MNP - Mobile Number Portability
Ja se izvinjavam ako se ovo vec spominjalo u temi ali cisto da pitam kratko i jasno
Dali su svi koji su prebacili svoje brojeve u druge mreze osudjeni na onu obavestajnu poruku doveka? Pod obavestajnom porukom mislim na ono kad nazoves nekoga pa ti govori da je korisnik promenio operatera bla bla bla... Dali postoje ikakve mogucnosti da se ovo nekako iskljuci? Hvala unapred
Dali su svi koji su prebacili svoje brojeve u druge mreze osudjeni na onu obavestajnu poruku doveka? Pod obavestajnom porukom mislim na ono kad nazoves nekoga pa ti govori da je korisnik promenio operatera bla bla bla... Dali postoje ikakve mogucnosti da se ovo nekako iskljuci? Hvala unapred
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
ToMiC, onaj ko je promenio operatora i iskoristio MNP nema nacina da ukine to obavestenje. Time se stite drugi korisnici da ne budu dovedeni u zabludu i ne pomisle da je korisnik i dalje na istoj mrezi. Npr. ako neko ima besplatne minute u okviru mt:s mreze i pozove nekoga sa 064 brojem koji je prebacen na Vip, te minute ne vaze i korisnik mora biti opomenut.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- tomas.hokenberi
- Moderator
mezzano, može neko da izabere da se njemu ne daje obaveštenje za brojeve drugih korisnika koji su iskoristili mnp, ali onaj ko je promenio opetatera nema mogućnost da ukine to obaveštenje za druge.
- tomas.hokenberi
- Moderator
mezzano, medjutim ako sam ja dobro razumeo ToMiC-a on je promenio operatera i zeleo bi da on ukine obavestenje za one koji zovu njega.
Nisam promenio operatera.. Ali planiram.. Kontam da iritira to.. Ajd neko vreme da bude ta poruka dok me ljudi zovu.. Pa da shvatim.. Al zamisli prodju godine i svako ko te zove mora da slusa to :S
Onda mi ispadne jednostavnije u drugom operateru uzeti isti br samo sa drugim pozivnim pa razglasit svima svoj novi br pa nek ide zivot
Zar ne?
Onda mi ispadne jednostavnije u drugom operateru uzeti isti br samo sa drugim pozivnim pa razglasit svima svoj novi br pa nek ide zivot

- mezzano
- Expert
- Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
- :: Motorola Moto E5 DS
- :: Huawei Y5 II
ToMiC, ta poruka ima smisla. Evo, recimo, ja sam pre 15ak dana preneo broj iz mt:s-a u Telenor. Vecina ljudi to ne zna, i kad neko ko na mt:s-u ima neku promociju, u vidu besplatnih minuta u mrezi, pozove mene, racunajuci da sam mt:s, jer mi je broj 064, medjutim, njemu skine sav kredit. To ce biti isto i posle 2-3-5 god. Samo, kao sto sam vec pisao, trebalo bi na laksi nacin da se aktivira/deaktivira, preko USSD koda, recimo.
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
To obavestenje je najiritantnije moguce resenje koje je nekome moglo da padne na pamet. Treba da postoji, ali korisnik koji zove treba da ga cuje recimo samo prvih 10 puta (po broju) i to je to. Ili bar posle toga neka se cuje samo karakteristican beep, cisto kao podsetnik da broj koji zoves nije u tvojoj mrezi, da ne moras u glavi da pamtis sve te silne brojeve.
Ili ako je komplikovano za svaki novi broj posebno, onda na globalnom nivou, prvih 20 poziva da se cuje puno obavestenje i beep dok se ne skonta da to znaci da je broj prenesen, a kasnije samo karakteristican beep. U mesto beepa moze da bude bilo sta drugo, setimo se onih nasih prvih siemensa i onog zvuka za uspostavljanje veze pred svaki poziv.
Moze zaista bilo sta, a oni su izabrali najgore resenje - da glasovno obavestenje zauvek stoji i smara. Da budem iskren, to me odbija da bilo koji broj prebacim na drugu mrezu. Tako da cu se najverovatnije vratiti na stari broj i na Telenor kada mi istekne ugovor.
USSD aktivacija/deaktivacija se podrazumeva. A kód za deaktivaciju bi mogao da stize sms-om, opet posle poziva prvih 10 prenesenih brojeva. Jer mnogi bi to i deaktivirali, ali ne znaju da je tako nesto moguce, ili im je preveliko cimanje da zovu korisnicki zbog toga.
Mogli su da urade jos sto sta, ali kao da hoce da nam poruce da budemo srecni sto uopste mozemo da prenesemo broj.
Ili ako je komplikovano za svaki novi broj posebno, onda na globalnom nivou, prvih 20 poziva da se cuje puno obavestenje i beep dok se ne skonta da to znaci da je broj prenesen, a kasnije samo karakteristican beep. U mesto beepa moze da bude bilo sta drugo, setimo se onih nasih prvih siemensa i onog zvuka za uspostavljanje veze pred svaki poziv.
Moze zaista bilo sta, a oni su izabrali najgore resenje - da glasovno obavestenje zauvek stoji i smara. Da budem iskren, to me odbija da bilo koji broj prebacim na drugu mrezu. Tako da cu se najverovatnije vratiti na stari broj i na Telenor kada mi istekne ugovor.
USSD aktivacija/deaktivacija se podrazumeva. A kód za deaktivaciju bi mogao da stize sms-om, opet posle poziva prvih 10 prenesenih brojeva. Jer mnogi bi to i deaktivirali, ali ne znaju da je tako nesto moguce, ili im je preveliko cimanje da zovu korisnicki zbog toga.
Mogli su da urade jos sto sta, ali kao da hoce da nam poruce da budemo srecni sto uopste mozemo da prenesemo broj.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
- :: LG Nexus 5X
ma mogli su uz racun da posalju uputstvo za deaktivaciju i uopste informacije o prenosivosti broja pa svako ko ne brine o minutima da iskljuci i kraj price. pripaid brojevima da stigne sms obavestenje da je poceo mnp i da se u poslovnicama ili na netu infiormisu. i posle 2-3 meseca da se ugasi to upozorenje.
- tomas.hokenberi
- Moderator
Zligor, I onda posle 6 meseci svi zaborave na to, pa nastane belaj i povika na "lopovske operatere" koji su im "skinuli kredit" i pored promocije i slicno.
Sto se tice "beep-ova" i slicnog, to se moze i pogresno protumaciti npr. kao poziv na cekanju.
Jedino sto bi zaista moglo da se uradi jeste da se olakša postupak ukidanja poruke, odnosno da se to radi preko nekog od menija kod provere stanja.
Sto se tice "beep-ova" i slicnog, to se moze i pogresno protumaciti npr. kao poziv na cekanju.
Jedino sto bi zaista moglo da se uradi jeste da se olakša postupak ukidanja poruke, odnosno da se to radi preko nekog od menija kod provere stanja.
- tomas.hokenberi
- Moderator
Aleksaboy, ko je preneo broj? Roditelji ili ti? Ako si ti taj koji preneo broj, onda nema nacina da ti ukines tu poruku, koju cuju tvoji roditelji. Oni mogu da pozovu operatera i da iskljuce tu poruku za sebe (daklem oni je vise nece dobijati, ali drugi korisnici hoce).
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Ta poruka je takva budalastina da to nije normalno. Ajd da je vremenski ograniceno npr na taj prvi kvartal kad se prebacis jer je nekako logicno da ce te u tom periodu svi tvoji zvati i da ce skontati, ili pak za prvih par zvanja sa odredjenog broja.
Mene prvog iznervira kad krene da palamudi taj aparat i to tako svaki uboga put. Nebrojano puta do sada mi se desilo da umesto da nazovem, uzmem pa pustim poruku bas da ne bih slusao svaki put istu pricu... Najveci bedak mi je kad po obavljenom razgovoru skontam da sam trebao jos nesto da kazem/pitam pa ponovo nazovem i onda opet bla bla bla...
Mene prvog iznervira kad krene da palamudi taj aparat i to tako svaki uboga put. Nebrojano puta do sada mi se desilo da umesto da nazovem, uzmem pa pustim poruku bas da ne bih slusao svaki put istu pricu... Najveci bedak mi je kad po obavljenom razgovoru skontam da sam trebao jos nesto da kazem/pitam pa ponovo nazovem i onda opet bla bla bla...
- tomas.hokenberi
- Moderator
Azimuth, pa onda jednostavno pozovi korisnicki servis svog operatera da ti iskljuce poruku. Tako ces se resiti problema.
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
tomas.hokenberi, pa nije poenta da svaki operater dobija ko zna koliko hiljada ili miliona poziva i zahteva da se ukine ta poruka. Nekako normalno i posteno bi bilo da ostave svakom korisniku mogucnost da po svojoj volji ukljuci i/ili iskljuci tu "pozdravnu" poruku. Mislim na one koji su preneli svoje brojeve.