MNP - Mobile Number Portability
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
- :: LG Nexus 5X
mislim da bar u pocetku necemo videti takve pogodnosti, jer kod nas novi operater placa kaznu od 1000 RSD ako na taj nacin dobije novog korisnika, jos ako operater da neki popust ili slicno nece mu se uopste isplatiti. znali su ovi nasi da ce vecina da predje kod vip-a i tako hteli da sacuvaju telenor i telekom
-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
- Kontakt:
Samo 1000 din po korisniku? Cak i da plati kaznu, sta je to za jednog operatera kad zna da ce mu taj korisnik doneti bar deset puta vise na godisnjem nivou. Nego sta treba da ima iste uslove kao drugi operateri, pa u cemu je onda konkurencija, gde je tu onda trzisna utakmica kad su kod svih isti uslovi? Onda zasto su uopste uvodili prenosivost broja ako operater ne sme da privuce korisnike? Onda je uvodjenje broja samo sarena laza da bi se ispostovala forma jer u EU to postoji 

Da je to moguće, ja bih se ovoga momenta prebacio na VIP i uzeo HTC Tattoo uz tarifu postpaid 325. Tačno je to da bi VIP morao da plati prenos broja 1000 din. (što nije baš malo) ali bi se ta suma istom vratila u roku od mesec dana a nakon toga bi svaka uplata bila dobitak. Ustvari, možda bi VIP tu razliku već nadomestio prodajom telefona. Tako da, o isplativosti svega ne treba trošiti reči uzalud.
Zanimljivo je da je VIP već krenuo u akciju pridobijanja korisnika na način koji postoji u Hrvatskoj. Moj brat od strica je njihov korisnik već tri godine i ponudili su mu pre par dana četiri vaučera koja može da uruči potencijalnim novim korisnicima. Ukoliko dva od njih četvoro potpišu ugovor sa VIP-om, moj brat bi imao popust od 10% na iznos svih računa.
Zanimljivo je da je VIP već krenuo u akciju pridobijanja korisnika na način koji postoji u Hrvatskoj. Moj brat od strica je njihov korisnik već tri godine i ponudili su mu pre par dana četiri vaučera koja može da uruči potencijalnim novim korisnicima. Ukoliko dva od njih četvoro potpišu ugovor sa VIP-om, moj brat bi imao popust od 10% na iznos svih računa.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Pa evo i ja da se pridruzim ovoj diskusiji (jopet!:)) i mislim da cu i ja preci kod Vip-a ako ostanu ovakvi uslovi. Telekom ce morati jako da se potrudi ako misle da me zadrze. Vip je veliki konzorcijum, i bice spreman da plati za svakog korisnika, jer ce za mesec dana ili manje da vrati sve sto je izgubio za tog korisnika, a onda krece cist car.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37
Svi govorite o pretplati i brzom vracanju tih 1000din. a sto ce biti sa prepaid korisnicima? Takvih ima najvise. Ja i dalje mislim da je taj uslov od 1000din. netko iz MTS ili Telenora preko "veze" ubacio u zakon samo da jos vise onemoguci MNP. A poznavajuci kako to ide u Hr. gdje nema tog uslova (i tek danas,nakon 3 god. vecina ljudi shvaca mogucnosti MNP) bojim se da se u Srbiji biti jos gore.
Ako ćemo pošteno, moji roditelji ne znaju ni koju tarifu koriste, niti šta je za njih najpovoljnije. Stariji su ljudi i ne razumeju se u modernu tehnologiju, pa uglavnom ja brinem o tome. A o MNP-u nećemo ni da govorimo. To su za njih "španska sela". Što je najgore, takvih korisnika ima najviše, pa čak i među mlađom populacijom. Tako da je outsider_hr u pravu kada kaže da mogućnosti MNP-a neće koristiti veliki broj ljudi.
Što se tiče prepaid korisnika, tačno je da oni nemaju nikakvih obaveza prema operateru, ali mislim da se niko od njih neće maltretirati da prenosi broj ako ne planira da ga koristi. Ja na primer koristim jedan prepaid 064 broj već 9 godina, paralelno sa 063 postpaid, i planiram da od Nove godine prebacim isti na VIP a 063 ugasim. Plan mi je da izaberem tarifu koja će mi zadovoljiti sve potrebe i samim tim omogućiti da mi jedan broj bude sasvim dovoljan, a ne kao sada da koristim sve tri mreže i nosim tri telefona kao kreten.
Što se tiče prepaid korisnika, tačno je da oni nemaju nikakvih obaveza prema operateru, ali mislim da se niko od njih neće maltretirati da prenosi broj ako ne planira da ga koristi. Ja na primer koristim jedan prepaid 064 broj već 9 godina, paralelno sa 063 postpaid, i planiram da od Nove godine prebacim isti na VIP a 063 ugasim. Plan mi je da izaberem tarifu koja će mi zadovoljiti sve potrebe i samim tim omogućiti da mi jedan broj bude sasvim dovoljan, a ne kao sada da koristim sve tri mreže i nosim tri telefona kao kreten.
-
- Redovni učesnik
@Aleksaboy
Nisi me razumio, nisam govorio o samim prepaid korisnicima vec kako ce se operateri osigurati da tih 1000din koje moraju dati za jednog prepaid korisnika vrate. Dobro u Hr. vrijedi da mozes svakih 6 mjeseci promjeniti operatera, vjerovatno tako nekako ce biti i u Srbiji. U tih x mjeseci ce valjda nekako vratiti 1000 din. ali opet to je jedan minus za MNP.
I jos da dodam, puno ljudi u Srbiji ima po 2-3 a bogami i vise brojeva!
Ali to je posljedica sto svaki broj se moze jednom u 10 mjeseci obnoviti sa 50-100din. i taj broj ostaje na zivotu. Mislim da kad uvedu opciju da moras najmanje 500 din. uplatiti da ti broj bude aktivan sljedeca 3 mjeseca (primjer iz Hr.) onda nece vise biti toliko brojeva i onda ce MNP postati bitan!
Nisi me razumio, nisam govorio o samim prepaid korisnicima vec kako ce se operateri osigurati da tih 1000din koje moraju dati za jednog prepaid korisnika vrate. Dobro u Hr. vrijedi da mozes svakih 6 mjeseci promjeniti operatera, vjerovatno tako nekako ce biti i u Srbiji. U tih x mjeseci ce valjda nekako vratiti 1000 din. ali opet to je jedan minus za MNP.
I jos da dodam, puno ljudi u Srbiji ima po 2-3 a bogami i vise brojeva!

- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
outsider_hr napisao: Ali to je posljedica sto svaki broj se moze jednom u 10 mjeseci obnoviti sa 50-100din. i taj broj ostaje na zivotu. Mislim da kad uvedu opciju da moras najmanje 500 din. uplatiti da ti broj bude aktivan sljedeca 3 mjeseca (primjer iz Hr.) onda nece vise biti toliko brojeva i onda ce MNP postati bitan!

Mada kad malo bolje razmislim treba nama ovako nesto, likovi imaju po 5 kartica, imenik mi pun nekih fantomskih brojeva, ne znas vise ni koja im je u telefonu, da li idalje uopste imaju taj broj ili ga bacili, pa krenes redom

Problem je jedino sto je kod nas situacija malo teza, pa mnogi pronalaze resenje u tome da se krpe sa sve tri mreze. Ovde imam 1000 besplatnih poruka ka svim, ovde 1000 besplatnih minuta u mrezi sa mojim ortacima/devojkom/mojima, ova mi je univerzalka. Krpljenje, ali sta ces. Cekamo bolja vremena.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
Ja se baš slažem s tim da se tako nešto uvede. 500 dinara u tri meseca nije mnogo, to je oko 166 dinara mesečno. Moji roditelji, prijatelji, generalno ljudi u Srbiji, toliko dnevno izdvajaju za cigarete. Kafu nećemo ni da spominjemo. Prema tome - nije mnogo! Ako se ima para za svakodnevno trovanje, imaće se i za dopunu.
P.S.
Ja ne pušim i ne pijem kafu.
P.S.
Ja ne pušim i ne pijem kafu.

- Ceftriaxone
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 01. Dec 2008. 23:07
- :: XZs
- :: S7e
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Duvan i kafu treba istrebiti sa lica Zemlje. Ja sam takodje zakleti nepushach i ne pijem kafu, tako da se slazem sa uvodjenjem ovako necega. S tim da bih ja uveo da sami korisnici placaju simbolicnih 100 din za promenu operatera mesto onih 1000 koje operater placa. A na to bih nadovezao da se operater moze menjati jednom u 3 meseca. Medjutim, mislim da bi operateri trebalo da uvedu klauzulu da se nakon promene 6 meseci ne moze vratiti na prethodnog.
- Ceftriaxone
- Mobil manijak
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Ceftriaxone, slazem se i za alkohol, dodao bih jos i nocne klubove, diskoteke i sl. Ukratko idealno drustvo bi se sastojalo od gomile ljudi sa umrezenim nekim gadgetima za komunikaciju (necu da preciziram sta su i koliki su, ali treba da imaju funkcije danasnjih racunara i telefona)
- Ceftriaxone
- Mobil manijak
-
- Redovni učesnik
Ovo sto pisete ide bas u prilog onome sto sam ja rekao! JEDNA KARTICA i 500 din, ali ne 3-4 kartice pa na svakoj po 500 din. ili ti ukupno 1500 din. i vise.
Ovom politikom od 10 mjeseci za 100 din. operateri sam sebi rezu prihod ali ocigledno se nitko ne usudi to smanjivati (jedino VIP ima 6 mjeseci ako sam dobro procitao i MTS je pokusao pa vratio na 10) jer time bi sigurno 30-40%, ako ne i vise, kartica otislo u smece!
Ovom politikom od 10 mjeseci za 100 din. operateri sam sebi rezu prihod ali ocigledno se nitko ne usudi to smanjivati (jedino VIP ima 6 mjeseci ako sam dobro procitao i MTS je pokusao pa vratio na 10) jer time bi sigurno 30-40%, ako ne i vise, kartica otislo u smece!

- Lobachewsky
- Gatekeeper
Telekomove bi sigurno, njihove kartice jos malo pa dele u prodavnicama umesto kusura.outsider_hr napisao:time bi sigurno 30-40%, ako ne i vise, kartica otislo u smece!

Mislim da ce prenost broja to dovesti jer ljudi nece kupovati nov broj da bi koristili drugog operatera. Tad ce se konacno znati pravi odnos snaga i realna penetracija mobilnih telefona u srbiji.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim