Mobtel je prodat Telenoru koji je vlasnik i crnogorskog Promontea.
Tema je otvorena da bi mi u Srbiji stekli koliku toliku pretstavu kakav je u stvari taj PROMONTE u odnosu na MONET, jer najverovatnije ce Telenor u Srbiji pruzati slicne usluge.
Kakvi su post paid paketi u Crnoj Gori (Promonte i Monet), koliki je izbor telefona uz paket, kakve su pre paid tarife, ko ima vise korisnika, koji operater je jeftiniji, koji je popularniji...
Samo za crnogorske korisnike, ali bi srpski trebalo da gvire
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Samo za crnogorske korisnike, ali bi srpski trebalo da gvire
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
- Roy Fokker
- Entuzijasta
- Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39
Ja sam iz CG, i korisnik sam (bio) obije mreže, ali ne znam kako bih glasao... problem u CG, po meni, je to što su benefiti od drugog providera (kad se Monet pojavio) bili momentalni ali ne toliko dalekosežni... jednostavno, Promonte je godinama bio monopolista, i cijene su im bile katastrofa, bez naprednih servisa. Dolazak Moneta je drastično to promijenio, sa uvođenjem prepaida i slično, dok cijene padaju... Monet još uvijek prednjači s implementacijom novih tehnologija... ali tu se stalo. Kao da su se operateri prećutno dogovorili - isključivo prate jedni druge i ne rizikuju previše, stvorio se status quo - ovi uvedu ovaj paket, ovi uvedu onaj... ovi prodaju Nokijine telefone, ovi nagradnu igru... a u suštini sve je to isto i male su razlike.
Tek treći provider može da razdrma situaciju, jer gdje su dva - tu je i dogovor, makar prećutni. Kad su tri, nikad treći ne zna šta druga dva mute.
Tek treći provider može da razdrma situaciju, jer gdje su dva - tu je i dogovor, makar prećutni. Kad su tri, nikad treći ne zna šta druga dva mute.

Sony Ericsson W950i + Motofone F3 + Acer Aspire One 6-cell + ARCHOS 404
pojavom monetovog pripejd paketa ZA Dz gdje je sms 1 cent i promonte je spustio svoje tarife takodje sms za 1 cent ali samo u odredjenom periodu (ne znam tacno ali mislim od 22 do 7) inace kad
je promet najgusci mislim da su 3 centa (ne znam da li je tako kod moneta).Promonte je vec probno uveo edge (tako kazu) na prostoru budve,podgorice,cetinja,niksica (ja zivim u bijelom polju blizu granize sa srbijom pa ne znam da li je istina).MMS kod promontea je 25 centi (Prijatelj mi kaze koji je postpaid pretplatnik i dobija obavestanja da su najavili poskupljenje na 60 centi
)...... monetovi pripejd korisnici do sada nisu bili u mogucnosti da koriste gprs....(valjda se nesto promijenilo).....
Sve u svemu treci operater bi ih razbucao (vodafon ili tmobile), pa i ja da probam te 3g pozive......

izvinjavam se na pogresnoj informaciji mms 60 centi je za promet ka mobtelu 063
je promet najgusci mislim da su 3 centa (ne znam da li je tako kod moneta).Promonte je vec probno uveo edge (tako kazu) na prostoru budve,podgorice,cetinja,niksica (ja zivim u bijelom polju blizu granize sa srbijom pa ne znam da li je istina).MMS kod promontea je 25 centi (Prijatelj mi kaze koji je postpaid pretplatnik i dobija obavestanja da su najavili poskupljenje na 60 centi

Sve u svemu treci operater bi ih razbucao (vodafon ili tmobile), pa i ja da probam te 3g pozive......

izvinjavam se na pogresnoj informaciji mms 60 centi je za promet ka mobtelu 063
Zanimljiva tema, mada nisam siguran da se SR i CG trziste mogu porediti. Jasno je da je u CG najobicnija diktatura, a u tim uslovima se i trzisna pravila menjaju. Milo je tamo Apsolutni Vladar (Knjaz Crne Gore i Brda
), ma koliko se upinjao da pokaze demokratiju. Ovde je situacija ipak nesto drugacija tako da mislim da ce i trzisna borba biti malo vise nalik na one u otvorenim privredama, tako da verujem da ce i utakmica izmedju Telenora i Telekoma biti malo ostrija i bezobzirnija. Ipak je i nase trziste bitno vece i sa vecim mogucnostima,i verujem da ce borba biti "bez rukavica". Dobro, mozda ne u prvo vreme, ali kasnije sigurno!!

- Roy Fokker
- Entuzijasta
- Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39
To ti misliš.dulentse napisao:Zanimljiva tema, mada nisam siguran da se SR i CG trziste mogu porediti. Jasno je da je u CG najobicnija diktatura, a u tim uslovima se i trzisna pravila menjaju. Milo je tamo Apsolutni Vladar (Knjaz Crne Gore i Brda), ma koliko se upinjao da pokaze demokratiju. Ovde je situacija ipak nesto drugacija.

Evo posto sam i ja iz Crne Gore da kazem poneku rijec.Prvo mislimd a se dva trzista ne mogu porediti uglavnom radi velicine.A ni "nezvanicni distributer marlbora" ili knjaz kako ga ovdje zvase ne utice bas previse na trziste mobilnih telekomunikacija.Bar ne sada,mozda je ranije mogao,pogotovo za vrijeme osnivanja ovih teleoperatora.Koristio sam obije mreze i mogu reci da sam puno zadovoljni Promonteom cije je vlasnik Telenor.Zivim u Herceg-Novom i prvi broj koji sam imao je bio 067.Odlucio sam da ga promjenim iz vise razloga,mozda je odlucujuci bio taj sto sam dobio jedan vrhunski 069 broj sticajem okolnosti i na moje veliko zadovoljstvo i iznenadjenje
E sada sto se tice kvaliteta usluga,sa Monetom sam imao problema sa signalom,jedno 2-3 puta mi se ukljucio u roaminga na T-Mobile HR bez mog znanja pa sam za par minuta razgovora spucao para i para...Onda sam naucio lekciju,imao sam i problema sa njhiovim roamingom,doduse onda su ga tek bili omogucili,vjerovatnos sada dobro radi.Trenutno imam problema sa grps-om,svako toliko ne radi.S ProMonteo nisam imao nikakvih vecih problema na moju srecu i zadovoljsto.Mislim da su cijene u CG ok,pristupacne svakome pa ne znam da li postoji neka veca potreba zatrcim operaterom o cemu se suska:
Mobilna telefonija
I 068 od Nove godine
Podgorica, Subota, 26. August 2006. 17:36 (Vijesti)
Komunikacije - Agencija za telekomunikacije će u septembru izdati nekoliko novih licenci za Internet i raspisati tender za izdavanje licenci da treću generaciju mobilne telefonije, koju će osim dva postojeća dobiti još jedan novi operater - rekao je Zoran Sekulić, direktor Agencije za telekomunikacije.
On je rekao da će u trećoj sedmici septembra Agenciju posjetiti stručni konsultanti iz Estonije koje je, za sprovođenje tenderske procedure za dobijanje licence za treću generaciju mobilne telefonije, odredila Evropska komisija.
- Pripremili smo svu neophodnu dokumentaciju za konsultante iz Estonije tako da je potpuno izvjesno da će tender po svim evropskim standardima biti raspisan krajem septembra. Licencu će osim dva postojeća operatera Promontea i Moneta dobiti još jedan. Već početkom naredne godine građani će moći da koriste brojne nove servise koje nudi treća generacija, među kojima je najveća novost mogućnost prenosa slike uz glas - kazao je Sekulić.
Na zahtjev Agencije, Ekonomski fakultet i katedra za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta su uradili studiju koja je pokazala da postoje uslovi i opravdani ekonomski interes da se u Crnoj Gori krene sa trećom generacijom mobilne telefonije.
Sekulić je kazao da svakodnevno vlada veliko interesovanje za licence za Interenet.
- U septembru ćemo izdati nekoliko tih licenci što će svakako povećati kvalitet internet usluga i učiniti ih pristupačnijim - kazao je Sekulić.
On je u ranijem razgovoru za “Vijesti” rekao da će Agencija učiniti sve da se potpuno liberalizuje tržište telekomunikacija u Crnoj Gori i u svim oblastima - mobilnoj i fiksnoj telefoniji i Interentu, da se poveća broj operatera i potpuno demonopolizuje to tržište.
Cak sui neka istrazivanja pokazala da su cijene u CG znatno nize nego u okruzenju.Sto se tice tarifnih paketa,da ne pisem ovdje evo ko zeli neka pogleda pa sam stekne utisak:
POST-PAID Promonte:
Blue:http://www.promonte.com/korisnici/postpaid/paketi/blue
Blue active:http://www.promonte.com/korisnici/postp ... lue_active
POSTPAID MONET:
http://www.monetcg.com/newweb/postpaid/tarife.htM
PRE-PAID ProMonte
Green:http://www.promonte.com/korisnici/prepaid/paketi/green
Oli?:http://www.promonte.com/korisnici/prepaid/paketi/oli(broj je aktivan samo 90 dana u slucaju da se izabere ovaj tarifni paket,u drugim slucajevima broj je aktivan 330 dana)
PRE-PAID MONET:
http://www.monetcg.com/newweb/prepaid/tarife.htm
I meni se cini da postoji neki precutni dogovor dva operatora pa ne treba ocekivati neka "cuda"

Mobilna telefonija
I 068 od Nove godine
Podgorica, Subota, 26. August 2006. 17:36 (Vijesti)
Komunikacije - Agencija za telekomunikacije će u septembru izdati nekoliko novih licenci za Internet i raspisati tender za izdavanje licenci da treću generaciju mobilne telefonije, koju će osim dva postojeća dobiti još jedan novi operater - rekao je Zoran Sekulić, direktor Agencije za telekomunikacije.
On je rekao da će u trećoj sedmici septembra Agenciju posjetiti stručni konsultanti iz Estonije koje je, za sprovođenje tenderske procedure za dobijanje licence za treću generaciju mobilne telefonije, odredila Evropska komisija.
- Pripremili smo svu neophodnu dokumentaciju za konsultante iz Estonije tako da je potpuno izvjesno da će tender po svim evropskim standardima biti raspisan krajem septembra. Licencu će osim dva postojeća operatera Promontea i Moneta dobiti još jedan. Već početkom naredne godine građani će moći da koriste brojne nove servise koje nudi treća generacija, među kojima je najveća novost mogućnost prenosa slike uz glas - kazao je Sekulić.
Na zahtjev Agencije, Ekonomski fakultet i katedra za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta su uradili studiju koja je pokazala da postoje uslovi i opravdani ekonomski interes da se u Crnoj Gori krene sa trećom generacijom mobilne telefonije.
Sekulić je kazao da svakodnevno vlada veliko interesovanje za licence za Interenet.
- U septembru ćemo izdati nekoliko tih licenci što će svakako povećati kvalitet internet usluga i učiniti ih pristupačnijim - kazao je Sekulić.
On je u ranijem razgovoru za “Vijesti” rekao da će Agencija učiniti sve da se potpuno liberalizuje tržište telekomunikacija u Crnoj Gori i u svim oblastima - mobilnoj i fiksnoj telefoniji i Interentu, da se poveća broj operatera i potpuno demonopolizuje to tržište.
Cak sui neka istrazivanja pokazala da su cijene u CG znatno nize nego u okruzenju.Sto se tice tarifnih paketa,da ne pisem ovdje evo ko zeli neka pogleda pa sam stekne utisak:
POST-PAID Promonte:
Blue:http://www.promonte.com/korisnici/postpaid/paketi/blue
Blue active:http://www.promonte.com/korisnici/postp ... lue_active
POSTPAID MONET:
http://www.monetcg.com/newweb/postpaid/tarife.htM
PRE-PAID ProMonte
Green:http://www.promonte.com/korisnici/prepaid/paketi/green
Oli?:http://www.promonte.com/korisnici/prepaid/paketi/oli(broj je aktivan samo 90 dana u slucaju da se izabere ovaj tarifni paket,u drugim slucajevima broj je aktivan 330 dana)
PRE-PAID MONET:
http://www.monetcg.com/newweb/prepaid/tarife.htm
I meni se cini da postoji neki precutni dogovor dva operatora pa ne treba ocekivati neka "cuda"
Stephen:And Africa is where it's at. Recently Joanne and I spent little time down in Afrique sur-mer.
Del :Fabrique belgique.
Zaboravio sam da kazem da ce Monet uskoro postati T-Mobile,vlasnici su neki madjari,tj madjarski telekom koji je u vlasnistvu njemaca,uskoro ce poceti da uvode T-Mobile brend.A sto se tice gore pomenutog treceg operatera evo nekih dodatnih informacija:
TENDER ZA TREĆU GENERACIJU MOBILNE TELEFONIJE
Biće kao u Evropi
Podgorica(MINA-BUSINESS) - Konačna verzija odluke o raspisivanju tendera i tenderske dokumentacije za dodjelu licenci za operatore mobilne telefonije treće generacije (3G), na kojoj trenutno radi posebna radna grupa, biće u skladu sa praksom Evropske unije.
Kako je juče saopšteno iz crnogorske Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost, na čelu radne grupe su profesor Milica Pejanović Đurišić i ekspert Evropske komisije Arvo Ramus.
Raspisivanje tendera se, u skladu sa ranijim najavama Agencije, očekuje krajem septembra ili početkom oktobra.
Ramus, koji je savjetnik direktora estonskog regulatornog tijela za telekomunikacije, bio je vođa projekta dodjele licenci za 3G operatore koji je u Estoniji sproveden prije dvije godine.
Estonsko tržište mobilne telefonije jedno je od najr-azvijenijih u centralnoj i istočnoj Evropi.
Prema podacima Nacionalnog regulatornog tijela Estonije, na kraju prošle godine u zemlji je bilo devet provajdera mobilne telefonije, a broj pretplatnika na njene usluge bio je 7,5 odsto veći nego stanovnika.
U Estoniji je prvi operator 3G mobilnih mreža počeo da radi prije godinu
E sada zamislite Ewstoniju koja ima 1.408.556 stanovnika a 9 provajdera mobilne telefonije...
TENDER ZA TREĆU GENERACIJU MOBILNE TELEFONIJE
Biće kao u Evropi
Podgorica(MINA-BUSINESS) - Konačna verzija odluke o raspisivanju tendera i tenderske dokumentacije za dodjelu licenci za operatore mobilne telefonije treće generacije (3G), na kojoj trenutno radi posebna radna grupa, biće u skladu sa praksom Evropske unije.
Kako je juče saopšteno iz crnogorske Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost, na čelu radne grupe su profesor Milica Pejanović Đurišić i ekspert Evropske komisije Arvo Ramus.
Raspisivanje tendera se, u skladu sa ranijim najavama Agencije, očekuje krajem septembra ili početkom oktobra.
Ramus, koji je savjetnik direktora estonskog regulatornog tijela za telekomunikacije, bio je vođa projekta dodjele licenci za 3G operatore koji je u Estoniji sproveden prije dvije godine.
Estonsko tržište mobilne telefonije jedno je od najr-azvijenijih u centralnoj i istočnoj Evropi.
Prema podacima Nacionalnog regulatornog tijela Estonije, na kraju prošle godine u zemlji je bilo devet provajdera mobilne telefonije, a broj pretplatnika na njene usluge bio je 7,5 odsto veći nego stanovnika.
U Estoniji je prvi operator 3G mobilnih mreža počeo da radi prije godinu
E sada zamislite Ewstoniju koja ima 1.408.556 stanovnika a 9 provajdera mobilne telefonije...

Stephen:And Africa is where it's at. Recently Joanne and I spent little time down in Afrique sur-mer.