slucaja izadje ~3000 dinara. Nov w200 u nasem gradu ne moze da se kupi bez 8000 dinara. Dakle neki ljudi i dalje nece da prihvate cinjenicu da se uzimanje telefona na ugovor od 2 godine ipak isplati (nekome). Ja cu na svaki tvoj primer davati kontra-primer, nije meni tesko :) To sa menjanjem polovnog aparata za nov uz minimalnu doplatu mi je krajnje sumnjivo, znam koliko je tesko zameniti polovan za nov aparat u prodavnici (i jos da dobijes onoliko koliko ga cenis), pa mi malo cudno da ce veliki operateri uzeti tvoj korisceni izgrebani telefon... Ako se setim pitacu tetku iz Svajcarske da li kod njih postoji ta opcija. Ona i teca su uvek uzimali vrhunske aparate na ugovor od 2 godine, ali nijedan nije zamenjen za nov. Mozda ni oni ne znaju za tu opciju :wink: Jos jedna stvar: ne desavaju se takve promene preko noci, pa da odjednom operateri gledaju svakog korisnika kao vip-a, treba za to malo vise vremena
w810 + 8GB

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

djape48, i sta si mi odgovorio? Nista. :lol: I dalje neces da prihvatis to kao nesto sto je takvo i sto ce biti kao takvo dok se nesto veliko ne desi u ovoj zemlji pa da dodje do promene. Niko ne osporava da ti neces dati manje para za telefon ali da li je to vredno rizika? Taj primer za tvog druga..pa nekoliko telefona se prodavalo u vip-u uz pre paid, znaci nemas ni mesecnu obavezu ni ugovor a telefon platis nesto simbolicno. E to je posao. Sve ovo do sada sto su nudili je vise nego nepovoljno za ogromnu vecinu. Dokle god je ovako sve klimavo k'o babini zubi dotle ne vredi uzimati uz, kako kaze miodrage, dvogodisnju robiju. Ako mislis suprotno, zasto ti ne uzmes neki skuplji telefon uz paket koji ti odgovara? :P I sam kazes da nema razloga da se ne uzima tako a i ustedeces nesto para :lol:
Nema svrhe da se ovako samo nas dvojica natezemo, evo ja cu prvi da dignem ruke..
Znas kako kazu, nekima je lakse uterati nego objasniti :lol: salim se :wink:

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

Azimuth, pa nisam rekao da je lak posao,ali opet u takvom slucaju (korekcija cene na vise) ne bi se radilo o jednom zahtevu za raskid ugovora,nego o vise desetina (da ne kazem stotina),mnogo veca halabuka bi se digla nego inace....
To za menjanje ugovornih uslova je 100% tacno,tj oni mogu da se menjaju ali nista znacajno....sta kada bi npr neka lizing kuca (ili banka) posle 3. meseca lizinga digla ratu 20-30e (jer je njol kamata mala),e ako to ne moze veliki igra kao sto je lizing kuca (banka) gde su mnogo vece cifre u igri,nece moci ni neki mobilni provajder.
Sto se tice te razlike od 10%,to se neko malo izlupetao,npr samsung e250 na mix 500 tarifi kosta 2.400 din(trenutno je to manje od 30e),a nov je u BG-u 90e,razlika je 60e,ili na isto tarifi k530 kosta 7000,a u prodavnicama je 150e,opet nekih 60e razlike....
djape48, mali off,ja bih tvom prijatelju preporucio da uzme na mix500 ili prenesi samsung e250 jer za razliku od w200 ima i bt i veci ekran i 1.3mpx kameru....
D500&E71

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Pa to je stvarno lep primer, ali kao što rekoh samo 2-3 (od ponuđenih) modela mi zadovoljavaju potrebe, ali za jeftinije modele je verovatno mnogo bolja situacija. Ali ko mi je kriv kad hoću bolje medele :roll:

Usput ovo uzimanje uz postpejd je već pominjano u nekoj temi u Operaterima, gde je neko prilično tačno ukazao na to koliko su aparati povoljniji kod Telekoma u odnosu na Telenor, pa se kritika odnosila više ne njih. A menjanje staro za novo bi bilo jako lepo ali i meni zvuči sumnjivo. Kad bi bila istina kome bi ih uvaljivali? Zašto nemamo ponudu starih telefona za siću? Mislim ne kažem da bih uzeo, ali neko sigurno bi. Polovan auto se kao velika i skupa stvar da prodati, ali operater da valja polovne mobilne :dry: Ne vidim njihov interes :?
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Odgovori