Jeftine usluge mobilne telefonije?

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
batancev
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 21. Maj 2007. 20:12

Jeftine usluge mobilne telefonije?

Post od batancev »

Usluge mobilne telefonije u Srbiji su među najjeftinijim u regionu.

Konkurencija tri mobilna operatera u Srbiji pojeftinila usluge
Cene za pripejd korisnike u Srbiji najniže su u regionu, ali zato Bugari, Mađari i Hrvati mogu jeftinije da razgovaraju u postpejdu, zaključak je na osnovu uvida u najjeftinije ponude mobilnih operatera u Srbiji i okolnim državama.
Provajderi kažu da se prilikom formiranja cena vode uslovima na tržištu i navikama korisnika, ali i standardom života. Koliko su telefonske usluge povoljne, najbolje znaju korisnici, ali istina je da su najpovoljnije tarife u Srbiji nešto jeftinije nego u svim državama u regionu, naročito u pripejd tarifiranju.
Cena razgovora u najjeftinijoj pripejd tarifi u Srbiji upola je niža nego u Crnoj Gori, a osam puta je niža nego u Makedoniji. S druge strane, najpribližnije tarife našima ima hrvatski provajder „Tele 2“ i nešto skuplji mađarski „Panon“.
Što se tiče postpejd tarifa, u Srbiji za oko 4,5 evra mesečno možete dobiti po 50 besplatnih minuta i poruka, dok za upola manje novca u Bugarskoj možete dobiti čak 100 minuta razgovora, do duše samo na nekoliko brojeva prijatelja i rodbine koje vi odabarete.
Ipak, hrvatski „Tele 2“ za 6,75 evra pretplate mesečno daje isto toliko besplatnog razgovora, a cena minuta razgovora jeftinija je za oko 0,03 evra, odnosno oko 2,5 dinara. Povoljniju pretplatu i jeftinije minute u postpejd tarifiranju od nas imaju i Mađari.
Međutim, mora se uzeti u obzir da se radi samo o najpovoljnijim tarifama. S druge strane, postoje i nešto manje povoljne tarife koje se neznatno razlikuju od cena u okolnim državama.
Veliki broj korisnika ali i ulazak trećeg operatera na tržište rezultirali su većim investicijama i proširenjem asortimana usluga. VIP je još ranije saopštio da planira ulaganje od 250 miliona evra u svoju mrežu, „Telenor“ je uložio oko šest milijardi dinara, dok MTS planira proširenje širenje 3G mreže.
U Srbiji ima više od osam miliona pretplatničkih brojeva. Od toga MTS ima oko 5,2 miliona, „Telenor“ 2,8 miliona, dok su u VIP-u rekli da se njihov broj korisnika meri šestocifrenim brojem.

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=131
Remember, remember
The 5th of November

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

u austiji je malo drugačije ali veoma lepo što se mob operatera tiče-drugar je skoro došao i preneo mi svoje utiske.dakle oni imaju gomilu operatera i svi se takmiče ko će bolje i jeftinije.tako da oni najjačii koji su pojeli slabije tj kupili iih imaju mogućnost da u okviru mreže posle npr 21h ili pak 22h pričaju za dž do 6h ujutru.drugi imaju dž za fixnu telefoniju i tako dalje tako da kod njih je sasvim normalno da ljudi imaju po 2 postpejd broja.a pri tome je pretplata smešna.e sada ono što se njemu ne svidja jesu cene novih mobova koje su dosta veće nego kod nas.ali verovatno oni prodaju samo originalna pakovanje a ne ove transformerse koje imamo ovde
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa imamo i mi te neke nocne tarife i slicno, ali osim nocnih cuvara stvarno en vidim kome bi to trebalo. Meni sigurno ne kad svaki dan ustajem u 6h (mamuran, komiran, treba mi pola sata da se setim gde sam, gde idem i zasto) Ako se neko razmislja o lekarskom pozivu, bolje da ga zaobidje, ako ni zbog ceg drugog, ono zbog ustajanja. Pa u to vreme jos ustaju samo pekari... UZAS!
Da se vrnemo na temu: jeste imamo stvarno jeftinu telefoniju (malo morgen) Necu da govorim samo o zemljama u okruzenju, ajmo malo dalje, recimo CAK do Nemacke. Brat mi je tamo pa znam. Mesecni racun za mob mu je oko 30-ak evra, za te pare se sit ispricha, posalje ne zna ni sam koliko poruka.. Koristi T-Mobile ako se ne varam. Sad ulazim opet u mali off, ali ajmo da pogledamo i fixnu telefoniju u toj Nemackoj. Naime, ako ga ja odavde zovem sa fixnog na fixni placam 20.42 din minut. Znachi za jedan Euro pricam sa njim cca. 4 minuta. Kada on zove (sto je najcesce) za iste pare prica sa nama 11 minuta.
Suma sumarum, mozda jesmo nesto jeftiniji u odnosu na Bugare i Rumune, ali u odnosu na svet smo jos jako daleko. Da me se ne shvati pogresno, ja znam da nas ubogi Telekom mora da zaradi koji dinar, ali mislim da se vishe muva uhvati na med nego na lepak. Sto ce reci, daj vishe usluga, daj po manjim cenama, ali daj tek toliko da korisnike navuces da MORAJU da troshe vishe da bi tebi profit bio veci. Sjajan primer za ovo je Telenorovih 1 min=1din. 500 din su dobili jednokratno, a ja sada za te pare pricam do besvesti. Telekom je tu jako razocarao sa svojih 0 din u grupi.
Uff raspisah se ja, ali ne zamerite mi.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

Mislim da je uopste glupo uporedjivati nas sa Bugarskom itd i cak sa Hrvatskom,kod nas je Mnogo nizi standard nego kod njih.Eto kada vec spominjete Nemacku,moj drugar u Engleskoj ima paket oko 18 funti mislim mesecno od toga ima besplatan 3G.GPRS itd 500 minuta i 500 poruka i + Telefon da izabere(on je uzeo u februaru E61) sa ugovorom od 6 meseci.
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Kako je bilo pre dolaska treceg operatera sad je dobro ali to bi sve moglo jos bolje. Zato bih ja uveo i cetvrtog operatera ma mozda i petog pa da vidimo sta bi jaka konkurencija uradila :D
and justice for all...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ako ta 2 operatera mogu da budu Vodafone, Orange, AT&T, Cingular, Verizon, T-Mobile, nesto od ovoga, ja sam prvi za. Ili kad zdravo razmislim, daj sve ove operatere, pa da se sigramo. Toliko stvari je dostupno na njihovim mrezama, pa zasto i mi malo da ne uzivamo blagodeti?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

MB maneken
Banned
Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07

Post od MB maneken »

madness99 napisao:(on je uzeo u februaru E61) sa ugovorom od 6 meseci.
Ovde nemas ugovornu obavezu, nego robiju na dve godine. Ovde uz robiju od dve godine i normalnu mesecnu pretplatu dobijes krs telefon sa kojim jedva i da mozes da razgovaras.

zALFex
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 06. Nov 2007. 17:10

Post od zALFex »

Ah,da, ma mi imamo i "besplatne" telefone...
http://www.vipmobile.co.yu/cm/private/p ... tariff.php
I najpovoljnije tarife!:))))
I najvecu ponudu mobilnih telefone!:)))))
:uhuh:

batancev
Mobil fan
Mobil fan

Post od batancev »

miodrage, lets not get ahead of ourselves sto se tice tog tvog spiska pozeljnih operatera...
ja bih bio zadovoljan i onim manje poznatim like ORASCOM i njemu slicni, npr onaj neki iz Arapskih Emirata...
ljudi cute i rade posao
sto ono kazu u crtanom filmu charlie brown "govorim tiho i vodim psa sa sobom"
retko ko zna da oraskom vec drzi operatere i u grckoj i u italiji a tamo ljudi imaju totalno drugo poimanje mobilne telefonije i njenog koriscenja
Remember, remember
The 5th of November

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dream Weaver »

Ma ne bitno da li bi Vodafone, Orange, AT&T, Cingular, Verizon, T-Mobile ili neki drugi operateri dosli (bolje da su ovi nabrojani ali...) bitno je da bi bilo koji nov operater morao da nudi jos jeftinije usluge da bi privukao korisnike :wink:
and justice for all...

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

ma đe nađoste crni AT&T, ja ne znam ima li njega ikako u Evropi :uhuh: Bilo bi dobro da T-com kupi cjeli telekom (što bi se moglo desiti) pa da imamo kompletno jeftine usluge (mob+fix+int) a pogotovo onaj 16mbit internet :D :D :D :D

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 28. Sep 2005. 11:38
Kontakt:

Post od Spyker »

Daddy Yankee, a sto mislis da bi t-com spustio cene ako bi kupio mts? Uopste ne znaci da ce biti tako, i jedini siguran(ali opet ne potpuno) nacin za pad cena je povecavanje BROJA operatera, a ne kupovina istih...
iPhone + CX300

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Ne verujeem da ce ove nase drzavne glavesine dozvoliti jos 1 operatera! Jedva su se nakanili da odobre VIP-u da se pojavi !

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

Spyker, ne bi ih ni podigao sigurno :disgust:

batancev
Mobil fan
Mobil fan

Post od batancev »

Daddy Yankee, ne bih se bas kladio
pogledaj samo sta je T-com (ali ne i T-mob) uradio u CG
podigli su cene fixne telefonije nekoliko puta
ADSL internet tavori zbog velikih cena
sve u svemu da mtel nije usao sa WiMax telefonijom i internetom cene bi isle samo navise
Remember, remember
The 5th of November

zALFex
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 06. Nov 2007. 17:10

Post od zALFex »

Od pojavljivanja 3. operatera najvise koristi su,cini se, imale TV stanice,novine i mediji preko kojih se oni oglasavaju!:))

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dream Weaver »

Samo jos koji operater bi doveo do jos veceg snizenja cena, nesto sumljam da ce oni sami od sebe spustiti cene :chytry:
and justice for all...

Jorgovan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sub, 29. Jul 2006. 14:34

Post od Jorgovan »

Ahahaha ... sjajno ... znači, sad čekamo četvrtog operatera? :)

FANTAZIJA!

Kad mislite da je realno očekivati tender za licencu? A što ne bi svako imao svog operatera? Šta je to na 7 i kusur miliona Srba ...

O, Bože ...
Samsung Omnia HD 8GB

batancev
Mobil fan
Mobil fan

Post od batancev »

tebi niko ne brani da se zadovoljavas sitnicama odn. srednje zalosnim operaterima
pa nas postedi te pateticne ironije i sarkazma
a sto se tice broja operatera u odnosu na broj gradjana vidi se da ti geografija bas i ne ide od ruke (ili mozga) jer 3 operatera imaju CG (cca 15x manja), MK (3.5x manja), HR (2x manja), SI (4x manja) itd....pa prema ovome itekako ima mesta za 4. ali se onda postavlja pitanje ekonomske isplativosti rada tog 4 jer nam je nizak standard ali to opet nije ono sto si ti naveo kao glavni razlog protiv tako da....
Remember, remember
The 5th of November

Jorgovan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sub, 29. Jul 2006. 14:34

Post od Jorgovan »

Dragi entuzijasto ... primetićeš da sam na ovom forumu aktivan od poodavno i jako se dobro sećam svih trla-baba-lan priča o tome kako će MOBTEL da kupe stranci, pa će sve da bude super ...

Kupili ga stranci, doneli neke nove stvari ... svako čudo za tri dana ... počelo pljuvanje opet ...

"Jaooo ... kad će da dođe treći operater?!" Kad dođe treći operater, sve će da bude super ...

Evo, doš'o treći operater ... opet i on doneo neke nove stvari ... i opet svako čudo za tri dana ... i opet sad pljuvanje ...

Zato, mladjan.dinkic@mfin.gov.yu (ili .rs) i predloži novog operatera ... napravi analizu, business case ili štaveć ... i onda nam se javi sa nekih egzotičnih ostrva ("safari, zbogom žohari ...").

Geografija - imao klimavu trojku ... uvek bežao sa časova, profesorka me smarala ... no, geografija nema ama baš nikakve veze sa ekonomijom ... a ovo je stvar ekonomije, mladiću ... ;)
Samsung Omnia HD 8GB

Odgovori