o mrežama i dalekom istoku...

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
scousieBG
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Ned, 11. Feb 2007. 00:26

o mrežama i dalekom istoku...

Post od scousieBG »

zdravo prijatelji, ja sam ovde nov, pa mi nemojte zameriti ako je o ovome već bilo reči, ali zaista čitao sam pažljivo forum i nisam našao tačan odgovor na moje pitanje. Evo ovako.. 8)

Devojka mi je zapalila u Japan i sad se nalazi u Tokiu. Čuo sam za "electric city" drugim rečima Akihabara deo grada, gde se prodaje tehnika po najnižim cenama u svetu. Devojka mi je to potvrdila. Međutim, ja sam se zainteresovao za cene telefona, ali nisam siguran koliko je to pouzdano, obzirom da oni kako sam ja čuo koriste drugačiju mrežu. Naime, ona je ponela sa sobom njen LG(sa frekv. 900, 1800, 1900) koji je ovde koristila, ali cvrc, tamo ne može da ga koristi. Postoje telefoni koji su samo za njihovo istočno tržište i oni koji su i za naše. Ja sam joj rekao da treba telefoni da imaju gsm mrežu. Moje pitanje je, dakle, šta tačno treba da joj kažem da se ne bi zeznula i kupila telefon koji ne može da funkcioniše ovde. Poslala mi je sliku nekog sonyericssona kojeg ovde naravno još nema, podseća na onu nokiu n93...i kaže da nije toliko mnogo skup (!!!), ali je samo za japansko tržište.

Za kraj, voleo bih da mi neko objasni koju tačno mrežu japanci koriste... i ako je neko skoro bio u Tokiu, ili zna cene kakve su tamo, ako bi mogao da mi potvrdi te glasine o nižim cenama, i naravno ako imate neki link u vezi cena tamo.

Hvala, nadam se da će mi neko odgovoriti...ne bih da se zeznem oko gluposti...

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Možda devojka koristi I-mode, by NTT DoCoMo (pitaj je, Japanci...) tu si nemoćan, Za ostale modele ima quad, 4 frekvencije, 850,
900, 1.800, 1.900 MHz...
pozdrav
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

ma brate ja hoću da ona meni tamo pazari neki telefon jer sam čuo da su dosta jeftiniji nego ovde. E sad treba da joj naglasim sa kakvom mrežom treba da traži telefon. Pa mi nije jasno koje su tu razlike. I da li postoje telefoni koji rade i u Japanu i ovde. Ona je našla onaj SE znači jedan od najnovijih koji je samo za Japanski tržište. Malo je to glupo, zašto je teško staviti i mrežu za evropu u telefon...

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

neka trazi za evropsko trziste ako imaju mada cisto sumnjam....
:disgust:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Tamo koriste CDMA mrezu. Neka trazim GSM telefon i nema sansi da dobijes losh fon. Naravno, neka ti se javi prvo, pa ti nama pa da ti potvrdimo izbor :)
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

ok, a ovde u ponudi imamo na primer telefone gde im piše da imaju gsm 900 1800 1900 i WCDMA na primer... jel to znači da oni mogu da se koriste i ovde i tamo????

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Ja koliko znam japanci uopshte ne praktikuju GSM mrezu tako da je pitanje da li ce ona moci da ti uopshte kupi tamo neshto shto ce raditi u Srbiji.Koliko ja znam Japanci koriste samo CDMA,ali na nekoj frekvenciji koja je drugachija chak id americhkog CDMA standarda koji je najrasprostra njeniji.nema tu velike mudrosti,neka juri neki GSM model,a vecina novih su ionako quadbend+wCDMA,ili pak samo ovo pro,ukoliko ne podrzavaju 3g standard,shto bi bilo malo chudno za japancherose :wink:

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

čekaj sad sekund jedan, ja sam joj reko da potraži SE w950, ovde na sajtu piše da telefon ima gsm 900 1800 1900 i wCDMA, da li to znači da ona može da kupi taj telefon tamo bez problema i da on može da mi radi ovde? I taj i bilo koji drugi koji ima isti takav opis mreže

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

naravno,sve dok je GSM i dok ima 900 ili 1800 u svojem opsegu,radice ti sasvim normalno!Nije problem da li se tamo prodaje neshto shto ce moci da se koristi ovde,vec je problem da vecina stvari koje se mogu kupiti ovde ne bi mogle da se koriste tamo.

znachi,da ponovim,ako uspe da negde iskopa GSM aparat sa nekom od ove dve gore navedene frekvencije,onda je sve ok.Ako uopshte uspe da nadje GSM fon,mozesh biti siguran da ce raditi jer zaista neznam da neko josh uvek pravi aparate koji nisu barem Triband

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Evo ja sam nesto izguglao na temu pa procitajte,sajt je na engleskom :

http://www.japan-zone.com/new/mobile_sim1.shtml

Mislim da ce neke ljude razuveriti,i ja sam mislio da uglavnom telefoni u Japanu nece raditi na GSM mrezama... :)

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

ok, znači da rezimiram. Araphel, poenta tvoje priče je da nije problem da ona kupi telefon koji će funkcionisati ovde, već je problem što naši telefoni ne mogu da funkcionišu tamo ! E ako je tako, onda me baš briga jer ja u Japan ko zna da li ću ikada ići :D . E sad, znači ona može bez problema da kupi ovaj w950 ? Ili ipak mora da pazi ? Cela fora je u toma da ona mora da pita da li telefon poseduje GSM frekvenciju 900

u utorak ujutru ću pričati s njom pa vam javljam cene tamo, pošto vidim da tamošnje cene u suštini niko ne zna :P

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

znači ovako čuh se baš sa devojkom i ona mi reče da gsm telefona ima vrlo malo, i je teško naći ih. Ona je našla GSM telefon za sada onaj w44s (ne znam oznaku tog telefona kod nas, a mislim da ga i nema, tj siguran sam da ga ovde nema) koji može da funkcioniše u evropi kako su joj rekli i cena mu je oko 500 eura! Ona će biti u Tokiu još dva meseca al džabe meni kad ja ne znam ge da je uputim tako da ako neko zna nešto više(ili ako imate neki link sa cenama tamo ili bilo šta) nek slobodno kaže. U svakom slučaju nadam se da će ona naći nešto, ali izgleda da ne treba očekivati neke velike razlike u cenama...

e da još mi je rekla da su joj rekli da su ti telefoni tamo "zaključani" za inostrana tržišta. E ona je ušla u prodavnicu koja radi zajedno sa nekom mrežom tamo, tako da me to ne čudi, i kapiram da bi to moglo da se završi i dekodiranjem čak i ako su svi telefoni "zaključani"...

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Pogledaj http://euc.jp/misc/cellphones.en.html ima zanimljivih linkova. Mada, pokusavam da zamislim facu nekog lokalnog servisera kada bi mu doneo npr. w44s da ga dekodira! A da ne pominjem koliko brzo bi ga "opravio"...

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

još pogotovu ako telefon ima samo japanski jezik ! Ako je to bitno kod dekodiranja, pošto se ne razumem u to... hehehehe

edit: upravo sam malo češljao po ovom linku što si mi ostavio, znači ja sam zaprepašćen. Ljudi, gsm telefoni su izgleda najjeftiniji u srbiji ! Tamo su cene još više, naravno za gsm telefone dok se ti isti tamo koji su samo za njihovu mrežu duplo jeftiniji. Evo jednog linka. cene su u jenima crvenom bojom pored telefona, a dobijate cenu u dinarima kad samo podelite tu cenu u jenima sa 2 . tako da telefon of 55 000 jena je u stvari 27 500 dinara što je na primer K800. Nisam baš očekivao da će budu skuplji, mislio sam da bi cene današnjim modelima kod nas bile nešto niže tamo zbog njihovih inovacija...ali nije tako. :dry: http://www.mobile-outlet.com/SONY%20ERICSSON.htm
Poslednja izmena od scousieBG u Uto, 13. Feb 2007. 15:45, izmenjeno 2 puta ukupno.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

pa po ovim linkovima ispade da je maltene nemoguce da se nadje GSM aparat u Japanu!znachi samo na Vodafone JP neki 3g koji onako,usput podrzavaju i GSM......znachi lepo sam ja na pochetku predpostavio,chak i ono sa nestandardnom frekvencijom

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

scousieBG,u vezi SE W44s baci pogled ovde i obrati paznju na mrezu pod kojom radi
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

fain2daniel, hvala ti i ja sam bio začuđen kad mi je ona rekla da može, e sad ili ima telefon i sa gsm mrežom ili su nju hteli da zavrnu mada ne verujem jer je bila u dobroj radnji. A ne verujem baš da su Japanci u tom fazonu

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ma djubre od fona, nema MMS, GPRS, Bluetooth... pa sta ce ti to uopste? Mis'im, kad sam ga video, i iscitao specifikacije sa ovog sajta sto je dao fain2daniel.... ili sam ja lud, ili to u Japanu ide malko drugacije a? :wink:
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

scousieBG
Novajlija
Novajlija

Post od scousieBG »

ma nisam ga ja ni hteo, nego mi je devojka pomenula njega onako bezveze su joj rekli da za taj imaju ponudu sa gsm mrežom... ne bih ga ni ja uzeo iako je vizuelno bar po mom mišljenju baš lep telefon.

ne znam, neću da je cimam oko telefona, vidim da to jako teško ide. skoro nikako. prebaciću se na neke kamere ili možda playstation, od telefona slaba vajda :uhuh:

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Pa ni to prebacivanje nije lose a ako dolazi iz japana neka ti ponese i ps3!!!Ovde bi mogao da ga prodas za silni kesh!!!Izvinjavam se za off...A meni neka ponese n93 al da radi na gsm i da kosta do 150e :D
Слобода или смрт

Odgovori