MNP - Mobile Number Portability

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
Pinocio
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 12. Feb 2005. 23:27

Post od Pinocio »

Imam pitanje: Recimo sad je neko 063 i ima promociju u kojoj ima npr. 1000 minuta u mrezi besplatno.Zove drugara koji je isto 063,ali je dan pre toga iskoristio MNP i presao na Telekom.Sta se desava sa besplatnim minutama?????

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Pinocio, u kojoj je mrezi predplatnik tkao se obracunava nezavisno da li je preso 1-2-35 dana ili 30 secc pre poziva.Znaci u trenutku primanja poziva sve do okoncanja,sto bi znacilo da ce razgovor izmedju vas dvoice da se naplati i tarifira kao razgovor izmedju 2 razlicite mreze.
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Pinocio
Mobil fan
Mobil fan

Post od Pinocio »

Onda sve promocije donekle gube smisao,zar ne? :cry:

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Pinocio, apsolutno gube smisao. Ba[ se pitam sta ce biti sa prepaid promocijama u mrezi. Verovatno ih nece biti vec samo SMS.

djoxie
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 14:30

Post od djoxie »

Pinocio, mp3mp3, kada budes zvao nekoga ko je promenio operatera, prvo ce te automat upozoriti da ga je taj neko promenio, tako da ces imati fore da prekines :)
::luv phonez::

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

djoxie, tako rade u nekim zemljama ali ne svim. Pitam se da li će tako u Srbiji ovde će gledati da se izvuku i da urade što menje mogu :D

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Pinocio, ne razumem kako gube smisao ? Pa sam smisao MNP-a je da ti se svidja broj a da ti se ne svidja operater i njegova ponuda(najprostije receno) pa zato zadrzavas svoj broj i prelazis kod drugog operatera na , po tebi, bolju uslugu,paket itd. Sto se tice upozorenja bilo bi korektno da se postavi neko u vidu da Vas obaesti da je pretplatnik promenio mrezu i da besplatni sadzaj koji je imao u toj mrezi vise ne vazi itd...
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Što se tiče tog upozorenja/obaveštenja, mislim da je više dosadno nego korisno. Ne bih voleo da mi aparat stalno daje obaveštenje tipa "Pažnja, pažnja, pretplatnik koga pozivate je promenio operatera. Promocije i dodaci za ovaj poziv neće važiti". Zamislite da ljudi koje najviše zovete promene operatera i da stalno za svakoga od njih ponaosob dobijate ovo obaveštenje. Pa poludeli biste... Tu je prednost postpaida, jer dobijate besplatne minute prema svima, pa vas boli uvo kod kog operatera je korisnik koga pozivate.

Pinocio
Mobil fan
Mobil fan

Post od Pinocio »

dimi89 pa promocija ne gubi smisao kod tebe koji ces promeniti operatera,ali sta je samnom,koji je zadovoljan operaterom kojim ti nisi!? Recimo,ja sam korisnik Telenora i redovno koristim njihove promocije jer mi je 99% kontakata u imeniku takodje na Telenoru.I sad,kad njih 40% promeni operatera,ima li smisla promocija?Svaki odlazak nekog iz imenika kod drugog operatera,poskupljuje promociju,zar ne!? A sad jos jedno pitanje.Sta se desava ako uzmes telefon na ugovor i on je kodiran samo za jednu mrezu!? Odlucis promeniti operatera,sta se desava sa telefonom!? Hoce li izbaciti carobnu recenicu "Telefon je ogranicen"!? :? Ili pak onaj ko je pod ugovorom,nece imati pravo na MNP? 8)

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Naravno,da pod ugovorom neces imati pravo da menjas operatera dok ne istekne ugovor ali sta cu sa kodiranim telefonom posle isteka ugovora?
U subotu sam otisao u poslovnicu da se informisem kod sefa u vezi promocija ,telefona i MNP-a.Konkretno,nikakvu korisnu informaciju nisam dobio a nudio mi je da potpisem ugovor na 24 meseca i da dobijem popust na pretplatu 50% u toku 12 meseci.Na moj odgovor,da ne zelim da se vezujem ugovorom pred pocetak primene MNP-a,mnogo se zacudio i pitao me odakle mi takva informacija?Navodno,on svakog meseca ide na seminare,o tome nije obavesten a da je to istina on bi morao vec poslati svoje sluzbenike na obuku.Misljenja je da o toga nema nista a pogotovo kad firmu preuzme novi vlasnik.Navodno,trazice odredjeni period zamrzavanja takve odluke jer mu nece odgovarati da izgubi veci broj korisnika.Zakljucio sam da u MTS-u ne veruju u MNP.
LG G2 Black,16GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

AnGeL oF LoVe, u mt:s ne znaju ko pije a ko placa. To sto oni ne veruju u MNP neka pricaju nekom drugom. A plus to Telekom svakako ide na dobos pa im je svejedno. I nazalost, nece izgubiti niko veliki broj korisnika, jer ako je suditi prema zemljama u okruzenju, broj onih koji su iskoristili pravo prenosa broja je zaista mizeran, ispod 5%. Neka kod nas 10% iskoristi svoju mogucnost, dolazimo do sume od ukupno 70000 korisnika. Kad se to respektivno podeli prema operaterima, ispada da ce mt:s da izgubi max 35000 korisnika, Telenor oko 25000 i Vip oko 10000.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Za kad beše najavljen start MNP-a? I ja mislim da 95% ljudi neće iskoristiti tu mogućnost (ako bude omoguceno), ali nije loše da se ima opcija.
Što se tiče obavestenja, ne bi bilo loše da postoji, ali da može da se isključi, tako da onaj ko ima besplatne minute ka svim mrežama, ili ne koriti promocije, pa mu je sve jedno koju mrežu zove, ne bi stalno i bespotrebno slušao poruku.

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

Ne znam kako cemo sad bez Jasne ... :) Start je najavljen za 1. april (ako nije u pitanju sala). glavni br. za sad ostaje kod telenora, prenesi plus 500. staru 064 karticu prebacujem bilo gde, cisto iz principa i iz radoznalosti.

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

i koliko sitno brojimo :D
ako nam je otisla Alisa (Jasna ) a čujem da odlazi i Mašnica ( Dijana ) bojim se da će ako neki drugi sednu na njihovo mesto sve raceno na staro i da neće biti ništa :unsure: ja se bojim vraćanja i harača :(

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Da su se Jasna i Dijana tu nesto pitale pa da se i zabrines . . . .
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

hm mh možda se i nisu košto kažeš pitale ali se ugradile jesu sigurno jasnica sto posto :D mislim kako preko nje stvarno nebi bio način

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

MNP bi trebao da krene od 1og aprila? ili mozda gresim :lol: :lol: :D
and justice for all...

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

trebao bi..... svi cekamo taj datum :) jos nije bilo odlaganja.... :) al bice verovatno....... ;)

Uskok
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sre, 16. Feb 2011. 01:08

Post od Uskok »

Interesantno je da nijedan operater nema nikakvu informaciju na svom sajtu po ovom pitanju, cak ni najprostiju vest. 1. se polako blizi i mislim da je vec uveliko vreme da se oni oglase, pogotovo VIP kao najslabiji operater, koji bi trebalo da se dobrom ponudom potrudi da u pocetku privece sto veci broj nezadovoljnih korisnika sa drugih mreza. Tako je radio Tele 2 u Hrvatskoj, pa me zato ovakvo ponasanje nasih malo cudi, da ne kazem brine. :wink:

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

Uskok, pa informacija nema zato sto mnp-a verovatno nece ni biti... bice odlozen za septembar, pa za januar i tako u krug, kao i do sad :wink:

Odgovori