Kada ga ministar policije koristi bez problema, sto bi mi imali problema?
I političari koriste nelegalne telefone
Utorak - 05.08.2008
Ministar policije Ivica Dačić, koji je na početku svog mandata obećao beskompromisnu borbu protiv svih vidova kriminala, do pre samo mesec dana uživao je u blagodetima softverske piraterije.
Dačić je, naime, koristio mobilni telefon marke „ajfon“, čija upotreba u Srbiji još nije legalizovana ni preko jednog od tri operatera mobilne telefonije, a koji može da se koristi samo ako ga hakeri dekodiraju.
I sam Dačić u izjavi za „Alo!“ priznaje da je doskora razgovarao telefonom čija upotreba nije legalna u Srbiji.
- Taj telefon je bio poklon i više ga ne koristim. Kad sam stupio na nove dužnosti, promenio sam telefon - kaže Dačić za „Alo!“.
Mobilne telefone „ajfon“ proizvodi čuvena američka softverska kompanija „Epl“, a legalno se mogu koristiti u SAD i još oko 70 zemalja sa kojim je kompanija potpisala ugovor. Najbliža država Srbiji u kojoj se legalno koriste modeli ovog telefona je Italija, pa nije jasno kako je prvom pendreku Srbije palo na pamet da se čak i slika sa „ajfonom“ u rukama.
Dačiću je telefon „otključala“, kako hakeri zovu dekodiranje ovog telefona, verovatno neka od desetak specijalizovanih radnji, koje se time nesmetano bave u Beogradu.
Osim Dačića, od viđenijih srpskih političara „ajfon“ koriste lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i doskorašnji generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov, ali i veliki broj poslovnih ljudi, pa čak i običnih građana sa malo dubljim džepom. Procenjuje se da preko surčinskog aerodroma u Srbiju dnevno uđe oko 30 modela ovog telefona. Kako saznajemo, Mihajlov je, recimo, svoj telefon kupio u Americi, a „otključao“ ga je u jednoj radnji u blizini Kalenić pijace.
Ovaj telefon, međutim može da se kupi na „crno“, a cena mu je, u zavisnosti od modela, od 200 do 880 evra, za najnoviji 3G/2.0 model. Novinar „Alo!“, koji se predstavio kao potencijalni kupac, kontaktirao je sa jednom od radnji koja se bavi dekodiranjem „ajfona“, gde nam je rečeno da „otključavanje“ košta još dodatnih 40 evra.
Vraćanje nevinosti
Interesovanje za „ajfon“ među srpskim političarima ne čudi, s obzirom na to da je ovaj telefon faktički pokretni džepni kompjuter sa ekranom osetljivim na dodir i sa hiljadama mogućnosti za zabavu, kao što je slušanje muzike i gledanje filmova. Osim što su usavršili tehniku „otključavanja“, hakeri u Srbiji su uspeli da savladaju i obrnut proces, vraćanje telefona u prvobitno stanje, koje popularno nazivaju „virginizacija“ ili vraćanje nevinosti!
E. A.
http://www.naslovi.net/search.php?q=ajfon