Promeniti operatera i zadrzati broj
- mezzano
- Expert
- Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
- :: Motorola Moto E5 DS
- :: Huawei Y5 II
Šta mislite, koliko ima šanse da dođe do uvođenja "prenošenja broja"?
Najavljeno je, koliko se sećam, da bude donešena odluka (zakon, uredba...) do kraja godine, ali svi znamo da kod nas u državi to ne mora ništa da znači. Čak i oni akti koji su mnogo važniji od ovog, često kasne po više meseci u odnosu na planirani rok.
Da li očekujete da, kako se bliži taj datum, operateri postaju sve povoljniji i povoljniji, nude razne akcije i promocije, u cilju zadržavanja korisnika?
Čini mi se da je ovaj potez mt:s-a u kome, postojećim korisnicima, kojima su istekli obavezujući ugovori nude, u skladu sa potrošnjom, telefone za 1 dinar, pod uslovom da produže svoju "vernost" njima. Ima tu i dobrih telefona (C702i, C902i, U900...)
Baš sam pre neki dan gledao neki emisiju o mobilnim telefonima i operaterima i bilo je priče kako je, jedna od najvećih američkih kompanija (AT&T), bukvalno, propala, kada je uvedena mogućnost promene broja (2003), jer do tada ljudi nisu hteli da menjaju broj, a oni nisu ništa učinili da bi ih zadržali, odnosno, druge kompanije su ponudile mnogo više...
Najavljeno je, koliko se sećam, da bude donešena odluka (zakon, uredba...) do kraja godine, ali svi znamo da kod nas u državi to ne mora ništa da znači. Čak i oni akti koji su mnogo važniji od ovog, često kasne po više meseci u odnosu na planirani rok.
Da li očekujete da, kako se bliži taj datum, operateri postaju sve povoljniji i povoljniji, nude razne akcije i promocije, u cilju zadržavanja korisnika?
Čini mi se da je ovaj potez mt:s-a u kome, postojećim korisnicima, kojima su istekli obavezujući ugovori nude, u skladu sa potrošnjom, telefone za 1 dinar, pod uslovom da produže svoju "vernost" njima. Ima tu i dobrih telefona (C702i, C902i, U900...)
Baš sam pre neki dan gledao neki emisiju o mobilnim telefonima i operaterima i bilo je priče kako je, jedna od najvećih američkih kompanija (AT&T), bukvalno, propala, kada je uvedena mogućnost promene broja (2003), jer do tada ljudi nisu hteli da menjaju broj, a oni nisu ništa učinili da bi ih zadržali, odnosno, druge kompanije su ponudile mnogo više...
- Daddy Yankee
- Banned
- Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13
Nema tu "koliko ima šanse", to mora doći, zadnji podaci su da će "donijeti odluku do kraja godine" što vjerovatno znači da će se primjenjivati od kraja ove, ili početkom sledeće godine.
Jedino što mene smara, i odvlači od ove usluge je što će recimo ako je neko sa mts-ovim brojem prešao na telenor, kad ga neko poziva uvijek prvo dobiti poruku "dobili ste telenor mrežu..."
Jedino što mene smara, i odvlači od ove usluge je što će recimo ako je neko sa mts-ovim brojem prešao na telenor, kad ga neko poziva uvijek prvo dobiti poruku "dobili ste telenor mrežu..."
Iskustva iz Hrvatske:
-Odluka je doneta u junu mesecu a primena pocela od jeseni 2006.
-U pocetku su operateri postavljali automate koji su obavestavali pozivaoca u kojoj ste stvarno mrezi ali je doneta naknadna uredba da korisnik sam moze to da ukljuc/iskljuc
-Vecina ljudi je ostala imuna na to pravdajuci se time da "najvise komuniciraju u maticnoj mrezi" i sl. stvari. Dakle, neobavestenost i lenjost su ostale dominantne.
Generalno gledano usluga prenosa brojeva nije dala ocekivane rezultate, kako u Hrvatskoj tako i uopste u svetu. U proseku 5%-10% korisnika je zatrazilo ovu uslugu u svetu. Troskovi prenosa, uslov da prepaid broj mora biti registrovan su bile glavne prepreke. Takodje sami operateri su sporim prenosom broja ucinili ovu uslugu manje atraktivnom (prosek je 5 dana), kao i nudjenjem besplatnih minuta ili atraktivnih telefona za ostanak u mrezi na 2 godine. Uz pomenutu inertnost korisnika.
-Odluka je doneta u junu mesecu a primena pocela od jeseni 2006.
-U pocetku su operateri postavljali automate koji su obavestavali pozivaoca u kojoj ste stvarno mrezi ali je doneta naknadna uredba da korisnik sam moze to da ukljuc/iskljuc
-Vecina ljudi je ostala imuna na to pravdajuci se time da "najvise komuniciraju u maticnoj mrezi" i sl. stvari. Dakle, neobavestenost i lenjost su ostale dominantne.
Generalno gledano usluga prenosa brojeva nije dala ocekivane rezultate, kako u Hrvatskoj tako i uopste u svetu. U proseku 5%-10% korisnika je zatrazilo ovu uslugu u svetu. Troskovi prenosa, uslov da prepaid broj mora biti registrovan su bile glavne prepreke. Takodje sami operateri su sporim prenosom broja ucinili ovu uslugu manje atraktivnom (prosek je 5 dana), kao i nudjenjem besplatnih minuta ili atraktivnih telefona za ostanak u mrezi na 2 godine. Uz pomenutu inertnost korisnika.
- Daddy Yankee
- Banned
- mezzano
- Expert
- Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
- :: Motorola Moto E5 DS
- :: Huawei Y5 II
Ma znam da je to cisto formalna stvar, mada ima razlike. Npr. sada, i ako je pripejd broj registrovan, a ne dopuni se na vreme, operater ce ga ugasiti, i time gubis broj (iako je registrovan). Kada je korisnik vlasnik broja, po mom misljenju, operater nikada ne moze ugasiti br. (mozda ga moze iskljuciti, ali cim se dopuni kredit, trebalo bi da bude aktivan).
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Gresis mezzano. Ako ides tom logikom, to znaci da ce se desiti da u jednom momentu po glavi stanovnika dodje 5 ili 10 brojeva sto je, moras priznati, suludo. I ovako postoji problem, upravo to i jeste razlog uvodjenja dodatnih pozivnih brojeva, cisto da ne bi morali da nam daju osmocifrene, devetocifrene ili ko zna kakve vec brojeve.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Ajde da se ne prepucavamo, imam informaciju direktno iz ministarstva telekomunikacija, a i RATEL je najavio i objavio ad ce Akcionim planom do kraja ove godine biti omoguceno prenosenje brojeva, odnosno zadrzavanje postojeceg broja uz promenu mobilnog operatera. Kako ce to izgledati, niko jos ne zna, ali cinjenica je da je stvar konacno pokrenuta sa mrtve tacke.
Licno, jedva cekam i tu mogucnost, pa da mogu da radim sa svojim brojem sta hocu. Nadam se da nece bas debelo usrati motku time sto ce da postave razna glupa ogranicenja. Po meni borba operatera za korisnike treba da se odvija samo na pruzanju usluga i odnosom cena/kvalitet. Sve drugo odbija korisnike.
Rezime: dajte mi FLAT, po pristojnoj ceni, i vas sam korisnik
Licno, jedva cekam i tu mogucnost, pa da mogu da radim sa svojim brojem sta hocu. Nadam se da nece bas debelo usrati motku time sto ce da postave razna glupa ogranicenja. Po meni borba operatera za korisnike treba da se odvija samo na pruzanju usluga i odnosom cena/kvalitet. Sve drugo odbija korisnike.
Rezime: dajte mi FLAT, po pristojnoj ceni, i vas sam korisnik
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37
@AquaZX
Ne znam odakle ti ta informacija jer Flata nemas, imas mozda nesto tipa 1000 min. u mrezi, 500 van mreze,.. ali pravi flat nigdje nema!
Konkretno:
- t-mobile mjesecna naknada 700kn/7300din
1500min prema svim brojevima u Hr.
-VIP mjesecna naknada 591kn
2500min prema svim mrezama
10Gb internet
500 sms i 100 mms
Ne znam odakle ti ta informacija jer Flata nemas, imas mozda nesto tipa 1000 min. u mrezi, 500 van mreze,.. ali pravi flat nigdje nema!
Konkretno:
- t-mobile mjesecna naknada 700kn/7300din
1500min prema svim brojevima u Hr.
-VIP mjesecna naknada 591kn
2500min prema svim mrezama
10Gb internet
500 sms i 100 mms
Video sam da pise:

Da se osvrnem na ove podatke:
700kn/7300din -1500min
Dosta skuplje nego u Srbiji, gde se dobije 1500min i 1500sms za 3540din
U Hrvatskoj je koristenje mobilnog dosta skuplje nego u Srbiji.
Greska moja, nisam gledao daljeNe brinite o tome iz koje je mreže broj kojeg nazivate i koliko dugo traje vaš razgovor - odaberite T-Mobile Total i razgovarajte za 0 kn s kim god i koliko god dugo želite!

Da se osvrnem na ove podatke:
700kn/7300din -1500min
Dosta skuplje nego u Srbiji, gde se dobije 1500min i 1500sms za 3540din
U Hrvatskoj je koristenje mobilnog dosta skuplje nego u Srbiji.
- Daddy Yankee
- Banned