Uskoro jedinstvena mobilna mreža u EU

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
MB maneken
Banned
Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07

Uskoro jedinstvena mobilna mreža u EU

Post od MB maneken »

Evropska komisija, izvršni organ Evropske unije , objavila je tender za odabir operatera koji će pružati usluge mobilne telefonije preko satelita u svih 27 zemalja članica.

Prvi put se radi o centralizovanoj proceduri EU, jer će kandidati konkurisati za frekvencije kojima će biti pokrivena čitava teritorija Unije, a neće morati da ponavljaju postupak u svakoj od zemalja.

EU se nada da će na taj način doći do razvoja novih usluga kao što je prenos podataka uz pomoć interneta velike brzine, praćenje televizijskog programa preko mobilnih telefona, pružanje pomoći u slučaju nesreća ili medicinskih usluga na daljinu.

Zainteresovane kompanije mogu, kako je najavljeno, da dostave kandidature do 7. oktobra.

Komisija će prvo procenjivati tehničku i komercijalnu sposobnost kompanija da uvedu sistem u određenom roku.

Druga faza će se sastojati u ocenjivanju brzine kojom će kandidati moći da realizuju ciljeve vezane za pokrivanje mrežom, ponuđene usluge i broj krajnjih korisnika.

Na osnovu broja kandidata Evropska komisija procenjuje da bi postupak mogao da se završi do početka sledeće godine.

http://www.rts.rs/page/stories/sr.html? ... view=story

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

vodafone ili t - mobile ? mislim da ce ovo biti jako zanimljivo nama ne evropljanima posmatrati ratove divova a trebalo bi da ima velikog uticaja na sve ostale .

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

mt:s 8)

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od sigi »

slazem se sa tobom druze lelelkomci jedino to mogu da isprate ,telenor je ovde kod nas puko a vipovci su jos mali za teko nesto bar kod nas :roll:

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

hehehe mislite da ce jedna mala "bedna" kompanijica da pobedi telenor ili vodafone? pa vas dvojica ste stvarno naivni.
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

ono je bio sarkazam. ja očekujem da će ovo uzeti T-Mobile, mislim da je on najjači.

i volio bih da T-Com kupi i naš telekom, pa da onda imamo jeftinije pozive prema toj zajedničkoj EU mreži :roll:

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Ma sasvim je dovoljno to sto u EU postoji Eurotarifa. Njenim uvodjenjem je evropska komisija drasticno spustila cene roaminga i sprecila operatere da deru korisnike. A taj trend obaranja cena ce se nastaviti i narednih godina... Na kraju ce roaming kostati kao nacionalni poziv. A ko ce da stiti nas jadne i bedne kad nismo u EU?

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja samo cekam da se internet prosiri. Videcete ljudi, za najdalje 10 godina telekomunikacije ce biti potpuno besplatne. Placacemo samo neku fixnu nadoknadu za net preko kojeg ce sve da se dalje odvija. I TV, i telefon, i Internet... Zvacemo po celom svetu koga god zelimo potpuno za dzabe. Vec sada preko Skype-a i slicnih servisa moze da se pricha praktichno za dzabe, a uskoro sve to i sa obichnih telefona. Telekom pocinje da uvodi VoIP, i prosirice tu mrezu u naredne 3 godine.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Slazem se sa tim ali mislim da ce do toga daleko pre doci, nazalost ne kod nas nego u EU ali eto, ostaje da se nadamo da ce i kod nas ubrzo posle EU doci...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Azimuth, sta ti pada na pamet, pa to je bogohulno... EU da dodje kod nas tek tako? Ne moze!!!! Mogu da dodju, i da nas mole da udjemo u EU, i to na kolenima, drugacije ne pristajemo da udjemo :P :P I jos da pokazemo da su nama vaznije nashe tradicionalne vrednosti, od tih njihovih evropskih :P :P :P :P
Morao sam malo da budem sarkastichan :D

djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

Vodafone jer ima veću pokrivenost i dobija više nagrada, širi se svuda i na kraju njihova misija će biti da na celom svetu bude njihova mreža dostupna
Ja ih iz zezancije zovem Voda Phone :lol: :lol: :lol:
Nokia Lumia 630

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ma ima da bude Voda VodaPhone, samo da se mi toga docepamo :)

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od sigi »

ma bice sve jedan svet jedna mreza veliko oko ce sve da vidi iskreno navijam za H20PHONE :D :lol: a i mi cemo se tome brzo prikljuciti na ovaj ili onaj nacin jednostavno ovim nasima nece biti ostavljeno mnogo prostora za opstanak samo budimo optimisti i bice jednostavno ovako nemoze jos dugo da nas smatraju ovcicama

ixtis
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Nov 2005. 15:10
:: Galaxy J5

Post od ixtis »

Ja sam protiv bilo kakve centralizacije i jednostranosti. Jer gde nema zdrave konkurencije, nema ni napretka! A što se tiče "Velikog oka", nije to nimalo naivna stvarčica. Ja bih mu prvi gurnuo prst u to buljavo oko :blinky: .

Odgovori