A1 novosti
- Krile007
- Mobil fan
- Pridružio se: Ned, 02. Okt 2005. 17:40
- :: Apple iPhone X
- :: Samsung Galaxy Alpha
vuchko987, u redu je samo nemoj vise
salim se naravno. Lobachewsky, posto se osecam prozvanim jer sam i ja kao dosta ljudi uzeo telefon uz broj, s tim sto sam ja od pocetka uzeo vip broj ali bez telefona, jer mi nista nije bilo ektra povoljno, sve dok pre par nedelja nisu dali n95 8gb za dinar uz tarifu 1500 koju sam koristio mesecma pre toga, pa sto da ne uzmem za dzabe telefon koji kosta preko 300 evra? Inace stanje se vrsi jako redovno jedva sat vremena kasni ( obicno ) sto je vrlo dobro za nasu zemlju, za ostale stvari milsim da si ciljao na mts i telenor i tu se slazem sa tobom

■■■■■ Apple iPhone X■■■■■Samsung Galaxy A5 2016■■■■■
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
I onda kad realno sagledas situaciju dodjes do zakljucka da sve ono sto je navedeno stoji kao takvo ali da se ipak svi zbog ovog ili onog vezu za taj post pejd, par meseci kukaju ili ne, nekad im nesto ne odgovara a nekada sve odgovara i tako u krug. Cena? Pa sta se tu bitnije menjalo poslednjih godina? Apsoludno nista. Telenor je bio i ostao najskuplji, mt:s jeftiniji a vip se izgubio u magli, ima ga ali nije toliko popularan. I onda se postavi pitanje kupovine telefona preko provajdera. Slazem se, nije idealna varijanta ali kad vec neko mesecima i godinama koristi usluge nekog od provajdera koje mu manj vise odgovaraju, pa zasto onda da ne uzme i telefon? Jeste da taj telefon izadje daleko skuplje od onog identicnog u izlogu prodavnice ali se daje na rate pa je kao takav "daleko povoljniji". Pa se opet vracamo na pitanje odnosa cena i usluga i tu se opet svi slazemo, kod nas j'be lud zbunjenog, svi negde zakidaju, svako krade gde stigne, gledas samo svoju korist itd. Zasto uzeti post pejd? Daleko je povoljniji i konstantniji od pri pejda, meni je dovoljan razlog. Zasto uzeti telefon preko provajdera sa obavezom koriscenja istog narednih godinu ili dve? Pa ne menjam brojeve kao gace, i ovako sam godinama kod istog provajdera, pa zasto da ne iskoristim to sto mi se pruza? Ne vidim apsoludno nikakav razlog.
A da je sve samo malo drugacije, da seronje iz RATEL-a rade svoj posao, kao sto malo ko radi u ovoj drzavi, svima nama bi bilo daleko bolje, i bolji uslovi, bolja ponuda, manje cene, veca konkurencija bez obzira na broj provajdera, neuporedivo veca ljubaznost, informisanost, azurnost itd itd.
A da je sve samo malo drugacije, da seronje iz RATEL-a rade svoj posao, kao sto malo ko radi u ovoj drzavi, svima nama bi bilo daleko bolje, i bolji uslovi, bolja ponuda, manje cene, veca konkurencija bez obzira na broj provajdera, neuporedivo veca ljubaznost, informisanost, azurnost itd itd.
- mezzano
- Expert
- Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
- :: Motorola Moto E5 DS
- :: Huawei Y5 II
Slažem se sa svime što je Azimuth rekao. Već godinu dana sam na postpejdu (MIX500+SE K530), i ni jednog trenutka se nisam pokajao što sam to uradio.
Ja sam na pripejdu trošio oko 250-300 dinara mesečno (do 100inak poruka, 15-20 minuta razgovora i nešto GPRS-a), pa sam odlučio da dajem još 200-300 dinara mesečno, ali za to dobijem 150 poruka, koje su mi taman potrebne + 150 minuta razgovora koji su mi previše. Jedini problem je što moram da doplatim za GPRS (tu koristim "Postpaid extra" dodatak, 12MB za 177 dinara). Telefon koji je tada koštao u ComTrade-u nekih 15.000 sam platio 7.070,00. Znači, praktično, godinu dana sam plaćao pretplatu onime što mi je ostalo od cene koju bi morao da platim da sam telefon kupio u slobodnoj prodaji.
Da nije bilo ovog sr..a sa krađom poruka na pripejdu od strane mt:s-a, sigurno bih ostao kod njih i, možda, produžio ugovor na još 12 ili 24 meseci, naravno sa telefonom. Ovako, još imajući u vidu činjenicu da je provera stanja katastrofalna, daleko ispod Telenor-a i Vip-a... razmišljam.
Kod Telenora jeste sve fancy, još su pre nove godine (kako su i obećali) u okolini mog mesta postavili nekoliko BS, tako da je sada signal maksimalan, a ranije je bilo dosta problema, ni u pogledu paketa nisu nešto skuplji, čak su i povoljniji sa Prenesi paketom, ali telefoni su toliko skupi da je to, skoro, bezobrazno. Oni za dvogodišnju vernost ti daju popust na telefon, nekih 10-20%. Na primer, skoro sam gledao, uz isti paket, Samsung E250(251) kod Telenor-a košta 3000, kod mt:s-a košta 1000, a kod Vip-a 1 dinar.
Što se tiče Vip-a, od njih sam očekivao mnogo više. Očekivao sam neki agresiva nastup, radi preotimanja korisnika od ostala 2 konkurenta, ali su oni sve to odradili nekako, "mlako". Ako se ne varam, na pripejdu postoji samo jedna tarifa, postpejd nije ništa posebno, ponuda telefona takođe, negde je između. Činjenica koja me brine kada je Vip u pitanju je i ta što kod mene, još uvek nemaju svoju BS, već je to preko mt:s-ovih. Šta ako kad im istekne ugovor o nacionalnom roamingu u mom mestu ne bude signala? Takođe, minus im je što nemaju mogućnost online naručivanja telefona.
Sve u svemu, pre bih se odlučio za mt:s koji zna da pogazi ono što je rekao, ili za Telenor koji zna da preceni sebe i svoje usluge i kvalitete. Ali imam još godinu dana da pratim šta će se dešavati, nadam se da će me Vip, na neki nači, privući.
Ja sam na pripejdu trošio oko 250-300 dinara mesečno (do 100inak poruka, 15-20 minuta razgovora i nešto GPRS-a), pa sam odlučio da dajem još 200-300 dinara mesečno, ali za to dobijem 150 poruka, koje su mi taman potrebne + 150 minuta razgovora koji su mi previše. Jedini problem je što moram da doplatim za GPRS (tu koristim "Postpaid extra" dodatak, 12MB za 177 dinara). Telefon koji je tada koštao u ComTrade-u nekih 15.000 sam platio 7.070,00. Znači, praktično, godinu dana sam plaćao pretplatu onime što mi je ostalo od cene koju bi morao da platim da sam telefon kupio u slobodnoj prodaji.
Da nije bilo ovog sr..a sa krađom poruka na pripejdu od strane mt:s-a, sigurno bih ostao kod njih i, možda, produžio ugovor na još 12 ili 24 meseci, naravno sa telefonom. Ovako, još imajući u vidu činjenicu da je provera stanja katastrofalna, daleko ispod Telenor-a i Vip-a... razmišljam.
Kod Telenora jeste sve fancy, još su pre nove godine (kako su i obećali) u okolini mog mesta postavili nekoliko BS, tako da je sada signal maksimalan, a ranije je bilo dosta problema, ni u pogledu paketa nisu nešto skuplji, čak su i povoljniji sa Prenesi paketom, ali telefoni su toliko skupi da je to, skoro, bezobrazno. Oni za dvogodišnju vernost ti daju popust na telefon, nekih 10-20%. Na primer, skoro sam gledao, uz isti paket, Samsung E250(251) kod Telenor-a košta 3000, kod mt:s-a košta 1000, a kod Vip-a 1 dinar.
Što se tiče Vip-a, od njih sam očekivao mnogo više. Očekivao sam neki agresiva nastup, radi preotimanja korisnika od ostala 2 konkurenta, ali su oni sve to odradili nekako, "mlako". Ako se ne varam, na pripejdu postoji samo jedna tarifa, postpejd nije ništa posebno, ponuda telefona takođe, negde je između. Činjenica koja me brine kada je Vip u pitanju je i ta što kod mene, još uvek nemaju svoju BS, već je to preko mt:s-ovih. Šta ako kad im istekne ugovor o nacionalnom roamingu u mom mestu ne bude signala? Takođe, minus im je što nemaju mogućnost online naručivanja telefona.
Sve u svemu, pre bih se odlučio za mt:s koji zna da pogazi ono što je rekao, ili za Telenor koji zna da preceni sebe i svoje usluge i kvalitete. Ali imam još godinu dana da pratim šta će se dešavati, nadam se da će me Vip, na neki nači, privući.

- Krile007
- Mobil fan
Ja se u potpunosti slazem sa Azimuth, sem kao sto je mb011, rekao to nije telefon na rate vec samo dodatak pretplati koji se jednokratno placa kada ga uzmes. Hocu samo da napomenem da sam racunao nesto i otpilike kada se u obzir uzme vrednost telefona i pretplate oko 10 meseci ti izadje besplatno pretplata kada bi se racunala vrednost telefona ( da ga otplacujes, kao "na rate" )
- Azimuth
- Moderator
Ma da, na to sam i mislio ali sam zaboravio da stavim navodnike kad sam napisao "na rate" misleci da ti ga daju na otplatu sto mu ga dodje na isto jer i provajderi dolaze do telefona preko zastupnika sto bi znacilo da svi imaju istu osnovnu cenu. Polazim od mt:s-a, oni telefone prodaju preko tehnomobil-a i ostalih prodavnica, sto znaci da oni prodavnici isplacuju razliku iznosa do pune cene telefona a tu razliku koju su platili i onaj ostatak koji si im platio ce od tebe naplatiti "u ratama" tj kroz pretplatu i sl. jer si u obavezi da placas istu narednih godinu ili dve. Izvinjavam se jos jednom zbog greske...
Pa vidi ... to je skoro tako, al' i nije baš ...
Ako već koristiš broj (postpaid), pretplatu i korišćenje plaćaš, pa plaćaš ... i naravno, za to što plaćaš - ti ga i koristiš ... zoveš, šalješ poruke ... gledaš slike pohotnih tinejdžerki po facebook-u i pokazuješ drugarima u kafani ...
Sve to da bi radio, treba ti i telefon.
Možeš da ga kupiš po ceni X u "običnoj" prodavnici, ili po ceni X-Y kod operatera. Uzmeš i izračunaš koliko je to Y tebi isplativo (koliko ćeš, praktično, meseci pričati za DŽ!) i zagrizeš odlukom da sad, pa u naredne dve godine, grmelo/sevalo ti ostaješ na tom paketu.
Kao nagrada za lojalnost ... zamisli kad bi ti SBB subvencionisao kupovinu kompjutera, ako budeš njihov korisnik? Evo, ja koristim već dve-i-po godine Beotel ADSL, nisam dobio ni spajalicu, a kamo li ponudu za neki lap-top po posebnim cenama. I da SBB ponudi tako nešto, sigurno bih porazmislio o tome.
Tako da - pričaš pa pričaš ... plaćaš pa plaćaš ... što ne bi barem onda nešto drugo platio manje? To što bi svi mi hteli N96 na poklon, uz račune od 500-1000 RSD mesečno, to su naše lepe želje ... al' od toga nema ništa ... NIGDE ... i nemojte da vas lože sa pričama kako u Nemačkoj sve daju za džabe i biju ko neće ...
Ako već koristiš broj (postpaid), pretplatu i korišćenje plaćaš, pa plaćaš ... i naravno, za to što plaćaš - ti ga i koristiš ... zoveš, šalješ poruke ... gledaš slike pohotnih tinejdžerki po facebook-u i pokazuješ drugarima u kafani ...
Sve to da bi radio, treba ti i telefon.
Možeš da ga kupiš po ceni X u "običnoj" prodavnici, ili po ceni X-Y kod operatera. Uzmeš i izračunaš koliko je to Y tebi isplativo (koliko ćeš, praktično, meseci pričati za DŽ!) i zagrizeš odlukom da sad, pa u naredne dve godine, grmelo/sevalo ti ostaješ na tom paketu.
Kao nagrada za lojalnost ... zamisli kad bi ti SBB subvencionisao kupovinu kompjutera, ako budeš njihov korisnik? Evo, ja koristim već dve-i-po godine Beotel ADSL, nisam dobio ni spajalicu, a kamo li ponudu za neki lap-top po posebnim cenama. I da SBB ponudi tako nešto, sigurno bih porazmislio o tome.
Tako da - pričaš pa pričaš ... plaćaš pa plaćaš ... što ne bi barem onda nešto drugo platio manje? To što bi svi mi hteli N96 na poklon, uz račune od 500-1000 RSD mesečno, to su naše lepe želje ... al' od toga nema ništa ... NIGDE ... i nemojte da vas lože sa pričama kako u Nemačkoj sve daju za džabe i biju ko neće ...
Samsung Omnia HD 8GB
- Daddy Yankee
- Banned
- Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13
N95 daju za 1 RSD samo u decembru/januaru i to je sastavni deo novogodišnje promocije. Znači, em je pre (novembar) bio daleeeko skuplji, a verovatno će se vratiti na staro i u februaru, em ga ima u ograničenim količinama u prodavnicama (svaki dan im stignu po dva/tri, čak je i ovde bilo priče o tome koliko ga ima gde, pa je neko uspeo, a neko nije uspeo da ga kupi po toj ceni).
Čista igra sa percepcijom, da bi izgledali nešto posebno povoljni ... gledajte to iz perspektive jedne tako velike firme kao što je VIP - njima je to kikiriki trošak, a uspeli su čak i nama (ovde se kao nešto svi ložimo da znamo o mobilnim telefonima i mobilnoj telefoniji više nego "obični smrtnici") da stvore percepciju nekih posebnih pogodnosti. A u stvari - pffft ...
Videćemo šta će da rade u februaru. Ili će ga povući iz ponude (i ostaviti možda samo 8GB uz N96), ili će čak "ubiti" i 96icu, koja je malo ispred svog vremena i ostati na N95 8GB koji je trenutno best buy.
Čista igra sa percepcijom, da bi izgledali nešto posebno povoljni ... gledajte to iz perspektive jedne tako velike firme kao što je VIP - njima je to kikiriki trošak, a uspeli su čak i nama (ovde se kao nešto svi ložimo da znamo o mobilnim telefonima i mobilnoj telefoniji više nego "obični smrtnici") da stvore percepciju nekih posebnih pogodnosti. A u stvari - pffft ...
Videćemo šta će da rade u februaru. Ili će ga povući iz ponude (i ostaviti možda samo 8GB uz N96), ili će čak "ubiti" i 96icu, koja je malo ispred svog vremena i ostati na N95 8GB koji je trenutno best buy.
Samsung Omnia HD 8GB
- Daddy Yankee
- Banned
- Azimuth
- Moderator
Mislim da ne moze da se menja pretplata na dole tj na nizu tarifu nego samo na vecu tj visu. I to vazi za sva tri operatera. Nisu ni oni sisali vesla... Pa sta mislis, zasto bi onda neko uopste i uzimao losiji telefon sa manjom tarifom kad vec ovde moze da dobije dobar telefon i posle par meseci i par hiljada vise datih na pretplatu da se vrati na paket koji mu otgovara... Nema logike...
- Daddy Yankee
- Banned
- Krile007
- Mobil fan
Ljudi, da vam kazem za VIP mozes ti kada hoces da predjes na manju tarifu - bilo koju, ali moras da platis fiksnu cenu po njihovom cenovniku, ja kada sam uzimao N95 sam ih bas pitao i rekli su da moze cak su mi rekli neke cene ali sam zaboravio jer mi nije toliko znacilo jer u skorije vreme nisam ni planirao da idem ne nizu tarifu, ne racunajuci telefon
Pitao sam za mene bvz i rekli su da treba da se plati 2000 dinara ako hoću da pređem na sa tarife 150 na 60 . Da sam znao, ranije bih se prebacio
jer mi je ovako glupo što potrošim tu i tamo 70ak minuta ako zovem nekogna fixni pošto ovako ga ne koristim. Samo mi se jednom desilo da imam potrošenih 150 minuta i poruka. Ionako ima da se načekam do Decembra ove godine
Sad nemam pojma da li mi je to potrebno, ali da sam na Telenoru, ne bih se razmišljao jer nekad mogu da ,,legnem'' na telefon, nekad ne zavisno od toga da li ja ili neko drugi imamo obaveze pa prenosivost minuta i poruka je ok za mene, but... da ne ulazim u polemiku, dovoljno sam se raspisao

Sad nemam pojma da li mi je to potrebno, ali da sam na Telenoru, ne bih se razmišljao jer nekad mogu da ,,legnem'' na telefon, nekad ne zavisno od toga da li ja ili neko drugi imamo obaveze pa prenosivost minuta i poruka je ok za mene, but... da ne ulazim u polemiku, dovoljno sam se raspisao

Nokia Lumia 630