Da li ste se ikada zapitali koliko ste realno nekada placali usluge mobilnih operatera a koliko danas? Cene jesu nize ali realno koliko? Da li ste pokusali da to statisticki objasnite? E pa evo mog pokusaja.
Kada sam postao korisnik Mobtela postojala je tarifa "Standard" u kojoj je cena razgovora bila 9 din/min unutar mreze a 11,34 din/min van mreze. Danas postoji slicna tarifa ("Prica") ali sa drugim cenama: 2,9 din/min unutar mreze i 6,5 din/min van mreze. Ako izracunamo cene su danas nize 67,8% unutar mreze i 42,7% van mreze. Medjutim ovde nije kraj. Evro je u to vreme vredeo 60 dinara a danas vredi 80 ili 33,3% vise. Znaci, ako bi Telenor hteo da danas zaradjuje onoliko koliko je Mobtel nekada, on bi morao da svoje cene prvo podigne za 67,8% tj. za 42,7% a zatim da te cene ponovo podigne za 33,3% jer je dinar oslabio. Kada se izracuna, cene bi onda trebalo da budu 12 din/min unutar mreze i 15,12 din/min van mreze. Pa po statistici ispada da su nama danas cene realno nize za nekih 75% unutar mreze, odnosno 50,4% van mreze. E sada vidite koliko su nas nekada drali!!!
Izvolite sada pa napisite svoje komentare a mozda ce jos neko zeleti da ovde napravi svoju statistiku.
Koliko su cene stvarno nize?
To nije nista neobicno i nije samo slucaj sa uslugama mobilnih operatera. Pogledaj kolike su bile cene mobilnih aparata nekada, a koliko su sada. Ili kompjutera. Danas laptop racunar mozes da kupis jeftinije, nego sto si pre 4-5 godina mogao da kupis obicni PC. Nekada smo imali samo jednog, onda dva, a danas tri mobilna operatera. I to takodje utice na pad cena.
Ali cak i ove sadasnje cene su visoke u odnosu na cene razgovora u razvijenim zemljama, a gde je njihov standard, a gde nas.
Ali cak i ove sadasnje cene su visoke u odnosu na cene razgovora u razvijenim zemljama, a gde je njihov standard, a gde nas.
Ertan kad vec to spominjes ja znam iz iskustva da je cale oko 99 za vreme bombardovanja placao minut razgovora u romingu u BIH skoro 200 dinara a bio je tamo svaki treci dan e da kad se setim Toshiba Satelite kupljena 1998 P1-2 placena 3000 maraka tad kad kazes lap top smao sto ne pitaju jel se to maze na hleb 

iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D
- Andrijano
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
- :: Iphone
- Kontakt:
Secam se kad je valjda prosle godine usao t-mobile u makedoniju i kad sam cuo da su spustili cene za 60%,kolike su im samo bile,otprilike nije se zanlo ni ko (pije)prica ni ko placa
.A mora se uzeti u obzir i visina tadasnjih prosecnih plata,ali dobro ne zalim bar sam gledao uzivo na bktv svadbu Bojana Karica i Karleuse,to su bili dani

iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Pa jeste, evo kad se setim da sam 2000. placao poruku 1.25 din na Telekomu, i minut razgovora 10.90 din. Potom mislim 2002. da je bilo minut 15 din, poruka 3 din... Sada je poruka na Laki tarifi 3.42 (sa PDV) i pozivi od 3.42+3.42 (sa PDV, uspostavljanje veze plus razgovor) pa navishe.
Efektno to izgleda ovako: 2000. sam trosio 230 din (toliko se dobijalo od dopune) 1-2 meseca, a sada troshim cca 2000 mesecno. Mrzi me da racunam u evrima, ali to je to. Standard jeste nesto porastao, dobili smo nove usluge, a zbog konkurencije i gubitka monopola na trzistu je moralo da dodje do obaranja cena, odnosno da se da vishe za manje para.
Efektno to izgleda ovako: 2000. sam trosio 230 din (toliko se dobijalo od dopune) 1-2 meseca, a sada troshim cca 2000 mesecno. Mrzi me da racunam u evrima, ali to je to. Standard jeste nesto porastao, dobili smo nove usluge, a zbog konkurencije i gubitka monopola na trzistu je moralo da dodje do obaranja cena, odnosno da se da vishe za manje para.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
-
- Novajlija
- Pridružio se: Uto, 14. Avg 2007. 08:07
haha...koje poredjenje...ovo je mozda off,ali morala sam...
2000. mobilni telefoni su bili luksuz
plata lekara specijaliste je bila oko 3000 dinara,a sada je oko 50.000...tako da tih 2000din sada taj isti lekar moze da plati lakse nego nekad onih 200.
toliko o standardu...
licno mislim da i dalje placamo prevelike racune,iz prostog razloga sto se to nekom tako moze...e sad...da li ce 3. operater nesto promeniti...ostaje da vidimo

2000. mobilni telefoni su bili luksuz
plata lekara specijaliste je bila oko 3000 dinara,a sada je oko 50.000...tako da tih 2000din sada taj isti lekar moze da plati lakse nego nekad onih 200.

toliko o standardu...
licno mislim da i dalje placamo prevelike racune,iz prostog razloga sto se to nekom tako moze...e sad...da li ce 3. operater nesto promeniti...ostaje da vidimo

- MB maneken
- Banned
- Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07
Re: Koliko su cene stvarno nize?
Vec smo pisali o tomeAleksaboy napisao: E pa evo mog pokusaja.
viewtopic.php?t=11702
ljudi su lepo objsnili, najbolje pogledaj
http://nazovi.info/download/
ili za prepaid, klikni na
http://static.elitesecurity.org/uploads ... 0CHART.gif
ne da su nas drali, nego su nam GULILI kozu sa ledja.
Pa da, ljudi su ispisali cene usluga ali nisu napravili jasnu paralelu izmedju cena nekada i sada. Ja sam to pokusao. Ono na sta si mi ti ukazao MB maneken je klasican cenovnik i uporedba paketa koji su trenutno aktuelni a ja sam pisao o cenama koje su vazile nekada i uporedio ih sa sadasnjim. Tako sam pokusao da izracunam koliko su nas nekada drali a koliko nas danas deru. A to nigde ne pise. Pozdrav i hvala za kritiku.
- MB maneken
- Banned
- Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07
Ma sada se sluze prevarama, te prvi minut se naplacuje toliko, te neki paket "ponesi", "prenesi" i "za uvo zadeni" u opste ne mozes da vidis koliko kosta minutu a koliko nekoliko minuta razgovra sve rade da zbune korisnika i dovedu ga u zabludu da minut kosta manje. A o tome sto daju cene bez PDV-a, necu ni da pricam.
Namerno nisu dali preglednu tabelu kao sto i imas na mom postu iznad, tako da oni namerno kriju stvarno vreme kostanja razgovora ali je zato tu npr. http://nazovi.info/download, pa vidi koliko koštaju razgovori od npr. 15 min.
Eto, pre si znao da minut razgovora kosta mnooogo, ali si znao koliko kosta. Sada ti trebaju tabele i matematicki obrasci da znas koliko ti kosta razgovor u zavisnosti od duzine trajanja.
Namerno nisu dali preglednu tabelu kao sto i imas na mom postu iznad, tako da oni namerno kriju stvarno vreme kostanja razgovora ali je zato tu npr. http://nazovi.info/download, pa vidi koliko koštaju razgovori od npr. 15 min.
Eto, pre si znao da minut razgovora kosta mnooogo, ali si znao koliko kosta. Sada ti trebaju tabele i matematicki obrasci da znas koliko ti kosta razgovor u zavisnosti od duzine trajanja.