Mlada Nika Ostoić (21) ovaj je mjesec platila posljednji račun za mobitel u životu. Slijedećih pedeset, šezdeset, sedamdeset ili više godina među mjesečnim izdacima njezina kućanstva neće biti koverte sa ružičastim slovom T, a u tom razdoblju moći će uštediti od 250 tisuća kuna, do čak pola milijuna.
Kako se sve to dogodilo studentici Hrvatskih studija, koja čak kaže kako nije previše zainteresirana za telefoniranje i da su joj mjesečni računi rijetko bili veći od 100 kuna?
Nika se prijavila na nagradni natječaj T-Mobilea u kojem je morala opisati zašto voli svog mobilnog operatera i zašto je njime zadovoljna. Koji tjedan kasnije primila je poziv da je njeno pismo nagrađeno, a prva nagrada je besplatno telefoniranje do kraja života, skupocjeni model novog mobitela i telefonski broj po njenom izboru.
- Vidjela sam natječaj i odlučila sam pokušati. Sjela sam za kompjutor i u pet minuta sastavila pismo. U njemu sam iskreno napisala što mislim, ali nisam očekivala da ću pobijediti - ispričala je Nika. Njezino duhovito i vrckavo pismo, kakvo i priliči njenim godinama, oduševilo je žiri T-Mobilea koji joj je odlučio dodijeliti glavnu nagradu.
- Imala sam neki predosjećaj da bi me mogli izabrati, ali nisam se usudila nadati da će se to stvarno i dogoditi. Kada su me nazvali bila sam u šoku i samo sam šutjela - rekla je mlada studentica. Na prvu informaciju o tome da će do kraja života moći besplatno brbljati Nika je tako reagirala - šutnjom. Sada, kada je shvatila da je zaista pobjednica natječaja, čini nam se, nije još ni svjesna kakvu je nagradu osvojila. Do 1500 minuta, odnosno 25 sati razgovora svaki mjesec sa svim mrežama unutar Hrvatske Nika više nikada u životu neće platiti niti kunu.
Što je najzanimljivije, Nika kaže da čak i ne voli previše razgovarati na telefon. To i dokazuju i njeni mjesečni troškovi na mobitelu, koji iznose stotinjak kuna. Ipak, priznaje da će nakon osvajanja ove nagrade razgovarati malo više.
- Mislim da više neću toliko slati poruke, sada mogu kada god zaželim nazvati prijatelje - kaže Nika, koja je i do sada mobitel najviše koristila za čavrljanje s prijateljima, dogovaranje izlazaka i pretresanje najaktualnijih događaja s prijateljicama. Upravo je to i opisala u svom pismu mobilnom operateru, u kojem je smjestila značenje mobilnog telefona u životne situacije poput prekida s dečkom ili pješačenja kada pobjegne zadnji bus.
Niki osvojena nagrada nije čak ni probudila ideje da, kao što bi neki odmah pomislili, organizira posuđivanje mobitela svim susjedima i prijateljima. Nije čak ni pomislila na ukidanje fiksne linije, pa čak ni odbacivanje svog starog broja mobitela koji je koristila prije osvojenog. Nagrada je veseli, ali ni sa čim neće promijeniti dosadašnje ponašanje u mobilnoj telefoniji, osim pokoje poruke manje, i kojeg poziva više svojih dragim prijateljima.
Godine će prolaziti, Nika nakon fakulteta planira upisati postdiplomski na Filozofskom fakultetu. Nakon toga će se zaposliti, a jednom možda imati svoju obitelj, muža i djecu. U Hrvatskoj će se promijeniti na desetke vlada, današnje generacije sportaša bit će u godinama Ćire Blaževića, Angelina Jolie će posvojiti sedamnaesto dijete, a Nika će i dalje besplatno telefonirati sa svog mobilnog telefona.
Žiri osvojila duhovitošću i iskrenošću
Obožavam T-Mobile! Zašto? Pa evo, osim kristalno čistog zvuka npr. zato jer, kad prekinem s dečkom, umjesto da razbijam naše uokvirene slike i grizem nokte mogu cijelu noć potpuno besplatno sve u detalje raspraviti s najboljom frendicom. Ako odlučim da ga ne želim više nikada čuti ni vidjeti mogu povoljno kupiti novi broj umjesto da rušim mostove za sobom.
Uz T-Mobile sam sigurna da zbog nedostaka signala više nikada neću morati pješačiti nekoliko kilometara autocestom jer je otišao zadnji bus, već bilo kada i bilo gdje mogu nazvati nekoga da dođe po mene.
Izmijenila sam bezbroj modnih marki, nekoliko pogrešnih dečkiju, par lažnih prijatelja, najdražih bandova, glumaca i filmova, prestala pušiti, promijenila frizuru, odustala od starih hobija...ali moj 098 već je sedam godina tu i čini se da će još dugo samnom i ostati. Ne izdajem one koji ne izdaju mene.
P.S.
Bilo bi lepo da neko i od nasih operatera organizuje nesto ovako,ali da ne bude namesteno

http://www.jutarnji.hr/kultura_i_zivot/ ... ,,98973.jl