Govorna pošta dok ste u inostranstvu

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
dalib0r
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pon, 27. Sep 2010. 21:19

Govorna pošta dok ste u inostranstvu

Post od dalib0r »

Koristim postpaid broj u Vip-u i pre neki dan sam dobio račun za prethodni mesec, tokom kojeg sam bio u inostranstvu, tačnije Nemačkoj. Na računu vidim da sam napravio jedan odlazni poziv iz Nemačke ka Srbiji, piše minut i uredno mi naplaćeno 99 din. Sve bi bilo u redu da sam ja zvao nekoga, ali nisam. Odem na Vipov sajt, proverim specifikaciju računa i ispostavi se da je taj poziv u stvari preusmerenje na moju govornu poštu, što po meni nikako ne bi trebalo da bude naplaćeno, jer sva preusmerenja spadaju u besplatne minute, kojih sam i tada imao. Pozovem korisnički servis i dečko mi lepo kaže kako je to potuno normalno da su naplatili jer je mene neko zvao dok sam bio u inostranstvu, a onda je poziv preusmeren na govornu poštu. Ja kažem, ali mene je zvao neko iz Srbije i javila se govorna pošta koja je u Srbiji, a on meni: ne ne gospodine, vas su zvali u inostranstvo, a onda je poziv iz Nemačke preusmeren u Srbiju!

Po meni je to vrhunac bezobrazluka, kako da ti uzmu neki dinar, a posebno što u Vipu (njihov sam korisnik od početka) dugo nije mogla uopšte da se isključi sekretarica, pa sam vremenom na nju zaboravio jer je uopšte ne koristim. Tako da se pazite kad idete u inostranstvo. ;)

I baš me zanima da li je tako i u MTS-u i Telenoru, pa ako neko zna nek napiše.

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

Tako je i na MTS-u i na Telenoru, koliko mi je poznato i u ostalim ex-yu drzavama. Po meni totalna glupost, ali... Platio sam i ja ceh pre par godina za istu stvar :)

Jedino resenje je da ugasis mobilni dok si u Srbiji i da ga ne palis ako hoces da ti ne naplacuju.
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

dalib0r, cekaj nije mi jasno sasvim sta je se desilo? Da li ti je telefon bio iskljucen pa je prosledjivanje nastupilo zato sto si bio nedostupan ili si podesio da se automatski prosledjuje ako se ne javis posle nekog vremena? Ako je ovo prvo ne vidim nikakvu osnovu da ti naplate poziv u roamingu, posto, strogo gledano, tada nisi bio u roamingu posto uopste nisi bio na mrezi. Ako je ovo drugo nekako mogu i da razumem.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

tomas.hokenberi,

Kod VIP-a, kada se ne javljas, ako npr zvoni 5x on automatski preusmeri na govornu postu...

Ja sam na telenoru usao u roming i telefon mi je bio iskljucen jedno popodne i za svaki poziv su naplatili govornu postu i ako ne ostave poruku.
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

dalib0r
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pon, 27. Sep 2010. 21:19

Post od dalib0r »

@tomas
Telefon mi nije bio isključen, ja jesam imao poziv iz Srbije, ali se nisam javio i uključila se govorna pošta, ali svejedno mi je besmisleno da to tako funkcioniše i naplaćuje se. Ja sam stvarno dobro upućen u svet mobilnih telefona i usluga, ali za ovo prvi put čujem.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

dalib0r, po meni ti si u pravu, ali nazalost u zemlji Srbiji u pravu je operater mobilne telefonije. Ne znam da li je ovo negde precizirano uslovima ugovora (trebalo bi da se o tome raspitas), jer ako nije navedeno, teoretski mozes da ih tuzis time da si doveden u zabludu, i da ti je naplaceno nesto sto nisi zeleo/mogao/hteo da koristis.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

51Pegasi
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 12. Feb 2010. 11:27

Post od 51Pegasi »

Sajtovi operatera kazu ovako:

Telenor
http://www.telenor.rs/sr/Privatni-koris ... rna-posta/

Korišćenje VoiceMail-a u roamingu

Kada naš pretplatnik ode u neku zemlju sa kojom naša mreža ima potpisan roaming sporazum, a ima uključen VoiceMail, može se dogoditi sledeće:
ukoliko ima bezuslovno preusmeravanje na govornu poštu, pretplatnik neće primiti nijedan poziv jer će mu svi pozivi ići u govorno sanduče. Pretplatnik će dobiti obaveštenje o broju primljenih govornih poruka. On ima mogućnost da pozove svoj mailbox i da presluša sve svoje poruke. Taj poziv će mu se tarifirati kao da je zvao našu mrežu po tarifi koju je formirala ta internacionalna mreža na koju je naš pretplatnik prijavljen.
Ukoliko ima uslovno preusmeravanje na mailbox
Ako je zauzet,
Ako ne odgovara na poziv
Ako je nedostupan

Pretplatniku će svaki dolazni poziv ići prema njemu, u zemlju u koju je otišao, i vraćati se nazad na njegov mailbox, tako da će mu se taj poziv dvostruko tarifirati, tj. naplatiće mu se kao dolazni poziv na tu mrežu plus odlazni poziv sa te mreže ka našoj. Zato je potrebno sva uslovna preusmerenja isključiti kada se ide u zemlju sa kojom imamo roaming, ili to uraditi u toj zemlji.

Vip
http://www.vipmobile.rs/privatni/usluge ... ta.78.html

Preslušavanje govorne pošte se u romingu naplaćuje po važećoj ceni za odlazne pozive ka Srbiji. Kada je korisnik u romingu i pozivalac mu ostavlja poruku, korisniku se naplaćuje dolazni poziv (kao da prima poziv u toj zemlji) + odlazni poziv ka Srbiji, po važećoj ceni rominga za zemlju u kojoj je korisnik.

nivaclick
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 14. Nov 2010. 15:03

Post od nivaclick »

Kada koristis MTS broj i imas aktiviranu uslugu govorna posta u Srbiji, ona ce ti biti aktivna i u romingu ukoliko je sam ne iskljucis pre odlaska na put.

mozes je aktivirati za 4 situacije:
kada si nedostupan da pozivi budu preusmereni na govornu postu
kada ti je linija zauzeta
kada vise puta zvoni i ne javis se (vise sekundi)
ili za sve pozive (nece ti zvoniti telefon).

ukoliko je iz bilo koje od ovih situacija aktivirana kartica za preusmerenje ka govornoj posti u Srbiji, i ti to ne iskljucis, bice i u inostranstvu.

A svako ostavljanje poruke u govornom sanducetu se naplacuje tebi kao dolazni poziv operatera kojeg koristis u inostranstvu.

Odgovori